Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

GEMINIDELE: Ploaie de stele pe cerul României. Când poate fi observat fenomenul astronomic

Publicat

https://www.facebook.com/StefanPopCot

Până în 17 decembrie, pe cerul României vor putea fi observate o ploaie de stele căzătoare din seria Geminide. Maximul curentului va fi în noaptea de duminică spre luni.

„Dacă credeaţi că stelele căzătoare vă vor lăsa în pace în această iarna, v-aţi înşelat. În ziua de 13 spre 14 decembrie 2020, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul activ 3200 Phaethon.

La contactul cu atmosfera, particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare.

Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4 – 17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc Geminide” – Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Potrivit sursei citate, meteorii Geminide sunt mai lenţi şi foarte luminoşi. „Vor apărea ‘bolizi’ (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele. Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviţi sus pe cer”, transmite Observatorul Astronomic.

Maximul curentului pentru ţara noastră se va înregistra pe 14 decembrie, la ora 3 dimineaţa. „Practic, în noaptea de 13 spre 14 decembrie vom putea vedea activitatea de maxim a curentului.

Putem observa şi în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, şanse fiind să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Observaţiile trebuie făcute după miezul nopţii până dimineaţa în amândouă serile.

În timpul maximului se pot vedea cel mult 120 de stele căzătoare pe oră, din afara oraşelor mari”, se precizează pe pagina de internet a Observatorului Astronomic.

Pentru a vedea stelele căzătoare nu trebuie privit într-o direcţie anume. „Cu cât vă uitaţi mai mult, cu atât veţi vedea mai multe. Având în vedere că este iarnă, trebuie să vă îmbrăcaţi gros, mai ales pentru că trebuie să staţi întinşi pe un şezlong sau izopren, de preferabil într-un sac de dormit.

După ce vă aşezaţi comod, priviţi la 45 de grade deasupra orizontului, timp de minim o oră. Puteţi privi înspre est, sud, vest sau nord”, explică Observatorul Astronomic.

Fenomene astronomice până la finalul anului 2020

12 decembrie – Luna în conjuncţie cu planeta Venus – dimineaţa

13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 120); provin din asteroidul 3200 Phaeton

14 decembrie – Eclipsă totală de Soare. Fenomen invizibil din România;

17 decembrie – Luna în conjuncţie cu planetele Jupiter şi Saturn;

21 decembrie – Solstiţiul de iarnă, ora 12.02; începutul iernii astronomice

21 decembrie – Planetele Jupiter şi Saturn în conjuncţie (seara); Evenimentul nu a mai avut loc din anul 2000; cele două planete luminoase vor apărea la un arc de numai 7 minute una de cealaltă, pe cerul nopţii, vor părea o planetă dublă luminoasă.

surse: Agerpres, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, astrobarlad.wordpress.com

FOTO: Stefan Pop Cot

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax