Connect with us
Publicitate

Uncategorized

IICCMER: Investigaţii arheologice la Bistra, pentru deshumarea lui Ioan Andreșel, împușcat de Securitate, în august 1950


Publicat

ANDRESEL IOANÎn perioada 25-26 septembrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează o acţiune de investigaţii arheologice pe teritoriul comunei Bistra din judeţul Alba. Acţiunea are ca obiectiv deshumarea și recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Ioan Andreșel, care a fost executat de Securitate în ziua de 16 august 1950.

Cercetările vor fi efectuate de un colectiv de arheologi de la IICCMER și instituțiile muzeale partenere și colaboratoare – Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeul de Istorie și Științele Naturii din Aiud, alcătuit din Gheorghe Petrov (coordonator), Paul Scrobotă, Gabriel Rustoiu, Horațiu Groza și Marius Oprea. Investigațiile se vor desfășura în prezenţa unui procuror militar de la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, instituție care a fost sesizată de IICCMER în privința acestui caz de omor şi a locului unde victima a fost înhumată. De asemenea, la cercetări vor participa specialiști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Alba și de la Serviciul Județean de Medicină Legală Alba. Acţiunea se desfășoară în colaborare cu Televiziunea Română, fiind sprijinită de către Primăria comunei Bistra (primar Traian Gligor), Parohia Ortodoxă din Bistra (preot Ilie George Grecu) și rudele victimei. Slujba religioasă, demontarea și recoltarea rămășițelor pământești ale lui Andreșel Ioan vor avea loc marți, 26 septembrie.

Ioan Andreşel s-a născut în comuna Bistra la data de 28 august 1877. Părinții săi au fost Ioan Andreșel și Maria Burz, care au avut împreună trei copii, un băiat (Ioan) și două fete (Eva și Sofia). Fiul, Ioan, s-a căsătorit la Câmpeni în 31 ianuarie 1903 cu Sofia Chira din satul Gârde, comuna Bistra (n. 18 iul. 1885 – d. 27 sept. 1969), având împreună o singură fată, pe Maria (n. 28 nov. 1904 – d. 23 apr. 1982). Aceasta a fost căsătorită prima dată cu Teofil Pop din Bistra cu care a avut o fiică, Alexandra Pop (n. 4 febr. 1927), care a fost implicată în rezistența anticomunistă din zonă, fiind ucisă de Securitate în aprilie 1950. Maria Andreșel s-a recăsătorit ulterior cu Gheorghe Balea din Bistra (n. 1902 – d. 1981), din această a doua căsătorie rezultând opt copii, doi băieți și șase fete. Dintre aceștia, astăzi mai trăiesc trei fete, Sofia Goia și Carolina Mucea în Bistra și Laura Jilavu în Baia de Arieș, toate fiind nepoate și descendente directe ale lui Ioan Andreșel.

FAMILIA ANDRESELConform informațiilor documentare existente și din relatările urmașilor, potrivit IICMER, familia Andreșel a avut o stare materială bună, având în proprietate o gospodărie țărănească, multe animale și o suprafață apreciabilă de teren, alcătuită din pământ arabil, pășune și pădure. Casa și gospodăria principală a familiei era situată în zona centrală a localității Bistra. Mai aveau o locuință sezonieră, amenajată în munte, la locul numit Dosul Neagului, unde pe timpul verii erau duse și ținute vacile și oile. Totodată, Andreşel împreună cu ginerele său, Gheorghe Balea, deținea în comună o prăvălie, o cârciumă și un depozit de lemne, având permanent mai mulți oameni angajați la lucru. După instaurarea regimului comunist, autoritățile l-au încadrat în categoria socială a chiaburilor.

După cum este cunoscut, la începutul anului 1949, membrii organizației de rezistență armată anticomunistă Frontul Apărării Naționale, înființată în decembrie 1948, și-au amenajat o tabără în zona Bistra, la circa 10 km nord-est de centrul comunal, în locul numit Groși. În 4 martie 1949 asupra taberei partizanilor Securitatea a organizat și întreprins un atac armat în urma căruia au rezultat victime de ambele părți, fiind capturați mai mulți prizonieri. Dintre partizanii care au scăpat din încercuire mulți au fost prinși după scurt timp, aceștia fiind ulterior condamnați la închisoare sau chiar la moarte, împreună cu ceilalți. Unii au mai rezistat o vreme ca fugari, însă și aceștia au fost până la urmă uciși, în diferite împrejurări, de Securitate sau Miliție. În această situație s-au aflat doi partizani originari din satele zonei: Nicolae Selagea din Dealu Capsei și Traian Ihuț din Aronești, care au fost intens urmăriți și până la urmă uciși, primul în 2 septembrie 1950 și al doilea în 5 august 1952. Câtă vreme aceștia au fost fugari și au stat ascunși în munte, au fost ajutați de familii și de rude să supraviețuiască, fiind susținuți și de unii localnici, catalogați de autorități drept chiaburi și persoane reacționare. Aceștia din urmă aveau o influență mare asupra membrilor comunității, îndemnând lumea să-i sprijine pe partizani deoarece în curând, cum mulți sperau atunci, urma să izbucnească războiul dintre U.R.S.S. și țările occidentale în urma căruia regimul comunist din România va fi înlocuit cu un regim democratic în care rolul conducător îl vor avea vechile partide politice din perioada interbelică. Totodată, aceste persoane desfășurau pe toate căile o constantă propagandă anticomunistă, instigând pe săteni la nesupunere și împotrivire la încercările autorităților de a înființa la Bistra o Gospodărie Agricolă Colectivă.

După campania Securității din anul 1949, prin care au fost arestate și apoi condamnate multe persoane din zonă care au avut legături cu membrii organizației Frontul Apărării Naționale, această nouă situație a reprezentat o altă provocare pentru autoritățile regimului. Ca urmare, Securitatea a întreprins măsuri dure împotriva tuturor celor care promovau astfel de fapte și idei. În baza instrucțiunilor primite din partea Direcției Regionale a Securității Poporului Cluj și în înțelegere cu conducerea Organizației Județene a Partidului Muncitoresc Român din Turda, Serviciul Județean a Securității Poporului Turda a organizat o acțiune represivă de intimidare și constrângere a populației din Bistra. În ziua de 14 august 1950, în zonă au fost trimise de la Turda mai multe cadre operative de securitate, care, în colaborare cu personalul Biroului de Securitate din Câmpeni și cu milițieni de la Posturile de Miliție Bistra și Câmpeni, au reținut și transportat la sediul Securității din Câmpeni circa 35 de persoane, acestea fiind rude apropiate ale partizanilor Nicolae Selagea și Traian Ihuț, dar și persoane cu o stare materială mai bună, considerate ca fiind chiaburi și suspectate că ar acorda sprijin partizanilor. Aici au fost cu toții anchetați și amenințați, fără a li se lua însă declarații scrise. În urma așa-ziselor cercetări, s-a constatat că pentru situația creată în Bistra se fac vinovați trei chiaburi, și anume Ioan Andreșel, Traian Pom și Iosif Trifa, ultimii doi fiind deja reținuți la Câmpeni. Măsurile dispuse de Securitate au fost ca aceştia să fie imediat executați în locuri prestabilite. Ca urmare, în dimineața zilei de 16 august 1950, Traian Pom și Iosif Trifa au fost aduși de la Câmpeni la Bistra, de unde au fost transportați pe jos și executați prin împușcare, în locuri diferite. După execuția acestora, în aceeași zi, înainte de orele amiezii, Ioan Andreșel a fost căutat și ridicat de la locuința pe care o avea în munte, la Dosul Neagului, unde pe timpul verii stătea cu animalele. Conform mărturiilor unor localnici, Andreșel a fost maltratat și apoi transportat pe o distanță de circa 1,5 km până la locul cunoscut sub denumirea de Poarta între Căi, aici fiind executat prin împușcare.

Cadavrul lui Ioan Andreșel, precum și trupurile celorlalte două victime au fost lăsate pe locurile de execuție, fiind îngropate a doua zi, în 17 august. Pentru săparea gropilor de mormânt au fost aduse cu forța rude ale celor doi partizani, Selagea și Ihuț, precum și alți oameni mai înstăriți din Bistra, care fuseseră anchetați la Câmpeni, moartea consătenilor fiindu-le dată ca exemplu. Conform mărturiilor, pe trupul fiecărei victime a fost pusă o bucată de carton pe care era scris: „Cine face ca el, ca el să pățească”. Pe locul mormintelor, rudele victimelor nu au avut voie să pună vreo cruce sau un alt semn de recunoaștere. Din datele culese de la urmașii lui Andreșel, rezultă că la mormântul acestuia a fost pusă o cruce de lemn prin anul 1958, după ce fiica sa a revenit din deportare (ianuarie 1956) și ginerele său s-a eliberat din penitenciar (septembrie 1957), după ce a executat opt ani de muncă silnică. Între timp, crucea de lemn a dispărut, dar după 1990, când nu se mai cunoștea locul precis al mormântului, s-a pus undeva în apropiere o cruce metalică fixată într-o fundație de beton, care și aceasta s-a risipit, fiind dislocată de utilajele ce deserveau o exploatație forestieră din zonă.

Din informațiile documentare existente precum și din mărturiile unor foste cadre de securitate, rezultă că aceste omoruri au fost ordonate direct de către conducerea D.R.S.P. Cluj, prin șeful de atunci al acestei structuri de securitate, colonelul Mihai Patriciu (nume real, Grunsperger) în complicitate cu adjunctul său, locotenent-colonel Gheorghe Cuteanu. Executarea ordinului sau a instrucțiunilor a fost îndeplinită de către S.J.S.P. Turda, condus de maiorul Kovacs Mihai, care a coordonat personal și operațiunile din teren. Din personalul Securității din Turda, cunoaștem că au fost trimiși în misiune locotenent Vasile Herța, șeful Biroului Anchete, adjunctul acestuia, sublocotenent Valentin Tăuțan, și locotenent Vasile Popa, șeful Biroului I Informații. La Câmpeni, șeful Biroului local de Securitate era sublocotenent Gheorghe Cosman, acesta fiind subordonat S.J.S.P. Turda. Pe lângă aceștia, în pregătirea și săvârșirea crimelor au mai fost implicate și alte cadre de securitate și miliție. Cât privește pe colonelul Patriciu (Grunsperger), acesta s-a născut la 19 ianuarie 1909 în comuna Brusturi, judeţul Bihor, și a decedat la Cluj, în 29 mai 1997. Deși a ordonat personal zeci de execuții fără judecată, dispunând arestarea și trimiterea arbitrară în pușcării și lagăre de muncă a sute de oameni, dintre care mulți nu s-au mai întors acasă, câtă vreme a fost în viață nu a fost cercetat și nu a răspuns penal pentru crimele sale.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că decesul lui Ioan Andreșel a fost înregistrat oficial în registrul de stare civilă al comunei Bistra abia în 4 aprilie 1967, dată la care s-a eliberat și certificatul de deces.

Investigațiile în cazul crimelor de la Bistra au fost începute încă din vara anului 2008, fiind efectuate mai multe deplasări în zonă, când s-au luat declarații rudelor victimelor, precum și altor persoane care aveau informații despre cei uciși, despre evenimentele petrecute și despre localizarea mormintelor. Mormântul lui Traian Pom a fost descoperit și osemintele victimei recuperate în cursul unei acțiuni organizate de IICCMER în septembrie 2016. Locul mormântului lui Ioan Andreșel a fost stabilit cu aproximație prin confruntări repetate cu mai mulți martori ce au fost transportați de-a lungul timpului în teren, fiind căutat, verificat și identificat cu precizie de echipa arheologică a institutului la începutul lunii septembrie 2017.

Accesul spre Poarta între Căi se face din centrul comunei pe DC 97, urmând un traseu de 6,2 km până la prima bifurcație de drumuri unde se face la dreapta și se continuă parcursul 2,7 km pe drumul forestier de pe Valea Neagului. După ce se depășește Cantonul silvic se face din nou la dreapta, se trece cursul de apă și apoi se urcă până ce drumul forestier întâlnește DC 144. Aici se face la stânga, iar după un scurt parcurs, la prima bifurcație se face la dreapta și se continuă drumul încă 1,3 km până la destinație. Distanța totală ce trebuie parcursă este de circa 11,5 km. Unele sectoare de drum, în special cel aflat imediat după trecerea apei, pot fi străbătute în siguranță doar cu o mașină de teren având tracțiune integrală.

Coordonatele GPS înregistrate la punctul de lucru indică, în sistem zecimal, 46.430390 latitudine nordică și 23.150529 longitudine estică. Altitudinea locului este de 1.219 metri.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

sursa: IICMERDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cătălin Drulă: Lotul 2 al A 10 Sebeș-Turda, finalizat la 98%. ”Mai trebuie puși parapeții mediani și puțin strat de uzură”

Publicat

Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda este aproape de finalizare, fiind realizat în procent de 98%, spune fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. Potrivit acestuia, mai trebuie puși parapeții mediani și puțin strat de uzură. 

Acesta spune că doar cineva rău intenționat poate spune că traficul nu va fi deschis pe acest tronson, în 2021.

Declarația acestuia vine după ce Cristian Pistol, un consilier al premierului Cîțu, a spus că sunt riscuri mari ca porțiunea de drum dintre Aiud și Turda să nu fie utilizabilă în acest an.

Vezi și: Sunt riscuri mari ca lotul 2 al A10 Sebeș-Turda să nu fie gata nici în 2021. Autoritățile renunță la declarațiile optimiste

„Pe Sebeș – Turda Lotul 2 sunt 29 de kilometri care se vor termina anul ăsta. Trebuie ca cineva să fie foarte-foarte rău intenționat să nu se întâmple asta. Sunt la 98%, mai sunt de pus parapeți mediani, foarte puțin strat de uzură”, a spus fostul ministru Cătălin Drulă, citat de Hotnews.ro

Pe site-ul CNAIR, ultimul progres fizic anunțat era de 88,5% în luna iulie.

„Bineînțeles, va fi acest truc retoric: ”Am descoperit că sunt niște probleme cu proiectele lăsate de Drulă”, după care peste o lună ”prin eforturile noii echipe aceste probleme vor fi puse pe roate”. Eu nu mă opresc în trucurile astea politice”, a spus Drulă.

Probleme mari de trafic între Alba Iulia și Aiud

Din cauză că această porțiune de autostradă nu a fost finalizată, sunt probleme mari de trafic între Alba Iulia și Aiud.

În fiecare zi, mii de mașini blochează Teiușul și Aiudul, iar timpul de așteptare al șoferilor ajunge la limita răbdării.

Date tehnice

A10 Sebes – Turda – Lotul 2 – 24,25 km – Alba Iulia Nord (Pârâul Iovului) – Aiud (Km 17+000 – Km 41+250)

Valoare: 549.33 MIL. LEI (fară TVA)

Constructor: Aktor Tehnical Societe Anonyme (Aktor S.A.) – SC Euro Construct Trading 98 SRL.

Contract: Semnat în 2014

Termen de finalizare (contractual): Octombrie 2016

Deschidere posibilă: Decembrtie 2021 (realist)

Stadiu fizic (iulie 2021): 88,5%

Stadiu financiar (iulie 2021): 85%

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE: Sărbătoarea Muzicii la Alba Iulia. PROGRAM. Vineri, concerte Paula Seling, Ozana Barabancea, Monica Anghel, The Puzzles

Publicat

La Alba Iulia, în acest weekend, este ”Sărbătoarea Muzicii”, un eveniment ce reunește muzicieni cunoscuți, în Piața Cetății.

Accesul publicului este liber, cu respectarea normelor sanitare în vigoare la data spectacolelor.

Urmărește LIVE VIDEO pe  Pagina de Facebook Alba24 AICI

Seria spectacolelor în cepe vineri cu The Puzzles urmat de concerte cu Paula Seling, Ozana Barabancea, Monica Anghel acompaniate de orchestra Radio.

Sărbătoarea Muzicii la Alba Iulia – PROGRAM

Vineri, 17 septembrie:

19.00: Recital The Puzzles

Concert extraordinar Paula Seling, Ozana Barabancea, Monica Anghel, acompaniază Big Band-ul Radio, dirijor: Ionel Tudor

Sâmbătă, 18 septembrie

19.00: Concert SymPhoenix – un proiect muzical marca Phoenix, acompaniază Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Oltenia, dirijor: Bogdan Vodă

Duminică, 19 septembrie

11:00: Spectacol muzical pentru copii: Gașca Zurli

19.00: Concert Rock the Symphony: Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijor: Remus Grama

Concertele se desfășoară în Piața Cetății din Alba Iulia, iar, în cazul în care vremea va fi nefavorabilă, evenimentele vor fi relocate în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

ASF a declarat oficial INSOLVENȚA City Insurance și i-a retras autorizația. Compania, vizată de faliment

Publicat

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat, vineri, starea de insolvență a liderului pieței RCA City Insurance și să îi retragă autorizația de funcționare. Compania se îndreaptă așadar spre faliment.

Asiguratorul trebuia să aducă un aport de capital de 150 de milioane de euro pentru a atinge indicatorul de solvabilitate minimă.

Vezi și Preţuri mai mari la RCA chiar şi cu 600 de lei, după anunțarea unui posibil faliment al celui mai mare asigurator din România

În lipsa acestuia, asiguratorul pur şi simplu nu ar mai avea bani pentru a plăti daunele RCA.

Comunicatul ASF:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) din România aduce la cunoștință că, dat fiind faptul că nu a fost făcută dovada documentată a modului în care Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. va deține permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerința de capital de solvabilitate (SCR) și cerința de capital minim (MCR), precum și lipsa fondurilor proprii de bază eligibile să acopere pragul absolut al MCR, valoarea SCR calculată și valoarea MCR calculată, în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) lit. d) și lit. e), art. 67 alin. (1) lit. a), art. 72 alin. (1)  și art. 95 alin. (1) din Legea nr. 237/2015, cu modificările și completările ulterioare, dată fiind și inexistența vărsământului la capitalul social, în urma analizării modului de îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia A.S.F. nr. 714/2021, respectiv Decizia A.S.F. nr. 724/2021, a rezultat că Planul de finanțare pe termen scurt și Planul de redresare sunt în mod evident neadecvate și nu asigură restabilirea situației financiare a societății și, pe de o parte, solvabilitatea societății este în continuă deteriorare iar, pe de altă parte, societatea se află în incapacitate vădită de plată.

În consecință, pentru protejarea asiguraților, Consiliul A.S.F. a decis:

retragerea autorizației de funcționare a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., în conformitate cu prevederile art. 110 din Legea nr. 237/2015, constatarea stării de insolvență a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., astfel cum este definită de art. 5 alin. (1) pct. 31 lit. a) și lit. b) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare și promovarea de către A.S.F. a cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva societății, conform dispozițiilor art. 249 din legea referită.

Reamintim că, în baza Deciziei nr. 714/03.06.2021, s-au stabilit în sarcina Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. următoarele obligații:

transmiterea spre aprobare către A.S.F. a unui Plan de finanțare pe termen scurt, în termen de o lună de la data primirii Deciziei nr.714/03.06.2021, în vederea restabilirii nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă MCR sau pentru modificarea profilului de risc, astfel încât, în termen de 3 luni, MCR să fie din nou respectată;

transmiterea unui Plan de redresare refăcut, în termen de 2 luni de la data primirii Deciziei nr.714/03.06.2021, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă cerința de capital de solvabilitate pentru modificarea profilului de risc, astfel încât nivelul SCR să fie restabilit în termenul legal, de la data constatării nerespectării SCR prin Decizia A.S.F. nr. 325/10.03.2021.

Prin Decizia nr. 724/04.06.2021, A.S.F. a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților (F.G.A.) ca administrator temporar în vederea înlocuirii conducerii Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., în scopul restabilirii situației financiare a asigurătorului și pentru asigurarea unei conduceri sănătoase și prudente a activității asigurătorului, în conformitate cu art. 30 alin (2) coroborat cu art. 33 raportat la art. 2 pct. 3 din Legea 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor. Termenul ce decurge din Decizia A.S.F. nr. 714/03.06.2021 pentru restabilirea MCR a fost data de 04.09.2021 (respectiv prima zi lucrătoare 06.09.2021).

Totodată, cu începere de la data de 05.04.2021,  Autoritatea de Supraveghere Financiară a sesizat Ministerul Public, dar și alte autorități ale statului cu privire la faptele constatate la S.A.R. City Insurance S.A.

Pentru o completă documentare cu privire la rezultatele procesului de supraveghere și control, punem la dispoziție mai jos o sinteză a sancțiunilor impuse de Autoritate la S.A.R. City Insurance S.A.

Prețurile RCA au crescut și cu 600 de lei, după anunțarea unui posibil faliment al celui mai mare asigurator din România

Prețurile RCA au crescut considerabil, la doar câteva zile de la vestea că cel mai mare asigurător de pe piaţă ar putea intra în faliment.

Șoferii resimt deja efectele iar la autoservice reparațiile la mașini  pe baza polițelor City Insurance sunt refuzate.

Clienții și brokerii de asigurări susțin că, în ultimele 10 zile, prețurile RCA au crescut considerabil pe fondul problemelor pe care le întâmpină liderul pieței, City Insurance.

Compania are peste 3 milioane de clienți și este aproape de procedura de faliment. Mai mult decât atât, protrivit TVR și Euroins, al doilea mare asigurator RCA, cu prețuri la fel de mici ca City, a majorat tarifele și cu 600 de lei în unele cazuri, iar alți asiguratori au urmat același trend.

Service-urile refuză să facă reparații asiguraților la City Insurance

Cel mai mare asigurator din România, City Insurance, este la un pas de faliment, după ce nu a găsit cele 150 de milioane de euro pentru a prelungi activitatea, aşa că ASF poate pronunţa în orice moment falimentul.

Cu greu se mai găseşte o companie din domeniul RCA care să nu fi mărit deja tarifele la poliţe

Cei care vor să îşi repare maşina în baza unei poliţe care a fost emisă de City Insurance au mari probleme.

Service-urile refuză să le facă reparaţii de teamă că nu îşi vor primi banii.

Guvernul vrea să mai calmeze puţin situaţia şi spune că în perioada va veni cu două acte normative care să pună frână acestor creşteri de preţuri.

Reprezentanții asiguratorilor susțin că prețurile practicate, mai mici sau mai mari, sunt conform legii și erau de așteptat în această perioadă.

Guvernul promite în schimb să îi ajute pe șoferi.

Șoferii plătesc deja polițe mai scumpe

Deja, pe piață se resimte un val de scumpiri. „Mișcarea se vede cel mai bine la Euroins, care avea cele mai mici prețuri, după care s-au luat și alți asigurători.

Excepție fac Generali, Uniqa și Asirom care nu au modificat prețurile, dar acestea erau oricum mari”, precizează Hotnews într-o analiză pe această temă..

Totuși, ceea ce se întâmplă acum pe piața asigurărilor auto obligatorii nu reprezintă o noutate pentru șoferii români.

Ne amintim foarte bine că același scenariu s-a petrecut și după dispariția de pe piață a Astra și Carpatica.

Prin urmare, anul 2022 ar putea aduce prețuri și mai piperate la asigurările obligatorii pentru mașini, avertizează experții financiari.

Guvernul intervine și promite reglementarea pieței

În toată această situație, Guvernul intervine și promite două acte normative care să reglementeze piața și să o țină sub control în această perioadă instabilă.

„Sunt două ordonanţe de urgenţă în avizare. Am discutat şi astăzi cu Consiliul Concurenţei.

Ar trebui să fie pe masa Guvernului săptămâna viitoare, o ordonanţă care se referă la preţuri şi una care se referă la această situaţie cu City Insurance, dacă se ajunge acolo, (…) să plătească banii din fondul de garantare. (…)

Dacă se întâmplă ceva, să ne asigurăm că toţi clienţii sunt protejaţi, de fapt asta este ideea”, a explicat prim-ministrul Florin Cîțu.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

ALBA: SCENARIILE de funcționare a școlilor, grădinițelor și liceelor în săptămâna 20-24 septembrie. Hotărârea CJSU

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba a aprobat vineri, 17 septembrie, scenariile de funcționare pentru unitățile de învățământ, în a doua săptămână de școală, 20-24 septembrie.

Vezi STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2021-2022 publicată de Ministerul Educației. Calendar: cursuri și vacanțe

Scenariile în școli

Scenariul 1 – verde

Participarea zilnică a tuturor antepreșcolarilor / preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, până la incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.

Scenariul 2 – roșu

a) participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor / preșcolarilor și elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.

b) participarea zilnică, în sistem online a tuturor elevilor. Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.

SCENARIILE de funcționare ale unităților de învățământ din județul Alba pentru săptămâna 20-24 septembrie:

Unitatea de învățământ

Localitate

Rata de incidența comunicată de DSP

Scenariu

LICEUL „HOREA, CLOSCA SI CRISAN” ABRUD

ABRUD

0.38

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „AVRAM IANCU” ABRUD

ABRUD

0.38

1

COLEGIUL NATIONAL „BETHLEN GABOR” AIUD

AIUD

1.78

1

COLEGIUL NATIONAL „TITU MAIORESCU” AIUD

AIUD

1.78

1

GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 2 AIUD

AIUD

1.78

1

GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT „PRIMII PASI” AIUD

AIUD

1.78

1

LICEUL TEHNOLOGIC AIUD

AIUD

1.78

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „AXENTE SEVER” AIUD

AIUD

1.78

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „OVIDIU HULEA” AIUD

AIUD

1.78

1

CENTRUL SCOLAR DE EDUCATIE INCLUZIVA ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

COLEGIUL ECONOMIC „DIONISIE POP MARTIAN” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

COLEGIUL NATIONAL „HOREA CLOSCA SI CRISAN” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

COLEGIUL NATIONAL MILITAR „MIHAI VITEAZUL” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1

COLEGIUL TEHNIC „APULUM” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

GRADINITA CU PROGRAM NORMAL „EMANUEL” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

GRADINITA CU PROGRAM NORMAL „LICURICI” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT „DUMBRAVA MINUNATA” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 11 ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 13 ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR.16 ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR.8 ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT „SCUFITA ROSIE” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT STEP BY STEP NR. 12 ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

GRADINITA „LUMEA STRUMFILOR” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

LICEUL CU PROGRAM SPORTIV ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

LICEUL DE ARTE „REGINA MARIA” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

LICEUL TEHNOLOGIC „ALEXANDRU DOMSA” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

LICEUL TEHNOLOGIC „DORIN PAVEL” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

LICEUL TEOLOGIC ROMANO-CATOLIC „GROF MAJLATH GUSZTAV KAROLY” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

LICEUL TEORETIC „SFANTUL IOSIF” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „AVRAM IANCU” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ION AGARBICEANU” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „MIHAI EMINESCU” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „VASILE GOLDIS” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

ȘCOALA POSTLICEALA DE AFACERI ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

ȘCOALA POSTLICEALA FEG ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

ȘCOALA POSTLICEALA „HENRI COANDA” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

ȘCOALA POSTLICEALA SANITARA ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX „SFANTUL SIMION STEFAN” ALBA IULIA

ALBA IULIA

1.1

1

LICEUL TEHNOLOGIC „TARA MOTILOR” ALBAC

ALBAC

0.51

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ALMASU MARE

ALMAŞU MARE

0

1

LICEUL TEHNOLOGIC DE TURISM SI ALIMENTATIE ARIESENI

ARIEŞENI

1.92

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „AVRAM IANCU” AVRAM IANCU

AVRAM IANCU

0

1

LICEUL „DR. LAZAR CHIRILA” BAIA DE ARIES

BAIA DE ARIEŞ

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ BERGHIN

BERGHIN

0.52

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „NICODIM GANEA” BISTRA

BISTRA

1.1

1

COLEGIUL NATIONAL „INOCHENTIE MICU CLAIN” BLAJ

BLAJ

1.93

1

GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT „LUMEA COPIILOR” BLAJ

BLAJ

1.93

1

LICEUL TEHNOLOGIC „STEFAN MANCIULEA” BLAJ

BLAJ

1.93

1

LICEUL TEHNOLOGIC „TIMOTEI CIPARIU” BLAJ

BLAJ

1.93

1

LICEUL TEOLOGIC GRECO-CATOLIC „SFANTUL VASILE CEL MARE” BLAJ

BLAJ

1.93

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „TOMA COCISIU” BLAJ

BLAJ

1.93

1

ȘCOALA POSTLICEALA SANITARA BLAJ

BLAJ

1.93

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ BLANDIANA

BLANDIANA

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „IOAN MAIORESCU” BUCERDEA GRANOASA

BUCERDEA GRÂNOASĂ

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ION AGARBICEANU” BUCIUM

BUCIUM

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ CALNIC

CÂLNIC

0.51

1

COLEGIUL NAȚIONAL „AVRAM IANCU” CÂMPENI

CÂMPENI

0.97

1

GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT „PITICOT” CÂMPENI

CÂMPENI

0.97

1

LICEUL TEHNOLOGIC SILVIC CÂMPENI

CÂMPENI

0.97

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ CÂMPENI

CÂMPENI

0.97

1

ȘCOALA POSTLICEALA „HENRI COANDA” CAMPENI

CÂMPENI

0.97

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ION AGARBICEANU” CENADE

CENADE

0.97

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ARON COTRUS” CERGAU MARE

CERGĂU MARE

0.61

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „STEFAN CEL MARE” CETATEA DE BALTA

CETATEA DE BALTĂ

0.33

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ CIUGUD

CIUGUD

0

1

LICEUL TEHNOLOGIC AGRICOL „ALEXANDRU BORZA” CIUMBRUD

CIUMBRUD

1.78

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ CIURULEASA

CIURULEASA

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ CRACIUNELU DE JOS

CRĂCIUNELU DE JOS

0.93

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „DECEBAL” CRICAU

CRICĂU

0

1

COLEGIUL TEHNIC „ION D. LAZARESCU” CUGIR

CUGIR

0.23

1

LICEUL TEORETIC „DAVID PRODAN” CUGIR

CUGIR

0.23

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ” IOSIF PERVAIN” CUGIR

CUGIR

0.23

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.3 CUGIR

CUGIR

0.23

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „SINGIDAVA” CUGIR

CUGIR

0.23

1

ȘCOALA POSTLICEALA „MED-FARM SPERANȚA” CUGIR

CUGIR

0.23

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „SEPTIMIU ALBINI” CUT

CUT

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ DAIA ROMÂNĂ

DAIA ROMÂNĂ

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ DOȘTAT

DOŞTAT

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ DRAȘOV

SPRING

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ FĂRAU

FĂRĂU

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „NICOLAE DRAGAN” GALDA DE JOS

GALDA DE JOS

0.45

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ GÂRBOVA

GÂRBOVA

0.46

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „EMIL RACOVIȚĂ ” GÎRDA DE SUS

GÂRDA DE SUS

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ HOPÂRTA

HOPÂRTA

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „HOREA” HOREA

HOREA

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „MIHAI EMINESCU” IGHIU

IGHIU

0.28

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ÎNTREGALDE

ÎNTREGALDE

0

1

LICEUL TEHNOLOGIC JIDVEI

JIDVEI

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ LIVEZILE

LIVEZILE

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ LOPADEA NOUĂ

LOPADEA NOUĂ

1.58

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „SIMION LAZAR” LUNCA MURESULUI

LUNCA MUREŞULUI

0.39

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „DR.PETRU SPAN” LUPȘA

LUPŞA

0.34

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ METEȘ

METEŞ

0.36

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ION BREAZU” MIHALȚ

MIHALŢ

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ MIRASLĂU

MIRĂSLĂU

0.51

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ MOGOȘ

MOGOŞ

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ NOȘLAC

NOŞLAC

0.55

1

GRADINITA ADVENTISTA CU PROGRAM PRELUNGIT „EMANUEL” OCNA MUREȘ

OCNA MUREŞ

2.44

1

LICEUL TEHNOLOGIC OCNA MUREȘ

OCNA MUREŞ

2.44

1

LICEUL TEORETIC „PETRU MAIOR” OCNA MURES

OCNA MUREŞ

2.44

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „LUCIAN BLAGA” OCNA MURES

OCNA MUREŞ

2.44

1

ȘCOALA POSTLICEALA „MED FARM SPERANTA” OCNA MURES

OCNA MUREŞ

2.44

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ OCOLIS

OCOLIŞ

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ OHABA

OHABA

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ PETRESTI

SEBEȘ

1.06

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ PIANU DE SUS

PIANU DE SUS

0.56

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „PROF. UNIV. DR. GHEORGHE BELEIU” POIANA VADULUI

POIANA VADULUI

0.95

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ PONOR

PONOR

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ POSAGA DE JOS

POŞAGA DE JOS

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „DEMETRIU RADU” RADESTI

RĂDEŞTI

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „SEBES PAL” RIMETEA

RIMETEA

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ RAMET

RÂMEŢ

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ROȘIA DE SECAȘ

ROŞIA DE SECAŞ

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „SIMION BALINT” ROSIA MONTANA

ROŞIA MONTANĂ

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „SIMION PANTEA” SALCIUA

SĂLCIUA

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „DAVID PRODAN” SALISTEA

SĂLIŞTEA

0.43

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ SĂSCIORI

SĂSCIORI

0.46

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ION POP RETEGANUL” SÎNCEL

SÂNCEL

2.69

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „IOAN DE HUNEDOARA” SANTIMBRU

SÂNTIMBRU

0.33

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ SCĂRIȘOARA

SCĂRIŞOARA

0

1

COLEGIUL NATIONAL „LUCIAN BLAGA” SEBEȘ

SEBEŞ

1.06

1

GRADINITA „HEIDI” SEBEȘ

SEBEŞ

1.06

1

GRADINITA „SFANTUL NICOLAE” SEBEȘ

SEBEŞ

1.06

1

LICEUL CU PROGRAM SPORTIV ” FLORIN FLESERIU” SEBEȘ

SEBEŞ

1.06

1

LICEUL GERMAN SEBEȘ

SEBEŞ

1.06

1

LICEUL TEHNOLOGIC SEBEȘ

SEBEŞ

1.06

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „MIHAIL KOGALNICEANU” SEBEȘ

SEBEŞ

1.06

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 2 SEBEȘ

SEBEŞ

1.06

1

ȘCOALA POSTLICEALA HENRI COANDA SEBEȘ

SEBEŞ

1.06

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ SOHODOL

SOHODOL

2.4

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ STREMȚ

STREMŢ

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „IOSIF SARBU” ȘIBOT

ŞIBOT

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ȘONA

ŞONA

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ȘUGAG

ŞUGAG

0.35

1

LICEUL TEORETIC TEIUȘ

TEIUŞ

1.11

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „SIMION BARNUTIU” TIUR BLAJ

BLAJ

1.93

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „AVRAM IANCU ” UNIREA

UNIREA

1.02

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ VADU MOȚILOR

VADU MOŢILOR

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ION BIANU” VALEA LUNGA

VALEA LUNGĂ

0.32

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ VIDRA

VIDRA

0

1

ȘCOALA GIMNAZIALĂ „IULIU MANIU” VINȚU DE JOS

VINŢU DE JOS

1.45

1

LICEUL „CORNELIU MEDREA” ZLATNA

ZLATNA

0.51

1

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate