Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Haos şi proteste la Baia de Arieş şi Zlatna. Pacienţii şi cadrele medicale se opun transferurilor la alte spitale


Publicat

Decizia statului de a închide spitale fără să vină cu soluţii concrete pentru pacienţii internaţi în aceste instituţii medicale şi fără a ţine seama de propunerile venite din partea autorităţilor locale creează haos în teritoriu.

La Centrul de Sănătate Baia de Arieş, bolnavii internaţi la Secţia de Boli Psihice riscau să fie lăsaţi liberi pe drumuri, vineri dimineaţă, în condiţiile aplicării deciziei Ministerului Sănătăţii de a închide spitalul. Potrivit primarului Gheorghe Bora, la ora 10.30, şeful Direcţiei de Sănătate publică Alba, Horea Timiş, se afla la Baia de Arieş pentru discuţii şi pentru a căuta soluţii pentru pacienţi. Edilul a spus că bolnavii psihic urmau să fie transferaţi cel mai probabil la alte spitale, însă nu ştia unde.

La faţa locului s-a aflat şi liderul „Sanitas” Alba, Marius Sepi. Acesta a relatat că este scandal la Centrul de Sănătate din localitate, au venit mai multe ambulanţe să preia bolnavii psihic (în jur de 40), cu un ordin al ministrului Sănătăţii, pentru a-i transporta, probabil, la Hunedoara. Sepi a precizat că preluarea pacientilor se face ilegal, fără un act medical legal de transfer ori acordul familiilor. Autorităţile locale şi angajaţii spitalului se opun transferului abuziv. De menţionat este faptul că bolnavii cu boli cronice fizice au fost, până vineri, externaţi. La Centrul de Sănătate din Baia de Arieş lucrează aproximativ 80 de persoane, care ar urma să rămână fără loc de muncă.

Situaţii similare sunt la spitalele din Zlatna şi Ocna Mureş, în cadrul cărora, împreună cu unitatea din Baia de Arieş, vizează desfiinţarea paturilor şi transferarea pacienţilor la alte unităţi medicale. Primarii din localităţile Zlatna, Ocna Mureş şi Baia de Arieş nu sunt de acord cu transformarea spitalelor în aziluri de bătrâni, iar autorităţile judeţene din Alba au transmis deja o solicitare către Ministerul Sănătăţii, de înlocuire a lor cu secţii externe ale Spitalului Judeţean. Soluţia a fost prezentată premierului şi ministrului Cseke Attilla, care urmau să analizeze propunerea, însă se pare că ordinul MS, valabil pentru mai multe unităţi din ţară, de a sista finanţarea de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, începând cu 1 aprilie, a dat peste cap situaţia din teritoriu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba a răspuns, vineri, întrebărilor reprezentanţilor presei referitor la situaţia spitalelor din Baia de Arieş, Zlatna şi Ocna Mureş. Ion Dumitrel a subliniat faptul că nu se renunţă la ideea de a înfiinţa secţii externe în cele trei oraşe şi că vineri, la ora 15.00, va avea loc o întâlnire cu directorii unităţilor spitaliceşti afectate, primarii şi liderii de sindicat, la sediul Spitalului Judeţean Alba:

„Astăzi (n.r. – vineri) am solicitat colegilor de la Resurse Umane să ia legătura cu Direcţia de Sănătate Publică Alba şi Spitalul Judeţean, pentru a vedea dacă este posibil ca aceia care sunt disponibilizaţi de la cele trei spitale să fie transferaţi la Spitalul Judeţean Alba, într-un număr necesar pentru a înfiinţa la momentul potrivit acele secţii externe. Ni s-a spus că se poate, aşa că am discutat cu primarii să îmi recomande medicii, asistentele, îngriitoarele şi infirmierii care să fie transferaţi la Alba, astfel încât să putem să avem persoanele de specialitate cele mai pregătite”, a explicat Ion Dumitrel.

Acesta a precizat că aproximativ 100 de persoane din personalul medical disponibilizat de la cele trei spitale vor fi transferate la Alba Iulia şi încadrate în organigrama Spitalului Judeţean Alba. În ceea ce priveşte finanţarea secţiilor externe, Ion Dumitrel a precizat că se vor cere bani de la Minister exclusiv pentru cele 1.915 paturi şi nici un leu în plus.

De vineri, spitalele din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna nu mai primesc finanţare de la Casa Naţională de Asigurări, iar pacienţii sunt transferaţi, prin ordin al Ministrului Sănătăţii, la alte unităţi medicale, fără acordul autorităţilor locale sau al familiilor celor în cauză. „Am vorbit şi cu Marius Sepi şi au înţeles toţi că există soluţii. Aproximativ 100 de persoane vor fi introduse în organigrama Spitalului Judeţean Alba. Pasul următor va fi reînfiinţarea acestor secţii. Legislaţia ne permite acest lucru, ne vom încadra în numărul de paturi de la nivel judeţean, respectiv 1.915 paturi în spitalele din judeţul Alba”, a explicat Ion Dumitrel.

UPDATE: Ora 15.30 La Zlatna şi la Baia de Arieş, pacienţii şi familiile lor, dar şi personalul din spitale protestau împotriva deciziei ministerului. Bolnavii psihici nu au fost transferaţi, pentru că nu li s-a dat voie. A fost mobilizată şi jandarmeria.

Reprezentanţii administraţiei locale Zlatna au spus că nu vor închide spitalul prin decizie locală, iar, dacă ministerul vrea să îl desfiinţeze, va putea doar dacă va trece cu buldozerul peste clădire. Directorul spitalului din Zlatna şi-a dat demisia, astăzi, devenind interimar.

UPDATE: Ora 15.50 La Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba s-a desfăşurat şedinţă cu uşile închise. La poarta spitalului au venit în jur de zece angajaţi de la spitalul din Zlatna, să protesteze.


UPDATE: Ora 16.30
Surse medicale susţin că directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Horea Timiş, era încă la Baia de Arieş, pentru că ar fi primit ordin din partea ministrului să nu plece de acolo până când nu vor fi evacuaţi pacienţii de la Boli Psihice. Se pare că „misiunea” directorului DSP nu este una tocmai uşoară, având în vedere tensiunile manifestate de protestatarii din zonă. Acesta ar fi trebuit să participe la şedinţa de la Alba Iulia, unde ar urma să fie identificată o soluţie pentru rezolvarea situaţiei de la spitalele trecute pe lista desfiinţării.

UPDATE: Ora 16.55 Prezent la şedinţa de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, primarul de la Zlatna, Silviu Ponoran, a declarat că spitalul din localitate va funcţiona, că sunt 28 de oameni internaţi. „Ce să facem cu ei? Nu putem să-i scoatem afară, ca pe nişte lemne”, a precizat Ponoran.


Decizia finală la nivel de judeţ: închiderea spitalelor

UPDATE: Ora 18.30 După trei ore de şedinţă, factorii decizionali s-au pus de acord să respecte decizia ministrului Sănătăţii Cseke Attila, de închidere a spitalelor.

“Unitaţile medicale de la Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna sunt desfiinţate. Printr-o hotărâre de Guvern, de astăzi (n.r. – vineri) nu mai sunt finanţate aceste spitale. Cei 19 pacienţi de la Baia de Arieş care sunt fără discernământ şi fără aparţinător vor fi preluaţi şi duşi într-o unitate spitalicească de profil, care funcţionează şi care le poate asigura tratament, restul pacienţilor se pare că nu sunt cazuri grave, vor fi externaţi după ce se va discuta în prealabil cu aparţinătorii lor. Personalul medical va fi redistribuit la celelalte unităţi spitaliceşti din judeţ”, a declarat prefectul Ştefan Bardan.

Conform acestuia, personalul medical va fi redistribuit la alte unităţi spitalicesti din judeţ.

Prefectul a transmis populaţiei care a rămas fără spitale că “nu trebuie să fie îngrijoraţi, pentru că în cele trei oraşe se înfiinţează centre de permanenţă, cu medici de familie, asisteţi şi aparatura care se află acolo. Sunt pregătite ambulanţe, câte două pe fiecare schimb, cu medic şi asistent, pentru preluarea cazurilor grave şi transportarea la spitale”.

La Ocna Mureş au fost făcute externările pacienţilor înainte să înceapă şedinţa, unitatea fiind, ulterior, închisă. La Zlatna, în jurul orei 17.00, mai erau încă 28 de pacienţi în spital.

GINA STANCIU

FLAVIA NICOLAEȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Nina

    sâmbătă, 02.04.2011 at 12:02

    Io am mai vazut oameni fara discernamint da’ asa ceva…niciodata! Oare ce se ascunde in spatelre acestor abuzuri, acte pline de cruzime? Seamana a exterminare, or vrea cumva guvernantii o rasa pura? Si daca da, cine ar fi model pt. aceasta?

  2. Pingback: Spitalul de Boli Cronice de la Zlatna se redeschide, ca secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, cu 25 de paturi | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CUGIR

”Cugireana”, cel mai lung tren de navetiști din comunism, ar putea deveni muzeu. Transporta zilnic 7.000 de muncitori

Publicat

Cugireana, trenul de navetiști care făcea legătura între Teiuș și Cugir, județul Alba, și încheiată în 2006, când garniturile au fost trase definitiv pe dreapta, are șanse să devină, din amintire, istorie vie.

Primarul din Cugir, Adrian Teban, este interesat de transformarea celui mai lung tren din Europa, și cea mai longevivă rută de navetiști din România, în muzeu.

În vremurile sale de glorie, trenul ce făcea legătura între Teiuș și Cugir avea 18 – 20 de vagoane supraetajate și aducea zilnic în oraş aproximativ 7.000 de navetişti.

Primul tren a oprit în gara din Cugir în anul 1906, după finalizarea construcției căii ferate Cugir – Șibot, rută folosită în special pentru transportul de materie primă sau produse finite înspre și dinspre uzinele cugirene.

Odată cu industria din oraș s-a dezvoltat și transportul feroviar, care a atins apogeul înainte de Revoluție.

  • ”Până în momentul de faţă nu a existat o iniţiativă de transformare a sa într-un muzeu, însă este o idee pe care o putem analiza. Proprietatea acestor trenuri este a Ministerului Transporturilor și probabil că de aici ar trebui pornit, să vedem dacă sunt de acord să cedeze din garniturile fostei Cugireana pentru a crea un tren-muzeu” a declarat Adrian Teban pentru ziarul Libertatea.

În anii `80, la Uzina Mecanică din Cugir lucrau peste 18.000 de oameni, dintre care aproximativ 7.000 de navetiști care veneau din localitățile din zonă sau chiar de la zeci de kilometri distanță, din Alba Iulia, Teiuș, Zlatna, Blaj, Aiud, Ocna Mureș sau din comunele adiacente. Mulți dintre muncitorii de la uzina de arme, mașini unelte, mașini electrocasnice, etc. ajungeau la lucru zi de zi cu trenul, celebra garnitură „Cugireana”.

Apogeul transportului CFR de persoane la şi de la Cugir a fost atins în perioada 1986-1989, când trenul avea 18-20 de vagoane, navetiştii de pe traseu şi chiar cugirenii fiind convinşi că aceasta ar fi cea mai lungă garnitură de tren CFR de persoane din Europa.

Fiind foarte lung, la intrarea în staţia CFR Cugir, trenul se fracţiona în două, pentru că numai astfel se putea gara – conform regulamentului – între macazuri. Aproape 20 ani a circulat la Cugir simultan şi „Cugireana” şi „Sibiana” (pe ruta Cugir – Sibiu).

Pe lângă lungimea sa impresionantă, trenul de pe ruta Teiuş-Cugir şi retur era şi supraetajat.

Indiferent dacă se intra sau se ieşea de la schimbul 1, 2 sau 3, trenul era invadat pur şi simplu de muncitori, care uneori erau nevoiţi să stea şi pe holuri sau căţăraţi pe scările de acces. Peste tot se juca „filcău” şi obligatoriu se fuma „Carpaţi” sau „Snagov”.

  • „Cred că nu este om care a locuit sau a muncit la Cugir să nu aibă amintiri legate de Cugireana – spunea, în urmă cu doi ani, și o localnică din Cugir. Eu îmi amintesc că urcam uneori în ultimele vagoane şi când coboram nu vedeam partea din faţă a trenului. Pe tren puteai afla ultimele bârfe şi ştiri, dar dacă încercai să cauţi pe cineva aveai slabe şanse să reuşeşti să îl găseşti până când trenul nu oprea în staţie. Uneori era atât de aglomerat încât simţeai bătăile inimii celui care stătea lângă tine. Bărbaţii încingeau nişte jocuri de «filcău» (joc de cărţi) şi peste tot se râdea şi oamenii erau plini de viaţă. Erau alte vremuri pe care cei care nu le-au trăit cred că nu le-ar putea înţelege”, a spus primarul Teban.

Peste zi, „Cugireana” era aglomerată şi de ţărăncile, neapărat purtând fuste înfoiate şi şurţă, care urcau de pe la Tărtăria, Balomir, Şibot, Vinerea.

Acestea veneau la piaţă în Cugir cu legume din grădini, cu pui mici şi mulţi, piuind în coşărci împletite, cu câte o găină sau cele mai curajoase, cu câte un purcel de lapte.

Şi, un lucru extrem de important: până când trenul ajungea în Cugir, toată lumea afla noutăţile zilei sau ale nopţii, dar și cele mai tari bancuri cu Ceaușescu.

Iar când trenul ajungea în halta Cugir, oraşul părea sub asediu.

La 1 noiembrie 2006, la aproape un secol de existenţă, „Cugireana” a intrat în istorie. Calea ferată Şibot – Cugir a fost concesionată unei firme particulare.

A mai existat o tentativă de anulare a celor 7 perechi de trenuri Teiuş – Cugir şi retur, în anul 1998. Din cauza numărului mic de călători, la 1 martie 2018 CFR a renunțat la cele patru curse între Teiuș și Cugir, respectiv trenul Regio 2491, 2492, 2493 și 2494.

Surse: adevărul.rolibertatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Rectorul UMF Cluj: Toți studenții de la medicină vor intra în spitale, vaccinați sau nevaccinați. Reîncep cursurile față în față

Publicat

sursa foto: facebook/ UMF Cluj

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj, Dr. Anca Buzoianu, a clarificat situația studenților care nu se vor vaccina anti-COVID din diferite motive.

,,Pentru studenții care nu se vor vaccina vom găsi metode alternative. Nu pot să intre în spitale dacă noi nu suntem siguri că nu sunt purtători ai virusului. Pacienții ar putea fi în pericol. Datoria noastră ca Universitate de Medicină este să protejăm pacienții”, spune rectorul UMF Cluj pentru Cluj24.ro.

Studenții care nu se vaccinează vor fi testați înainte de a merge în spitale

Dacă vor exista cazuri de studenți care să nu dorească vaccinarea, aceștia vor fi testați anti-COVID înainte de a intra în contact cu pacienții. Reamintim faptul că la UMF Cluj, aproximativ 90% dintre studenți au optat pentru vaccinare, iar procesul va continua.

„Nu există situații în care să nu găsim soluție. Nu obligăm pe nimeni să se vaccineze. Dacă studenții nu vor putea să se vaccineze, din diferite motive, atunci îi vom testa anti-COVID. Avem centru de testare. Dacă vor refuza și testarea vor avea posibilitatea să își întrerupă anul până când se va termina pandemia. Există soluții”, a explicat Dr. Anca Buzoianu.

„Cineva trebuie să își asume răspunderea în țara aceasta și să îi protejăm pe cei din jurul nostru. Studenții sunt mobili. Circulă foarte mult și pot să transmită virusul. Dacă nu ne asigurăm că ei sunt vaccinați sau testați este foarte mare riscul pentru pacienții vulnerabili. Noi ca insituție trebuie să ne asigurăm că diminuăm acest risc”, precizează rectorul UMF.

Studenții de la Medicină vor face cursuri față în față

Rectorul UMF Cluj este de părere că s-a găsit soluția pentru ca studenții să poată învăța pe viu după o perioadă în care cursurile au fost ținute online. În acest condiții, redeschiderea Facultății de Medicină din Cluj pare doar o chestiune de timp și documentație.

„Noi am găsit soluția și mă bucur foarte mult că am reușit să cuprindem toți studenții în procesul de vaccinare. Ne bucurăm că am avut această șansă și că Ministerul Sănătății a aprobat vaccinarea studenților de la Facultatea de Medicină în prima etapă. Acest lucru ne va permite să deschidem școala din semestrul al doilea. Acesta este scopul nostru. Să învățăm pe viu. Este enorm pentru ei, fiind lipsiți de partea practică.

Suntem aproape siguri că putem redeschide facultatea din semestrul doi. Trebuie să obținem și aprobarea. Deja lucrăm la un orar care să fie foarte eficient. Nu putem să mergem foarte mulți într-un loc, se va face prin rotație. Semestrul doi va începe la 1 martie. Am făcut planificarea în așa fel încât studenții care se vaccinează să poată primi și a doua doză până atunci”, a mai spus Dr. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj.

sursa: Cluj24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Veste bună pentru familia cu 9 copii din Alba Iulia. Senatorul PSD, Călin Matieș, le oferă o casă în care să locuiască

Publicat

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, vine în ajutorul familiei cu 9 copii din Alba Iulia, care la sfârștiul lunii martie trebuie să se mute din casa în care au stat în ultimii 8 ani.

Mai exact, impresionat după ce a văzut articolul publicat de alba24.ro, Călin Matieș a decis să le ofere celor 9 copii și a părinților lor să locuiască gratuit, pe o perioada nedeterminată, într-o casă cu grădină pe care senatorul PSD de Alba, o deține la Pârâul Iovului. 

Alba24.ro a prezentat cazul familiei Rațiu din Alba Iulia, care în două luni trebuie să elibereze cele două camere în care trăiesc părinții alături de 9 copii și un cățel.

Revoluționarul albaiulian, Oliviu Gașpar, a făcut un apel către cetățenii județului și iată că răspunsurile au început să apară.

VIDEO REPORTAJ: O familie cu 9 copii din Alba Iulia va rămâne fără casă. Cum vrea să îi ajute revoluționarul Oliviu Gașpar

Pe lângă Călin Matieș, cel care le pune la dispoziție casa, familia a fost vizitată și de două colege ale senatorului.

Este vorba despre consilierul local al municipiului Alba Iulia, Dana Nanu, care imediat după apariția articolului în alba24.ro, a anunțat pe Facebook că va merge într-o vizită la familia Rațiu și de Mihaela Mih-Dehelean.

Duminică, 17 ianuarie, aceastea au mers alături de Călin Matieș la cei nouă copii și le-au oferit acestora mai multe produse și alimente.

De asemenea, în câteva comentarii pe Facebook, la articolul alba24.ro, mai multe persoane s-au oferit să sprijine inițiativa revoluționarului albaiulian, Oliviu Gașpar.

Un cetățean chiar a scris că este dispus să doneze un teren la Șard pentru construcția casei.

Locuința pusă la dispoziție de senatorul Călin Matieș

Senatorul Călin Matieș a cumpărat casa de la Pârului Iovului în urmă cu mai bine de patru ani, însă nu pentru el, ci pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie.

Casa pusă la dispoziție

Mai exact, în locuința cu cinci camere, televizor, sobe de teracota, cablu, internet, energie electrică și apă de la fântână, au stat mai multe familii care au avut nevoie de un acoperiș deasupra capului, în perioade critice.

În trecut, în casa respectivă au stat câteva persoane care au fost evacuate din blocul ”Turturica”, iar până săptămâna trecută acolo a locuit o altă familie.

Acum, în casa respectivă se poate muta familia Rațiu.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Medicul Adrian Streinu Cercel: Masca va rămâne obligatorie până în 2023. Explicația acestuia

Publicat

Medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat, după ce a primit rapelul (a doua doză) la vaccinul anti-COVID-19 că masca va rămâne în continuare obligatorie până în 2023.

„E de aşteptat, evident, ca această a doua doză să întărească răspunsul şi să consolideze. Teoretic, după a doua doză, la şapte zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus, dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, după ce a primit rapelul la vaccinul anti COVID.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate