Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Informații oficiale: 85% dintre spitalele românești, nu îndeplinesc condițiile internaționale de acreditare

Publicat

spital campeni

Aproape 85% dintre spitalele românești evaluate până acum, nu îndeplinesc condițiile de acreditare, recunoscute la nivel internațional, arată o statistică alarmantă realizată de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), un organism guvernamental.

Cu mâncarea bolnavilor în geamuri, cu medicamente de acasă, aglomerarea paturilor, lipsa investițiilor și standardele etice la nivel minim, ar fi și greu ca situația să stea altfel. Sunt lucruri pe care le știe toată lumea, doar că, acum este oficial, potrivit unei statistici alarmante realizate de o instituție a statului.

Potrivit ANMCS, numai 23 de spitale din cele 147 evaluate până în prezent, în conformitate cu aceste standarde, îndeplinesc condițiile de acreditare. Un număr de 106 din cele 147 evaluate îndeplinesc numai parțial condițiile de acreditare și se află în supravegherea A.N.M.C.S. pentru 12 luni, perioadă în care organismele responsabile (Ministerul Sănătății, unitățile administrativ teritoriale, etc.) trebuie să se implice și să le sprijine în scopul creșterii nivelului de conformitate.

Un număr de 18 dintre spitalele evaluate nu îndeplinesc condițiile de acreditare. Dintre acestea, numai pentru 47 de spitale, procesul de acreditare a fost finalizat prin hotărârea Colegiului Director, iar situația acestora a fost publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 689/08.08.2018, nr. 794/17.09.2018 și, respectiv, 1034/05.12.2018.

Potrivit legii, calitatea serviciilor de sănătate furnizate de către unităţile sanitare ar trebui verificată pe baza standardelor de acreditare de către structurile de control al calităţii serviciilor de sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii şi al direcţiilor de sănătate publică.

”Până la această dată, în cadrul A.N.M.C.S. nu s-a înregistrat, din partea Ministerului Sănătății sau vreunei alte structuri, nicio sesizare referitoare la neconformități care ar putea conduce la retragerea acreditării. Probabil că, în cadrul Ministerului Sănătății, cineva cu responsabilități în domeniu nu cunoaște prevederile legii sau, deliberat, a decis nerespectarea acestora” reprezintă o acuzație directă a ANMCS adresată ministerului într-un comunicat de presă.

”Unitățile sanitare funcționează în baza autorizației sanitare de funcționare eliberată de Direcțiile de Sănătate Publică și nu în baza certificatului de acreditare. ANMCS a semnalat de mai multe ori deficiențele în eliberarea autorizațiilor sanitare de funcționare și a solicitat îndreptarea acestora.

În prezent, spitalele funcționează, în continuare, cu planuri de conformare la autorizațiile sanitare de funcționare, fapt care explică o mare parte dintre aspectele negative discutate în spațiul public” se mai arată în comunicat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax