Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Guvernul a aprobat AMNISTIA pentru CASS. ANAF va emite decizii de ANULARE a plăţii contribuţiei pentru anumite categorii de persoane

Publicat


Sediu finanteANAF va emite și va comunica din oficiu decizii de anulare a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru cazurile în care a emis și comunicat decizii de impunere pentru persoanele fizice care, potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și evidențelor transmise de CNAS către ANAF, aveau calitatea de asigurat, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, transmite Guvernul într-un comunicat de presă.

Reglementarea se va aplica indiferent dacă împotriva deciziei de impunere s-au exercitat ori nu căi de atac.

Contribuția pentru asigurări de sănătate datorată de mai multe categorii de contribuabili, începând din 2012 până în prezent, a făcut obiectul scandalului din Alba şi Argeş privind deciziile de impunere de la ANAF de la începutul acestui an. Vor rămâne însă cu aceste obligații, celelalte categorii de persoane, iar pentru acestea baza lunară de calcul al CASS este valoarea salariului minim brut pe țară, care este 975 de lei, de la 1 ianuarie 2015.

Situația a fost generată din cauza prevederi neclare din Codul fiscal care nu excludeau în mod specific de la plata CASS persoanele care beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuției, cum sunt, spre exemplu, toți tinerii de până în 18 ani.

Până marţi, 3 februarie, la sediul DGFP Alba au fost înregistrate 5.680 de contestaţii depuse de cei care au primit decizii de impunere pentru plata CASS.

Reamintim că în 21 ianuarie Guvernul a aprobat modificarea Codului Fiscal, pentru corectarea acestor neclarități.

În ședința de miercuri, Executivul a aprobat un proiect de lege privind anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane.

Acest proiect de lege este complementar Ordonanței de modificare a Codului fiscal adoptată în ședința precedentă de Guvern, în sensul că Ordonanța va acționa pentru viitor, în timp ce proiectul de lege vine să remedieze inadvertențele apărute în trecut, ca urmare a aplicării OUG 125/2011 pentru modificarea și completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal.

Potrivit proiectului de lege, în cazul în care ANAF a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a fost stabilit cuantumul CASS, organul fiscal nu va mai comunica decizia de impunere, iar în cazul în care nu a emis-o, nu va mai emite o astfel de decizie.

Persoanele fizice care beneficiau de calitatea de asigurat fără plata CASS și au efectuat plata acestei contribuții ca urmare a deciziilor de impunere emise și comunicate de ANAF, vor avea dreptul la restituirea sumelor achitate.

Proiectul de lege aprobat de Guvern precizează că se anulează contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată începând cu 1 ianuarie 2012 până la data intrării în vigoare a Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal adoptată de Guvern în 21 ianuarie 2015, pentru următoarele categorii de persoane fizice:

1) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă au fost elevi, ucenici sau studenţi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor.

Acestor categorii nu li se anulează contribuţia dacă au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activități agricole, silvicultură şi piscicultură.

2) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului.

În cazul în care aceștia au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activități agricole, silvicultură şi piscicultură, sau sunt beneficiari de ajutor social acordat conform Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri nu li se anulează contribuția.

3) soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;

4) persoanele persecutate politic de fostul regim comunist – (persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat; prin Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare)

5) magistrații înlăturați din justiție pentru considerente politice, în timpul regimului comunist – (persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistraţilor care au fost înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice în perioada anilor 1945 – 1989, cu modificările ulterioare)

6) veteranii și văduvele veteranilor de război (persoane ale căror drepturi au fost stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare)

7) persoanele ale căror drepturi au fost stabilite prin Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, cu modificările şi completările ulterioare

8) luptătorii răniți în revoluția din Decembrie 1989  (persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 din Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare)

Categoriilor de persoane menționate la punctele 4,5,6,7,8 li se anulează contribuția de asigurări sociale de sănătate dacă nu au realizat alte venituri decât cele provenite din drepturile băneşti acordate în baza acestor legi.

9) persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă nu au realizat alte venituri asupra cărora s-a datorat contribuția;

10) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorează contribuția;

11) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuția sau dacă nivelul acestora este  sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.

Persoanele fizice care se încadrează într-una din aceste categorii și care au primit decizii de impunere dar nu au primit decizia de anulare de la ANAF, beneficiază de acest drept, la cerere, după obținerea documentului justificativ care atestă calitatea de asigurat fără plata contribuției, eliberat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

 AICI, mai multe detalii.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: ”Mica Unire”, sărbătorită de elevi, profesori și reprezentanți ai Primăriei, la Teiuș

Publicat

Mica Unire a fost sărbătorită și la Teiuș, de profesorii și elevii de la Liceul Teoretic, alături de reprezentanți ai administrației locale. ”24 Ianuarie 2020 – 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească. Astăzi, 23 Ianuarie, la Teiuș, Mica Unire de la 1859 a fost sărbătorită de cadrele didactice și elevii Liceului […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

De LUNI: Primăria Alba Iulia distribuie pachete cu produse de igienă pentru 639 de persoane asistate social

Publicat

primaria alba iulia

În perioada 27-31 ianuarie, între orele 9.00-15.00, Direcția de Asistență Socială Alba Iulia va distribui, la sediul din Bulevardul Republicii nr. 26, pachetele cu produse de igienă acordate categoriilor defavorizate ale populației prin intermediul POAD, anunță Primăria. Ca element nou, în cadrul acestei ediții a POAD se vor distribui cutii cu produse de igienă, respectiv […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, sărbătoriți la Ciumbrud. Expoziție, muzică folk și Hora Unirii

Publicat

La 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, Căminul Cultural din Ciumbrud a găzduit, joi, manifestarea cultural – artistică „Într-o zi de sărbătoare”. Programul a cuprins evocarea istorică cu titlul „24 Ianuarie 1859 -161 de ani de la Unirea Principatelor Române”,  susținută de prof. Despina Stanciu, dr. Alin Florea, prof. Adriana Cordoș, ref. Claudiu […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Gunoaiele din Alba Iulia vor fi ridicate începând de luni, din toate cartierele. Anunțul Primăriei

Publicat

gunoi

Primăria Alba Iulia a anunțat că operatorul de salubritate va ridica toate gunoaiele din Alba Iulia, indiferent de cantitate, începrând de luni. Instituția a trimis o informare pe adresa redacției. ”Urmare a situației de criză apărută la începutul acestei săptămâni în Alba Iulia au rămas zone în care gunoiul menajer nu a fost ridicat de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate