Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Guvernul vrea să majoreze punctajul lunar la calculul pensiei pentru românii care vor să lucreze și după ce ies la pensie

Publicat

Guvernul vrea să îi stimuleze pe români să muncească și după pensionare. Executivul intenţionează să emită o ordonanță prin care majoreze cu 50% punctajul lunar pentru calculul pensiei în cazul persoanelor care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care rămân în activitate.

Măsura va fi aplicată fie în sistemul public, fie în cel privat, şi contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, scrie Profit.ro, care invocă documente ale Executivului. De asemenea, Guvernul va extinde cumulul pensiei anticipate pentru venituri obţinute în mediul privat.

Vezi și Mii de pensionari români s-au mutat în străinătate. Cum poți să renunți la pensia din România pentru cea din alt stat UE

O ordonanţă pregătită de Guvern arată că este necesară stimularea ”rămânerii în activitate a persoanelor care au îndeplinit vârsta standard de pensionare şi doresc să rămână în activitate după data îndeplinirii condiţiilor de vârstă standard şi stagiu minim de cotizare pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă”.

Prin urmare, proiectul pregătit prevede ca ”pentru asiguraţii care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă va fi majorat cu 50%”, conform Profit.ro.

Legislația actuală nu permite cumul pensiei cu activități profesionale în mediul privat

Guvernul propune totodată modificarea legislaţiei actuale cu reglementări menite ”să permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parţiale cu activităţi profesionale desfăşurate în mediul privat”.

În prezent acest cumul este permis pentru venituri din activități independente, așa cum sunt ele reglementate de Codul Fiscal, indiferent de nivelul acestora.

Pensia anticipată parțială sau pensia anticipată nu se cumulează însă cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă.

De asemenea, cumulul nu este permis în baza unui raport de serviciu (funcționar public), de persoane care desfășoară activități în funcții elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și de membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror venituri sunt asimilate salariilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax