Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

GALERIE FOTO | Ceata Fășangilor și Lupii de Fier ai Apoulonului au adus primăvara, din poartă în poartă, pe ulițele comunei Cetea

Publicat

Ritualul Fășangilor, spectacole de muzică clasică și populară, lansări de carte și câteva conferințe tematice s-au derulat în acest sfârșit de săptămână la Cetea, județul Alba, la prima ediție a festivalului Fășangii de la Cetea.

Din poartă în poartă, costumați în personaje înspăimântătoare sau haioase, „ceata Fășangilor” a vestit primăvara tuturor localnicilor din comună. Acestora li s-au alăturat și dacii, Lupii de Fier ai Apoulonului, conduși de căpetenia Dada Mamusa, care au participat la desăvârșirea ritualurilor, prin dansul lupilor și focul sacru.

Sâmbătă, la pensiunea Casa Ecologică Cetea a avut loc o degustare de vinuri în stil medieval, vinuri provenind din gospodăriile localnicilor. Cu această ocazie au fost susținute și câteva conferințe cu tematică specifică evenimentului „Dacii și Cetea”, „Mihai Viteazul și Velica”, „Vinul în mitologie și vinul liturgic”, s-a lansat volumul „Vin…la Cetea” de Maria Violeta Sârbu.

La eveniment au participat Ioan Stanciu, președintele Asociației Țara Vinului, Romulus Raica, primarul comunei Galda de Jos, Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Daniela Floroian, directoarea Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia, localnici și o serie de invitați.

Dan Liviu Cernat și Ovidiu Pârjol au încântat publicul cu un recital muzical de o înaltă ținută artistică. Câțiva daci în frunte cu Dada Mamusa au fost de asemenea prezenți la eveniment și la degustarea de vinuri.

Duminică, în jurul orelor 14.00, ulițele satului s-au umplut de culoare și zgomote ciudate generate de ceata Fășangilor. Bărbați și tineri din sat îmbrăcați cu haine ponosite dar viu colorate, purtând pe chip măști reprezentând lupi și personaje haioase, umblau pe străzile satului primind bani din partea localnicilor ieșiți pe la porți. Ceata Fășangilor s-a reunit apoi cu trupa de daci „Lupii de Fier ai Apoulonului” și s-au îndreptat apoi spre căminul cultural din comună unde a avut loc o prezentare a fiecăruia. Apoi a avut loc ritualul Fășangilor cu dansul lupilor și focul sacru.

Au fost lansate volumele „Cetea de ieri și de azi” de Cristian Florin Bota și Gabriela Mircea și „Fășangii la Cetea”, de Daniel Tiutiu. În continuare s-a citit zapisul prin care s-a înființat Ceata din Cetea. Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol artistic de muzică ușoară și populară ce a avut ca invitați grupul „Primavera” al clasei de canto muzică ușoară de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia, coordonat de prof. Marinela Popa, ansamblul folcloric de dansuri „Floarea de Colț” din Galda de Jos împreună cu solistele vocale Alexandra Scrob, Maria Dan Păucean și Alexandra Polhac.

Vă prezentăm o galerie foto de la eveniment:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax