Actualitate
FOTO: Poarta Raiului şi Munţii Şureanu, spectacol natural pentru turişti şi localnici. Zonă atractivă pentru investitorii privaţi

Chiar dacă accesul pe munte se face pe un drum dificil şi îngust, aflat încă la categoria “planuri” pentru modernizare, peisajul spectaculos şi promovarea locaţiei, în special după deschiderea Transalpinei au dat curaj investitorilor să deschidă pensiuni în zonă.
Unul dintre aceste exemple este Pensiunea “Poarta Raiului”, care se deschide pe 1 noiembrie pentru turişti.
Poarta Raiului este o zonă de o frumuseţe deosebită, situată între vârfurile Şureanu, Pătru şi Canciu, descrisă în operele lui Mihail Sadoveanu. Situată la o altitudine de 1565 m, oferă zăpadă naturală timp de aproape 5 luni pe an, din decembrie până la sfârşitul lunii aprilie.
Pentru a ajunge în zonă, dinspre Sebeş (Alba), este disponibil tronsonul reabilitat în acest an de şosea asfaltată DN67C – Transalpina. Din zona barajului Oaşa, în partea dreaptă se urmează DJ 704 (drum pietruit) spre Mănăstirea Oaşa şi apoi se urcă pe munte până la Luncile Prigoanei şi de acolo, pe DJ 709 K, la Poarta Raiului.
Cel puţin în acest sezon, turiştii care vor să ajungă în zonă pe acest drum judeţean vor trebui să ţină cont de faptul că acesta nu este încă modernizat. Din datele Consiliului Judeţean Alba, s-a încercat includerea proiectului pentru finanţare din fonduri europene, investiţia fiind una costisitoare pentru a fi realizată din bugetul propriu. A fost estimată la aproximativ 40 de milioane lei, având în vedere terenul montan şi lucrări de artă necesare – poduri, ziduri de susţinere, parcări şi refugii. Deocamdată însă, nu a fost aprobat proiectul de modernizare în zonă.
În aceste condiţii, CJ Alba va asigura partea de întreţinere a accesului spre zona turistică. Asta înseamnă lucrări de nivelare a drumului după barajul Oaşa spre Şureanu şi pregătire pentru deszăpezire în sezonul rece. Procedura de achiziţie a serviciilor de deszăpezire este în derulare.
Centrul a fost realizat în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene prin care a fost luat în evidenţe regimul de proprietate al terenurilor din sit, pentru elaborarea unui plan de management al zonei.
De asemenea, ‘Consiliul Judeţean Alba, în asociere cu primăriile comunelor din Munţii Sebeşului au realizat un studiu de fezabilitate pentru dezvoltarea unui domeniu schiabil administrat de autorităţile publice.
Potrivit strategiei de dezvoltare a judeţului Alba până în 2020, proiectul Domeniul schiabil „Valea Sebeșului” cuprinde dezvoltare infrastructură turism (pârtie de schi, instalație zăpadă artificială), amenajare trasee turistice, culturale, semnalizare, spații de campare, spații servicii pentru turiști, amenajare infrastructură de siguranță turiști (punct Salvamont); promovare turistică a zonei (târg de meșteri populari, sărbători populare); dezvoltarea infrastructurii de turism (campinguri și locuri de picnic); protejarea mediului înconjurător şi infrastructură pentru organizare de evenimente (scenă, amfiteatrul, spații acoperite).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News