Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministerul de Finanțe pregătește ANULAREA CASS din 2012, doar pentru anumite categorii de cotribuabili. Proiect de lege în dezbatere publică

Publicat

Sediu finanteMinisterul de Finante pregătește legislația pentru anularea contribuției pentru asigurări de sănătate datorată de mai multe categorii de contribuabili, începând din 2012 până în prezent, care a făcut obiectul scandalului privind deciziile de impunere de la ANAF de la începutul acestui an. Vor rămâne însă cu aceste obligații, celelalte categorii de persoane, iar pentru acestea baza lunară de calcul al CASS este valoarea salariului minim brut pe țară, care este 975 de lei, de la 1 ianuarie 2015.

Ministerul Finanțelor a publicat, în dezbatere publică, lista contribuabililor cărora le va anula contribuția de asigurari de sănătate datorată din 2012. Anularea CASS a venit după ce zeci de mii de persoane din Alba și Argeș au primit acasă decizii de impunere de la Fisc, de la începutul lunii ianuarie, privind plata acestei contribuții, inclusiv pentru alocaţiile copiilor primite în conturi bancare.

Situația a fost generată din cauza prevederi neclare din Codul fiscal care nu excludeau în mod specific de la plata CASS persoanele care beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuției, cum sunt, spre exemplu, toți tinerii de până în 18 ani.

Citeşte şi Peste 3100 de contestaţii la FISC ALBA, în două săptămâni. Termen până în februarie pentru cei cu decizii de impunere CASS

Până marţi, 3 februarie, la sediul DGFP Alba au fost înregistrate 5.680 de contestaţii depuse de cei care au primit decizii de impunere pentru plata CASS.

Reamintim că în 21 ianuarie Guvernul a aprobat modificarea Codului Fiscal, pentru corectarea acestor neclarități.

Proiectul propus acum de MFP stabilește că, dacă organul fiscal competent a emis și comunicat decizia de impunere prin care a fost stabilit CASS, acesta va emite și va comunica, din oficiu, o decizie de anulare a contribuției de asigurări sociale de sănătate.

În cazul în care decizia de impunere a fost emisă de organul fiscal, însă nu și comunicată, contribuția datorată va fi scăzută direct din evidența analitică pe plătitor pe bază de borderou de scădere.

Daca un contribuabil se încadreaza într-uns dintre categoriile care trebuie să beneficieze de anularea din oficiu a CASS, însă acest lucru nu se întâmplă, el poate solicita Fiscului să remedieze situația. Va prezenta organului fiscal o adeverință de la Casa de Sănătate care să ateste că este asigurat la sănătate fără plata contribuției.

Vezi Cum DOVEDEŞTI ca eşti ASIGURAT la sănătate

Ordonanţa adoptată de Guvern la mijlocul lunii ianuarie pune de acord prevederile Codului fiscal cu cele ale Legii nr. 95/2006. privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precizând care sunt categoriile de persoane şi categoriile de venituri exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

În acest sens, în Codul fiscal vor fi menționate explicit următoarele categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum și categoriile de venituri pentru care nu vor datora contribuție:

1) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor.

Aceste categorii datorează contribuţie dar numai pentru situaţia în care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, agricole, silvicultură şi piscicultură.

2) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului.

În cazul în care aceștia realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, agricole, silvicultură şi piscicultură sau sunt beneficiari de ajutor social acordat conform Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri datorează contribuție.

3) soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;

4) persoanele persecutate politic de fostul regim comunist – (persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat; prin Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare)

5) magistrații înlăturați din justiție pentru considerente politice, în timpul regimului comunist – (persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistraţilor care au fost înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice în perioada anilor 1945 – 1989, cu modificările ulterioare)

6) veteranii și văduvele veteranilor de război (persoane ale căror drepturi au fost stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare)

7) persoanele ale căror drepturi au fost stabilite prin Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, cu modificările şi completările ulterioare

8) luptătorii răniți în revoluția din Decembrie 1989 (persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 din Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare)

Categoriile de persoane menționate la punctele 4, 5, 6, 7, 8 vor fi exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate dacă nu realizează alte venituri decât cele provenite din drepturile băneşti acordate în baza acestor legi.

9) persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția;

10) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția;

11) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția sau dacă nivelul acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.

Pentru persoanele care au obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate, baza lunară de calcul a contribuției este condiționată de un plafon minim, respectiv de valoarea salariului minim brut pe țară stabilit prin hotărâre de Guvern. Dacă venitul lunar realizat este sub plafonul minim, contribuția se calculează asupra plafonului.

O altă modificare relevantă introdusă de Ordonanța adoptată de Guvern vizează extinderea scutirii persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat de la plata impozitului pe venit pentru veniturile obținute din activități independente, agricole, silvicultură și piscicultură. Până acum, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat beneficiau doar de neimpozitarea veniturilor obținute din salarii sau pensii.

Salariul minim este de 975 de lei, de la 1 ianuarie, dar va crește la 1050 de lei, de la 1 iulie.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement