Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Poarta Raiului şi Munţii Şureanu, spectacol natural pentru turişti şi localnici. Zonă atractivă pentru investitorii privaţi

Publicat

Sureanu 1Cei care preferă sporturile de iarnă şi vacanţele în locaţii montane cu zăpadă aşteaptă cu nerăbdare începerea oficială a noului sezon de schi. În judeţul Alba, una dintre destinaţiile preferate de turişti este zona Munţii Şureanu – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului, unde este deschis, de câţiva ani, un domeniu schiabil.

Chiar dacă accesul pe munte se face pe un drum dificil şi îngust, aflat încă la categoria “planuri” pentru modernizare, peisajul spectaculos şi promovarea locaţiei, în special după deschiderea Transalpinei au dat curaj investitorilor să deschidă pensiuni în zonă.

Unul dintre aceste exemple este Pensiunea “Poarta Raiului”, care se deschide pe 1 noiembrie pentru turişti.

pensiune poarta raiului Amplasată în zona cu acelaşi nume, la doar 2-3 kilometri de domeniul schiabil, pensiunea de 4 margarete are 15 camere cu servicii de cazare excelente, SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii. Cei care vor să petreacă clipe memorabile la altitudine şi aer curat pot alege această locaţie de cazare încă din această toamnă. Detalii despre facilităţile oferite de pensiune şi despre tarifele speciale cu ocazia inaugurării se pot obţine la telefon 0740158321.

Poarta Raiului este o zonă de o frumuseţe deosebită, situată între vârfurile Şureanu, Pătru şi Canciu, descrisă în operele lui Mihail Sadoveanu. Situată la o altitudine de 1565 m, oferă zăpadă naturală timp de aproape 5 luni pe an, din decembrie până la sfârşitul lunii aprilie.

Pentru a ajunge în zonă, dinspre Sebeş (Alba), este disponibil tronsonul reabilitat în acest an de şosea asfaltată DN67C – Transalpina. Din zona barajului Oaşa, în partea dreaptă se urmează DJ 704 (drum pietruit) spre Mănăstirea Oaşa şi apoi se urcă pe munte până la Luncile Prigoanei şi de acolo, pe DJ 709 K, la Poarta Raiului.

Cel puţin în acest sezon, turiştii care vor să ajungă în zonă pe acest drum judeţean vor trebui să ţină cont de faptul că acesta nu este încă modernizat. Din datele Consiliului Judeţean Alba, s-a încercat includerea proiectului pentru finanţare din fonduri europene, investiţia fiind una costisitoare pentru a fi realizată din bugetul propriu. A fost estimată la aproximativ 40 de milioane lei, având în vedere terenul montan şi lucrări de artă necesare – poduri, ziduri de susţinere, parcări şi refugii. Deocamdată însă, nu a fost aprobat proiectul de modernizare în zonă.

În aceste condiţii, CJ Alba va asigura partea de întreţinere a accesului spre zona turistică. Asta înseamnă lucrări de nivelare a drumului după barajul Oaşa spre Şureanu şi pregătire pentru deszăpezire în sezonul rece. Procedura de achiziţie a serviciilor de deszăpezire este în derulare.

zona de amplasare a centrului de vizitare - Poarta RaiuluiReamintim că la Poarta Raiului a fost construit şi un centru turistic. Este vorba despre Centrul de Vizitare și Informare Frumoasa care va fi deschis, potrivit reprezentanților CJ Alba, până în 31 decembrie. Suprafața totală a clădirii este de 334,3 mp și cuprinde, pe lângă o sală de conferințe, birouri, un turn cu terasă și o încăpere cu 11 diorame, ce reprezintă habitatele naturale și speciile sălbatice. Acesta conține diorame, reprezentări spațiale a unei porțiuni din ecosistemul ariei protejate “Frumoasa”, ce se întinde pe suprafața de peste 137.000 hectare, de pe raza a douăzeci de comune și patru orașe din județele Alba, Sibiu, Hunedoara și Vâlcea, inclusiv zonele Iezerul Şurianu, pe o suprafaţă de 20 hectare şi Luncile Prigoanei, pe o suprafaţă de 15 hectare.

Centrul a fost realizat în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene prin care a fost luat în evidenţe regimul de proprietate al terenurilor din sit, pentru elaborarea unui plan de management al zonei.

De asemenea, ‘Consiliul Judeţean Alba, în asociere cu primăriile comunelor din Munţii Sebeşului au realizat un studiu de fezabilitate pentru dezvoltarea unui domeniu schiabil administrat de autorităţile publice.

Potrivit strategiei de dezvoltare a judeţului Alba până în 2020, proiectul Domeniul schiabil „Valea Sebeșului” cuprinde dezvoltare infrastructură turism (pârtie de schi, instalație zăpadă artificială), amenajare trasee turistice, culturale, semnalizare, spații de campare, spații servicii pentru turiști, amenajare infrastructură de siguranță turiști (punct Salvamont); promovare turistică a zonei (târg de meșteri populari, sărbători populare); dezvoltarea infrastructurii de turism (campinguri și locuri de picnic); protejarea mediului înconjurător şi infrastructură pentru organizare de evenimente (scenă, amfiteatrul, spații acoperite).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax