Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Hava şi Dumitrel rămân pe poziţiile de lideri. Vezi rocadele din eşalonul doi la alegerile din PDL Alba


Publicat

Noua conducere a PDL Alba, reprezentată de „vechea gardă”, cu mici modificări a fost aleasă de cei peste 700 de delegaţi din judeţ prezenţi sâmbătă la Casa de Cultură a Sindicatelor. Mircea Hava continuă să ţină frâiele organizaţiei, secondat de Ion Dumitrel şi Marius Ceteraş, care l-a înlocuit pe primarul de la Blaj, Valentin Rotar, în funcţia de prim-vicepreşedinte. Secretar general al organizaţiei este Marius Haţegan, în locul senatorului Alexandru Pereş.

Vă prezentăm în continuare rezultatele alegerilor interne din 2013 în PDL Alba:

Preşedinte PDL Alba: Mircea Hava (658 voturi “pentru”, 21 “împotrivă”)

Prim-vicepreşedinţi: Ion Dumitrel (664 voturi “pentru”,  9 “împotrivă”; strategii politice şi comunicare) şi Marius Nicolae Ceteraş (618 voturi “pentru”, 55 “împotrivă”; politici publice)

Secretar general: Marius Haţegan (651 voturi “pentru”, 20 “împotrivă”)

Secretari generali adjuncţi: Nicolae Albu (608 voturi “pentru”, 61 “împotrivă”) şi  Raul Sebastian Tudoraşcu (589 voturi “pentru”, 80 “împotrivă”)

Preşedinte Comisia judeţeană de integritate, statut, litigii: Marin Başa (666 voturi “pentru”, 3 “împotrivă”)

Preşedinte Comisia judeţeană de revizie şi control: Nicolae Truţă (665 voturi “pentru”, 4 “împotrivă”)

Vezi AICI cum s-a desfăşurat şedinţa de alegeri, în prezenţa preşedintelui PDL, Vasile Blaga şi a candidatului la europarlamentare, Monica Macovei.

Vicepreşedinţi:

1. Department politici pentru administraţia publică, justiţie, siguranţă naţională, ordine publică şi siguranţa cetăţeanului: Silviu Vinţeler (307 voturi “pentru”, 439 “împotrivă”); contracandidaţii Marcel Simion au obţinut 90 voturi “pentru” şi 586 “împotrivă”, respectiv Silviu Ponoran 272 voturi “pentru” şi 229 „împotrivă”

2. Department strategii şi relaţii politice: Gheorghe Valentin Rotar (670 voturi “pentru”, 76 “împotrivă”)

3. Department politici economice, mediu de afaceri şi fonduri europene: Dorin Gheorghe Nistor (654 voturi “pentru”, 92 voturi “împotrivă”)

4. Departament politici sănătate: Cornel Ştefan Bardan (659 voturi “pentru”, 87 “împotrivă”)

5. Departament politici sociale, relaţii cu sindicatele, patronatele, organizaţiile nonguvernamentale şi grupuri de cetăţeni: Adrian Bogdan (376 voturi “pentru”, 246 “împotrivă”); contracandidatul Dumitru Adrian Bendea a avut doar 316 voturi “pentru” 428 “împotrivă”

6. Departament politici agricultură, silvicultură, mediu şi dezvoltare rurală: Lucian Mihai Morar  (416 voturi “pentru”, 314 “împotrivă), contracandidatul Ioan Bogăţan a avut 246 voturi “pentru” şi 309 “împotrivă”

7. Departamentul politici în educaţie, cercetare, cultură, culte, minorităţi şi sport: Oana Badea (671 voturi “pentru”, 75 “împotrivă”)

8. Departament imagine, comunicare şi relaţii mass-media, purtător de cuvânt: George Daniel Şinca (660 voturi “pentru”, 94 “împotrivă”)

Vicepreşedinţi (membri de drept): Alexandru Pereş (senator), Ioan Fulea (preşedinte Colegiul 1), Alin Cucui (preşedinte Colegiul 2), Radu Roşian (preşedinte Colegiul 3), Sorin Bumb (preşedinte Colegiul 4), Corneliu Olar (preşedinte Colegiul 5). Membri de drept în BPJ mai sunt: Rodica Andronescu (preşedinta Organizaţiei de Femei PDL Alba), Tudor Ponoran (preşedintele TDL Alba), Aurel Luca (Organizaţia de Seniori PDL Alba).

Secretari executivi (opt poziţii):

1. Comisia pentru politici economice: Gheorghe Bora (595 voturi “pentru”)

2. Comisia pentru economie, finanţe, fonduri europene şi mediu de afaceri: Dan Opruţa (506 voturi “pentru”)

3. Comisia pentru muncă, protecţie socială, sindicate, patronate, organizaţii neguvernamentale şi grupuri de cetăţeni: Livia Mureşan (586 voturi “pentru”)

4. Comisia pentru administraţia publică, locală şi centrală, justiţie, siguranţă naţională, ordine publică şi siguranţa cetăţeanului: Ioan Iancu Popa (316 voturi “pentru”, 263 “împotrivă”), condacandidatul Simion Marcel a obţinut 146 voturi “pentru” şi Marius Costinaş 124 voturi “pentru”

5. Comisia pentru agricultură, silvicultură, mediu şi dezvoltare rurală: Claudiu Răcuci (593 voturi “pentru”)

6. Comisia pentru educaţie, cercetare, cultură, culte, minorităţi şi sport: Marcel Stan (598 voturi “pentru”)

7. Comisia pentru sănătate: Felician Ioan Stanciu (602 voturi “pentru”)

8. Comisia pentru dezvoltare locală şi regională: Virgil Tătar (595 voturi “pentru”)

Secretari executivi (membri de drept): Paul Voicu (Colegiul 1), Raul Chiriac (Colegiul 2), Adrian Puiuleţ (Colegiul 3), Vasile Stănescu (Colegiul 4), Gabriel Cîra (Colegiul 5).

Trezorier: Mirela Ţendrea (650 voturi “pentru”).

Alegerile din 23 noiembrie au adus schimbări în componența Biroului Permanent Județean. Una dintre funcțiile de prim-vicepreședinți a fost preluată de un membru mai tânăr, Marius Ceteraș, care l-a  înlocuit pe Gheorghe Rotar, care nu și-a mai depus candidatura și a rămas vicepreședinte.

Funcția de secretar general al partidului, deținută anterior de către senatorul Alexandru Pereș a fost preluată de Marius Hațegan, anterior secretar general adjunct. Senatorul a primit o funcție de vicepreședinte, ca membru de drept.

De asemenea, una dintre funcțiile de vicepreședinte al partidului i-a revenit lui Dorin Nistor, pentru departamentului politici economice.

Vă reamintim vechea componență a Biroului Permanent Județean a PDL: președinte – Mircea Hava; prim-vicepreședinți: Ion Dumitrel și Gheorghe Rotar; secretar general: Alexandru Pereș; secretari generali adjuncți: Marius Hațegan și Sorin Bumb; vicepreședinți: Alin Cucui, Silviu Vințeler, Ioan Fulea, Oana Badea, Alexandru Danciu, Ioan Iancu Popa, Ioan Bogățan, Traian Rusu, Traian Ursaleș, Silviu Ponoran.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. zlatnean

  duminică, 24.11.2013 at 10:10

  Dar priviti oameni buni rezultatele de la dl Ponoran! Am fost in sala si va pot spune ca a fost un singur buletin pt toti vicepresedintii, deci toti trebuiau sa aiba acelasi nr de voturi valabil exprimate( pro+contra). Socotiti si voi daca esre adevarat, adica Ponoran a avut doar 501 voturi iar Vinteler 746, iar Simion 676.Asa ceva nu este posibil.

  • dana

   luni, 25.11.2013 at 15:39

   Exista si voturi anulate!!!

   • aritmetica

    marți, 26.11.2013 at 15:31

    Daca sunt anulate sunt aceleasi pt toti ca erau pe aceeasi lista. nu se putea anula doar pt unul si pt altul nu.Nu vorbi ce nu sti si nu pricepi!

 2. avram iancu

  duminică, 24.11.2013 at 11:53

  dupa ce au taiat salariile cu 25%, PDL-istii din alba i-au taiat cu 25% si voturile lui ponoran.

 3. Bravo

  luni, 25.11.2013 at 14:16

  La vremuri noi, tot noi !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Cum funcționează atelierul de tors și dărăcit lâna din Zlatna, cu o instalație cumpărată de primărie la preț de fier vechi

Publicat

Primăria oraşului Zlatna a cumpărat o instalaţie de dărăcit şi tors lâna, pe care a instalat-o în fostul cămin cultural din Pătrângeni, un sat aparținător. Micul atelier primește lână de la producătorii de pe Valea Ampoiului, din Apuseni, dar și din țară. 

Este vorba despre o instalație foarte veche, dar funcțională, pe care primăria a plătit 15.000 de lei (aproximativ 3.000 de euro) și a pus-o în funcțiune în urmă cu aproximativ 2 luni. ”Am luat-o la preț de fier vechi”, spune primarul .

În prezent, acolo lucrează 3 oameni, care pot produce aproximativ 50 de kilograme de lână toarsă într-o zi de muncă.

Primarul orașului, Silviu Ponoran, spune că instalația poate procesa și lână mai aspră, obținută de la rasele crescute de ciobanii din Apuseni (țurcană, țigaie).

”Avem deja desfacere, avem comenzi de la mănăstiri și de la fel de fel de ateliere mici din toată țara. Ne-a contactat recent și un producător de covoare, deocamdată facem față. Banii obținuți se constituie în venituri la primărie. Aș fi mulțumit să putem plăti cheltuielile și salariile celor trei oameni” a spus primarul.

De asemenea, unul dintre clienți va fi și Tică Darie, un tânăr stabilit la Roșia Montană care a pus pe roate o afacere cu produse de lână, pe care le vinde în toată Europa.

”Made in Roșia Montană” vinde online produse din lână tricotate manual de cele aproximativ 35 de femei din satele Roşiei Montane și din împrejurimi, care lucrează acolo.

Primăria cumpără deocamdată doar lână spălată, iar aceasta este o problemă pentru micii producători.

”Cea mai mare parte a lânii românești se spală în Turcia, dar acest lucru se va schimba pentru că dorim să continuăm acest proiect pentru a ajuta comunitățile locale” a mai spus primarul.

Acesta a adăugat că instituția pe care o conduce intenționează să aplice pentru o finanțare la Ministerul Agriculturii pentru un centru de colectare și spălare a lânii, micul atelier de la Zlatna fiind doar un prim pas spre o revitalizare a acestui domeniu în zona Munților Apuseni.

Muzică: Dumitru Fărcaș – suită din Țara Moților

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul din Sebeș va avea o linie de gardă pe compartimentul ATI. Vor putea fi efectuate intervenții chirurgicale la orice oră

Publicat

La Spitalul Municipal din Sebeș se fac primele demersuri pentru înființarea unei linii de gardă pe compartimentul ATI.

Mai exact, prin implementarea unei linii de gardă, Spitalul Municipal din Sebeș va avea permanență și va putea efectua intervenții chirurgicale de urgență la orice oră. 

Momentan în cea mai recentă ședință de Consiliu Local al Municipiului Sebeș, consilierii locali au votat pentru înființarea liniei de gardă.

Directorul Spitalului din Sebeș, Anca Franchini, a declarat pentru alba24.ro că momentan se fac toate demersurile pentru înființarea liniei de gardă. Momentan pe compartimentul ATI sunt trei medici, dar pentru o linie de gardă sunt necesari minim cinci medici și automat va fi nevoie de angajari.

Mai mult de atât pentru a respecta toate cerințele, și locația în care va funcționa linia de gardă trebuie să sufere mai multe modificări.

De asemenea unitatea medicală din Sebeș mai așteptă și avizul din partea ministerului Sănătății.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministerul Educației pregătește noi reguli pentru naveta elevilor. Cum vor merge copiii la școală în altă localitate

Publicat

Ministerul Educaţiei propune într-un proiect de ordonanţă gratuitate pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, la serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum şi transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

„Ca element de noutate, acordarea sumelor de bani pentru transport se face în avans, cu decontare în luna următoare” pentru cei care fac naveta, a explicat Ministerul Educației.

Documentul poate fi consultat AICI: Comunicat de Presa Ministerul Educatiei 05-03-2021

„Prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Educaţiei propune următoarele măsuri: gratuitate pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, la serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum şi transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”, precizează Ministerul Educaţiei într-un comunicat remis vineri presei.

Documentul prevede următoarele:

 • gratuitate pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, la serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum și transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.
 • ca element de noutate, acordarea sumelor de bani pentru transport se face în avans, cu decontare în luna următoare pentru elevii care fac naveta, respectiv elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.
 • elevilor li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați.
 • elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru.
 • un alt element de noutate este faptul că se decontează cheltuielile de transport și pentru distanțe mai mari de 50 de km. Astfel, în situația în care elevii se deplasează de la domiciliu către unitatea de învățământ la distanțe mai mari de 50 km beneficiază de decontarea sumei aferente distanței de 50 km, la care se adaugă 1 leu/km/lună.
 • operatorii de transport rutier vor avea obligația să emită documente lunare de transport, cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună și să asigure transportul rutier al elevilor.

Sumele de bani de care urmează să beneficieze elevii, calculate în funcție de distanța de la domiciliu la unitatea de învățământ preuniversitar, pornesc de la 30 de lei pentru 3 km și ajung la 171 de lei pentru 50 km, a mai informat instituția condusă de Sorin Cîmpeanu.

„În acest context subliniem faptul că sumele pentru naveta elevilor se acordă în avans, indiferent de tipul de transport, respectiv transport interjudețean sau intrajudețean, asigurându-se în acest fel realizarea dreptului la educație”, arată Ministerului Educației.

Altă propunere: gratuitate la muzee, concerte, teatru și film

Ministerul Educației a anunțat că a propus și ca „elevii din învățământul preuniversitar și elevii etnici români din afara granițelor țării, bursieri, să beneficieze de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive, organizate de instituții publice”.

În acest context, Ministerul Educaţiei precizează că sumele pentru naveta elevilor se acordă în avans, indiferent de tipul de transport, respectiv transport interjudeţean sau intrajudeţean, asigurându-se în acest fel realizarea dreptului la educaţie.

„De asemenea, în condiţiile în care principiul general/de bază în stabilirea cuantumului unui abonament constă în calcularea, de regulă, la un nivel de 60% din tariful aferent sumei valorii biletelor de transport pentru numărul de zile lucrătoare dintr-o lună (21-22/30-31), există situaţii în care tariful corespunde unui număr total de zile/luna (30-31), fără niciun fel de reducere specifică principiului abonamentelor lunare (exemplu judeţ CT, unde tariful pe o distanţă de cca. 6 km Cumpăna-Constanţa s-a impus la valoarea de 170 lei/lună).

Pentru a susţine interesele elevilor, Ministerul Educaţiei solicită reanalizarea tarifelor în aceste situaţii punctuale care constituie abateri de la principiul logicii concurenţiale, cu grave consecinţe cu privire la asigurarea dreptului la educaţie”, susţine Ministerul Educației.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO INCENDIU în Aiud: O garsonieră dintr-un bloc a luat foc. O persoană a suferit mai multe arsuri

Publicat

Un incendiu a izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 04:30, într-o garsonieră dintr-un bloc din Aiud. O persoană de 6o de ani, a suferit arsuri de gradul I și II pe aproximativ 30 din corp.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale și o ambulanță SMURD. Cinci persoane s-au autoevacuat din bloc, la momentul producerii incendiului.

Persoana care a suferit arsuri a fost transportată la spitalul din Alud.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate