Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Guvernul vrea să lanseze un program ”FOTOVOLTAICE pentru IMM”, deși nu a dat niciun leu pentru ”Casa Verde Fotovoltaice- 2019”

Publicat

Guvernul vrea să lanseze un nou program ”Fotovoltaice” pentru IMM, printr-o ordonanță de urgență, în condițiile în care Administrația Fondului de Mediu nu a reușit să atribuie nicun leu în programul Casa Verde Fotovoltaice lansat în urmă cu aproape doi ani.

”În cadrul programului „Reclădim România” a fost inclus un program pentru sprijinul IMM în ceea ce priveşte finanţarea investiţiilor în surse de energie regenerabile.

Ministerul Economiei a propus în primă lectură o Ordonanţă de Urgenţă Programul Electric UP.

Este vorba despre o schemă de finanţare a investiţiilor realizate de IMM pentru instalarea de echipament pentru producerea energiei electrice prin panouri fotovoltaice şi instalarea de staţii de încărcare a maşinilor electrice.

Valoarea maximă a sprijinului este de 100.000 de euro, iar schema are un buget de 200 de milioane de euro”, a declarat Ionel Dancă.

Casa Verde Fotovoltaice- blocat de incompetență – niciul leu dat beneficiarilor aprobați în program

În 18 august, organizaţia nonguvernamentală Greenpeace acuza Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) că a blocat timp de doi ani instalările de sisteme fotovoltaice din România, din cauza „incompetenţei administrative”.

Greenpeace spune că „Administraţia Fondului pentru Mediu a tergiversat constant derularea programului. Casa Verde Fotovoltaice a fost oprit iniţial sub scuza unei fraude informatice nedovedite. Greenpeace a luat atitudine în mai multe rânduri cu privire la tergiversarea aplicării programului ”Casa Verde Fotovoltaice”.

Apoi au urmat mai multe amânări de luni de zile în evaluarea dosarelor şi publicarea rezultatelor contestaţiilor.

După un an şi jumătate de la începerea oficială a programului, scopul declarat în ghidul de finanţare – „creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră” – a fost în totalitate ratat”

Finanțarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este, teoretic, una generoasă: maxim 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să își producă singure energia electrică.

Peste 26.000 de cetățeni din întreaga țară s-au înscris pentru a obține finanțare, fondurile totale ale programului de finanțare cumulând peste 113 milioane de euro. Mai mult de jumătate dintre aplicanți, peste 13.000, au fost respinși în lunile aprilie și iunie ale acestui an.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax