Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Impunerea plafonului pentru tranzacțiile în numerar din 9 mai, „gură de oxigen” pentru bănci. Concluziile analiştilor financiari


Publicat

baniÎncepând cu data de 9 mai, românii nu vor mai putea face tranzacții cash mai mari de 50.000 de lei pe zi (între persoane fizice) și de 10.000 de lei pe zi (între persoanele fizice și juridice), potrivit noii legi publicată în Monitorul Oficial. În acest context, unii analiști consideră că măsura reprezintă „o lovitură puternică” pentru cei care lucrează acum cu sume importante de cash şi oferă o “gură de oxigen” băncilor.

„Ținta autorităților o reprezintă limitarea sumelor mari de cash care circulă în economie și, în general, stimularea plăților prin conturi, ce pot fi urmărite de organele fiscale și impozitate. Este o măsură menită să reducă evaziunea, dar care, pe de altă parte, limitează circulația banilor într-o economie imatură. Nu este exclus ca, în loc să stimuleze activitatea economică, aceasta să influențeze în mod negativ apetitul pentru investiții în zona gri a economiei, una semnificativă. Vorbim în general de afaceri din retail, intermedieri financiare, imobiliare și auto, acolo unde se fac încă plățile la sacoșă și unde, de altfel, evaziunea fiscală înregistrează cote ridicate”, au explicat experții KeysFin.

Noile reglementări vor afecta inclusiv tranzacțiile între persoanele fizice, care nu erau limitate până în prezent. Astfel, încasările și plățile în numerar între persoane fizice, drept urmare a unui contract prin care se transferă dreptul de proprietate (spre exemplu, contract de vânzare, schimb) asupra unor bunuri sau drepturi, prin care se prestează servicii sau se acordă/restituie împrumuturi, nu vor mai putea depăși un plafon de 50.000 de lei/tranzacție.

Specialiștii afirmă că experiența altor țări, care au aplicat această măsură, arată că efectele ar trebuie să fie, pe ansamblu, pozitive.
„În Italia, de exemplu, limitarea plăților în numerar este aplicată încă din 2011, la 1.000 de euro. Și acolo s-a discutat puternic despre pericolul îngrădirii libertății economice, controlului tot mai puternic al statului și al băncilor, însă, pe ansamblu, efectele măsurii au fost pozitive”, spun analiștii.

În Spania, o măsură similară a intrat în vigoare în octombrie 2012, limita maximă fiind de 2.500 de euro, iar efectele s-au simțit imediat într-o economie în care evaziunea era estimată la 245 de miliarde de euro, echivalentul a 23% din Produsul Intern Brut.
„Poate cel mai relevant exemplu îl constituie țările nordice, în special Norvegia, acolo unde doar 5% din tranzacții se mai fac cu bani lichizi, iar până în 2020 vor fi eliminate complet”, au explicat experții Keysfin.

Noua lege va oferi o „gură de oxigen” băncilor, spun aceștia, în condițiile în care va oferi, implicit, sistemului bancar „o nouă pârghie de câștig, pentru că bancherii vor putea comisiona un volum mai mare de tranzacții”.

„O sursă care le va permite să continue procesul de curățare a bilanțurilor de creditele neperformante din anii expansiunii consumului”, au adăugat ei.

Totuși, statul a impus băncilor limitarea comisioanelor interbancare la maxim 0,2% din valoarea fiecărei operațiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv 0,3% din valoarea fiecărei operațiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit, însă prevederea se va aplica abia de anul viitor, la 12 luni distanță de la intrarea în vigoare a noii legi.

Experții de la KeysFin afirma, totodată, că măsura limitării tranzacțiilor cash va extinde folosirea cardurilor de firmă, metodă prin care companiile și angajații pot face plăti electronice. Majoritatea băncilor deține astfel de instrumente, iar accesul la plățile prin card se va extinde semnificativ, odată cu această măsură.

„Plățile cu cardul vor simplifica activitatea zilnică a afacerii, vor conferi un plus de credibilitate și vor impulsiona reducerea blocajului financiar”, spun economiștii de la KeysFin.

sursa: agerpresȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ședințele de judecată de la Tribunalul București, întrerupte de o amenințare cu bombă primită pe email. Clădirea, evacuată

Publicat

Tribunalul Municipiului București a primit prin e-mail o amenințare cu bombă, în urma căreia clădirea a fost evacuată, potrivit unor surse judiciare, citate de G4Media.

Ședințele de judecată au fost întrerupte. 

Știre în actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Executările silite, suspendate până în septembrie. Măsuri de sprijin pentru datornici

Publicat

Măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanţele civile şi comerciale declanşate după instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României se suspendă până în 1 septembrie, potrivit unei decizii în Parlament.

„Se suspendă toate măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale declanșate după instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Nu se declanșează măsuri de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele comerciale și civile pe toată perioada stării de urgență, a stării de alertă până la data de 1 septembrie 2020”, se arată în actul normativ aprobat de parlament.

Măsurile dispuse anterior nu se aplică în cazul executărilor silite privind creanțele civile sau comerciale ce au drept titlu hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală pentru soluționarea laturii civile a cauzei.

Nu este necesară depunerea vreunui document, executările silite urmând să fie amânate automat.

„Măsurile de suspendare a executării silite a sumelor urmăribile sau disponibilităților bănești se aplică de drept de către organele de executare și instituțiile bancare sau terți popriți, fără nicio altă formalitate”, potrivit documentului citat.

Modificările au fost operate prin introducerea unui nou articol în OUG 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale.

Suspendarea executărilor silite prin poprire în forma actuală nu conduce decât la falimentul comercianților, eliminând orice şansă creditorului bugetar de a mai încasa în viitor vreo sumă din creanţele bugetare deţinute, potrivit inițiatorilor.

„În acest context, pentru un ajutor real şi care să fie de natură a nu prejudicia bugetul de stat, a crea un echilibru procesual și echitate, decizia firească şi corectă ar fi ca pe perioada starii de urgenţă şi o perioadă rezonabilă ulterioară să fie suspendată şi ridicată orice şi toate măsurile de executare silită individuală, atât civilă, cât şi bugetară, pentru cele civile suspendarea sau nedeclanșarea să privească măsurile de executare silită ce pot fi instituite după declanșarea stării de urgență”, se arată în document.

surse: cdep.ro, adevarul.ro

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Tânărul care a violat și ucis o bătrână de 91 de ani din Aiud a fost trimis în judecată pentru omor calificat

Publicat

Crișan Vasile, tânărul de 28 de ani din Aiud, care a violat și sugrumat o bătrână de 91 de ani a fost trimis în judecată pentru omor calificat. 

Fapta care a șocat comunitatea din Păgida s-a petrecut în urmă cu două luni, în 5 aprilie. Atunci pe timpul nopții, Vasile aflat sub influența băuturilor alcoolice a intrat peste bătrână în casă a bătut-o și a violat-o.

Pentru a-și ascunde faptele, tânărul a sugrumat-o pe bătrână, până a crezut că aceasta a murit, iar după a plecat din casa victimei.

Bătrâna a fost găsită a doua zi de dimineață, inconștientă, de fratele ei. A fost transportată de urgență la spital, dar potrivit unor surse din anchetă, aceasta a decedat.

CITEȘTE ȘI: CAZ ȘOCANT în Alba: Femeie de 91 de ani, violată și lăsată să moară în gospodărie. Agresorul, arestat pentru tentativă de omor

Vasile a fost identificat opt zile mai târziu și arestat preventiv.

În 6 iunie, procurorii l-au trimis în judecată pentru omor calificat. Dosarul a fost înregistrat în 5 iunie, pe rolul Tribunalului Alba, dar momentan nu a primit un prim termen de judecată.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Universitatea din Alba Iulia organizează pregătire la Matematică pentru examenul de Bacalaureat. PROGRAMUL întâlnirilor online

Publicat

Cadrele didactice din cadrul Facultății de Științe Exacte și Inginerești a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia vin în sprijinul absolvenților de liceu și organizează, săptămânal, pregătire pentru susținerea probei la disciplina Matematică din cadrul examenului de Bacalaureat. 

Întâlnirile au loc pe platforma ZOOM Meetings, în fiecare zi de miercuri, de la ora 14:00.

Citește și BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

Pentru conectare:

ZOOM Meetings

Meeting ID: 446 936 1879

Password: bac-mate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate