Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Imperiul austro-ungar ”judecat pentru crimă” la Alba Iulia. Primarul Gabriel Pleșa, Funar și un lider AUR pe post de judecători

Publicat

La o masă cu un tricolor pe post de mușama s-au așezat primarul USR din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, fostul primar din Cluj, Gheorghe Funar și președintele AUR Deva, Tiberiu Bârstan. Lângă ei au ajuns și Daniela Petronela Anca și Letiția Aman, membru AUR Caraș-Severin. 

Dintr-o boxă cu ecou ca cele din cluburile de pe sate se auzea „Tiberiu Bârstan stră, străă, străăă nepotul lui Horea”, „Daniela Petronela Anca stră, străă, străăă nepoata lui Horea”.

Cei cinci erau gata să înceapă procesul. Ce proces? Cel „simbolic” deschis împotriva Imperiului Austro-ungar.

Însă totul avea să ia o turnură aparte, când fostul primar Funar a prins microfonul. Dacă nu era înregistrat live, ceea ce a spus Funar ar fi fost greu de explicat în cuvinte. 

În spatele lor, un bărbat flutura un steag făcut dintr-un băț de pescuit, iar în cap avea prins încă un steag mai mic. 

Totul s-a întâmplat la Alba Iulia, joi, 2 noiembrie, la procesul deschis împotriva Imperiului Austro-ungar, pentru crimele comise asupra revoluționarilor din Apuseni, Horea, Cloșca și Crișan.

Procesul simbolic împotriva Imperiului Austro-ungar care i-a executat pe Horea, Cloșca și Crișan

Procesul, unul simbolic, dar cu „mari urmări istorice” după cum insistau cei prezenți a fost deschis de autointitulatul scriitor, jurnalist și istoric literar, Laurean Stănchescu.


Pleșa, Funar, Bârstan, Anca și Letiția au fost convocați la masă pe post de juriu. Însă ca procesul să „intre în istorie” pe esplanada obeliscului din Alba Iulia au fost prezenți martori.

Cu telefoanele deschise pe live-uri, martorii înregistrau „momentul istoric”. Martorii în sine mare parte membri AUR și câteva persoane care sorbeau fiecare cuvânt aruncat din microfonul cu ecou.

A început procesul: „Procurorul istoric și grefierul de serviciu”.

Avem judecători la masă, avem martori și mai ales avem dovezi. În spatele „procurorului istoric”, Laurean Stănchescu tună acuzațiile din microfon, iar pe post de grefier de ședință, se afla un fost candidat la PMP la Primăria Alba Iulia.

El avea „misiunea juridică” de a plimba microfonul de la un vorbitor la altul.

Dintr-o mapă verde, Laurean Stănchescu scoate dovezile. Le prezentase și înainte de începerea procesului, primarului din Alba Iulia.

Dovezile prezentate, obținute prin meseria lui Stănchescu

Cum le-a obținut: „Am aici documentele de la Franz Joseph din arhiva imperială și din Arhiva Academiei Maghiare din Budapesta. Am intrat eu cum știu să intru în arhivele imperiale asta este meseria mea de istoric literar”, explică Stănchescu, în timp ce bate cu degetele cu putere în mapa de pe masă.

În fapt mai multe hârtii trase la imprimantă cu un text pe ele și câteva poze.

La gât poartă o legitimație de presă de dimensiuni mari, iar lângă el o cârjă înfășurată în tricolor. Explică că a rămas invalid din cauza luptei pe care a dus-o pentru aflarea adevărului.

Lângă el, doi martori la proces țin un roll-up pe care se află harta României Mari, Fecioara Maria și cei trei revoluționari.

Acuzațiile aduse împotriva Imperiului Austro-ungar

Până la acuzații, Delu, din câte se pare un membru AUR din Alba a îngenunchiat în fața „procurorului” Stănchescu, timp în care lumea aplauda.

Acesta a ținut un discurs despre recâștigarea poporului român, lupta, clasicul discurs AUR.

Pleșa și promisiunea făcută la solicitarea membrului AUR

Însă, acuzațiile nu veneau. Moment în care membrul AUR îi spune primarului USR Alba Iulia, Gabriel Pleșa că are de făcut o promisiune.

– Promiteți să luați terenul de la Cornul Podeiului și să faceți un sanctuar dedicat lui Horea, Cloșca și Crișan?

– Să știti că o reconfirm, replica Pleșa. Chiar dacă o să fim nevoiți să facem o expropiere în interes public mai explică acesta.

Interacțiunea dintre cei doi poate fi văzută de la minutul 08:00 pe video-ul live.

Totuși pentru ce a fost judecat Imperiul Austro-ungar

Într-un final încep acuzațiile, Delu de la AUR citește rechizitoriul.

”Românii cei mai vechi locuitori ai pământului”, se aude din boxă, ”vechime daco romană neîntreruptă” continuă să tune cuvintele din boxă.

Nu sunt clare acuzațiile, dar e cert că sunt legate de execuția celor trei revoluționari din Apuseni. Se vrea dreptate, se vrea recunoașterea crimelor.

Mai mult de atât procesul de la Alba Iulia și documentele vor fi prezentate Parlamentului austriac, la Viena, explică Stănchescu. Chiar l-a chemat pe primarul Pleșa pe 28 februarie alături de ei să meargă și să ducă „dovezile” în Austria.

„Sentința dictată la ureche”. Domnu” Tibi

După altă serie de discursuri urmează sentința.

”Procurorul” a chemat juriul la masa ”acuzării”.

”Domnu” Tibi, domnu” Tibi că e cel mai tânăr” propune Gabriel Pleșa pentru a merge și spune sentința.

Stănchescu i-a făcut semn lui Tibi să se apropie. Îi dictează ”sentința” la ureche și cere să fie ridicat în picioare pentru a o asculta.

Președintele AUR Deva, Tiberiu Bârstan, explică pentru ce este „condamnnat” imperiul, dar nu destul de clar.

Atunci, „procurorul” intervine: ”Este condamnat pentru toate atrocitățile făcute aici. Condamnarea de astăzi este bine venită, nu este doar o condamnare simbolică ci una cu gravitație politică și istorică”, se precipită Stănchescu când motivează sentința.

Funar prinde microfonul: Sarmisegetuza cea mai veche capitală a lumii, tuneluri dacice și dacopatii pe bandă rulantă

După „sentință” fostul primar din Cluj, Funar, a pus mâna pe microfon. Acesta a spus că trebuie interzise statuile unor figuri istorice din țară care au făcut crime împotriva românilor.

Însă, discursul deraiază rapid.

VIDEO: Gheorghe Funar, discurs cu teorii ale conspirației la Alba Iulia: Tuneluri dacice, Sarmizegetusa prima capitală a Planetei

„Împăratul Traian a asistat personal la ștergerea de pe suprafața pământului a primei capitale de Planeta Pământ, Sarmisegetussa, care s-a aflat lângă Hațeg, pe o suprafață de 400 de hectare.

Sub această capitală, în care intrau cel puțin 100.000 de luptători, a fost construit și se află acolo primul oraș subteran de pe planeta Pământ.

Din orașul subteran pleacă tuneluri în țară și în lume”, explică fostul primar.

În linii mari de la un eveniment, un ”proces simbolic” în care Imperiul Austro-ungar a fost ”condamnat” pentru ”crime” s-a ajuns la daci, orașe subterane, tuneluri și cea mai veche capitală a Planetei Pământ și totul în aproape o oră, la Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

27 Comentarii

27 Comentarii

  1. facsimil

    joi, 02.11.2023 at 19:36

    🤮

  2. pilu

    joi, 02.11.2023 at 20:00

    Eu sunt de acord şi dacă ştiam participam. Ce a fost rău în asta ? În afară de Alba 24 a mai difuzat cineva aşa ceva ? Bravo !

  3. Xyz

    joi, 02.11.2023 at 20:08

    chestia asta chiar s-a intamplat?….Plesa s-a facut de ras in prostia asta. Funar trebuie internat, spre binele lui…si au mai fost acolo cativa cu mintea in pioneze…
    Of….de ce nu mai traieste Caragiale?:::::((((*
    A fost o caricatura de la cap la coada…..

  4. Mircea

    joi, 02.11.2023 at 22:27

    Nu Caragiale ar trebui sa traiasca …..CUM NU VI TU ȚEPEȘ DOAMNE CA PUNAND MANA PE EI SA-I ADUNI IN DOUA CETE -IN NEBUNI SI IN MIȘEI…..

  5. Mircea

    joi, 02.11.2023 at 22:30

    ȘI IN DOUĂ TEMNIȚI DOAMNE CU DE-A SILA S-AI ADUNI SA DAI FOC LA PUȘCĂRIE SI LA CASA DE NEBUNI

  6. Ovidiu

    joi, 02.11.2023 at 22:30

    Pleasa a luat-o pe ulei în câțiva ani dacă continuă cu prostii din astea ajunge ca Funar.
    Nu mă așteptam din partea lui să participe la așa ceva.

  7. Cornel Bălășoiu

    vineri, 03.11.2023 at 06:13

    Mergeam și eu!Domnule Funar , trebuie anunțat astfel de eveniment, pentru o prezență cât mai mare! Trebuie recunoscuți și repusi în drepturi marii noștri eroi: Horia, Cloșca și Crișan! Bravo Alba Iulia!

  8. Miron

    vineri, 03.11.2023 at 08:49

    Sper să nu vă externeze medicii de psihiatrie pe toți odată.

  9. Andrei

    vineri, 03.11.2023 at 08:52

    Pe vremea răscoalei lui Horia, Cloșca și Crișan imperiul austro-ungar nici nu exista. Dar ce mai contează acest argument nu-i așa?

  10. Iancu

    vineri, 03.11.2023 at 09:37

    Stafful de campanie al dlui primar acum ar trebui sa iasa cu niste comunicari sa-l detaseze de bolnavii ceilalti de acolo zicand ca el de fapt a vrut bine si a zis bine ce a zis. Pe cuvant de ar fi greu. Nu te poti afisa asa, suntem in campanie totusi si nu se lafaie in procente.

  11. Citizen

    vineri, 03.11.2023 at 09:40

    In imagini apare si un proaspat cetatean de onoare al urbei…. ceva mai penibil nu am mai vazut demult

  12. Unul

    vineri, 03.11.2023 at 09:56

    De ce nu se joacă ăștia trei de-a dacii și romanii, că tot e sezon ? Sau mai bine de-a mama și de-a tata, cu tata ungur și mama tătăroaică ? Primarul e dus rău cu căpuțu și mai vrea și alt mandat…. Ce să mai zici ? Medicamentelevi le-ați luat băi nebunaticilor neamului ?

  13. Unul

    vineri, 03.11.2023 at 09:58

    De ce nu se joacă ăștia trei de-a dacii și romanii, că tot e sezon ? Sau mai bine de-a mama și de-a tata, cu tata ungur și mama tătăroaică ? Primarul e dus rău cu căpuțu și mai vrea și alt mandat…. Ce să mai zici ? Medicamentelev i le-ați luat băi nebunaticilor neamului ?

  14. solano

    vineri, 03.11.2023 at 10:08

    SPITALUL DE NEBUNI IN ACTIUNE!!!

  15. Citizen

    vineri, 03.11.2023 at 10:33

    Austro Ungaria 1867-1918, Rascoala lui Horea Closca si Crisan 1784…..asta nu inseamna ca Eroii nostri nationali nu s-au rasculat pe buna dreptate si nu-i cinstim cum se cuvine, dar asa in niciun caz

  16. Gilu

    vineri, 03.11.2023 at 11:29

    Penibil, grotesc! Putem înțelege ca niște persoane private, care nu au habar de istorie, incropesc o sceneta, dar ce cauta acolo primarul purtind insemnele oficiale?! Ceva puncte electorale? Luati-va gindul, dl codru plesa!!!

  17. Attila Carol

    vineri, 03.11.2023 at 11:51

    Franz Joseph si Austro-Ungaria NU existau pe vremea lui Horea, Closca si Crisan, idiotilor! Rascoala lui Horea, Closca si Crisan a avut loc in 1784! A doua jumatate a veacului al XVIII-lea! Austro-Ungaria lui Franz Joseph a fost creata in 1867! A doua jumatate a secolului al XIX-lea! Handicapatilor!

  18. pilu

    vineri, 03.11.2023 at 12:02

    ANDREI
    Oare ce căutau pe la Viena cei care s-au răsculat ? Sau îi trimiteau acolo cei de la Budapesta ?

  19. Elza

    vineri, 03.11.2023 at 13:10

    GRESIT, INVATATI ISTORIA

    PRIMA CAPITALA A DACIEI NU A FOST SARMISEGETUSA, CI AGERDAVA SAU COSTESTI , ARGES LOCUL NASTERII LUI BUREBISTA. APOI EL A MUTAT O LANGA COSTESTI DE HUNEDOARA.

  20. Arpad

    vineri, 03.11.2023 at 15:00

    Adunătură de idioți. Mă așteptam la ceva minte în capul câtorva de acolo. Dar, gol goluț… Și sigur mai avem de ăștia prin țară, cu și fără carte. De cei din urmă nu mă mir

  21. Andrei

    vineri, 03.11.2023 at 15:08

    Sunt curios ce au fumat! Cu siguranta e marfa buna altfel nu aveau astfel de halucinatii :)))!

  22. Gabriel Bara

    vineri, 03.11.2023 at 15:14

    Asta se întâmplă când uiți să iei pastila dimineața. Sincer, nici nu poți avea mai multe pretenții de la oameni de genul ăsta, ăsta e nivelul maxim,mai mult nu-i de unde…

  23. Elza

    vineri, 03.11.2023 at 15:34

    PILU

    UNGARIA CA SI RUSOA SUNT FORMATE DE 2 EUROPENI DUPA 850 DUPA HRISTOR

    DACIA E DE PE VREMEA LUI HERODOT, CHIAR INAINTEA SA

  24. Pop Marius Nicolae

    vineri, 03.11.2023 at 16:14

    Doamne,mare-i gradina…..Pe Mozart,nu-l dați în judecata?

  25. Ali

    vineri, 03.11.2023 at 20:02

    Vai de capul vostru!!

  26. Szilbereisz

    vineri, 03.11.2023 at 20:42

    Probabil au pensii speciale,vor și una de la statul austriac…bravo altă treabă n-aveti,ce-ar fi dacă ați mai face ceva pentru propășirea României și nu propagandă electorală non stop!

  27. Cristinel

    vineri, 03.11.2023 at 23:27

    Se … austriecii pe voi clovnilor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax