Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Indemnizația de creștere ar putea fi stabilită în funcție de numărul copiilor. Care este valoarea maximă propusă. PROIECT

Publicat

Indemnizația de creștere ar putea fi stabilită în funcție de numărul copiilor. Un proiect legislativ în acest sens prevede majorarea cuantumului indemnizației lunare cu 25% pentru al doilea copil și cu 35% pentru al treilea și următorii. De asemenea, cuantumul maxim al indemnizației ar urma să crească de la 8.500 de lei la 9.000 de lei.

Potrivit parlamentarilor, inițiativa vizează creșterea natalității, prin sprijinirea și stimularea familiilor tinere să aibă mai mulți copii.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 2 octombrie.

Inițiatorii proiectului sunt un grup de parlamentari de la PNL, printre care și deputatul de Alba, Florin Roman. Aceștia susțin că inițiativa încurajează rata natalității şi stimularea familiilor tinere să aibă mai mult de un copil.

Indemnizația de creștere ar putea fi stabilită în funcție de numărul copiilor

Indemnizația pentru creșterea copilului reprezintă o sumă lunară pe care un părinte care a realizat venituri o primește pe durata concediului, perioadă ce poate fi de până la 3 ani ai copilului.

Parlamentarii propun o majorare cu 25% a cuantumului indemnizaţiei lunare pentru al doilea copil. Pentru al treilea copil şi următorii, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 35%.

De asemenea, având în vedere inflaţia prognozată pentru finalul anului 2024, parlamentarii propun şi o actualizare a cuantumul maxim al indemnizaţiei, cu aproximativ 6%.

Mai exact, aceasta nu va putea depăşi valoarea de 9.000 de lei, față de 8.500 de lei în prezent.

Ce prevede proiectul

Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri dim activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind
Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Cuantumul indemnizaţiei lunare este, pentru primul copil, de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.

Indemnizația de creștere va fi stabilită în funcție de numărul copiilor. Pentru al doilea copil, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 25%. Pentru al treilea copil și următorii, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 35%.

Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință. Cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 9.000 lei.

Dacă proiectul va fi aprobat de Parlament, modificările vor intra în vigoare începând cu anul următor publicării în Monitorul Oficial.

România a pierdut 1,1 milioane de locuitori de la recensământul din 2011

Datele provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 (RPL2021), prezentate la finele anului 2022, relevă o deteriorare a tendinţelor demografice din România.

Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 10 ani în urmă. A fost remarcată creşterea ponderii populației vârstnice (de 65 ani şi peste).

De asemenea, față de populaţia rezidentă înregistrată la recensământul precedent (RPL2011), România a pierdut 1,1 milioane de locuitori.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate