Connect with us
Advertisement

Economie

Vasile Dîncu, la Alba Iulia. Guvernul vrea să deschidă la Roşia Montană centru de consultanţă pentru dezvoltarea zonei Apuseni

Publicat

vasile dincu la alba iulia sept 2016Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Vasile Dîncu, a declarat vineri la Alba Iulia că Guvernul intenţionează să deschidă la Roşia Montană unul dintre cele trei centre teritoriale din ţară, menite să ofere consultanţă pentru dezvoltare zonală. Specialişti detaşaţi din direcţiile mai multor ministere vor acorda asistenţă viitorilor beneficiari de proiecte finanţate din fonduri europene, iar zona Munţilor Apuseni va avea linii de finanţare speciale.

Este un proiect prin care încercăm să concetrăm expertiză şi fonduri acolo unde s-a pierdut foarte mult în ultima vreme, tocmai prin concentrarea pe marile centre de dezvoltare. Au rămas pete albe în dezvoltarea ţării. Sunt câteva zone pe care noi le-am identificat, nu că nu ar fi mai multe, însă am ales trei zone importante: Valea Jiului, zona Iaşi-Vaslui din Moldova şi Munţii Apuseni. Am spus generic Roşia Montană, însă este vorba despre o zonă mai extinsă, în Apuseni”, a declarat, vineri, ministrul Vasile Dîncu, la Alba Iulia.

Acesta a precizat că Guvernul încearcă să creeze proiecte integrate, aducând fonduri europene, de la bugetul de stat şi creând linii de finanţare separate pentru aceste zone.

“Le vom defini ca zone prioritare de dezvoltare şi acestea vor concentra anul viitor un supliment de fonduri, dar va trebui să crească şi expertiza în ceea ce priveşte absorbţia acestora. Aici, discutăm despre un concept”, a mai spus Dîncu.

Este vorba despre Unitatea de Consultanţă şi Asistenţă Tehnică din partea Guvernului, un centru special ce va funcţiona la Roşia Montană, parte dintr-un mecanism menit să vină în sprijinul viitorilor beneficiar de fonduri europene din zona Munţilor Apuseni şi din celelalte două zone indentificate la capitolul necesarului de dezvoltare.

Despre acest mecanism gândit de Guvern a dat detalii Ionel Dancă, consilierul premierului pentru proiecte economice speciale.

“Vom organiza apeluri dedicate cu buget distinct din liniile de finanţare existente pentru aceste zone. Vom încerca să introducem în ghidurile solicitantului punctaj suplimentar pentru aceste cereri şi să reconsiderăm abordarea ajutorului de stat, astfel încât să poată fi acordat în sume mai mari”, a declarat Dancă la Alba Iulia.

Acesta a precizat că, după discuţii cu autorităţile de management a existat temerea că, după apelurile speciale de proiecte şi sumele suplimentare, acei bani să nu fie consumaţi. Astfel că Guvernul oferă un sprijin concret pentru autorităţi, astfel încât să existe condiţii pentru elaborarea proiectelor.

“Am gândit o unitate guvernamentală care să ofere efectiv consultanţă acestor beneficiari. La nivelul Cancelariei, vom înfiinţa această unitate care va coordona ministerele şi autorităţile implicate în gestiunea fondurilor europene şi naţionale şi va asista viitorul beneficiar de la primul crâmpei de idee de proiect până la implementarea acestuia”, a declarat Dancă.

Potrivit acestuia, mecanismul se va baza pe expertiza direcţiilor de specialitate din MDRAP, MFE, dar şi al altor ministere ce gesionează fonduri europene şi va avea trei unităţi locale: un centru teritorial la Petroşani, unul la Roşia Montană (Munţii Apuseni) şi altul la Vaslui (zona Moldovei).

“Aceste centre teritoriale vor prelua cererile de proiecte de la nivelul beneficiarilor, le vor fundamenta tehnic, iar la unitatea de la Guvern aceste cereri vor fi integrate într-un plan de dezvoltare al zonei respective. Dacă mecanismul se dovedeşte a fi eficient, sperăm să fie continuat şi de guvernele care urmează”, a mai spus Dancă.

Planurile sunt ca, până la sfârşitul lunii, mecanismul să fie aprobat printr-un memorandum la Guvern şi din octombrie să fie operaţionalizate aceste structuri. Ulterior, vor fi organizate apeluri de proiecte pe aceste structuri, cu etapele de elaborare şi implementarea de proiecte.

Vasile Dîncu a precizat că proiectul nu poate funcţiona fără sprijinul autorităţilor locale şi judeţene. De asemenea, în trei săptămâni, reprezentanţii ministerului intenţionează să revină la Alba pentru a discuta un prim draft de strategie pentru zona Munţilor Apuseni.

„Am avut o discuţie tehnică cu primarii pe proiecte care există – care rămân, la care renunţăm, sunt şi proiecte vechi, de exemplu, în zona infrastructurii şcolare, care nu se susţin, pentru că nu mai sunt copii. A fost o întâlnire pentru a pune la punct un atelier de lucru cu primarii din zona Munţilor Apuseni”, a declarat Vasile Dîncu.

„Vom detaşa oameni, vom construi unităţi la ministere care să se ocupe numai de această zonă, de cererile care vin de aici, dar vrem să vedem care este viziunea locală”, a precizat vicepremierul.

Vicepremierul Vasile Dîncu şi consilierul Ionel Dancă au participat vineri la o întâlnire organizată la Prefectura Alba cu primari din zona Munților Apuseni, reprezentanți ai Comitetului de Dezvoltare a zonei Munților Apuseni, reprezentanți de la Prefectură, Consiliul Judeţean, ADR, POSDRU și alte instituții care derulează fonduri europene.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement