Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul a eliminat „taxa pe boală”: Lista afecțiunilor la care nu se mai plătește impozit pentru concediul medical

Publicat

Așa-numita „taxa pe boală” a fost eliminată. Guvernul a stabilit lista afecțiunilor pentru care nu se mai plătește impozit pentru concediul medical. Măsura se aplică pentru mai multe categorii de persoane aflate în concendiu medical.

Prevederile privitoare la scutirea de la plata taxei de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale au fost incluse în ordonanţa de urgenţă care conţine şi măsuri de sprijin pentru mamă – nou-născut aflate în situaţii defavorizate, aprobată marţi de Guvern.

Actul normativ prevede că mamele cu copii bolnavi sau cele aflate în situaţii de risc maternal, gravidele, cele aflate în concedii de maternitate, pacienţii cu afecţiuni oncologice şi îngrijitorii lor, persoanele care suferă de afecţiuni grave – HIV/SIDA, TBC sau cardiovasculare, pacienţii cu arsuri grave (marii arşi), precum şi urgenţele medico-chirurgicale în care viaţa pacienţilor este pusă în pericol vor fi scutiţi de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical, precizează Agerpres.

Scutiri de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale

„Această ordonanţă a fost repusă în discuţie astăzi pentru că a fost amendată pentru a introduce şi o serie de scutiri de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi şi a fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxă sau neclară a deciziilor pe care Executivul le intenţionează.

Taxă de sănătate pentru indemnizaţia de concediu medical

Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentru bolile obişnuite, această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizaţia de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecţiuni ea va fi scutită”, a precizat Mihai Constantin, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

El a explicat şi criteriile în baza cărora se aplică scutirile de la plata taxei de sănătate la concediile medicale.

„Şi principiul este următorul: poate ştiţi, din propria experienţă sau oricum toţi medicii ştiu, pe spatele unei foi de concediu medical se găseşte o listă cu anumite cote, cu anumiţi indici.

Unile boli grave sunt exceptate de la plata acestei cotizaţii

Ei bine, boală obişnuită înseamnă un indice 01 la concediul medical. Pentru aceste tipuri de concedii medicale, pentru afecţiunile care se încadrează la indicele 01 cotizaţia de sănătate pentru indemnizaţia de concediu medical se va plăti; pentru toate celelalte, însă, ea nu se va plăti.

Şi aici intră categoriile despre care presa a comunicat cu îngrijorare şi anumite asociaţii de pacienţi. Sunt exceptate, aşadar, de la plata acestei cotizaţii toate bolile grave aduse în spaţiul public, bolile oncologice, TBC, HIV/SIDA, mari arşi, urgenţele medicale şi o întreagă categorie. Ele se găsesc pe spatele oricărei fişe de concediu medical”, a explicat Mihai Constantin.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că noţiunea de boală obişnuită reprezintă „codul de indemnizaţie 01 prevăzut în Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 1192/2020”.

„Acesta a fost criteriul introdus astăzi pentru a clarifica cine anume va plăti acea cotizaţie pentru concediu medical – cei care primesc concediu medical pentru codul de indemnizaţie 01 încadrat la categoria boală obişnuită. Decizia acestei încadrări se face, evident, de către medicul care dă acel concediu medical, pe baza investigaţiei şi tratamentului prescris, care decide, de asemenea, şi oportunitatea eliberării unor zile de concediu medical”, a arătat el.

În context, Mihai Constantin a prezentat, la solicitarea presei, şi afecţiunile în cazul cărora pacienţii sunt scutiţi de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale.

Lista afecţiunilor în cazul cărora pacienţii sunt scutiţi de la plata cotizaţiei

„Repet: medicul evaluează, tratează şi eliberează concediu medical şi medicul ştie foarte bine ce cod să pună pe concediul medical. Dacă vă este util, am să vă citesc:

 • boală infectocontagioasă din grupa A,
 • boală infectocontagioasă pentru care se instituie măsura izolării,
 • urgenţă medico-chirurgicală,
 • carantină,
 • sarcină şi lăuzie,
 • îngrijire copil bolnav în vârstă de până la 12 ani sau copii cu handicap pentru afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani,
 • îngrijire copil bolnav cu afecţiuni grave în vârstă de până la 18 ani,
 • supravegherea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării,
 • reducerea cu un sfert a duratei normale de lucru,
 • trecerea temporară în altă muncă,
 • tuberculoză,
 • boală cardiovasculară,
 • neoplazii,
 • SIDA,
 • risc maternal,
 • unele tipuri de arsuri,
 • inclusiv pentru perioada de recuperare, îngrijire pacient cu afecţiuni oncologice”, a enumerat Mihai Constantin.

Prevederile privitoare la scutirea de la plata taxei de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale au fost incluse în ordonanţa de urgenţă care conţine şi măsuri de sprijin pentru mamă – nou-născut aflate în situaţii defavorizate, aprobată marţi de Guvern.

Totodată, a fost stabilită o normă tranzitorie pentru aplicarea scutirii de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul situaţiilor menţionate.

Scutirea de la plata se aplică pentru categoriile de persoane menţionate în acest act normativ şi punctate mai sus şi pentru indemnizaţiile aferente concediilor medicale a căror perioadă de acordare încetează după intrarea în vigoare a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă. (cele aflate acum în perioada de derulare şi care se încheie după intrarea în vigoare a prevederilor ordonanţei), mai indică sursa citată.

Aceste prevederi sunt incluse într-o ordonanţă de urgenţă care conţine şi măsuri de sprijin pentru cuplurile mamă-nou-născut aflate în situaţii defavorizate, comunicate în şedinţa de Guvern din data de 4 aprilie.

Tichete sociale pe suport electronic pentru mamele care nasc

Este vorba despre acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului şi cărora le este stabilit dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, de mamele cu dizabilităţi, de mamele aflate temporar în situaţii de risc, mame care nu deţin acte de identitate şi care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturi civile, mamele minore, mamele cetăţeni sau apatrizi proveniţi din zone de conflict.

Valoarea tichetului social pe suport electronic este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranşă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.

Mamele vor putea cumpăra cu banii primiţi produse specifice trusoului pentru nou-născut necesare îngrijirii, respectiv: scutece, produse pentru toaleta copilului, articole de vestimentaţie pentru nou-născut, produse sanitare şi medicale pentru cuplul mamă – nou-născut.

Bugetul măsurii de sprijin este de circa 120 milioane lei, echivalent a 24 milioane euro, iar coordonatorul măsurii este Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, mai indică sursa menţionată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax