Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Guvernul vrea să transfere acțiuni ale „Cupru Min” Abrud către Consiliul Județean Alba. Decizia se ia până la sfârșitul anului

Publicat

Guvernul analizează posibilitatea de a transfera acţiuni ale „Cupru Min” Abrud către Consiliul Judeţean Alba, urmând ca autoritatea locală să atragă de la Uniunea Europeană fondurile necesare investiţiilor de mediu în cadrul companiei, a anunţat premierul Victor Ponta, la emisiunea „După 20 ani” de la PRO TV.

„Există două variante: ori există capacitatea Guvernului de a face anumite investiţii de mediu şi a avea un parteneriat cu o firmă privată, dar în condiţii avantajoase şi pentru noi sau, a doua variantă pe care trebuie să o studiem este de a transfera acţiuni la Cupru Min către o autoritate locală, în cazul de faţă Consiliul Judeţean Alba, eligibilă pentru fonduri europene de mediu. Cupru Min singur nu poate accesa fonduri europene, dar Consiliul Judeţean este eligibil pentru a primi de la Uniunea Europeană în jur de 100 milioane euro care trebuie investite în protecţia mediului”, a spus Ponta. Premierul a mai spus că decizia va fi luată în acest an.

Potrivit ziarului Gândul, Ponta a declarat anterior că  Guvernul a transmis Fondului Monetar Internaţional că nu va vinde „Cupru Min” pe baza strategiei fostului Cabinet, la un preţ mic şi împotriva intereselor strategice, ci pe baza unui program de parteneriat public-privat care va fi definitivat în patru luni.

Compania „Roman Copper”, câștigătoarea licitației, a atacat în instanţă statul român, acuzând Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie că „a încetat unilateral discuţiile” cu firma canadiană pentru „Cupru Min” Abrud, deşi aceasta câştigase licitaţia pentru preluarea societăţii miniere.

„Cupru Min” Abrud deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României. Compania a raportat în prima jumătate a anului 2011 un câştig brut de 26 mil. lei (6,1 mil. euro), după ce vânzările au urcat la 75 mil. lei (17,6 mil. euro), potrivit reprezentanţilor „Cupru Min”.

În 2010, firma a încheiat cu un câştig brut de 36 mil. lei (8,5 mil. euro) şi o cifră de afaceri de 130 mil. lei (30,6 mil. euro).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax