Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul a aprobat angajarea a 11 persoane la „Cupru Min” şi cheltuieli de 126,8 milioane lei. Un nou investitor interesat de producţia pe 7 ani a companiei din Abrud

Publicat

Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri au fost incluse două proiecte de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, respectiv numărul de personal prevăzut pe anul 2013 pentru SC “Cupru Min” SA Abrud, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei. Executivul a aprobat angajarea a 11 persoane în activitatea de producţie şi buget estimat pe 2013 de 134.200.000 lei – venituri, respectiv 126.800.000 lei – cheltuieli.

În prezent, „Cupru Min” are aproximativ 500 de angajaţi.

Reamintim că, în această perioadă, Ministerul Economiei desfăşoară procedura de vânzare a producţiei de concentrat de cupru prin metode combinate pe şapte ani, de la “Cupru Min” SA Abrud. Este vorba despre maximum 331.890 tone, vândute prin licitaţie, cu preţul de pornire de 6.900 de dolari pe tonă.

În 14 august, anunţul de vânzare a fost modificat, fiind simplificată această procedură. Decizia ar putea fi motivată de faptul că doar un singur investitor, Trafigura, şi-a exprimat cert intenţia de a participa la licitaţie, iar mai recent o companie australiană s-ar fi arătat interesată de exploatarea de cupru din Munţii Apuseni. Un alt investitor, Glencore (Elveţia) ar fi dorit să intre în procedura de selecţie, însă nu a depus documentele de ofertare.

În 20 septembrie va stabilit potenţialul investitor de la “Cupru Min”, dată la care va fi deschis plicul cu oferta de cumpărare.

Potrivit unor surse, angajaţii de la “Cupru Min” nu ar fi foarte dezamăgiţi dacă nu ar fi găsit vreun investitor, având în vedere că societatea merge pe profit.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a recunoscut, într-o declaraţie anterioară că criteriile de calificare pentru investitori sunt destul de severe – scrisoare de garanţie bancară de 1,2 milioane euro, scrisoare de bonitate pentru 40 milioane euro şi condiţii de preţ minim de 6.900 dolari/tonă de cupru – şi a adăugat că, după consultări cu primul-ministru, a fost decis un nou termen pentru depunerea ofertelor, respectiv 1 septembrie.

Avansul solicitat în contract este de 40.000.000 euro, plătibil într-o singură tranşă, cel mai târziu la 1 decembrie 2013, pentru care se primeşte maxim 45.360 tone concentrat de cupru, cantitate ajustabilă în funcţie de preţul de vânzare stabilit. În primul an nu se fac livrări, iar în următorii doi ani cantităţile sunt în valoare de 4.000.000 euro fiecare. Începând cu anul 4 şi până în anul 7, livrările sunt de 8.000.000 euro anual. Potrivit specialiştilor, dintr-o tonă de concentrat de cupru se pot obţine aproape 200 kilograme de cupru, astfel că, luând în considerare producţia scoasă la vânzare, compania care câştigă ar putea valorifica circa 65.000 tone de cupru, cu aproximativ 450 milioane de dolari.

La exploatarea de cupru de la Roşia Poieni, administrată de “Cupru Min”, este disponibilă o rezervă de peste 600 milioane de tone de minereu, cu o concentraţie de cupru de 0,36%.
Reamintim că societatea “Cupru Min” a fost inclusă în Planul Naţional de Investiţii, alături Roşia Montană.

Citeşte AICI mai multe detalii despre procedura de vânzare a producţiei de la „Cupru Min”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax