Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Iazul de decantare de la Valea Șesei – satul Geamăna își mărește capacitatea. Cupru Min vrea supraînălțarea barajului cu 5 metri

Publicat

Cupru Min SA vrea să mărească capacitatea de depozitare a iazului de decantare de la Valea Șesei, aflat în satul Geamăna, comuna Lupșa. Proiectul prevede supraînălțarea barajului cu 5 metri și consolidarea acestuia. Costurile totale ale investiției sunt de peste 9,5 milioane de lei.

Iazul Valea Șesei este amplasat în bazinul hidrografic Mureș, pe pârâul Valea Șesei, la o distanță de circa 5 km de localitatea Valea Lupșei, județul Alba. Valea Şesei este iazul de decantare principal al obiectivului Roşia Poieni, iaz de vale administrat de SC Cupru Min SA Abrud. Iazul depozitează sterilul rezultat din procesarea în uzina de preparare
de la Dealul Piciorului a minereurilor cuprifere sărace extrase din cariera Roşia Poieni.

Vezi și VIDEO REPORTAJ: Geamăna, povestea satului fericit din Apuseni, devorat de un gigant de steril. Amintirile unui localnic

De asemenea, iazul de decantare are şi rolul de epurare mecanică a apelor reziduale din incintele de producţie. O altă funcţiune este cea de neutralizare a apelor acide scurse din haldele Geamăna şi Valea Cuibarului, acestea fiind tamponate pe suprafaţa iazului de tulbureala de steril cu caracter puternic alcalin care soseşte de la uzina de preparare.

Potrivit memoriului tehnic de prezentare, cota 710 mdM este necesară pentru mărirea capacității de depozitare a iazului de decantare Valea Șesei și menținerea unei gărzi de siguranță de 2 metri față de cota finală a barajului, supraînalțarea barajului de la iazul de decantare Valea Șesei în amonte.

 

Descrierea procesului de exploatare a iazului de decantare Valea Șesei

Iazul de decantare Valea Şesei a intrat în exploatare la sfârşitul anului 1978, de atunci fiind în exploatare cu excepţia unei perioade de circa un an când uzina a fost oprită iar în iaz neutralizarea apelor acide s-a realizat prin tratarea continuă de var cu un consum zilnic de 40 tone.

Capacitatea la cota finală de depozitare a iazului de decantare Valea Şesei este de aproximativ 66,50 milioane metri cubi de steril iar suprafaţa acestuia este de circa 300 ha.

Transportul hidromasei de steril rezultat de la uzina de preparare se face gravitaţional prin intermediul unor conducte metalice cu lungime totală de 7.620 metri din care 3.880 metri prin 4 galerii şi cu câteva porţiuni pe viaducte.

Tulbureala de steril pleacă de la uzina de preparare cu un raport lichid/solid (L/S) de 4,5/1 până la îngroşătoare, unde se realizează un raport L/S de 2,25/1 cu care este transportată la iazul de decantare.

Volumele de steril depozitate (sau care vor fi depozitate) în iazul de decantare Valea Şesei sunt:

– la cota 690 mdM = 31.260.000 mc

– la cota 695 mdM = 38.914.500 mc

– la cota 700 mdM = 46.569.000 mc

– la cota 710 mdM = 66.386.000 mc (cota finală proiectată)

Depunerea în iaz se face în mod obişnuit de pe coronament cu ştuţuri şi furtune, iar periodic din puncte de la coada lacului (valea Cărbunarilor şi valea Geamăna), pentru a se umple apofizele iazului sau pentru a permite consolidarea plajei în vederea unei noi supraînălţări.

Profilul și capacitățile de producție

Suprafaţa iazului la cota finală 710 mdM: – 221 ha

Volumul iazului proiectat la 710 mdM:

– 66 milioane mc
– 103 milioane t

Suprafaţa iazului de decantare la nivelul digului de steril:

– 174,00 ha

Cantitatea de steril depozitată în 2019 – 01.01.2020:

– 1.962.259 mc

– 3.041.501 t

Cantitatea de steril depozitată de la punerea în funcţiune a iazului până la 01.01.2020:

– 43.287.913 mc

– 67.096.265 t

Pentru realizarea proiectului „Creșterea capacității de depozitare a iazului de decantare Valea Sesei și identificarea tuturor lucrărilor ce condiționează funcționarea în regim de siguranță a iazului în cazul creșterii capacității – etapa I supraînălțare baraj iaz de decantare Valea Sesei de la cota 705mdm la cota 710mdm, concomitent cu consolidarea din aval de la cota 680mdm la cota 710mdm”, Cupru Min SA a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Alba emiterea acordului de mediu.

Potrivit documentației depuse, costurile totale ale investiției sunt de 9.567.822,04 de lei. Cupru Min SA dorește realizarea lucrărilor în 24 de luni.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Taxe și impozite mai mari pentru cei care vând sau cumpără locuințe. Calculele scumpirilor preconizate pe piața imobiliară

Publicat

blocuri apartamente 2

Regulile de pe piața imobiliară vor fi schimbate din nou. De anul viitor, taxele și impozitele pentru cei care vând sau cumpără locuințe ar putea fi mai mari.

Potrivit modificărilor de Cod Fiscal vizate de Coaliție, varianta luată în calcul de Guvern este de eliminare a scutirii acordate persoanelor fizice la vânzarea unui imobil.

Planurile sunt de trecere la impozitare de 1% pentru o locuinţă mai nouă de 3 ani şi impozit 3% pentru imobile de până în 3 ani, cu excepţia moştenirilor.

Impozitul pe proprietate va fi pe grila notarială şi nu se mai face diferenţă între persoana fizică și persoană juridică. Va fi clasificare pe rezidenţiale (impozit de 0,1-0,2%) şi nerezidențial, 1 – 1,3%.

Pentru aplicarea cotei de TVA redusă de 5% la achizițiile de locuințe, pragul maxim de preț va reveni de la 700.000 de lei la 450.000 de lei.

”Dacă am dobândit proprietatea mai devreme de un an şi o revând, atunci voi plăti un impozit de 3%, pentru că este clar că este un scop speculativ. Sau, dacă am o proprietate deţinută pe mai mult de doi ani, impozitul va fi 1%.

Cât de mulţi bani se vor strange (la buget – n.r.), aici e foarte discutabil. Dacă va veni o criză economică, aşa cum ne aşteptăm peste câteva luni, una dureroasă, istorică, probabil nu se vor strânge acei bani, întrucât se vor reduce tranzacţiile de vânzare”, spune Adrian Benţa, analist fiscal, potrivit observatornews.ro.

Antreprenorii în imobiliare dau exemple de calcul:

”În acest moment, el ar plăti, la 100.000 de euro, 5.000 de euro TVA. În eventualitatea în care se schimbă înapoi acest plafon, la 450.000 de lei, acest client va trebui să plătească 119.000 de euro, adică 14.000 de euro suplimentar. În condiţiile în care, în mai toate precontractele, preţul este prevăzut ca fiind preţul net plus TVA, TVA-ul în vigoare la data semnării contractului final”, spune Daniel Tudor, antreprenor în imobiliare, potrivit sursei citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Avioane de mari dimensiuni, la joasă altitudine, în apropierea municipiului Alba Iulia

Publicat

Avioane de mari dimensiuni au fost observate la mică altitudine, în apropierea municipiului Alba Iulia. Imagini au fost transmise de un cititor Alba24.

Acesta a precizat că avioanele au fost văzute în zona Ciugud, lângă Alba Iulia.

Luni după-amiaza, Forţele Aeriene israeliene au anunţat că efectuează exerciţii militare pe teritoriul României, pentru optimizarea misiunilor de transport aerian în special la altitudini joase şi pe timp de noapte.

Forţele Aeriene israeliene au anunţat că mai multe aeronave au fost trimise în România pentru exerciţiul denumit „Cer Albastru” („Blue Sky”). La exerciţiu participă avioane militare de transport C-130 şi C-130J ale escadrilelor 131 şi 103, de la Baza aeriană Nevatim, situată în apropierea oraşului Beersheba, conform unui comunicat al Forţelor Aeriene israeliene, potrivit Mediafax.

În cadrul exerciţiului din România, piloţii israelieni vor efectua zboruri la joasă altitudine în zone cu care nu sunt familiarizaţi şi vor simula aterizări „în diverse scenarii”. Exerciţiul era planificat de mult timp.

„Antrenamentele în România reprezintă o oportunitate de a ne provoca pe noi înşine, de a ne îmbunătăţi abilităţile şi a deveni mai puternici dincolo de frontierele Israelului”, a declarat, conform cotidianului The Times of Israel, generalul de brigadă Gilad Keinan, comandantul Bazei aeriene israeliene Nevatim.

„Este un exerciţiu important şi semnificativ pentru capabilităţile de transport aerian greu şi pentru Forţele Aeriene israeliene, pentru a consolida capabilităţile aeriene şi competenţele personalului”, a subliniat oficialul militar israelian.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Perioada în care ANAF poate da amenzi a fost prelungită. Sancțiuni, și la cinci ani de la contravenția fiscală

Publicat

anaf

Perioada în care inspectorii ANAF pot da amenzi a fost prelungită de la șase luni la cinci ani, luând în calcul data săvârșirii faptei.

Prevederea este inclusă în OUG 102/2022, recent publicată în Monitorul Oficial. Ordonanța transpune în legislația românească o directivă europeană privind schimbul de informații fiscale în UE.

Prin urmare, instituția poate aplica amenzi chiar dacă au trecut ani întregi de la săvârșirea unei contravenții fiscale, scrie avocatnet.ro.

Practic, autoritățile au stabilit ca dreptul ANAF de a aplica amenzile contravenționale prevăzute de Codul de procedură fiscală să se prescrie după cinci ani de la data săvârșirii faptei. Până acum, acest drept se prescria după șase luni de la data săvârșirii faptei, conform regulilor generale privind amenzile contravenționale din OG 2/2001.

Noua regulă este valabilă pentru faptele săvârșite începând cu data intrării în vigoare a prevederii – 30 iunie 2022. Deci o faptă de la 1 iulie 2022 poate fi amendată de Fisc și peste cinci ani, de exemplu.

În esență, judecătorii au stabilit recent, într-o speță soluționată definitiv, că neîndeplinirea obligației de declarare și plată a unui impozit se prescrie în șase luni de la termenul-limită, fiind vorba de o contravenție instantanee, astfel că, după expirarea celor șase luni, amenda nu se mai poate aplica. Asta în condițiile în care ANAF consideră că este o contravenție continuă pentru care poate aplica amenzi chiar și după mai mulți ani. Interpretarea instanțelor a fost valabilă, pentru contravențiile din Codul de procedură fiscală, numai pentru faptele săvârșite până la 29 iunie 2022.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: 20 de locuințe nZEB pentru tineri, la Aiud. Cum vor arăta apartamentele eficiente din punct de vedere energetic

Publicat

Primăria Aiud vrea să construiască 20 de apartamente pentru tineri, eficiente din punct de vedere energetic. Acestea ar urma să fie finanțate în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Locuințele vor respecta standardul nZEB (near-Zero Energy Building) plus și vor fi dotate cu sisteme inteligente pentru managementul rețelelor de climă, termoficare și iluminat. În acest fel, cheltuielile acestor locuințe vor fi mici – un aspect important în contextul creșterii prețurilor la energie. În același timp, aceste locuințe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, vor fi sustenabile și prietenoase cu mediul.

Consilierii locali din Aiud au aprobat în ședința din 28 iunie o hotărâre privind depunerea proiectului „Locuințe pentru tineri Municipiul Aiud”, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență.

Investiția se va realiza pe baza unui proiect tip elaborat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). Sunt propuse 20 de locuințe (apartamente), astfel:

  • două unități de apartamente de 2 camere, cu înălțimea P + 2, total – 12 apartamente
  • două unități de apartamente de 2 camere, cu înălțimea P + 1, total – 8 apartamente

Pentru realizarea acestei investiții, municipiul Aiud dispune de un teren situat în intravilan în suprafață de 4.146 mp situat în localitatea Aiudul de Sus, strada Gheorghe Lazăr, nr. 20.

Potrivit proiectului, locuințele nou-construite vor respecta obiectivul privind necesarul de energie primară cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero conform orientărilor naționale, ceea ce se va asigura prin certificate de performanță energetică.

Clădirile nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante.

Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp.

Vara poate fi folosit pentru răcirea locuinței, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi locuința pornind de la 10 grade.

Locuințele vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse.

Unitățile de locuit vor respecta cerințele nZEB plus (clădirile vor respecta obiectivul de a atinge o reducere a cererii de energie primară /PED/ cu cel puțin 20% față de cerința de construcție a clădirilor nZEB, în conformitate cu liniile directoare naționale.

Valoarea totală a proiectului este de 7.227.015,89 lei, cu TVA inclus, din care valoarea maximă eligibilă este de 5.733.635,96 de lei, cu TVA inclus.

Autoritatea publică locală va pune la dispoziția utilizatorilor interesați locuințele în mod deschis, transparent și nediscriminatoriu, gratuit sau la un cost minimal, care va acoperi doar o fracție din costurile de întreținere (maxim 40%) pentru a asigura funcționarea lor. Beneficiarii vor asigura costurile de întreținere a clădirilor/locuințelor.

Implementarea investiției va fi finalizată până la 30 iunie 2026 derulandu-se pe o perioada de 36 de luni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax