Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fuziunea Dreptei în Alba: Două sedii, doi copreședinți, un mare Birou Politic. Alegeri interne, abia în 2015. Posibile schimbări în Consiliile Locale


Publicat

Liderii PDL și PNL au ieșit, vineri, într-o nouă conferință de presă comună, desfășurată de această dată la sediul PDL Alba. Primarul Alba Iuliei și președintele PDL Alba, Mircea Hava, alături de președintele PNL Alba Iulia și vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, deputatul Dan Simedru și secretarul general al PDL Alba, Marius Hațegan, au făcut câteva precizări despre modul în care va funcționa fuziunea în Alba și planurile acesteia pentru viitorul apropiat. Președintele PNL Alba, senatorul Teodor Atanasiu a lipsit de la conferință.

Citește și: VIDEO | Mircea Hava și Teodor Atanasiu au făcut primul pas spre fuziunea dreptei: „Noul partid va echilibra scena politică românească”

 

În Alba, până în 2015, cel puțin, fuziunea va fi condusă de toți liderii celor două partide, va avea doi copreședinți – pe Mircea Hava și Teodor Atanasiu, iar vicepreședinții actuali ai celor două formațiuni vor rămâne în funcție. Cele două Birouri Politice Județene se vor reuni într-unul singur ce va conține aproximativ 80 de membri, potrivit lui Mircea Hava.

Echipe de negociere, cu membri PNL și PDL. Posibile schimbări în funcție în CL-uri

Au fost constituite echipe de negociere care vor discuta diversele modificări ce vor avea loc la nivel local în urma fuziunii dreptei. Din acestea vor face parte, de la PDL, prim-vicepreședintele Ion Dumitrel, prim-vicepreședintele Marius Ceteraș, secretarul general Marius Hațegan, vicepreședintele Alexandru Pereș, vicepreședintele PDL Alba și primarul Blajului Gheorghe Rotar și vicepreședintele Sorin Bumb, iar din partea PNL, vicepreședintele PNL Alba și primarul Aiudului Horațiu Josan, consilierul județean Cristian Pașca, deputatul Dan Simedru, președintele PNL Alba Iulia și vicepreședintele Consiliului Județean Alba Florin Roman, vicepreședintele PNL Alba și primarul Cugirului Adrian Teban și vicepreședintele PNL Alba și primarul Cîmpeniului Călin Andreș.

Aceștia vor discuta și despre crearea de noi majorități în consiliile locale din județ și, eventual, despre schimbarea din funcție a unor persoane, însă detalii despre acestea vor fi date cel mai devreme săptămâna viitoare, după ce se va discuta cu primarii fiecărei localități și consilierii locali, potrivit lui Marius Hațegan.

De asemenea, noul partid de dreapta va păstra ambele sedii, atât cel al PDL cât și cel al PNL, întrucât clădirile sunt cumpărate, iar cel mai probabil, într-unul va funcționa organizația locală și birourile parlamentarilor și în celălalt cea județeană, însă asta urmează să fie stabilit, potrivit lui Mircea Hava.

În 26 iulie, depunerea actelor pentru oficializarea fuziunii

Liderii noului partid vor depune actele pentru oficializarea fuziunii în 26 iulie, cu ocazia congreselor ce vor avea loc. Din câte se estimează, din cauza mulțimii de contestații care vor fi depuse, oficializarea fuziunii ar putea dura mai bine de 6 luni. „Foarte mulți bagă bățul prin gard. Și liberali și democrat-liberali, și de la centru, și de la noi din Alba. Sunt băgători de seamă. Sunt mulți care vor ataca decizia în instanță, ceea ce ar putea tergiversa procesul”, a spus Hava.

Luni, 4 august, partidul de dreapta își va anunța candidatul la prezidențiale. Fără să menționeze vreun nume, liderii din Alba au dat de înțeles că acesta ar fi Klaus Iohannis. Tot în august, urmează procedura de strângere de semnături pentru candidatul la prezidențiale. Este nevoie de 2 milioane de semnături, însă, potrivit acestora, nu vor fi probleme în a le aduna.

Cât despre doctrina noului partid, Mircea Hava a spus că aceasta este de centru-dreapta, apropiată de cea a Partidului Popular European, la care noua formațiune s-a alăturat. De asemenea, Hava a mai spus că nu ar avea nimic împotriva ideii de a absorbi PMP în noul partid de dreapta, ce va fi format în urma fuziunii.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident GRAV de circulație pe DN1, la Sântimbru. Trei persoane au fost rănite, una este în stop cardio-respirator

Publicat

Trei persoane au fost grav rănite într-un accident de circulație extrem de grav, produs miercuri dimineață pe DN1, în apropiere de Sântimbru. 

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru descarcerare si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 1, raza localității Sântimbru.

Traficul este blocat, iar polițiștii sunt la fața locului.

Din primele informații este vorba despre 2 autoturisme implicate în accident din care au rezultat 3 victime.

În urma accidentului o victimă a fost propulsata în afara autoturismului, aflându-se în stop cardio respirator, salvatorii de la ISU încercând să-i aplice manevre de resuscitare.

Celelalte 2 victime erau încarcerate, conștiente, cu multiple traumatisme.

Una dintre acestea a fost deja descarcerata, forțele de intervenţie acționează pentru descarcerarea celei de-a treia victime, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului au fost trimise mai  mult mașini de intervenție și ambulanțe.

Știre în actualizare

Surse ISU Alba, IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sinodul de toamnă al Bisericii Greco-Catolice se va desfășura online, din cauza pandemiei

Publicat

sfant

Sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, programată în 29 octombrie, se va desfășura în on-line, din cauza valului 4 al pandemiei de coronavirus.

Sesiunea sinodală se va desfășura sub președinția Preafericirii Sale Cardinal Lucian și va aborda chestiuni de ordin administrativ, pastoral și canonic.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România şi din afara granițelor țării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Sursă: e-communio.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Negocierile de taină dintre PNL și PSD au eșuat în mai puțin de o oră. Ciucă nu are majoritate pentru Guvern

Publicat

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu, premierul desemnat Nicolae Ciucă și președintele PNL, Florin Cîțu, s-au întâlnit marți seară, fără a anunța presa, pentru a discuta soarta guvernului.

Discuția a durat aproape o oră și a fost un eșec.

Din delegație au făcut parte președintele PSD Marcel Ciolacu, Vasile Dâncu, Paul Stănescu, Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, iar președintele PNL, Florin Cîțu, a fost însoțit de premierul desemnat, Nicolae Ciucă.

Întâlnirea a avut loc la 19:30, la mai puțin de o oră după ce PSD a trimis un comunicat oficial prin care anunță că dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente propuse de social-democrați, atunci și PSD se va alătura acestui demers.

Liderii celor două partide nu au reușit să se înțeleagă nici în privința scenariului unui guvern minoritar susținut de PSD, nici în privința intrării PSD la guvernare.

A treia variantă discutată în interiorul PSD este „opoziția totală”.

Surse din conducerea PSD susțin însă că va mai avea loc o rundă de negocieri în zilele următoare.

Surse: Digi24.ro, G4media.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

27 octombrie 1687: Tratatul de la Blaj. Ziua în care armata austriacă a preluat mai multe orașe și cetăți din Transilvania

Publicat

27 octombrie 1687 este ziua în care s-a semnat Tratatul de la Blaj, prin care Transilvania punea la dispoziţia armatei austriece un număr de oraşe şi cetăţi şi era recunoscută domnia ereditară a lui Mihai Apafi în Transilvania.

Eforturile diplomatice ale Vienei pentru ocuparea Transilvaniei au început în primăvara anului 1685, cu misiunea iezuitului Antide Dunod, care a fost însărcinat să realizeze o alianță antiotomană între Transilvania și Țara Românească, sub protecția  împăratului.

Nobilimea transilvăneană a înțeles adevăratul scop al lui Dunod și l-a întâmpinat cu reticență.

În acest context, iezuitul a fost forțat să spună cât se poate de clar scopul misiunii sale: ”Nolentes volentes, proteget vos Sua Majestas” (”Vreți nu vreți, veți fi protejați de Maiestatea Sa”).

Nemulțumiți de mersul anevoios al negocierilor, în toamna anului 1685, austriecii au trimis primele trupe pe teritoriul Transilvaniei, iar Dunod i-a cerut dietei de la Alba Iulia să rupă toate legăturile cu turcii și polonezii.

În anul următor, o nouă armată imperială a pătruns pe teritoriul Transilvaniei și a învins trupele trimise să o oprească.

În aceste condiții, reprezentanții stărilor din Transilvania au semnat Tratatul Hallerian, prin care provincia intra sub protecția împăratului.

Profitând de o retragere temporară a trupelor imperiale, care au fost trimise la asediul Budei, Apafi și dieta au amânat ratificarea acordului, mai mult au decis să îi trimită Porții tributul obișnuit și să păstreze relațiile cu otomanii.

Iritată de acțiunile transilvănenilor, Curtea de la Viena a trimis o nouă armată, sub conducerea lui Carol de Lorena, care a impus un nou acord, semnat la Blaj, în toamna anului 1687.

Acest acord a reprezentat ocuparea de facto a Transilvaniei, habsburgii instalând garnizoane militare în toate cetățile importante, iar transilvănenii erau obligați să furnizeze alimente pentru întreținerea acestora.

Momentul, reprezentat de o gravură

Scena predării cheilor cetăților Transilvaniei către austrieci, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Blaj semnat la 27 octombrie 1687, a fost imortalizat într-o gravura.

Lucrarea a fost realizată la sfârșitul secolului al XVII-lea, având la bază un desen de Sebastian le Clerc, gravat de Johanna Sibilla Kräusin și tipărit de Jeremias Wolff la Augsburg.

Gravura face parte dintr-o mapă intitulată Les Actions Glorieuses de S.A.S. Charles Duc de Lorraine &c. en Hongrie, Transylvanie, &c. Imaginea centrală cu titlul Les transilvains soumis prezintă în partea stângă un cort decorat cu Crucea de Lorena, sub care ducele Carol primește de la nobilii ardeleni cheile cetăților Transilvaniei.

În partea superioară, flancată de trofee de război și steaguri, este imaginea cetății Alba Iulia, denumită în gravură Weissemburg.

Este vorba despre a doua cea mai veche imagine a cetății transilvănene.

Surse: Historia.ro, mnuai.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate