Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE | În WEEKEND: Se deschide SEZONUL de SCHI la Şureanu şi Arieşeni. Starea pârtiilor în cele două locaţii din judeţul Alba

Publicat

isu

sureanu ski1 foto:schisureanu.ro Veşti bune pentru amatorii sporturilor de iarnă. Din acest weekend au acces la pârtiile de schi de la Şureanu şi din Arieşeni din judeţul Alba. După ninsorile de la munte, administratorii pârtiilor au decis deschiderea sezonului de schi din acest an.

La Domeniul Schiabil Şureanu, de sâmbătă, vor fi deschise pârtiile C1 şi C3. Sunt condiţii pentru practicarea sporturilor de iarnă atât pentru schiori, cât şi pentru snowboarding.

Vor funcţiona şi instalaţiile de urcare pe pârtii, iar cei care vor să se odihnească, să mănânce sau să consume o băutură caldă au acces şi la serviciile de la „Con”, la baza pârtiilor.

La Şureanu, zăpada este de aproximativ 40 de cm pe pârtii, fiind şi zonă pentru cei care vor să coboare cu placa.

(P)  Caciuli, manusi și fulare sau chiar echipament de ski pe FashionSport.ro.  Peste 40.000 de articole sport pentru femei, bărbați și copii de la 900 branduri : Nike, Adidas, Puma, Salomon, Slazenger, Lee Cooper, Karrimor, Under Armour,  Everlast etc. La FashionSport.ro este Black Friday în fiecare zi.

Iar sezonul turistic alb din acest an oferă şi o nouă locaţie de cazare la Poarta Raiului, la doar 2-3 kilometri de domeniul schiabil.

IMG_0908 Pensiunea “Poarta Raiului” s-a deschis pentru turişti. Pensiunea de 4 margarete are 15 camere cu servicii de cazare excelente, SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii. Cei care vor să petreacă clipe memorabile la altitudine şi aer curat pot alege cu încredere această locaţie de cazare. Rezervări se pot face la numărul de telefon 0740158321.

Poarta Raiului este o zonă de o frumuseţe deosebită, situată între vârfurile Şureanu, Pătru şi Canciu, descrisă în operele lui Mihail Sadoveanu. Situată la o altitudine de 1565 m, oferă zăpadă naturală timp de aproape 5 luni pe an, din decembrie până la sfârşitul lunii aprilie.

Pentru a ajunge în zonă, dinspre Sebeş (Alba), este disponibil tronsonul reabilitat în acest an de şosea asfaltată DN67C – Transalpina. Din zona barajului Oaşa, în partea dreaptă se urmează DJ 704 (drum pietruit) spre Mănăstirea Oaşa şi apoi se urcă pe munte până la Luncile Prigoanei şi de acolo, pe DJ 709 K, la Poarta Raiului.

Cel puţin în acest sezon, turiştii care vor să ajungă în zonă pe acest drum judeţean vor trebui să ţină cont de faptul că acesta nu este încă modernizat. Din datele Consiliului Judeţean Alba, s-a încercat includerea proiectului pentru finanţare din fonduri europene, investiţia fiind una costisitoare pentru a fi realizată din bugetul propriu. A fost estimată la aproximativ 40 de milioane lei, având în vedere terenul montan şi lucrări de artă necesare – poduri, ziduri de susţinere, parcări şi refugii. Deocamdată însă, nu a fost aprobat proiectul de modernizare în zonă.

Vezi şi FOTO: Poarta Raiului şi Munţii Şureanu, spectacol natural pentru turişti şi localnici. Zonă atractivă pentru investitorii privaţi

Pentru urcarea pe munte, la Şureanu, pe timp de iarnă, şoferii trebuie să-şi echipeze corespunzător autovehiculele, cu anvelope de iarnă şi lanţuri.

La Arieşeni, în acest weekend, de sâmbătă, este deschisă pârtia Vârtop 2. Zăpada are peste jumătate de metru în zonă, astfel încât a fost posibilă amenajarea pârtiei. Va fi deschis şi teleschiul. De la jumătatea lunii decembrie, urmează să fie funcţional şi telescaunul.

UPDATE: Serviciul Turism al Consiliului Judeţean Alba a transmis

Starea pârtiilor de schi pentru perioada 5 – 6 decembrie 2015

Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 2 (C_1; C_3)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: https://live.schisureanu.ro

– Nocturnă: nu

– Pârtie pentru sănii: da

– Semnal mobil: integral Vodafone; parțial Telekom; parțial Orange

Evaluare generală: având în vedere ninsorile recente, stratul de zăpadă a crescut pe pârtiile Domeniului Schiabil Șureanu, asigurând deschiderea sezonului de schi începând cu ziua de sâmbătă, 6 decembrie 2015. Nu vor fi deschise, însă, toate pârtiile, ci doar două dintre ele, celelalte urmând să fie accesibile în viitorul apropiat, în funcție de stratul de zăpadă. O singură problemă, pentru acest weekend de deschidere a sezonului, o reprezintă drumul spre pârtii (între lacul Oașa și pârtii), care în momentul de față este extrem de accidentat, fiind absolut necesară dotarea cu lanțuri pentru roți.

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: drumul este asfaltat în totalitate (nu mai există acele porțiuni neasfaltate între lacul Tău și Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este extrem de accidentat, în urma traficului intens de camioane cu lemne. Este imperios necesară montarea de lanțuri pe roți, în special începând cu porțiunile de drum unde zăpada e din ce în ce mai multă. Vă recomandăm să faceți acasă o probă de montare a lanțurilor și, odată plecați la drum, să vă înarmați cu multă răbdare pentru această porțiune finală.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, două vor fi deschise în acest weekend, și anume C_1 și C_3. Stratul de zăpadă nebătătorită măsoară circa 40 cm, fiind relativ suficient pentru schi și snowboarding. Atenție, însă, nu vă aventurați în zona de off-piste, întrucât există riscuri de accidentare prin contact cu bolovani și cioturi de copaci, încă insuficient acoperiți de omăt. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează doar teleschiul „Curmătura”.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Șureanu va fi vreme frumoasă în weekend, fără precipitații. Cerul va fi parțial senin, iar temperaturile vor oscila între -6 și 4 grade Celsius. De asemenea, săptămâna viitoare vremea continuă să fie rece, ceea ce va păstra pârtiile în condiții relativ bune. Sunt foarte mici șanse ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi și snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

– aveți răbdare și prudență pentru porțiunea de drum între lacul Oașa și pârtii.

Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam:

Vârtop 2 – https://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-2-467.html

Vârtop 1 – https://www.todeaturism.ro

– Nocturnă: da

– Pârtie pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: sezonul de schi se va deschide și la Arieșeni în acest weekend, având în vedere stratul considerabil de zăpadă, așternut în ultima perioadă. Din păcate, însă, plouă la Arieșeni (joi, 3 decembrie 2015, ora 13.00), ceea ce pune sub semnul întrebării buna desfășurare a sporturilor de iarnă în weekend, pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2. Urmăriți camerele web pentru actualizări zilnice.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 prezintă un strat de zăpadă nebătătorită de aproximativ 50 cm, care însă este greoi, apătos, având în vedere vremea caldă și precipitațiile sub formă de lapoviță și ploaie. Instalațiile de transport pe cablu și instalația de nocturnă vor funcționa conform programului. Zona de off-piste este nerecomandabilă, stratul de zăpadă fiind greu practicabil.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Arieșeni nu vor mai fi precipitații în weekend. Cerul va fi noros, iar temperaturile se vor încadra între -7 și 2 grade Celsius. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de condițiile meteo.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– păstrați atenția la pârtia de sănii;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

Mai jos, în galeria foto, imagini cu noua pensiune deschisă în acest sezon la Poarta Raiului:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax