Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

HOROSCOP 21-27 martie: Zodia cea mai chinuită din această săptămână. De ce Berbecii au noroc, iar Scorpionii, probleme cu banii

Publicat

Vești bune pentru zodii, unele foarte bune, dar și unele care ne anunță că perioada tensionată se mai amână cel puțin două săptămâni.

Zilele cuprinse în săptămâna 21-27 martie vor fi împărțite în două spectre de energie principale: zile mai grele și pline de provocări pe de o parte și zile de curaj și de sacrificiu pe de altă parte. 

Vezi și HOROSCOP 2022: Previziunile anului, pentru fiecare zodie în parte. Ce spun astrele despre relații, sănătate, profesie și bani

Problemele săptămânii se referă mai mult la stările de autism sau de pierdere de energie sau ispite.

Ca sănătate, zodiile sunt susținute momentan și putem spune că, în mare parte, energiile sunt negative în același plan subtil de până acum, dar cu mici acutizări.

Vezi și HOROSCOP APRILIE 2022: Luna nouă își pune amprenta pe toate zodiile. Astrologul Maria Sârbu, previziuni pentru toți nativii

 • Cea mai norocoasă zodie va fi Berbecul și cea mai chinuită va fi zodia Leu.
 • Profesional, norocoase vor fi Berbec, Gemeni, Leu, Capricorn, Vărsător.
 • Cu probleme financiare: Scorpionii.
 • Zodiile care pot avea cumpene: Berbecul, Taurul, Gemenii, Racul și Săgetătorul.
 • Astrele sunt de partea noastră, chiar dacă energiile sunt în aceeași horă negativă și plină de interferențe neplăcute.

Citește și Horoscop chinezesc 2022: Anul Tigrului de Apă – anul conflictelor și al faptelor îndrăznețe. Metalul și culorile care aduc noroc

Ziua cea mai deosebită, din această săptămână, în energiile ei va fi 21 martie.

Horoscop 21 – 27 martie: Berbec

Este momentul vostru si al marilor acțiuni. Noi pași, dar mai ales noi proiecte și noi energii. Zilele cele mai importante pentru evoluția voastră vor fi în mijloc de săptămână. În plus, atenție la ceea ce se poate numi discrepanță între a fi și a face! Serviciul vă cere o nouă abordare sau ceva schimbare majoră în modul vostru de muncă și în modul în care o abordați.

Vezi și HOROSCOP 11-17 Aprilie. Cum va fi săptămâna pentru fiecare zodie: Un pas înainte, unul înapoi!

Horoscop 21 – 27 martie: Taur

Câteva zile bune nu strică nimănui, însă în continuare există o stare de criză sau multe suspine. Sunt lecții de personalitate și dorința de vă certa cu toată lume. Dar atenție la unule cumpene sau încercări în mijloc de săptămână. Ai senzația că lucrurile nu au direcție sau că energia ta depusă nu aduce satisfacțiile pe care le aștepți.E drept, ai niște pierderi sau poate niște stări de îndoială care îți consumă toate resursele.

Horoscop 21 – 27 martie: Gemeni

Zile bune pentru serviciul tău și pentru multe inițiative în această perioadă. Dar zilele săptămânii nu par să fie preferatele tale. Ai vra mai mult decât ceea ce trăiești acum și astrele te limitează puțin. Atenție un pic la sănătate și la lipsa ta de eficiență. Trebuie să știi care sunt fricile și sacrificiile tale, atât în general cât și la acest moment. dinamica lucrurilor este sub asșteptările tale.

Horoscop 21 – 27 martie: Rac

Ai și tu un consum de energie care te lasă fără forțe și trebuie să vezi care domenii te sleiesc de puteri. Vremea marilor proiecte va demara abia după ce vei opri acele scurgeri de energie sau după ce vei înțelege care sunt persoanele sau atitudinile care te vampirizează. Dacă nu acorzi prea mare atenție propriilor resurse, atunci atenție la sănătate în mijloc de săptămână.

Horoscop 21 – 27 martie: Leu

Lecții de personalitate pentru voi în această perioadă și cu atât mai mult chiar în această săptămână. Veți avea tot felul de lecții privind familia și pe cei dragi ai voștri. Niciunul dintre domeniile  care te preocupă nu își da satisfacții și simți cumva, că toți sunt de prisos și că nimeni nu e de partea ta! Este un pic realitatea în care trăiești la acest moment. Dar ea te vrea Leu, nu leuț. Dacă vei sta în atitudinea victimei, atunci va fi o săptămână de-a dreptul enervantă. Dacă ești cu adevărat un soare puternic, atunci vei răzbate peste unele probleme care îți aduceau obscuritatea ca probă a momentului.

Horoscop 21 – 27 martie: Fecioară

A fi și a face și pentru tine un domeniu important. Ai poate multe de făcut în acest moment și ai și tu atacurile tale de energie sau lucruri care îți dau senzația că nu ai rezultate așa cum ai merita. Apoi, atenție la mijloc de săptămână începe ”balul” care îți va aduce în prim-plan toate neplăcerile dinspre ceilalți. Adevărul este că fără partajarea unor sentimente toate sunt de prisos și superficiale și inutile și pierdere de energie valoroasă.

Horoscop 21 – 27 martie: Balanță

Când ai prea multe de făcut ai tu ceasul tău care îți măsoară timpul de partea ta. Ai și tu lecții de personalitate în această perioadă și mai mult decât atât ai multe frustrări. Cei apropiați – și mă refer la persoana iubită – te vor provoca foarte mult. Săptămâna îți este favorabilă pentru a fi și pentru a te revertebraliza. Cu atât mai mult, cu cât vei simți că pierzi mult timp pe discuții inutile sau cu drumuri lipsite de rezultate. Dinamica lucrurile este lipsită de eficiență și multă efervescență, poate nu neapărat pozitivă, în cuplu.

Horoscop 21 – 27 martie: Scorpion

Când pisica nu-i acasă, joacă soriceii pe unde pot. Ai o săptămână de eforturi și de vindecare. Nu pune planurile pe piedestal pentru că lucrurile se mișcă încet la moment. Banii sunt deja, sau urmează curând să fie, o problemă. Iar alegerile tale nu te ajută nici ele. Este săptămâna orgoliului pentru tine. Poate vei reuși să îți distribui și tu câteva energii în zona lui ”a fi” mai mult decât să pui accentul pe ceea ce ”ai putea să faci” Uneori socotelile de acasă chiar nu au nici o potriveală cu cele de la piață.

Horoscop 21 – 27 martie: Săgetător

Vin vremuri mai bune pentru tine. Iar înainte de a le pofti în viața ta trebuie să primenești două domenii de viață: propria persoană și capacitatea ta de a fi dar și redistribuția energiilor. Uneori ai momente în care te lași pur și simplu fără variante sau poate din excese sau din lipsă de coerență pe alte domenii decât munca, îți sunt oarecare dușmani încă nedescoperiți. Atenție și tu la ”a fi și a face” ce dezechilibre îți vor arăta în această săptămână.

Horoscop 21 – 27 martie: Capricorn

Zile lungi și zile scurte, chiar dacă timpul curge la fel în fiecare zi. pentru toți și nu face notă diferită pentru tine. Ai ceva goluri de umplut și revelații de avut! În primul rând vezi care sunt domeniile care te lasă fără energie și apoi vezi care sunt motivele pentru care uneori cazi pur și simplu în ”autism” fără să te lupți pentru ceea ce contează. Săptămâna poate fi prietenoasă, chiar prețioasă, dacă vei ști cum să te pregătești de schimbări mari de personalitate.

Horoscop 21 – 27 martie: Vărsător

Nu știi încotro te îndrepți și nici nu pare să te pregătești pentru un viitor mai bun. Oare te lași purtat de val, fără planuri sau oare ai o lipsă de coerență acută sau poate este și pentru tine discrepanța dintre a fi și a face! Vezi tu despre ce e vorba. Nu te speria când te gândești la prezent sau la viitor.

Dacă te lași ghidat de energia săptămânii, atunci vei avea niște zile grele și mai multe lecții de personalitate până duminică. Dacă te pui pe treabă și îți stabilești proiecte, obiective, priorități, atunci săptămâna va fi una dintre preferatele tale. Atenție la lecții de personalitate la serviciu.

Horoscop 21 – 27 martie: Pești

Săptămâna începe în forță și cu aspecte foarte bune, iar apoi, deodată totul se poate schimba și te poți deprima. Lecții de personalitate ai și tu de la serviciu și ceva ce nu faci bine te poate descuraja foarte mult. Adevărul este că în așa perioadă nu prea ai nici tu la ce să te aștepți. Este un război între forțele negative în care ai și tu partea ta de lecții. În plus, atenție că vei avea nevoie de o recalibrare și o vertebralizare către viitor. Fii cu sufletul deschis către planurile financiare. Acela este domeniul cel mai important și acolo trebuie să meargă mai bine decât oricare altul. La bani vei vedea dacă ”a fi și a face” sunt echilibrate în viața ta!

Horoscopul săptămânii Transmis pentru Alba24 de astrologul Maria Sarbu

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Atenționare privind oferte false de vacanțe. Ce date trebuie să conțină pachetele de servicii turistice

Publicat

Se apropie sezonul concediilor și autoritățile atrag atenția asupra ofertelor false de vacanțe. Sunt cazuri în care escrocii clonează site-uri turistice oficiale.

Escrocii încearcă să atragă atenția oamenilor prin prețurile extrem de mici, care par oferte de nerefuzat. De cele mai multe ori, o parte din taxe nici nu sunt menționate. Călătorul ajunge la aeroport și la cazare și vede că trebuie să plătească mai mult.

„Atunci când o ofertă pare prea bună pentru a fi refuzată, sigur ascunde ceva. Au existat și cazuri în care persoanele au închiriat anumite imobile, au ajuns la fața locului și au constatat că acel imobil nici măcar nu există. Întotdeauna trebuie să deschidem doar agențiile de turism care sunt oficiale sau care știm că sunt acreditate oficial”, spune comisarul-șef Ramona Dabija, director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, potrivit digi24.ro

Pentru a nu fi înșelați pe internet, românii sunt sfătuiți să își aleagă cu atenție site-urile pe care le folosesc atunci când caută oferte pentru vacanță. De asemenea, să solicite toate informațiile legate de destinație. Asta pentru că escrocii online clonează site-uri turistice oficiale.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor reamintește care sunt detaliile dintr-o ofertă reală de vacanță.

ANPC: Sfaturi la achiziția unui pachet de servicii turistice

Consumatorii trebuie să solicite toate informațiile legate de destinație, cazare, transport, serviciile de masă, precum și de modalitățile de plată.

Informarea turiștilor cu date privind ofertă turistică, în vederea încheierii contractului:

Agenția de turism are obligația să furnizeze turiștilor, în scris, în vederea încheierii contractului, informații referitoare la:

 • localitatea de destinație
 • rută de parcurs
 • mijlocul/mijloacele de transport utilizat/utilizate, caracteristicile și categoria acestuia/acestora
 • tipul unităților de cazare, adresele și categoriile de clasificare a acestora
 • serviciile de masă oferite și categoria de clasificare a unităților de alimentație
 • durata programului, cu indicarea datei sosirii și a plecării;
 • informații generale privind regimul pașapoartelor și al vizelor, precum și al asigurărilor de sănătate necesare pentru călătorie și sejur
 • cuantumul avansului, dacă este cazul, precum și termenul pentru achitarea restului de plată;
 • numărul minim de persoane necesar pentru realizarea programului și termenul limită pentru informarea turistului, în caz de anulare a călătoriei turistice
 • posibilități de încheiere a unor asigurări facultative pentru asistență în caz de boală, accidente și altele asemenea;
 • durata pentru care operează ofertă turistică.

Informarea turiștilor cu date de ordin general privind regimul pașapoartelor și al vizelor și formalitățile de sănătate, necesare pentru călătorie și ședere

Organizatorul și/sau detailistul trebuie să comunice turistului, în scris sau prin orice altă formă corespunzătoare, înaintea încheierii contractului, informațiile de ordin general privind regimul pașapoartelor și al vizelor și formalitățile de sănătate necesare pentru călătorie și ședere.

Furnizarea în scris turiștilor a informațiilor privind călătoria, înainte de data plecării

Organizatorul și/sau detailistul trebuie să furnizeze în scris turistului, într-un termen stabilit prin contract, înainte de data plecării, următoarele informații:

 • orarele, locurile escalelor și legăturile, precum și, după caz, locul ce urmează să fie ocupat de turist în fiecare dintre mijloacele de transport incluse în contract;
 • denumirea, sediul/adresă, numărul de telefon și de fax ale reprezentanței locale a organizatorului și/sau a detailistului ori, în lipsa acesteia, cele ale autorităților locale care pot ajuta turistul, în caz de nevoie. În cazul în care aceste reprezentanțe sau autorități locale nu există, turistul trebuie să dispună de un număr de apel de urgență sau de orice altă informație care să îi permită contactarea organizatorului și/sau a detailistului;
 • pentru călătoriile și șederile minorilor, informații care să permită stabilirea unui contact direct cu copilul sau cu responsabilul de la locul șederii copilului
 • posibilitatea semnării unui contract de asigurare facultativă, care să acopere taxele de transfer al turistului sau a unui contract de asistentă, care să acopere taxele de repatriere, în caz de accidentare sau de boală.

ANPC: Furnizarea bonului de comandă turiștilor și conținutul acestuia

Agenția de turism tour operatoare sau detailistă este obligată să furnizeze turistului un bon de comandă numai în cazul solicitării unor pachete de servicii turistice care nu fac parte din oferta agenției de turism: contractul ia naștere în momentul în care turistul primește confirmarea scrisă a rezervării, ce se transmite de către organizatorul sau detailistul călătoriei turistice, care acționează în numele organizatorului, în cel mult 60 de zile calendaristice de la data semnării bonului de comandă.

În cazul în care conținutul bonului de comandă diferă de conținutul confirmării călătoriei turistice sau dacă această confirmare nu s-a făcut în termenul de 60 de zile calendaristice de la data semnării bonului de comandă, turistul poate considera că voiajul nu a fost rezervat și are dreptul la rambursarea imediată a tuturor sumelor deja plătite.

Bonul de comandă cuprinde următoarele elemente:

 • destinația/destinațiile călătoriei turistice, durată și datele de sosire și de plecare
 • mijlocul/mijloacele de transport și categoria acestuia/acestora
 • tipul și categoria structurilor de primire
 • serviciile de masă (pensiune completă/demipensiune/mic dejun)
 • programul turistic solicitat
 • numărul de persoane pentru care se comandă pachetul de servicii turistice, numărul de copii, vârstă și actele de identificare a acestora;
 • alte solicitări speciale.

ANPC: Contractul, înmânarea unui exemplar turistului și respectarea clauzelor contractuale

Contractul cuprinde cel puțin următoarele clauze:

 • destinația/destinațiile călătoriei turistice și, în cazul perioadelor de sejur, durată și datele de sosire și de plecare;
 • mijlocul/mijloacele de transport utilizat/utilizate, caracteristicile și categoriile de clasificare a acestuia/acestora, datele, orele și locurile de plecare/sosire, la ducere și la întoarcere;
 • în cazul în care pachetul de servicii turistice include și cazarea, adresă și categoria de clasificare ale structurilor de primire turistice, în conformitate cu reglementările țărilor de primire;
 • serviciile de masă furnizate: pensiune completă, demipensiune, mic dejun;
 • dacă realizarea pachetului de servicii turistice necesită un număr minim de persoane, data limită de informare a turistului privind anularea călătoriei turistice comandate
 • rută
 • vizitele, excursiile sau alte servicii care sunt incluse în prețul total convenit al pachetului de servicii turistice
 • denumirea și sediul/adresă agenției/agențiilor de turism organizatoare și, după caz, ale agenției de turism detailiste și ale societății de asigurări
 • prețul pachetului de servicii, cu indicarea cazurilor în care acesta poate fi modificat și tarifele pentru anumite servicii: taxe de aterizare, îmbarcare/debarcare în porturi și pe aeroporturi, taxe de turist, dacă acestea nu sunt incluse în prețul pachetului de servicii turistice
 • termenele și modalitatea de plată
 • solicitările speciale ale turistului făcute cunoscute agenției de turism organizatoare sau celei detailiste în momentul efectuării comenzii și acceptate de cele două părți
 • termenele în care turistul trebuie să transmită o eventuală reclamație pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a contractului de călătorie turistică
 • condițiile de modificare și de reziliere a contractului
 • obligațiile agenției/agențiilor de turism în cazul anulării călătoriei, al înlocuirii sau al neasigurarii unor servicii
 • posibilitatea de transfer al contractului de către turist unei terțe persoane și modul de realizare a acestuia
 • eventualele modificări pe care agenția de turism le poate aduce serviciilor cumpărate
 • răspunderea agenției și despăgubirea turistului în cazul nerespectării clauzelor contractuale
 • agenția de turism are obligația să înmâneze turistului un exemplar din contract, în toate cazurile

Contractul poate fi prezentat și sub formă unui catalog, pliant sau alt înscris, dacă turistul este informat despre aceasta și dacă documentul conține informațiile prevăzute mai sus.

ANPC: asigurarea turiștilor în cazul insolvabilității sau falimentului agenției de turism

Agențiile de turism au obligația să încheie polițe de asigurare cu societăți de asigurare agreate de Ministerul Turismului. În contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice încheiat între agențiile de turism și turiști, indiferent de modul de prezentare a acestuia (catalog, pliant sau alt înscris) este obligatoriu să se consemneze faptul că turistul este asigurat pentru insolvabilitatea sau falimentul agenției de turism, precum și condițiile și termenele în care turistul poate solicita plată despăgubirilor.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

FOTO-VIDEO Autostrada Sibiu-Pitești: stadiul lucrărilor pe lotul 1, între Sibiu și Boița, a ajuns la aproape 70%

Publicat

Stadiul lucrărilor pe autostrada Sibiu-Pitești, primul tronson, între Sibiu și Boița, a ajuns la aproape 70%, anunță Compania de drumuri. Pe acest lot se lucrează de doi ani.

”Lucrările pe șantierul autostrăzii Sibiu – Pitești, lot 1 Sibiu – Boița, continuă într-un ritm susținut. În prezent, se înregistrează un progres fizic de 68,10%”, potrivit CNAIR.

Comparativ, în februarie, stadiul fizic al lucrărilor pe secțiunea 1, în lungime de 13,17 km, era de 61,65%.

Pentru lotul 1 Sibiu – Boița, contractul a fost semnat cu PORR în 14 aprilie 2019 pe suma de aproape 613 milioane lei fără TVA, cu 12 luni perioadă de proiectare, 36 de execuție și 10 ani garanție.

Ordinul de începere aferent proiectării a fost dat în 29 mai 2019, iar cel pentru lucrări în 30 martie 2020.

Sunt șanse ca acest lot să fie dat în circulație la finalul anului. Acest tronson ar scuti șoferii de aglomerația de pe zona Tălmaciu-Veștem.

sursă foto: Facebook – CNAIR

sursă video: Youtube – Radu Ignat

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Câte ZILE LIBERE vor avea românii de Rusalii 2022. Ce sărbători religioase mai sunt în luna iunie. Minivacanțele anului

Publicat

Următoarea minivacanță pentru români va fi de Rusalii 2022, sărbătorite în acest an în 12 iunie. Potrivit legislaiei în vigoare, se acordă zi liberă și în a doua zi de Rusalii.

Prin urmare, cel puțin bugetarii vor avea minivacanță de trei zile la mijlocul lunii iunie – sâmbătă, 11 iunie, duminică, 12 iunie și luni, 13 iunie.

Sărbătoarea de Rusalii

Sărbătoarea de Rusalii este cea mai veche sărbătoare creștină împreună cu cea a Paștilor, fiind prăznuită încă de pe vremea Apostolilor, ca o încreștinare a sărbătorii iudaice corespunzătoare acestei zile. Despre Rusalii amintesc și Sf. Apostol Pavel și Sf. Luca. De Rusalii românii beneficiază de două zile libere legale.

Rusaliile (din latina vulgară – în napolitană se folosește „Pasca rusata” (Paștele trandafirilor) iar în aromână „Arusaľi” ), cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh / Sfântului Spirit reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști.

Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh, numită în popor şi Duminica mare, este sărbătoarea anuală a pogorării Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli. Ea cade totdeauna la 10 zile după Înălţare sau la 50 de zile dupa Paşti, când a avut loc evenimentul sărbătorit şi când evreii îşi serbau şi ei praznicul.

Rusalii provine din latinescul “rosalia”, care semnifică sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă în acelaşi timp şi fetele împăratului Rusalim, despre care se spune că aveau puteri magice şi seduceau oamenii.

De ce Rusaliile sunt sărbătorite în două zile

Întrucât Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile.

Rusaliile reprezintă, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

Potrivit mărturiilor apostolilor, Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe aceştia.

Pentru început, apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci.

Spre mirarea multor oameni aflaţi în Ierusalim, cei 12 au început să facă învăţătura Mântuitorului în diferite limbi, deşi aceşti ucenici erau cunoscuţi de mulţi dintre cei prezenţi ca fiind evrei simpli, în niciun caz preocupaţi de învăţarea limbilor străine.

Apoi, apostolii au ieşit în toată lumea, săvârşind minuni, întorcând pe păgâni de la închinarea idolilor şi aducând la credinţă de la oameni simpli la împăraţi.

Începutul a avut loc chiar în acea zi a Pogorârii Duhului Sfânt, când, în urma predicii apostolului Petru, 3.000 de „suflete” au crezut în Hristos, alcătuind prima comunitate creştină.

Alte sărbători din luna iunie

Până atunci, mai este o sărbătoare legală care pică la mijlocul săptămânii. Este vorba despre 1 Iunie, Ziua Copilului, care va fi într-o zi de miercuri în acest an.

Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022: TOATE sărbătorile religioase importante din noul an, trecute în Calendarul Bisericesc

În ceea ce privește sărbătorile religioase, fără a fi și zile libere, în 2 iunie va fi Înălțarea Domnului. Din 20 iunie începe postul Sfinților Petru și Pavel, în 24 iunie este Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar în 29 iunie Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Vezi și Sfinţii Constantin şi Elena: MESAJE, URĂRI şi idei de FELICITĂRI pentru prieteni, colegi, cunoscuţi sau familie

Sărbătorile legale până la finalul anului:

 • 1 iunie 2022 (Ziua Copilului) – miercuri
 • 12 și 13 iunie 2022 (Rusaliile) – duminică și luni, ca în fiecare an
 • 15 august 2022 (Adormirea Maicii Domnului) – luni – minivacanță de 3 zile
 • 30 noiembrie 2022 (Sfântul Andrei) – miercuri
 • 1 decembrie 2022 (Ziua Națională) – joi – posibilitate de 5 zile libere cu punte de o zi liberă (vinerea), dacă aprobă Guvernul
 • 25 și 26 decembrie 2022 (Crăciunul) – duminică și luni – minivacanță de 3 zile

Vezi și Cum se poate lua ZI LIBERĂ pentru autorecenzare la Recensământ. Ce trebuie să facă angajații

Conform legislaţiei în domeniul muncii, persoanele care aparţin altor culte religioase legale decât cele creştine beneficiază de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia caută soluții pentru prevenirea inundațiilor pe străzi și în alte zone din municipiu. Procedură de achiziție

Publicat

Primăria Alba Iulia a demarat o procedură de achiziție pentru elaborarea unui studiu prin care să fie identificate zonele din municipiu vulnerabile la inundații în timpul ploilor torențiale.

Vor fi identificate și soluții pentru gestionarea eficientă a colectării apelor pluviale din aceste zone. 

Va fi creată o listă cu zonele vulnerabile la precipitații cu intensități mari în municipiu, cu prezentarea caracteristicitlor pentru fiecare în parte. Aceasta, în condițiile în care există studiul de fezabilitate pentru modernizarea străzilor principale, ce cuprinde date privind colectarea și evacuarea apelor pluviale.

Firma care va câștiga procedura de achiziție pentru care pot fi depuse oferte până în 27 mai va extinde acest studiu, pentru a prezenta starea de fapt actuală.

Va trebui să prezinte și o analiză inițială privind starea de fapt și cea cu statistici și date istorice (studii de meteorologie, administrare cursuri de apă, îmbunătățiri funciare), precum și soluții pentru gestionarea eficientă a colectării apelor pluviale din zonele sensibile identificate.

Vor fi prezentate inclusiv surse de poluare, particlarități de relief, rețele edilitare ce trebuie relocate, vor fi făcute măsurători în teren.

Contractul de servicii va fi încheiat cu termen de valabilitate până în 30 octombrie 2022.

Măsuri pentru prevenirea inundațiilor pe străzi

Potrivit caietului de sarcini, ca urmare a schimbărilor climatice globale, sunt ploi cu intensități mari, inundații, dar și perioade lungi de secetă. Tabloul descris se verifică și în Alba Iulia, în ultimii ani. Un exemplu concret de situație este cea în care sistemul de canalizare nu face față cantităților excesive de apă meteorică, mai ales în zonele joase ale municipiului.

Necesitatea studiului are la bază tocmai efectele negative ale ploilor cu intensități mari, înregistrate în ultimii ani în Alba Iulia: inundarea străzilor, curților, subsolurilor, demisolurilor etc.

Studiul reprezintă și prima acțiune concretă derulată de Primăria Alba Iulia pentru reducere efectelor schimbărilor climatice, resimțite tot mai frecvent și cu intensitate tot mai mare.

Față de anii 70, limita intravilanului s-a mărit considerabil. În prezent, municipiul Alba Iulia cuprinde localitățile Micești Pâclișa, Partoș și Oarda ce au devenit cartiere și cartiere de locuințe noi precum Recea, Șeigău, VII, Orizont.

Preluarea și canalizarea apelor pluviale din municipiul Alba Iulia este din ce în ce mai problematică, din cauza creșterii suprafețelor construite, suprafețelor de drum și a suprafețelor finisate tip curți, alei, trotuare, parcări, care măresc considerabil debitul de apă pluvială colectată.

Efectul extinderii intravilanului din punct de vedere al preluării apelor pluviale se observă prin inundații repetate, potrivit reprezentanților primăriei.

Acestea creează disconfort în rândul cetățenilor și generează mari pagube materiale locuințelor și gospodăriilor situate în zonele unde rețelele de canalizare nu mai fac față.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax