Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Iancu de Hunedoara, uitat de autoritățile din Alba, la comemorarea a 564 de ani de la moarte. Prefectul Albu: o mică scăpare

Publicat

Niciun buchet de flori sau vreo coroană cu panglica tricoloră nu au depus autoritățile locale sau județene, marți, 11 august, la sarcofagul fostului voievod al Transilvaniei, Iancu de Hunedoara, cu ocazia a 564 de ani de la moartea acestuia. 

Pe sarcofagul din interiorul Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, a celui care i-a învins pe turci la Belgrad în 1456 și a oprit expansiunea Imperiului Otoman pentru o bună bucată de vreme, se afla marți doar o coroniță în culorile Ungariei, notează corespondentul Agerpres, Marinela Brumar.

Atât autoritățile locale, dar și județene au motivat lipsa unui omagiu adus către Iancu de Hunedoara, prin simpul fapt că nu au fost invitați la niciun eveniment, subliniind că mormântul se află în incinta Catedralei şi, în consecinţă, nici nu au depus vreo coroană de flori.

Ce au spus reprezentanții Primăriei Alba Iulia

Purtătorul de cuvât al instituției, Robert Roman, a declarat pentru agerpres că instituţia pe care o reprezintă nu a organizat un eveniment comemorativ pentru Iancu de Hunedoara şi nici nu a participat la un astfel de eveniment.

„În mod normal, având în vedere că vorbim despre Iancu de Hunedoara care se află înmormântat în Catedrala Romano-Catolică ‘Sfântul Mihail’, această invitaţie ar fi trebuit să vină din partea Bisericii Romano-Catolice.

Conform cutumelor şi a uzanţelor protocolare, este, oarecum, nefiresc să organizezi tu, ca Primărie, un eveniment comemorativ în casa altcuiva. Dacă am fi invitaţi la un astfel de eveniment, am participa cu mare drag”, a spus Robert Roman.

Prefectul Județului Alba, Nicolae Albu a spus că a fost ”o mică scăpare”.

” O să iau în discuţie acest subiect cu colegii mei. (…) Probabil e o mică scăpare a noastră. O să o analizez cu colegii şi încercăm… Probabil, puteam găsi o variantă. O coroană se putea depune”, a afirmat prefectul Nicolae Albu.

Sarcofagul se află la intrarea în catedrală, pe partea dreaptă, în colaterala sudică, în apropierea unei scări renascentiste.

Unii specialişti sunt de părere că locul în care s-ar afla înmormântat Iancu de Hunedoara nu ar coincide cu cel unde este amplasat în prezent sarcofagul. Acesta ar fi fost mutat de mai multe ori de-a lungul veacurilor, pentru ca rămăşiţele să nu fie profanate în timpul diverselor invazii.

În dreapta şi stânga monumentului funerar al lui Iancu de Hunedoara se află cel al fratelui său, Ioan, mort la 1442, şi al fiului său, Ladislau (Laszlo) decedat la 1458.

sursă: Agerpres.ro

sursă foto: arhiva alba24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax