Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

În Alba Iulia va lua naștere mișcarea #saparcamincurtelahava

Publicat

Oraș mic da’ jucăuș, Alba Iulia a dat țării unul dintre cei mai longevivi primari. Întrebarea retorică din ultimele 3-4 campanii electorale pentru jobul de primar a fost „pai cu cine să votăm că altu’ mai bun nu-i pe liste ?” Și de cele mai multe ori oamenii aveau dreptate. Mircea Hava nu a avut parte în cei 20 și ceva de ani de domnie de un concurent serios.

O singură dată a tremurat preț de câteva ore la numărătoarea paralelă când veștile venite din teritoriu de la centrele de votare îl dădeau pe doctorul Potor împins de la spate de elanul național USL (PSD + PNL) foarte aproape de fotoliul de primar, dar a scăpat la mustață. Nici în consiliul local Hava nu a avut vreodată opoziție serioasă. A fost suficient de abil încât să închidă niște guri cu ceva contracte și la fel de deștept încât să-i ajute pe unii măscărici din consiliu să se facă singuri de rușine și să-i decredibilizeze. Adevărul este că foarte mari reproșuri nu i se pot aduce și se știe că noi, românii, avem adânc înfiptă în ADN o dorință ascunsă de a fi conduși de un tătuc care le știe pe toate și le rezolvă pe toate chiar dacă ne mai plesnește peste gură din când în când.

Așa am ajuns să zicem „ce dacă o fost așa scumpă Cetatea, ui ce fain arată….ce dacă avem primar bogat exclusiv din salariu de bugetar, o fi furat da’ o și făcut treabă…ce dacă se plimbă duminica la Mall cu Touaregul cumpărat, chipurile, pentru Poliția Locală doar nu vreți să meargă cu Dacia…ce dacă mai mult de jumătate din timp e plecat în delegații prin străinătate, merge să învețe pentru comunitate” și aș putea continua așa pe multe rânduri.

Mentalitatea asta a electoratului dar mai ales armata de yes-meni care îl înconjoară l-au făcut pe Hava să greșească de multe ori dar ceea ce se va întâmpla după 1 februarie este posibil să însemne sfârșitul carierei lui de primar. Pentru că din 1 februarie va începe vânătoarea de mașini parcate neregulamentar. Da, neregulamentar, adică de exemplu pe marginea oricărui drum cu linie continuă sau cu semne de oprire/staționare interzisă. Asta deși inițial cei din primărie ne linișteau spunând că vor fi ridicate doar mașinile care încurcă circulația, blochează accesul sau sunt parcate în mod flagrant în disprețul celorlalți. Așa cum a fost prezentată inițiativa de ridicare suna corect și responsabil. Nimănui nu-i place să își găsească poarta sau mașina blocată de vreun șmecher și nici nu ne place să ocolim o mașină parcată pe o trecere de pietoni. Ni se mai spunea atunci că ridicarea va fi decisă de poliția rutieră și nu de cea locală. Adică erau chemați niște oameni cu o anumită pregătire și experiență profesională care cunosc legea și o aplică (teoretic) corect.

De câteva zile însă, Poliția Locală împarte cu generozitate niște fluturași pe care-i pune pe parbrizele oricărei mașini parcate în altă parte decât în locurile special amenajate. Adică oriunde în afara celor 8000 de locuri de parcare existente în Alba Iulia pentru cele 30.000 de mașini înmatriculate în acest orășel.

Fluturașii (printati pe un carton cretat de prea bună calitate pentru scopul meschin, dar asta-i altă poveste) anunță șoferii că începând din 1 februarie polițistul local poate dispune ridicarea vehiculelor staționate pe partea carosabilă din Alba Iulia.

Așa că din 1 februarie va începe un circ cum nu a mai văzut orașul asta niciodată. Veți vedea oameni disperați, oameni nervoși și violenți care-i vor ataca pe cei care vor să le ridice mașina parcată decent (chiar dacă neregulamentar) pe marginea drumului lângă firma/instituția unde lucrează. Și nu pentru că sunt comozi așa cum am văzut că scriu unii prin comentarii ci pentru că efectiv nu au unde. E practic imposibil să parchezi regulamentar de fiecare dată în Alba Iulia pentru că nu există suficiente locuri de parcare în anumite zone. Alba Iulia vine cu cea mai simplistă soluție în loc să gândească strategic sau smart cum le place mai nou să zică și să construiască din timp parcări supraterane sau subterane. În timp ce la București nu se mai ridică mașinile pentru că cei de acolo și-au dat seama că nu pot pedepsi șoferii pentru neputința primăriei de a le asigura un număr decent de parcări, la Alba Iulia pornim războiul de 100 de euro. Atât te va costa pe tine, șofer de Alba Iulia, să-ți recuperezi mașina dacă ai ghinionul să te prindă potera. Banii tăi cu care puneai benzină 2 luni vor umple conturile primăriei și ale unei firme care are mașină cu macara și platformă și care are normă de 5 mașini pe zi.

Deja pe facebook oamenii se mobilizează și se gândesc ce formă de protest să adopte. Se vorbește despre blocarea primăriei cu mașini, despre formarea unei coloane continue de mașini care să circule bară la bară între cele 2 giratorii care încadrează primăria sau chiar de blocarea străzii pe care locuiește Hava. Românul e inventiv și când e atins la buzunarul propriu nu mai dă dovadă de aceeași permisivitate ca în cazul bugetului public.

Veți vedea mașini în care se pune pe bord un pahar plin cu apă sau se lasă un cățel (cică dacă se varsă apa în mașină și se produc daune, firma de ridicări e răspunzătoare iar dacă este un animal în ea nu se poate ridica).

Hava nu va fi iertat pentru această inițiativă absurdă și cred că e mișcarea care-l va costa viitorul mandat indiferent dacă vorbim despre primărie sau Parlamentul European, cum umblă vorba prin târg.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. vasile

    miercuri, 31.01.2018 at 18:32

    Uneori pentru o initiativa benefica poti risca sa ti pierzi mandatul urmator de primar.Nu i nimic hastagii nesimtiti n o sa l mai voteze dar il vom vota noi care vom putea circula intr un oras mai aerisit,cu vizibilitate mai buna la iesirile din intersectii,cu soferi mai constienti de respectarea regulilor de circulatie privind parcarea ,oprirea sau stationarea pentru care au dat examen si acum le considera facultative.Pai hastagilor daca pentru voi astea sunt facultative este bine ca primaria va pune la punct ca altfel veti fi tentati sa considerati ca si celelalte reguli sunt facultative.Probabil ca de aia spargeti lunar cate un sens giratoriu din oras,va urcati cu rotile rablei pe spatiul verde,parcati cu zilele in buza intersectiei si din cand in cand mai acrosati si cate un pieton pe trecere.Asa ca hai dom primar la recoltat rable.

  2. mosu Ion din Alba

    miercuri, 31.01.2018 at 21:08

    Ei, dragii moșului
    ați ajuns la generația leneșilor , care nu mai acceptă mersul pe jos, pedalatul pe bicicletă, transportul în comun, ce să mai Menționez conceptul mai nou așa de vreo 20 de ani , conceput de alte țări desigur, car-sharing sau car pooling. Nu vreți , nu vreți…și asta aduce la auto personal cu obiecțiuni că nu aveți unde parca….Olandezii, de mici copii, pedalează și în Ianuarie la temperaturi de -10 grade Celsius. Dar voi , tinerii de azi , nu ! Pă atunci, dragii moșului, povestea a ajuns la final. Plătiți dacă vă permiteți, și de fiecare dată gândiți dacă vă permiteți : o deplasare pietonal, Pedalând sau plătind sute de lei ( carburant, viniete, amenzi, piese auto, etc ).

    • Vidra

      joi, 01.02.2018 at 08:27

      Probabil daca ar fi piste de biciclete pe care sa nu circule „turma de oi”, ar fi o buna alternativa la masina. Altfel, poate dai dumitale o sugestie de a circula cu masina in acest oras, cand biciclistii nu au nici o facilitate, iar pistele de biciclete sunt pentru plimbarea patrupedelor si a celor cu doua picioare. Sunt biciclist si stiu ce zic! Asa ca mosu, las-o balta cu bicicletele olandezilor. Si ar mai fi ceva, daca esti de-a lui Hava, pupincurist de-al lui, iti doresc ceea ce-i doresc si lui …
      Parcarea este o problema, la fel ca si circulatia pe drumurile publice. Sunt parcate masini pe carosabil si stranguleaza banda. Dar asta nu se vede la politia locala, desi sesizari au fost. Ce rost are sa ne racim gura. N-am fost in stare sa alegem alt primar, stam atarnati cu el de gat!

    • un cetatean

      joi, 01.02.2018 at 09:23

      Draga mosule
      Cand dai de exemplu Olanda trebuie sa iei in calcul ca sunt departe de noi, cu cel putin 100 de ani inainte. Au autostrazi mai bune ca in Germania si circuli pe ele noaptea ca ziua deoarece sunt iluminate, in timp ce noi de 27 de ani cu o gramada de fonduri europene nu suntem in stare sa inauguram 9km. Avand in vedere ca sunt sub nivelul marii isi gestioneaza raurile prin canale si construiesc plaje unde vor ei in timp ce noi distrugem litoralul in fiecare an. Despre nivelul de trai ce sa mai vorbim….ce salarii au ei si ce salarii avem noi cei care muncim nu cei care ne conduc, ca de ei au grija sa-si dea salarii cat de mari. Nu in ultimul rand acolo legea e lege pentru toata lumea, nu cu exceptia. Acolo sunt montate camere de luat vederi, ai depasit viteza, primesti factura acasa, ai trecut pe rosu la semafor, ai vorbit la telefon, idem, nu ai purtat centura , ai parcat in loc interzis, ai fost filmat si te trezesti in cutia postala cu o gramada de facturi generate de incalcarea legii. Nu le platesti la timp esti oprit in trafic ca cel mai mare infractor si dus la inchisoare, pana iti achiti facturile. Dar , autostrazi au, parcari au , alternative au, cine sa aplice legea au, in timp ce la noi doar ti se baga pumnul in gura fara sa ti se ofere nimic. Probabil alesii nostri au fost in Olanda pentru a invata de la ei pentru Comunitate, dar deplasarea s-a finalizat cu o sesiune de shoping.

  3. dan

    miercuri, 31.01.2018 at 21:09

    Niste cretini. Felicitari pentru cuprinsul articolului. Azi am vorbit chiar cu un agent de politie rutiera si mi-a spus ca autoturismele nu pot fi ridicate daca sunt parcate paralel cu bordura iar in zona nu exista linie continua sau alte indicatoare de restrictie. Asa ca buldogilori locali SICTIR !!!! la munca !

  4. Crood

    miercuri, 31.01.2018 at 22:46

    Pfoai…baba Vanga e zero pe langa tine! :))

  5. @dan

    joi, 01.02.2018 at 04:37

    Vai de mine domnule Dan, agent de poliție rutieră ??? Chiar așa ? Hmmm, foarte bun sfatul . Înseamnă că cei de la rutieră sunt toți ocupati prin lifturile blocurilor…că mai nou asta fac. Ba se auto-împușcă , ba se implică în alte ilegalități….că munca nu le mai place! Întreabă te rog pe agentul de poliție rutieră de ce nu au combătut până acum fenomenul parcărilor neregulamentare din fața clădirii Prefecturii Alba ( și alte locații ). Răspunsul e simplu : INDIFERENȚĂ = NEPĂSARE =RENUMERAT DEGEABA ! p.s. Sunt sigur că agentul de la rutieră era la biroul lor…Rompetrol !

  6. Alin

    joi, 01.02.2018 at 09:09

    Cea mai buna initiativa !
    Pentru „soferii de alba ” care marcheaza in sensul giratoriu!

  7. alt cetatean

    joi, 01.02.2018 at 15:56

    Eu sunt din Sibiu. Si merg la Alba cam de 3 ori pe an. Pur si simplu in vizita. E misto cetatea…targul de Craciun (ca e mai putin aglomerat decat cel de la Sibiu, si la fel, cu bun gust).
    Restaurante pe specific, crame, tricicletele alea de inchiriat in cetate…. badass.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax