Connect with us
Publicitate

POLITICA

Guvernul Boc, ameninţat cu moţiune de cenzură şi proteste naţionale

Publicat

Reprezentanţii Opoziţiei au depus, astăzi, la şedinţa Birourilor Permanente Reunite al Parlamentului, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc. Preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat că „este o moţiune politică cu o miză politică neobişnuit de mare”, fapt pentru care este necesară susţinere politică în vederea consituirii unei „noi majorităţi care să genereze o nouă formulă de guvernare”. El a precizat că este solicitată  „înlocuirea acestei Puteri, acestui guvern incapabil şi dăunător, cu un guvern capabil, responsabil, care să conducă România, cel puţin până la eventualitatea unor alegeri anticipate”. În opinia sa, moţiunea de cenzură va fi eficientă doar cu sprijinul transparent al majorităţii parlamentare formate din PSD, PNL şi PC.

În urma întâlnirii cu reprezentanţii Opoziţiei, Antonescu a completat că „moţiunea României majoritare, moţiunea populară”, cum au intitulat-o iniţiatorii, cuprinde măsuri ca: menţinerea cotei unice la 16%, TVA de 19%, neimpozitarea pensiilor sub 1000 de lei. „În finalul moţiunii, am trecut angajamentul şi efortul nostru să fie un guvern care să servească interesul public şi nu clientela politică”, a menţionat liderul PNL.

UPDATE:  După depunerea moţiunii, s-a decis citirea acesteia în plen miercuri, 20 octombrie, iar supunerea acesteia la vot a fost programată pe data de 27 octombrie.

Preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a declarat, în acest context, că în prima parte a moţiunii au fost expuse motivele depunerii ei, iar în a doua parte, printre acţiunile propuse de Opoziţie ar fi: de continuare a măsurilor anti-criză, prin utilizarea fondurilor europene, revenirea la nivelul de salarizare bugetar înainte de reducerile cu 25%, dar şi faptul că nu se consideră oportună contractarea unui alt împrumut FMI, la acest moment.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus că toate semnăturile necesare pentru depunerea moţiunii au fost adunate şi a făcut apel la parlamentari să acţioneze în sprijinul moţiunii şi a avertizat că “PDL va încerca să fure şi voturile propriilor parlamentari, să nu-i lase să voteze, să-i oblige să nu vină la moţiunea de cenzură. Sunt în stare de orice, cei de la PDL”.

Concomitent cu iniţiativele Opoziţiei, la Bucureşti, în faţa Ministerului Educaţiei, s-au adunat pentru a protesta reprezentanţii sindicali din învăţământ, nemulţumiţi de nivelul de salarizare şi de asumarea de către Guvern a noii Legi a Eucaţiei. Profesorii solicită şi demisia ministrului Daniel Funeriu, ameninţând cu proteste de stradă, pe toată perioada acestei săptămâni. Alături de profesori, au venit si studenţi, care cer burse mai mari.

Vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a declarat că partidul pe care-l reprezintă respinge moţiunea de cenzură, susţinând în schimb măsurile guvernamentale de contracarare a crizei şi continuarea negocierilor cu FMI. Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional vor ajunge în România, miercuri, deja ei anunţând că ţara noastră ar avea nevoie un împrumut de 38 de miliarde euro pentru achitarea datoriei publice şi private de anul viitor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax