Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Vasile Dîncu, la Alba Iulia. Guvernul vrea să deschidă la Roşia Montană centru de consultanţă pentru dezvoltarea zonei Apuseni


Publicat

vasile dincu la alba iulia sept 2016Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Vasile Dîncu, a declarat vineri la Alba Iulia că Guvernul intenţionează să deschidă la Roşia Montană unul dintre cele trei centre teritoriale din ţară, menite să ofere consultanţă pentru dezvoltare zonală. Specialişti detaşaţi din direcţiile mai multor ministere vor acorda asistenţă viitorilor beneficiari de proiecte finanţate din fonduri europene, iar zona Munţilor Apuseni va avea linii de finanţare speciale.

Este un proiect prin care încercăm să concetrăm expertiză şi fonduri acolo unde s-a pierdut foarte mult în ultima vreme, tocmai prin concentrarea pe marile centre de dezvoltare. Au rămas pete albe în dezvoltarea ţării. Sunt câteva zone pe care noi le-am identificat, nu că nu ar fi mai multe, însă am ales trei zone importante: Valea Jiului, zona Iaşi-Vaslui din Moldova şi Munţii Apuseni. Am spus generic Roşia Montană, însă este vorba despre o zonă mai extinsă, în Apuseni”, a declarat, vineri, ministrul Vasile Dîncu, la Alba Iulia.

Acesta a precizat că Guvernul încearcă să creeze proiecte integrate, aducând fonduri europene, de la bugetul de stat şi creând linii de finanţare separate pentru aceste zone.

“Le vom defini ca zone prioritare de dezvoltare şi acestea vor concentra anul viitor un supliment de fonduri, dar va trebui să crească şi expertiza în ceea ce priveşte absorbţia acestora. Aici, discutăm despre un concept”, a mai spus Dîncu.

Este vorba despre Unitatea de Consultanţă şi Asistenţă Tehnică din partea Guvernului, un centru special ce va funcţiona la Roşia Montană, parte dintr-un mecanism menit să vină în sprijinul viitorilor beneficiar de fonduri europene din zona Munţilor Apuseni şi din celelalte două zone indentificate la capitolul necesarului de dezvoltare.

Despre acest mecanism gândit de Guvern a dat detalii Ionel Dancă, consilierul premierului pentru proiecte economice speciale.

“Vom organiza apeluri dedicate cu buget distinct din liniile de finanţare existente pentru aceste zone. Vom încerca să introducem în ghidurile solicitantului punctaj suplimentar pentru aceste cereri şi să reconsiderăm abordarea ajutorului de stat, astfel încât să poată fi acordat în sume mai mari”, a declarat Dancă la Alba Iulia.

Acesta a precizat că, după discuţii cu autorităţile de management a existat temerea că, după apelurile speciale de proiecte şi sumele suplimentare, acei bani să nu fie consumaţi. Astfel că Guvernul oferă un sprijin concret pentru autorităţi, astfel încât să existe condiţii pentru elaborarea proiectelor.

“Am gândit o unitate guvernamentală care să ofere efectiv consultanţă acestor beneficiari. La nivelul Cancelariei, vom înfiinţa această unitate care va coordona ministerele şi autorităţile implicate în gestiunea fondurilor europene şi naţionale şi va asista viitorul beneficiar de la primul crâmpei de idee de proiect până la implementarea acestuia”, a declarat Dancă.

Potrivit acestuia, mecanismul se va baza pe expertiza direcţiilor de specialitate din MDRAP, MFE, dar şi al altor ministere ce gesionează fonduri europene şi va avea trei unităţi locale: un centru teritorial la Petroşani, unul la Roşia Montană (Munţii Apuseni) şi altul la Vaslui (zona Moldovei).

“Aceste centre teritoriale vor prelua cererile de proiecte de la nivelul beneficiarilor, le vor fundamenta tehnic, iar la unitatea de la Guvern aceste cereri vor fi integrate într-un plan de dezvoltare al zonei respective. Dacă mecanismul se dovedeşte a fi eficient, sperăm să fie continuat şi de guvernele care urmează”, a mai spus Dancă.

Planurile sunt ca, până la sfârşitul lunii, mecanismul să fie aprobat printr-un memorandum la Guvern şi din octombrie să fie operaţionalizate aceste structuri. Ulterior, vor fi organizate apeluri de proiecte pe aceste structuri, cu etapele de elaborare şi implementarea de proiecte.

Vasile Dîncu a precizat că proiectul nu poate funcţiona fără sprijinul autorităţilor locale şi judeţene. De asemenea, în trei săptămâni, reprezentanţii ministerului intenţionează să revină la Alba pentru a discuta un prim draft de strategie pentru zona Munţilor Apuseni.

„Am avut o discuţie tehnică cu primarii pe proiecte care există – care rămân, la care renunţăm, sunt şi proiecte vechi, de exemplu, în zona infrastructurii şcolare, care nu se susţin, pentru că nu mai sunt copii. A fost o întâlnire pentru a pune la punct un atelier de lucru cu primarii din zona Munţilor Apuseni”, a declarat Vasile Dîncu.

„Vom detaşa oameni, vom construi unităţi la ministere care să se ocupe numai de această zonă, de cererile care vin de aici, dar vrem să vedem care este viziunea locală”, a precizat vicepremierul.

Vicepremierul Vasile Dîncu şi consilierul Ionel Dancă au participat vineri la o întâlnire organizată la Prefectura Alba cu primari din zona Munților Apuseni, reprezentanți ai Comitetului de Dezvoltare a zonei Munților Apuseni, reprezentanți de la Prefectură, Consiliul Judeţean, ADR, POSDRU și alte instituții care derulează fonduri europene.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Doliu în lumea fotbalului albaiulian: Florian (Bebe) Brumaru s-a stins din viață

Publicat

Este doliu în lumea fotbalului albaiulian. Unul dintre oamenii care au reprezentat „sarea și piperul” la Unirea Alba Iulia, ca jucător, ca antrenor, ca omul bun la toate, Florian (Bebe) Brumaru s-a stins din viață la 62 de ani. 

„Clubul AFC Unirea 1924 Alba Iulia anunță cu nespusă durere, trecerea în neființă a celui ce a fost jucător, antrenor și director sportiv și unul dintre cei mai fideli slujitori ai culorilor alb-negre, nea BEBE BRUMARU! Plecat astăzi dintre noi, nea Bebe va rămâne mereu în memoria noastră!

Transmitem condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au transmis sâmbătă reprezentanții FC Unirea Alba Iulia, pe pagina de Facebook.

Florian (Bebe) Brumaru a fost jucător de fotbal în liga I (Victoria București și FC Bihor Oradea) liga II (Dinamo Focșani, Dinamo Victoria București, FC Bihor și Unirea Alba Iulia) și Liga 3 (Voința Bucuresti). Acesta a fost și comisar șef de poliție la IPJ Alba și ofițer de poliție judiciară la DNA.

Din 2017 până în prezent a fost director sportiv la AFC Unirea 1924 Alba Iulia, manager și antrenor de fotbal la grupele U15, U13 de la ACS Școala de fotbal Valea Frumoasei.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Atleta Mihaela Maria Blaga din Blaj, pe primul loc în proba de 1.500 metri la Campionatul Național de Seniori

Publicat

Atleta Mihaela Maria Blaga, legitimată la CSS Blaj și Atletic Club Mica Romă Blaj (antrenor Cristina Man), s-a clasat pe primul loc în proba de 1.500 de metri U18, U16 în etapa a doua a Campionatului Național de seniori, organizată în București. Sâmbătă, aceasta a reușit să termine pe locul al 2-lea în proba de 3.000 de metri U23, U20. 

Vineri, în cadrul probei de 1.500 de metri a competiției, Mihaela Maria Blaga a terminat pe primul loc cu timpul de 4:43.11, următoarea clasată fiind sportiva Claudia Ionela Costiuc (CSM Dorna Vatra) cu un timp de 4:49.26. O altă atletă legitimată la clubul din Blaj și pregătită de Cristina Man, Andreea Maria Bogdan, s-a clasat pe locul 8 în aceiași probă cu timpul de 5:17.29.

Sâmbătă, în proba de 3.000 de metri, Mihaela Maria Blaga a terminat pe locul II, cu timpul de 10:18.96.

Etapa a doua a Campionatului Național de seniori, seniori U23, U20 și Cupa R.M.A a avut loc la București, în Sala “Ioan Soter”, în perioada 22-23 ianuarie.

Probele de concurs au fost următoarele:

Masculin: 60 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1.500 m, 3.000 m, 60 m garduri, înălţime, prăjină, lungime, triplusalt, greutate;

Feminin: 60 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1.500 m, 3.000 m, 60 m garduri, înălţime, prăjină, lungime, triplusalt, greutate.

Vineri, 22 ianuarie 2021, primul start s-a dat la ora 9:30, în proba de 60 m plat feminin U16, U18 și master, iar ziua de sâmbătă, 23 ianuarie 2021, a debuta la aceeași oră, cu proba de lungime U16 feminin.

sursa: fra.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Lucrări de refuncționalizare a spațiilor de învățământ, la Liceul de Arte din Alba Iulia. Pasarelă între două corpuri de clădire

Publicat

Două corpuri de clădire ale Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi unite printr-o pasarelă pe structură din beton armat cu închideri din tâmplărie cu geam termoizolant. Proiectul prevede, printre altele, recompartimentarea unor spații, lucrări de conformare ISU și termoizolarea unuia dintre corpuri. 

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de vineri, 29 ianuarie, indicatorii tehinico-economici faza DALI pentru obiectivul de investiții „Refuncționalizare spațiu de învățământ Liceul de Arte Regina Maria, strada Avram Iancu nr. 7 A, strada Călărașilor nr. 2”.

Potrivit raportului de specialitate, în anul 1971 Ministerul Învățământului aproba înființarea unei secții de muzică și arte plastice cu un program suplimentar, pe lângă Școala Generală nr. 1 din Alba Iulia. În prezent cifra de școlarizare a crescut foarte mult, s-a format Liceul de Arte Regina Maria având circa 600 de elevi și un personal didactic și nedidactic de 120 de persoane. La ora actuală, activitățile specifice unui liceu de arte se desfășoară în patru corpuri de clădire, pe patru străzi diferite, în clădiri care necesită intervenții majore ca să fie utilizate în continuare ca și spații de învățământ, iar o parte din aceste spații de învățământ sunt revendicate și în acest sens este necesar să fie eliberate.

În anul 2017 Primăria Alba Iulia a achiziționat imobilul din strada Avram Iancu nr. 7A, colț cu strada Călărașilor (nefinalizat) care va fi destinat extinderii spațiului de învățământ pentru Liceul de Arte Regina Maria, urmând să asigure necesarul de spații în conformitate cu legislația în vigoare și cu respectarea măsurilor ISU. Totodată se va avea în vedere posibilitatea comasării /refuncționalizării liceului menționat, pentru utilizarea cât mai eficientă a spațiului disponibil, cu realizarea de săli care să respecte suprafețele și cubajul de aer/elev.

Se propune astfel:

  • construirea unei pasarele de legătură între corpurile existente – corp A (clădirea din strada Avram Iancu, nr. 7A) și corp B (clădirea din strada Călărașilor, nr. 2) – pe structură din beton armat cu închideri din tâmplărie metalică și geam termoizolant
  • modificări și compartimentări mansardă corp B
  • modificări zona administrativă corp B
  • recompartimentare subsol, parter, mansardă corp A, finalizare finisaje, lucrări de instalații
  • extindere spații tehnice
  • lucrări de conformare ISU, instalații limitare stingere incendiu

De asemenea, se propune izolarea suplimentară a corpului B (clădirea din strada Călărașilor nr. 2) cu minim 10 cm de polistiren expandat pe fațadă. În plus se va urmări folosirea unor elemente de polistiren pentru refacerea fațadei cu valori arhitecturale.

Durata de execuție a lucrărilor ar urma să fie de 8 luni. Valoarea totală a obiectivului de investiții este de 3.668.974,36 lei (inclusiv TVA) din care construcții – montaj (C+M) 3.126.494,21 lei (inclusiv TVA).

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Fără ”Hora Unirii” la Ziua Unirii Principatelor, în garnizoanele MApN. La Colegiul Militar din Alba Iulia se sărbătorește online

Publicat

Unirea Principatelor Române – Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 , va fi marcată duminică în garnizoanele din țară prin ceremonii militare și religioase, dar fără ca participanții să se prindă de mâini în Hora Unirii, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Potrivit unui comunicat al MApN, ministerul va organiza duminică, împreună cu autorităţile locale, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 162 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

„Din motive de securitate sanitară, participanții la evenimente nu se vor prinde în Hora Unirii, așa cum se întâmpla în anii anteriori”, a transmis, printr-un comunicat MApN.

Conform acestuia, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, vor participa, de la ora 12.30, la ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române din Bucureşti.

La Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazu” din Alba Iulia, elevii sărbătoresc online ”Mica Unire”

”Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la 24 ianuarie, a fost marcată ca în fiecare an și de elevii militari se arată într-o postare pe pagina de facebook oficială.

Contextul în care ne aflăm nu ne-a permis sărbătorirea acestui eveniment important din istoria românilor așa cum ne-am obișnuit în anii anteriori, astfel că activitățile dedicate acestui moment istoric au fost mutate în online.

Profesorul de istorie Dan Anca a pregătit împreună cu elevii clasei a X-a A, diferite activităţi, menite să scoată în evidență importanţa actului de la 24 ianuarie 1859.

În cabinetul de istorie al colegiului, profesorul Dan Anca a amenajat o expoziție de carte și artă plastică având ca temă „Mica Unire – crearea României moderne”, iar elevii fruntaș Rareș Coman, Georgiana Lobodă, Rareș Onofrei, Bianca Panduru, Loren Pogan și Mădălina Vizitiu au prezentat, din fața calculatoarelor, referate prelegeri și expuneri cu tema „Mica Unire – crearea României moderne”.

La finalul activității a fost audiată „Hora Unirii”, iar elevii militari au comentat semnificația versurilor scrise de Vasile Alecsandri.”

surse: Mediafax, CNM Mihai Viteazu

sursa foto: facebook.com/ArmataRo

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate