Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Grădinița 12 din Alba Iulia: Directoarea este în funcție, programul „Step-by-Step” funcționează. Procurorii continuă ANCHETA


Publicat

După aproape două luni de la izbucnirea scandalului de la Grădinița nr. 12 din Alba Iulia, se pare că în această perioadă situația s-a liniștit. Directoarea Veronica Suciu a rămas în funcție la grădiniță iar programul Step-by-Step funcționează fără probleme, spre bucuria părinților care se temeau pentru soarta educației copiilor lor și care au organizat și un protest în acest sens. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba continuă însă ancheta privind relația dintre grădinița de stat și fundația privată prin care se face finanțarea programului educațional Step-by-Step, susține inspectorul șef Dorin Sandea.

„Joia trecută, la ultima videoconferință, ministrul Educației a solicitat organelor abilitate ale statului continuarea cercetărilor la grădinița 12. Solicitarea este depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, care se va pronunța referitor la cererea noastră. Este vorba despre un control pe care îl derulează Parchetul cu metodele specifice, privind relația dintre Fundație și Grădiniță, funcționarea fundației – persoană juridică de drept privat – în sediul grădiniței de stat. Se analizează cum s-a realizat concret acest parteneriat și care sunt relațiile. Toate aceste lucruri, noi le-am încheiat din punct de vedere administrativ, propunerile sunt pe masa domnului ministru, care a cerut să se continue ancheta.

Începând cu anul școlar viitor, denumirea grădiniței va include programul Step-by-Step, pentru ca părinții să nu mai aibă nedumerirea legată de orientarea unității de învățământ.

Reamintim că acest scandal a pornit în urmă cu aproape două luni, când un părinte al unui copil înscris la grădinița nr. 12 și-a exprimat nemulțumirea vis-a-vis de faptul că lunar este obligat să plătească o taxă de 100 de lei pentru programul Step-by-Step, într-o grădiniță de stat, prin Fundația „Veronica”, la conducerea căreia se afla tot Veronica Suciu. Ziarul Alba24.ro a publicat în data de 20 ianuarie un articol în care prezenta atât opinia părintelui revoltat cât și poziția directoarei Veronica Suciu care a explicat pentru ce este necesară taxa de 100 lei.

Ulterior, șeful IȘJ Alba, Dorin Sandea, s-a sesizat și a declarat-o pe directoarea Veronica Suciu incompatibilă pentru ocuparea simultană a funcției de conducere atât într-o instituție de învățământ cât și în fundația prin care se finanța programul educațional Step-by-Step și a propus înlocuirea ei din funcția de director al grădiniței.

El a trimis o comisie (formată din inspectorii Dan Cherecheș și Dumitru Panța și economistul de audit Matei Orian) pentru a face verificări la Grădinița nr. 12. Concluziile și recomandările formulate în raportul încheiat în urma inspecției tehnice au fost: „Părinții au fost informați de această taxă la începutul anului școlar și au semnat acordul de parteneriat pentru educație. În urma verificărilor și a dovezilor depuse la dosar reiese că fondul de 100 de lei lunar este colectat legal, cu respectarea regulamentului de organizare și funcționare a alternativei Step-by-Step, a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, art. 9 alin. 3. Utilizarea lor se face prin Fundația „Veronica” cu respectarea legislației în vigoare. Se recomandă ca lunar/trimestrial să se prezinte un raport părinților cu privire la folosirea fondului de bani colectat pentru alternativa Step-by-Step”.

Sandea și-a argumentat propunerea prin faptul că, în calitate de inspector, nu are competență în administrarea unei asociații private ci doar într-o instituție de stat. Acesta susține că a sesizat întreaga situație la Ministerul Educației care va lua o decizie în acest sens.

În data de 25 februarie, directoarea Veronica Suciu a renunțat la funcția de conducere a Fundației „Veronica”, noua componență a consiliului director fiind următoarea: Georgeta Bordeu – președinte, Angela Petruța – membru, Ioana Decean – membru, Irina Mariana Martin – părinte, Cristian Zbutea – părinte.

În data de 27 februarie, un grup de aproximativ 40 de părinți ai copiilor de la grădinița nr. 12 din Alba Iulia au protestat în fața Instituției Prefectului Alba pentru ca propunerea inspectorului șef Dorin Sandea să nu fie pusă în aplicare, temându-se că aceasta ar afecta calitatea educației de care beneficiază copiii lor prin programul „Step-by-Step”.

Pentru a urmări întregul parcurs al acestui caz, accesați acest link, în care veți găsi trimiteri la toate articolele anterioare publicate pe acest subiect:

FOTO-VIDEO: Părinții copiilor de la Grădinița 12 din Alba Iulia, în stradă pentru a o susține pe directoarea amenințată cu înlocuirea din funcțieDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. m

  sâmbătă, 15.03.2014 at 17:47

  Si iar se insista pe faptul ca un parinte a declansat scandalul cand toata lumea stie ca acest scandal a plecat din cadrul ISJ Alba, de la una din persoanele care lucreaza acolo. Poate ar fi timpul ca doamna stirista care a publicat primul articol sa dezminta stirea daca tot suntem in Postul Sfintelor Pasti. Trebuie sa ne asumam si cele bune si cele rele, nu?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Prognoza meteo actualizată de Florii și Paști: Cum va fi vremea în Săptămâna Patimilor. ANM a transmis estimările până în 24 mai

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, inclusiv perioada de Florii, 1 Mai și Paște ortodox.

Vremea va fi mai rece decât de obicei, cel puțin până în 7 mai. Apoi temperaturile urcă la valori peste 20 de grade însă vor mai scădea, urmând să se stabilizeze după 20 mai.

Vor fi mai multe zile cu ploi în intervalul 26 aprilie – 8 mai.

Vremea de Florii: parțial însorit, minime de 4-6 grade, maxime de 16-17 grade Celsius (zone joase); la munte: minime între -3 și zero grade, maxime de 6-10 grade Celsius

Ploi în Săptămâna Mare: Pentru Săptămâna Patimilor, meteorologii anunţă ploi în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, regimul pluviometric fiind excedentar în sud-vest, vest, nord-vest și local în centru.

Vremea de 1 Mai: parțial însorit, minime de 6-8 grade, maxime de 17-20 grade Celsius (zone joase); la munte: minime între 1 și 2 grade, maxime 14-16 grade Celsius

Vremea de Paști: parțial însorit, minime de 7-8 grade, maxime de 16-18 grade Celsius (zone joase și la munte)

Perioadele cu ploi: 27-30 aprilie, 3-5 mai, 8 mai, 11 mai, 15 mai, 22-23 mai (posibile furtuni)

Vremea până în 24 mai – prognoza ANM pe 4 săptămâni:

Săptămâna 26 aprilie – 2 mai

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, în jumătatea nordică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în sud-vest, vest, nord-vest și local în centru, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 3 – 9 mai

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, în extremitatea de nord a țării, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice și local în cele centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 10 – 16 mai

Temperaturile medii ale aerului se vor situa în general în jurul celor normale pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel specific acestui interval, dar cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile sud-vestice.

Săptămâna 17-24 mai

Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar posibil local ușor mai coborâte.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, în toate regiunile.

surse: meteoromania.ro, accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Schema de tratament COVID-19 ACTUALIZATĂ și protocolul de recuperare pentru pacienții vindecați. DOCUMENTE Ministerul Sănătății

Publicat

Ministerul Sănătății a aprobat o schema de tratament COVID 19 dar și o schemă de recuperare după infecția cu COVID-19. Schemele pentru tratarea COVID reprezintă o revizuire a protocolului existent, după acumularea de noi date clinice precum și monitorizarea și îngrijirea în ambulatoriu a tot mai mulți pacienți.

Protocolul de medicină fizică și de reabilitare post-COVID-19 are ca scop ameliorarea stării fizice a pacienților care au fost infectați cu SARS-CoV-2, precum și creșterea capacității lor de a se întoarce la o viață normală.

„Era necesar un astfel de protocol de recuperare pentru evaluarea și pentru managementul terapeutic privind dizabilitățile complexe rezultate în urma infecției cu SARS-CoV-2.

Pacienții care au trecut prin boală, în special cei cu forme severe, trebuie să beneficieze de servicii medicale de recuperare. COVID-19 este o boală cu afectare multiplă de organe și care poate lăsa sechele respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, psihologice.

Efectele bolii se pot întinde pe perioade variabile de timp, afectând calitatea vieții pacienților.

Continuarea reabilitării medicale a acestora va permite monitorizarea atentă, refacerea funcționalității și a capacității de muncă și va scurta timpul de întoarcere la o viață normală”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

De asemenea, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a aprobat și ordinul care actualizează protocolul medical de tratament pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 în conformitate cu cele mai noi studii medicale și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Astfel, a fost adaptat tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 în acord cu ultimele considerații legate de medicația antivirală. Totodată, a fost introdus un capitol nou cu recomandări pentru medicii de familie care tratează la domiciliu pacienții infectați.

Cele două protocoale de tratament au fost elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății.

Ordinele ministrului Sănătății care conțin noile prevederi medicale vor fi publicate vineri în Monitorul Oficial.

Documentele aprobate de ministrul Sănătății pot fi consultate aici:

DOCUMENT AICI: Protocol Tratament Covid19

DOCUMENTAICI: Protocol Tratament Recuperare Post Covid

Extras din document: Recomandări pe scurt

 1. Persoana cu infecție asimptomatică cu SARS-CoV-2 nu necesită un tratament medicamentos.
 2. Îngrijirea pacienților cu forme ușoare de boală la pacienți fără factori de risc pentru evoluție severă recurge la medicație simptomatică; simptomaticele pot fi utile și pentru pacienți cu forme mai severe de boală.
 3. Antiviralele au o eficiență cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat începând din primele zile de evoluție; de aceea antiviralele se administrează în primul rând pacienților cu forme non-severe de boală care au factori de risc pentru evoluția severă!
 4. Dintre antivirale, remdesivir se recomandă în formele medii de boală la pacienți cu factori de risc pentru evoluție severă și în formele severe (cât mai rapid după instalarea necesarului de oxigen), pe criterii de disponibilitate, eficiență și riscuri.
 5. Monitorizarea pacientului este extrem de importantă pentru a surprinde o evoluție a bolii din faza inițială, de multiplicare virală, către faza inflamatorie, ceea ce impune modificarea atitudinii terapeutice.
 6. Tratamentul antiinflamator cu corticoizi (de preferat dexametazonă) este indicat la pacienții cu inflamație sistemică, care necesită administrare de oxigen.
 7. Imunomodulatoarele sunt rezervate DOAR cazurilor cu inflamație excesivă, rapid progresivă, necontrolată de corticoizi în doză antiinflamatorie, iar alegerea lor va depinde de eficiență, de efectele adverse posibile și de disponibilitatea lor la un moment dat.
 8. Datele privind eficiența și riscurile plasmei de convalescent sunt contradictorii și nu permit formularea unor indicații certe.
 9. Administrarea profilactică de anticoagulant este indicată tuturor pacienților spitalizați, cu excepția celor care primesc deja un tratament anticoagulant și care vor continua să primească doze terapeutice.
 10. Infecția cu SARS-CoV-2 nu reprezintă o indicație suplimentară pentru administrarea de antiagregante (se menține administrarea pentru alte indicații).
 11. Stabilirea riscului tromboembolic se poate face cu scoruri consacrate pentru alte afecțiuni la care se adaugă și factori de risc specifici legați de COVID-19.
 12. Administrarea de doze terapeutice de anticogulant se face pentru indicațiile standard, dar și pentru pacienți cu COVID-19 cu risc trombembolic mare (agravarea suferinței respiratorii și/sau sindrom inflamator marcat) și risc hemoragic mic.
 13. Antibioticele NU se utilizează în tratamentul COVID-19. Ele ar trebui prescrise foarte rar de la începutul tratamentului, deoarece coinfecțiile bacteriene simultane infecției SARS-CoV-2 sunt foarte rare; se administrează antibiotic doar dacă este demonstrată o infecție bacteriană concomitentă.
 14. Inițierea tratamentului antibiotic pe parcursul îngrijirii pacientului cu COVID-19 se face dacă s-a produs o suprainfecție bacteriană.
 15. Alegerea antibioticelor pentru situațiile rare de infecție bacteriană concomitentă sau supraadăugată trebuie să țină cont de eficiență dar și de riscurile de dismicrobisme: infecții

Vezi documentul complet AICI

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT RUTIER la Alba Iulia, în zona Micești: Două automobile implicate, un bebeluș transportat la spital

Publicat

Un accident rutier a avut loc vineri, în jurul orei 17.00, în Alba Iulia, zona Micești. 

Potrivit reprezentaților ISU Alba, în accidentul rutier au fost implicate două automobile. O persoană a fost rănită, au mai precizat pompierii militari.

UPDATE 17.20: Reprezentații ISU Alba au transmis că persoană rănită este un copil de aproximativ 2 ani, care a primit îngrijiri medicale la fața locului și a fost transportat la Spitalul de Urgență din Alba Iulia cu traumatisme minore.

În total patru persoane au fost implicate în accident dar numai bebelușul a avut nevoie de îngrijiri medicale.

La fața locului a intervenit detașamentul de pompieri din Alba Iulia.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O persoană rănită într-un accident de circulație cu trei autoturisme, între Alba Iulia și Șard. Trafic îngreunat

Publicat

Un al treilea accident s-a înregistrat miercuri, aproape de Alba Iulia. 

Reprezentanții IPJ Alba au transmis că traficul se desfășoară cu dificultate pe DN 74, între Alba Iulia și Sard, din cauza unui accident rutier în care au fost implicate 3 autovehicule.

Potrivit polițiștilor, este posibil ca în urma coliziunii să fi rezultat o victima. Mașinile au ieșit în decor într-o zonă cu linie continuă.

Cercetarea la fața locului este în desfășurare.

Este al treilea accident produs astăzi în apropiere de Alba Iulia. De dimineață s-a înregistrat un alt incident cu 4 mașini la ieșire spre Teiuș, urmat la câteva ore de o tamponare în lanț cu șase mașini, în zona Oiejdea.

Toate cele trei accidente au perturbat traficul, șoferii fiind nevoiți să aștepte zeci de minute în coloană.

Foto: Cititor Alba24

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate