Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Poarta Raiului şi Munţii Şureanu, spectacol natural pentru turişti şi localnici. Zonă atractivă pentru investitorii privaţi


Publicat

Sureanu 1Cei care preferă sporturile de iarnă şi vacanţele în locaţii montane cu zăpadă aşteaptă cu nerăbdare începerea oficială a noului sezon de schi. În judeţul Alba, una dintre destinaţiile preferate de turişti este zona Munţii Şureanu – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului, unde este deschis, de câţiva ani, un domeniu schiabil.

Chiar dacă accesul pe munte se face pe un drum dificil şi îngust, aflat încă la categoria “planuri” pentru modernizare, peisajul spectaculos şi promovarea locaţiei, în special după deschiderea Transalpinei au dat curaj investitorilor să deschidă pensiuni în zonă.

Unul dintre aceste exemple este Pensiunea “Poarta Raiului”, care se deschide pe 1 noiembrie pentru turişti.

pensiune poarta raiuluiAmplasată în zona cu acelaşi nume, la doar 2-3 kilometri de domeniul schiabil, pensiunea de 4 margarete are 15 camere cu servicii de cazare excelente, SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii. Cei care vor să petreacă clipe memorabile la altitudine şi aer curat pot alege această locaţie de cazare încă din această toamnă. Detalii despre facilităţile oferite de pensiune şi despre tarifele speciale cu ocazia inaugurării se pot obţine la telefon 0740158321.

Poarta Raiului este o zonă de o frumuseţe deosebită, situată între vârfurile Şureanu, Pătru şi Canciu, descrisă în operele lui Mihail Sadoveanu. Situată la o altitudine de 1565 m, oferă zăpadă naturală timp de aproape 5 luni pe an, din decembrie până la sfârşitul lunii aprilie.

Pentru a ajunge în zonă, dinspre Sebeş (Alba), este disponibil tronsonul reabilitat în acest an de şosea asfaltată DN67C – Transalpina. Din zona barajului Oaşa, în partea dreaptă se urmează DJ 704 (drum pietruit) spre Mănăstirea Oaşa şi apoi se urcă pe munte până la Luncile Prigoanei şi de acolo, pe DJ 709 K, la Poarta Raiului.

Cel puţin în acest sezon, turiştii care vor să ajungă în zonă pe acest drum judeţean vor trebui să ţină cont de faptul că acesta nu este încă modernizat. Din datele Consiliului Judeţean Alba, s-a încercat includerea proiectului pentru finanţare din fonduri europene, investiţia fiind una costisitoare pentru a fi realizată din bugetul propriu. A fost estimată la aproximativ 40 de milioane lei, având în vedere terenul montan şi lucrări de artă necesare – poduri, ziduri de susţinere, parcări şi refugii. Deocamdată însă, nu a fost aprobat proiectul de modernizare în zonă.

În aceste condiţii, CJ Alba va asigura partea de întreţinere a accesului spre zona turistică. Asta înseamnă lucrări de nivelare a drumului după barajul Oaşa spre Şureanu şi pregătire pentru deszăpezire în sezonul rece. Procedura de achiziţie a serviciilor de deszăpezire este în derulare.

zona de amplasare a centrului de vizitare - Poarta RaiuluiReamintim că la Poarta Raiului a fost construit şi un centru turistic. Este vorba despre Centrul de Vizitare și Informare Frumoasa care va fi deschis, potrivit reprezentanților CJ Alba, până în 31 decembrie. Suprafața totală a clădirii este de 334,3 mp și cuprinde, pe lângă o sală de conferințe, birouri, un turn cu terasă și o încăpere cu 11 diorame, ce reprezintă habitatele naturale și speciile sălbatice. Acesta conține diorame, reprezentări spațiale a unei porțiuni din ecosistemul ariei protejate “Frumoasa”, ce se întinde pe suprafața de peste 137.000 hectare, de pe raza a douăzeci de comune și patru orașe din județele Alba, Sibiu, Hunedoara și Vâlcea, inclusiv zonele Iezerul Şurianu, pe o suprafaţă de 20 hectare şi Luncile Prigoanei, pe o suprafaţă de 15 hectare.

Centrul a fost realizat în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene prin care a fost luat în evidenţe regimul de proprietate al terenurilor din sit, pentru elaborarea unui plan de management al zonei.

De asemenea, ‘Consiliul Judeţean Alba, în asociere cu primăriile comunelor din Munţii Sebeşului au realizat un studiu de fezabilitate pentru dezvoltarea unui domeniu schiabil administrat de autorităţile publice.

Potrivit strategiei de dezvoltare a judeţului Alba până în 2020, proiectul Domeniul schiabil „Valea Sebeșului” cuprinde dezvoltare infrastructură turism (pârtie de schi, instalație zăpadă artificială), amenajare trasee turistice, culturale, semnalizare, spații de campare, spații servicii pentru turiști, amenajare infrastructură de siguranță turiști (punct Salvamont); promovare turistică a zonei (târg de meșteri populari, sărbători populare); dezvoltarea infrastructurii de turism (campinguri și locuri de picnic); protejarea mediului înconjurător şi infrastructură pentru organizare de evenimente (scenă, amfiteatrul, spații acoperite).ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Ajutor de stat pentru hoteluri, restaurante și agenții de turism. Cum se calculează suma aprobată de Guvern

Publicat

Ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa a fost adoptată în şedinţa de guvern de vineri, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Au fost adoptate câteva proiecte de ordonanţă de urgenţă şi hotărâri foarte aşteptate în domeniul economic, mai ales în ceea ce priveşte persoanele afectate de efectele economice ale pandemiei de COVID-19.

Astfel, a fost prelungită măsura şomajului tehnic şi a fost flexibilizat programul de muncă numit Kurzarbeit, până la 30 iunie 2021.

Cum se calculează ajutorul pentru compensarea pierderilor

De asemenea a fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa, în cuantum de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri din 2020 faţă de cea înregistrată în 2019″, a arătat Dancă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Guvern.

Actul normativ privind ajutorul de stat pentru HoReCa a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei, după ce în şedinţa din 28 noiembrie a fost analizat în primă lectură

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Daniela Nicolescu, a solicitat la începutul şedinţei de Guvern introducerea pe ordinea de zi suplimentară a actului normativ cu privire la acest ajutor de stat pentru HoReCa.

„Vreau să cer pe lista suplimentară pe ordinea de zi ordonanţa de urgenţă care se referă la HoReCa şi la agenţiile de turism. Le vom da printr-o schemă de ajutor 20% din pierderea pe care au avut-o, diferenţa între cifra de afaceri 2020-2019. Am avut-o în primă lectură, acum am avizele”, a spus Nicolescu.

Ea a solicitat, de asemenea, introducerea pe ordinea de zi a unui memorandum privind acordarea unui ajutor de stat din fonduri naţionale pentru întreprinderi a căror activitate a fost suspendată temporar şi a unei hotărâri pentru aprobarea atestării unor localităţi ca staţiuni turistice de interes local. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii vor putea dobândi competențe de cultură media în liceu. Proiect în unitățile-pilot din învățământ anunțat de MEC

Publicat

Liceeni vor putea dobândi competențe media din școală. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță un proiect ce va fi aplicat din 2021 și presupune introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”.

Cel puțin 480 de cadre didactice de Limba și literatura română vor fi formate pentru a preda competențe media și va fi deschisă o platformă de educație media pentru profesori și elevi.

Ministerul Educației și Cercetării și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au anunțat vineri parteneriatul prin care elevii de liceu din România vor dobândi competențe media, ”indispensabile într-un context în care interacțiunea cu informația, și, implicit, cu dezinformarea, a devenit parte dominantă a vieții de zi cu zi și a procesului de învățare”, potrivit MEC.

Ministerul Educației transmite că un prim pas al acestei colaborări îl reprezintă introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, dezvoltat de CJI, în proiectul de testare a unor noi competențe, conținuturi și metode de învățare, în cadrul unităților de învățământ liceal cu statut de școală-pilot, proiect ce va deveni operațional din anul 2021.

Protocolul presupune:

– implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri

– minim 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, vor fi formate și certificate printr-un program conceput în acest scop

– instruirea în domeniul media a inspectorilor școlari pentru Limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil

– operaționalizarea unei platforme de educație media pentru profesori și elevi, care să includă instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online

– un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media.

„Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili. Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării.

„La fel cum elementele de educație rutieră erau inserate în ore, când copiii mergeau la școală, așa sunt acum vitale conceptele de educație media, care să îi ajute pe elevi să fie în siguranță în fața asaltului de informații falsificate, cu potențial dăunător. În ultimii patru ani, CJI a dezvoltat și testat la scară mică un model sustenabil de intervenție pentru construirea competențelor media pentru elevii de liceu, atât prin formarea și sprijinirea profesorilor de limba și literatura română pentru a include elemente de educație media în activitatea curentă la clasă, cât și prin activitățile de formare pentru liceeni, realizate de experții CJI”, a declarat Cristina Lupu, directorul executiv al CJI.

Prin programul „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, elevii dobândesc abilități de gândire critică, care le permit să distingă faptele de opinii, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze într-un mod responsabil cu rețelele sociale. Programul se înscrie în aria generală Media and Information Literacy (MIL), așa cum este descrisă de UNESCO, și în prioritățile Comisiei Europene, așa cum sunt ele formulate în DIRECTIVA (UE) 2018/1808 – Directiva serviciilor mass-media audiovizuale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mai multe persoane înșelate prin metoda ”șmen” la Alba Iulia. Cum poți să rămâi fără bani în cateva secunde

Publicat

bani inselaciune

Un bărbat a fost trimis în judecată după ce a înșelat mai multe persoane, în Alba Iulia, prin metoda ”șmen”. Faptele pentru care bărbatul a fost trimis în judecată s-au petrecut pe 3 martie și pe 16 septembrie 2020.

Metoda șemn este o forma de înșelătorie practicata pe stradă și deși în teorie pare simplă, în practică necesită foarte multă desxteritate. 

Ce s-a întâmplat

Potrivit procurorilor, la data de 03 martie, în jurul orei 15:30, în timp ce se afla în apropierea unei bănci de pe bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, bărbatul în cauză  a indus în eroare persoana vătămată prin aceea că i-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei și, profitând de neatenția acesteia, și-a însușit suma de 190 de lei.

De asemenea, la data de 16 septembrie, tot în Alba Iulia bărbatul a indus în eroare alte două persoane.Mai exact le-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei, ocazie cu care, profitând de neatenția acestora, și-a însușit o parte din bani (190 de lei de la prima persoană și 210 de la cea de a doua, au mai transmis anchetatorii pentru alba24.ro

Ce este metoda ”șmen”

Metoda este folosită de zeci de ani pe teritoriul României, chiar din timpul perioadei comuniste, pe atunci fiind practicată de cei care schimbau valută.

Metoda presupune solicitarea de schimbare a unor bancnote în cupiură mai mică/mare sau efectuarea unui schimb valutar. Ulterior acestui schimb, folosindu-se de diferite pretexte, făpturitorul solicită suma de bani înapoi, distrage atenția victimei, sustrage („rupe”) o parte din bancnote și restituie restul sumei de bani persoanei vătămate, care nu o mai verifică.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” din Alba Iulia și-a crescut fondul de carte. Achiziții în valoare de 114.000 de lei

Publicat

Biblioteca Județeană Lucian Blaga a cumpărat cărți valoare de 114.000 de lei în acest an. Suma a fost aprobată de Consiliul Județean Alba în cadrul programului pentru creșterea colecțiilor de carte, parte a programului managerial pentru perioada 2017-2020.

Numărul volumelor achiziționate a fost de 4.086 iar acestea au fost repartizate astfel: 384 la sala de lectură, 1748 la secția pentru adulți și 1954 la secția pentru copii.

Acestora li se adaugă un număr de 8 abonamente la zire și reviste, însumând 1963 de publicații seriale care pot fi consultate zilnic la secția periodice.

Tot în acest an au intrat în circuitul de împrumut al bibliotecii o serie de cărți, ziare și reviste primite ca donații de la instituții sau persoane fizice sau obținute prin schimburi interbibliotecare și inter-instituționale, a transmis Daniela Floroian, bibliotecar.

Pe durata întregului Program managerial, respectiv în perioada 2017-2020, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a achiziționat un număr de 18.612 volume de carte, în valoare de peste 522.000 de lei, cu preponderență din următoarele categorii de documente: cărți de literatură română și străină, enciclopedii, dicționare, monografii, repertorii, bibliografii, istoriografii dar și alte categorii de documente solicitate de către utilizatori.

Având în vedere efortul financiar făcut, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba își așteaptă în continuare cititorii, de luni până vineri între orele 8:00 – 19:00, cu o colecție variată și interesantă de cărți, ziare și reviste, au transmis reprezentanții instituției.

”Îi asigurăm pe toți cititorii că au fost luate toate măsurile de protecție și carantinare a cărților, în așa fel încât să nu existe nici cea mai mica posibilitate de răspândire a pandemiei generate de virusul Sars-Cov2 prin intermediul bibliotecii” a transmis Daniela Floroian.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate