Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Grup Corint și-a lăsat amprenta pe Poarta Sărutului a lui Brâncuși: În timpul „restaurării”, și-a schimbat culoarea. Vezi reacția lui Daniel Sabău

Publicat

YouTube video

Poarta Sărutului, celebra operă a lui Brâncuşi din Târgu Jiu, a fost deteriorată în timpul procesului de restaurare. Monumentul a fost spălat cu jet de apă şi a devenit galben, după ce sărurile de fier au ieşit la suprafaţă, acuză proiectantul lucrărilor de restaurare, Dorin Dănilă, potrivit Realitatea.net. Restaurarea a fost realizată de firma Grup Corint din Alba Iulia, cea care a efectuat cea mai mare parte a lucrărilor de reabilitare din Cetatea Alba Carolina.

Institutului National al Patrimoniului (INP) a alocat 370.000 de lei pentru restaurarea și conservarea operei care face parte din Ansamblul Monumental ‘Calea Eroilor’, iar recepția tehnică a lucrărilor urma să aibă loc joi, dar a fost amânată din cauza neînțelegerilor dintre comisia tehnică și proiectant, scrie hotnews.ro.

Suma achitate de municipalitate a fost de aproximativ 18.000 de lei. Execuţia lucrării de restaurare a fost realizată de societatea Grup Corint din Alba Iulia. Restaurarea a constat, în primul rând, în înlocuirea unei table de plumb pusă pe partea superioară a Porţii pentru a o proteja, care se fisurase.

Recent, patronul firmei Grup Corint, Danil Sabău, a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente.

„Se lucrează pe ascuns, nici nu știi ce se face. Spălarea Porții este o aberație, ceva inadmisibil, tot fierul din poartă a ieșit la suprafață. S-a făcut fără aviz, cine lucrează fără aviz e pasibil penal. Nu există niciun proiect care să spună că acest monument se poate spăla cu pompa de presiune. Acum Poarta este galbenă, din cauza spălării cu apă, sărurile de fier au ieșit la suprafață, sunt fâșii galbene. Poarta a devenit galbena. Nu am pățit niciunde cum am pățit aici, am lucrat cu somități și în mii de locuri”, a afirmat proiectantul.

Acesta a afirmat că are obiecții de ordin tehnic cu privire la respectarea modalității de restaurare și nu va semna recepția lucrării.

Grup Corint a transmis o reacție cu privire la acest  scandal:

YouTube video

Sursa: Realitatea.net

Citește și DEZVĂLUIRI ȘOCANTE: Poarta Castrului Roman din Alba Iulia a fost reabilitată cu polistiren și cărămidă celulară

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. cunoscator

    sâmbătă, 26.10.2013 at 11:46

    Pe cand se va aviza constructia (din polistiren extrudat de cea mai buna calitate) pentru o noua poarta a sarutului dintre arhitectul Daniel Sabău, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Restauratorilor Monumentelor Istorice (UNRMI), Mircea Sabău, membru al Comisiei regionale a monumentelor istorice nr. 8, care avizează lucrări de intervenţie la monumente istorice, Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, vicepreşedinte PDL, Corneliu Franchini Lăncrăjan, arhitect la Primăria Alba Iulia, şi Călin Hoinărescu, preşedintele UNRMI!!! LA PIOVRA made in Alba Iulia!!!

  2. Emanuel

    sâmbătă, 26.10.2013 at 16:44

    E de notat ca ati prezentat cu „obiectivitate” acest subiect. Ziarul Unirea a cerut o reactie fata de ceea ce a declarat acel proiectant si a primit raspuns. Nu e greu. ht tp://www.youtube.com/watch?v=2W97cnRBmmg&feature=c4-overview&list=UUWVpYkE41IX_8P1dMTd3Cmw

    • moderatorul de serviciu

      duminică, 27.10.2013 at 00:48

      @Emanuel, PR-ul nu se face dupa ureche si nici dupa cum ti-ai imagina tu ca ar trebui facut. In cazul asta NU trebuia noi sa cerem un punct de vedere ci compania la care lucrezi tu trebuia sa transmita presei un comunicat in care sa se justifice. Nu avem de ce sa scoatem noi cu clestele argumente la o problema care a inundat toate canalele de televiziune. Noi doar am scris ce au spus televiziunile. Si in plus de asta Grup Corint nu a transmis niciun comunicat in care sa explice ce s-a intamplat la Targu Jiu la niciuna dintre televiziunile care au difuzat stirea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax