Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat: Încredere, informație și ideologie: ce e adevărat și ce e fals?


Publicat

România se confruntă în ultima perioadă cu mai multe crize deodată — o criză politică, una sanitară, una economică. Ce au ele în comun este o altă criză — a încrederii, care se manifestă la toate nivelurile. Încrederea este redusă în aproape orice „autoritate” — în medici, în profesori, în experți.

Pe de altă parte, oamenii au fost convinși că undeva există o conspirație globală cu un scop malefic, după deja celebra expresie „sunt interese mari la mijloc”.

Promovarea repetată a unor teorii conspiraționiste și afirmații nesusținute de dovezi a avut (și va avea în continuare) efecte serioase.

Reticența față de vaccinurile anti COVID este un efect direct al haosului informațional: minciunile repetate devin măcar parțial credibile — majoritatea reticenților nu cred neapărat că vor deveni infertili sau că le vor crește solzi de la vaccin, dar au ajuns să creadă că „e ceva dubios”, suficient cât să nu se vaccineze.

Criza de încredere a pornit de la criza de responsabilitate și de la lipsurile tot mai mari în educație, concomitent cu promovarea non-valorilor și a kitsch-ului.

Vaccinurile sunt sigure și eficiente, datele din studiile de specialitate arată asta în mod clar și fără echivoc. Nu sunt perfecte, persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi, dar riscurile – de ”infectare,” transmise, boală sau deces – sunt toate mult reduse. Chiar și în fața noului ”Omicron”, vaccinurile își păstrează eficiența, deși protecția la infectare este mai scăzută.

Peste 8,5 miliarde de doze de vaccin au fost administrate la vreo 4 miliarde de oameni, iar efectele adverse rămân neglijabile, contrar teoriilor antivacciniștilor și a celor vehiculate de politicienii populiști, care vorbesc de mii de morți.

În realitate, ei interpretează eronat raportările din sistemele de monitorizare (VAERS în SUA și EudraVigilance), unde apar orice evenimente post-vaccinare, pentru a fi investigate.

Dacă, după două zile de la vaccinare, o persoană moare în accident de mașină, va apărea într-un astfel de raport, dar asta nu înseamnă că decesul a fost cauzat de vaccin.

Cei care vântură zilnic teorii conspiraționiste și dezinformări nici nu sunt (cu puține excepții) porniți împotriva vaccinului în sine.

Motivația lor este mai degrabă ideologică – nu este o coincidență faptul că antivacciniștii promovează și teorii conspiraționiste împotriva Uniunii Europene în timp ce sunt promovați de Sputnik, publicația coordonată de la Kremlin.

Această combinație între ultranaționalism, respingerea Uniunii Europene și modernității în numele unei „suveranități” care amintește de naționalismul ceaușist, nu este decât o manipulare care permite unora să câștige sau să-și păstreze puterea.

Adevărul este că greșelile locale, ascunderea de informații, alimentează neîncrederea viscerală a fiecărei persoană. De aceea, campaniile de informare coordonate de autorități nu au avut impactul scontat.

În realitate, Uniunea Europeană a sprijinit direct statele membre, inclusiv România, în mai multe moduri.

În primul rând, negocierea pentru achiziția de vaccinuri a fost un succes, Comisia Europeană obținând prețuri mai bune chiar decât SUA, iar livrările vaccinurilor au fost asigurate.

Coordonarea la nivelul UE face ca statele membre să se poată sprijini reciproc, cu echipamente medicale sau de protecție, iar România chiar a trimis bolnavi COVID să fie tratați în alte țări membre, când spitalele erau supra-aglomerate.

Negocierea unui singur tip de document pentru călătorii între țări a simplificat călătoriile și relațiile de afaceri, chiar în perioada pandemiei.

Nu în ultimul rând, sunt mai multe instrumente de finanțare a investițiilor și de acoperire a daunelor economice provocate de COVID. Vorbim atât de PNRR din care tocmai au fost virați 1.8 miliarde de Euro spre România, dar și de alte programe – pentru mediu, pentru agricultură etc.

Toate aceste informații sunt ușor de verificat, pentru cine vrea cu adevărat să înțeleagă ce se întâmplă, să nu se lase manipulat.

Până la urmă, acesta este singurul vaccin (sic!) pe care-l avem împotriva propagandei: informarea corectă, nuanțată, efortul de a înțelege că realitatea este complexă și că problemele complicate cu care se confruntă nu doar România ci întreaga lume, nu pot avea soluții simple, urlate la portavoce sau scrise pe Facebook.

Acest articol a fost elaborat în cadrul proiectului EUROPE DIRECT Regiunea Centru (www.europedirect-adrcentru.ro), găzduit de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (www.adrcentru.ro), cu scopul de a clarifica anumite informații publicate în mediul online.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Dragos

  vineri, 17.12.2021 at 14:06

  Ar mai trebui trecut la cauzele neincrederii si limitarea drepturilor omului pe termen nedefinit, impunerea unui tratament experimental pentru toata lumea (ceea ce arata o imensa iresponsabilitate), cenzurarea oricaror opinii contrare celor promovate de guverne, chiar daca vin din partea unor persoane foarte calificate din punct de vedere medical si recunoscute pe plan mondial, secretomania privind continutul vaccinurilor si a contractelor incheiate de UE si evidenta ca pana acum „conspirationistii” au avut dreptate in ceea ce au declarat (masca obligatorie, certificat obligatoriu, vaccinare obligatorie).
  Si motivele mai pot continua.
  Iar in ceea ce priveste propaganda trebuie sa ne uitam cine sunt cei care arunca cu banii (publici sau privati) in mass-media.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: La un pas de accident, pe o stradă din Alba Iulia. Fără prioritate, la trecerea de pietoni

Publicat

Un cititor Alba24 aflat în trafic a surprins pe camera de bord o situație ce putea să se termine într-un mod nefericit. Un autoturism ce circula pe a doua bandă nu a dat prioritate unui pieton.

Dacă mașina de pe prima bandă, cea de pe care au fost înregistrate imaginile a oprit pentru a lăsa să treacă pietonul, șoferul celeilalte nu pare să fi observat că ar fi trebuit să dea prioritate la trecere.

De data aceasta, pietonul a avut timp să traverseze strada, imediat ce mașina a trecut de zona marcată pentru pietoni.

Însă o clipă de neatenție poate avea urmări grave.

Imaginile sunt de pe Bd. Republicii, zona Bazinul Olimpic, vineri după-amiaza.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cursuri de înot gratuite pentru elevii de clasa a II-a din Alba Iulia, în 2022. Perioadele și condițiile propuse de primărie

Publicat

Bazinul Olimpic Alba Iulia

Elevii din clasele a II-a din municipiul Alba Iulia vor putea beneficia de cursuri gratuite de înot, organizate în incinta Bazinului Olimpic, în anul 2022. Primăria propune buget de 70.000 de lei din care să fie plătiți instructorii și să fie asigurat transportul elevilor.

Dacă proiectul de anul trecut includea și elevii de clasa I, de data aceasta se face referire doar la elevii din clasele a II-a.

Documentația intră la aprobare în ședința Consiliului Local Alba Iulia din 27 ianuarie.

Perioade pentru cursuri gratuite de înot

Proiectul „Educație și sănătate prin înot” 2022 propune un program anual de cursuri gratuite de inițiere în înot pentru elevii claselor a II-a din cadrul unităților de învățământ din municipiul Alba Iulia.

Pentru anul școlar 2022, proiectul se va desfășura în două perioade:

 • martie-iunie 2022 pentru elevii claselor a II-a din anul școlar 2021-2022
 • septembrie-decembrie 2022 pentru elevii claselor a II-a din anul școlar 2022-2023

Prin intermediul acestui proiect, Primăria dorește să sprijine desfășurarea activității fizice în rândul elevilor de la unitățile de învățământ din municipiu. Printre efectele benefice ale înotului pentru copii se numără întărirea sistemului imunitar, creșterea capacității de efort, stimularea reflexelor primare, adaptarea la mediul acvatic, corectarea unor probleme de sănătate, dezvoltarea calităților motrice: viteză, îndemânare, rezistență, forță și multe altele.

10 ședințe gratuite de înot. Elevii, însoțiți de învățători

În cadrul acestui proiect, elevii vor beneficia în mod gratuit de 10 ședințe de inițiere în înot, care se vor desfășura la Bazinul Olimpic din Alba Iulia.

Elevii vor fi însoțiți de învățători și vor beneficia de transport gratuit de la unitatea de învățământ la bazin și retur, exceptând unitățile de învățământ care dețin un mijloc de transport și școlile care au sediul în apropierea Bazinului Olimpic și care nu necesită deplasarea cu un mijloc de transport.

Bugetul proiectului

Cursurile de înot vor fi susținute de către profesori calificați – specializarea înot, conform unui orar stabilit împreună cu reprezentanții unităților de învățământ de la nivel local.

Cheltuielile necesare derulării proiectului sunt estimate până la 70.000 de lei (anul trecut 50.000 lei), sumă care vizează costurile de personal ale instructorilor de înot și costurile de transport local al copiilor de la unitățile de învățământ la bazin și retur.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

RABLA electrocasnice în 2022. Când începe programul de finanțare în acest an. CALENDAR

Publicat

Programul Rabla electrocasnice 2022: Cei care doresc să-și schimbe aparatele electrocasnice vechi cu altele noi vor avea o nouă șansă în luna mai, când începe o nouă sesiune a programului de finanțare.

Potrivit calendarului publicat de AFM, programul va avea două sesiuni în 2022. Prima începe în 6 mai, iar a doua va fi în decembrie.

Vezi și Rabla Clasic și Rabla Plus 2022, din 4 februarie: Se pot casa două mașini vechi pentru una nouă. La cât ajung bonusurile

În 11 februarie urmează să fie lansat ghidul de finanțare al programului din acest an.

Pentru prima etapă (6 mai, bugetul este de 40 milioane lei).

Programul Rabla pentru electrocasnice

Prin acest program, persoanele fizice pot obține vouchere pentru achiziționarea de mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și aparate frigorifice, televizoare, laptopuri și tablete, aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.

Echipamentele incluse în program şi voucherele aferente (datele din 2021):

 • 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasă energetică C;
 • 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D;
 • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
 • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
 • 400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică G;
 • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
 • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
 • 500 de lei pentru laptopuri;
 • 300 de lei pentru tablete.

Programul ”Rabla pentru electrocasnice” derulat la finalul anului trecut a fost atractiv pentru mulți români. Bugetele pentru primele două etape s-au epuizat în circa 8 minute, iar pentru a treia, doar într-un minut.

În a doua sesiune a programului ”Rabla pentru electrocasnice” (noiembrie-decembrie 2021), au fost cheltuiți 22,4 milioane de lei, adică aproximativ 66% din suma totală alocată (34 milioane lei). Au fost validate aproximativ 89.600 de vouchere, dintre care au fost utilizate circa 60.000.

Alte programe de finanțare în 2022

 • Rabla Clasic / Plus: prima etapă în 4 februarie
 • Rabla EV/IP: 27 iunie
 • Sisteme fotovoltaice: 28 iulie

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițistul care a ucis o fetiță de 11 ani pe trecerea de pietoni, scrisoare către părinți: ”Aș da orice să pot să întorc timpul”

Publicat

Polițistul care a ucis-o pe trecerea de pietoni pe Raisa, o fată de 11 ani, în București, le-a scris părinților fetei și le cere iertare. Scrisoarea a fost pusă la dispoziția presei de familia îndoliată.

Polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa le-a scris părinților pentru prima dată și le-a cerut iertare pentru tot. Avocatul familiei a transmis scrisoarea, cu acordul părinților fetei.

Conținutul scrisorii:

Îndurerată familie,

Nici nu știu cum să încep, durerea pe care v-am pricinuit-o îmi este de neimaginat și știu că orice aș spune în aceste momente în fața dumneavoastră nu mai are importanță, dar totuși vreau să îmi cer iertare, știu că nu o voi primi, dar…

Îmi exprim regretul profund față de familia dumneavoastră nevoită să treacă prin acest tragic eveniment. Nu pot să mai fac nimic, aș da orice să pot să întorc timpul, orice!

Pot doar în acest momente să mă rog la Dumnezeu să aibă grijă de sufletul fetiței dumneavoastră, sunt convins că o va face și mă rog în același timp să vă dea Dumnezeu putere în aceste momente grele pe care eu vi le-am cauzat.

Știu că nu am cum să vă cer acum să mă iertați, nici nu mă aștept la asta acum, doar atât sper ca în viitor să nu mă mai percepeți ca pe un criminal, ci ca pe un om care v-a greșit enorm și care va trăi toată viața cu această grea apăsare.

Am greșit, am greșit și nu știu ce pot să mai fac.

Îmi trec multe gânduri și oricât de mult aș scrie, tot aici revin, regret enorm cele întâmplate și aș da orice să pot să mă întorc și să îndrept ce am făcut. Mă opresc aici, pentru că indiferent cât și ce aș mai spune nu va îndrepta ce am făcut.

Aș dori, dacă se poate, să vă trimit un ajutor pentru înmormântare. Orice pot să ofer, o voi face. Sincere regrete”.

Accidentul a avut loc joia trecută, pe o trecere de pietoni din Sectorul 1 – București.

Mașina de poliție care circula cu peste 80 de kilometri la oră, cu semnalele luminoase aprinse dar fără sirenă,  a accidentat două fete – Raisa și Maria. Raisa a murit, iar Maria a ajuns la spital.

Maşina de poliţie la volanul căreia se afla agentul Constantin Popescu le-a spulberat pe trecerea de pietoni pe cele două fete care mergeau la scoală.

sursă: Mediafax

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate