Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Inițiativa legislativă privind prima întabulare gratuită din nou în Parlament. A fost semnată de 147 de parlamentari ai ACL

Publicat

teren agricolMiercuri, liderii grupurilor parlamentare PNL și PDL au depus din nou în Parlament propunerea legislativă privind prima întabulare gratuită a terenurilor agricole și forestiere. Inițiativa legislativă privind prima întabulare a terenurilor agricole și forestiere a fost semnată de 147 de parlamentari ai Alianței Creștin-Liberale.

Potrivit inițiativei, în privința primei intabulări, ”proprietarii nu suportă niciun cost, nicio taxă sau nicio cheltuială, indiferent de natura lor, aferente activității reglementate de prezenta lege”. De asemenea, în proiect se menţionează că ”activitatea de intabulare se realizează sistematic, pe unităţi administrativ teritoriale”, care încheie ”un singur contract cu un expert sau cu un consorţiu de experţi. Sumele necesare achitării onorariilor experţilor provin, în primul rând, din fondurile europene aferente exerciţiului bugetar 2014-2020”.

Iniţiativa ”Prima intabulare”, promovată de senatorul Teodor Atanasiu, președintele PNL Alba, a fost respinsă pe 8 aprilie 2014 prin votul majorității controlate de PSD, care a boicotat permanent acest proiect încă de la dezbaterile din cadrul Comisiei juridice sesizate pe fond, dovedind încă o dată că pentru acest partid garantarea proprietăţii rămâne un simplu moft.

Pentru ACL, adoptarea acestui proiect legislativ reprezintă un suport real pentru proprietarii de terenuri agricole şi forestiere din extravilanul localităţilor care nu dispun de resurse financiare pentru a achita costurile ridicate presupuse de acest proces. Inițiativa depusă miercuri, 10 septembrie 2014 de către parlamentarii ACL, preia o mare parte din ideile vechiului proiect, susținut de către senatorul Teodor Atanasiu.

Adoptarea iniţiativei ACL va debloca piaţa imobiliară pentru că, în prezent terenurile neintabulate nu pot fi tranzacţionate de către proprietarii care le deţin. Astfel că proprietarii, dacă nu fac agricultură, vor avea posibilitatea în viitor, dacă legea va fi adoptată, să le vândă, spre a reda aceste terenuri agriculturii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax