Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

ÎNSCRIERI la clasa pregătitoare 2020 în Alba: Peste 700 de cereri depuse în primele două zile. Calendar și reguli de repartizare

Publicat

elevi clasa pregatitoare

Până joi la ora 12.00 au fost depuse peste 700 de cereri de înscrieri la clasa pregătitoare 2020-2021, în județul Alba, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean. Completarea cererilor a început de miercuri și continuă până în 23 martie.

Din totalul de 736 de cereri de înscriere depuse de părinți pentru copiii care urmează să fie repartizați în clasele pregătitoare, 652 au fost deja validate, până joi în jurul amiezii, iar trei au fost depuse online.

În Planul de şcolarizare pentru clasa pregătitoare, an şcolar 2020-2021, în judeţul Alba, sunt 152,3 clase disponibile, cu un număr total de 2.924 locuri. În fiecare clasă vor fi 25 de elevi, excepțiile (clasele cu mai multe locuri) fiind aprobate de inspectoratul școlar.

Citește și ÎNSCRIERI la clasa pregătitoare 2020: Centre de evaluare psihosomatică, locuri, noutăți și calendar. Ce trebuie să știe părinții

Părinții trebuie să completeze, online sau la școala pe care o doresc pentru copii, cererile-tip de înscriere. Validarea cererilor-tip de înscriere se face la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, zilnic, în intervalul orar 8.00-18.00 (luni-vineri).

Listele cu copiii înscriși în clasa pregătitoare vor fi afișate, la școli, pe 1 aprilie 2020, când se încheie și prima etapă de înscriere în învățământul primar în anul școlar 2020-2021.

Potrivit metodologiei, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2020, inclusiv, trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare. Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020, inclusiv, pot fi înscriși dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. În caz contrar, îi vor înscrie la grădiniță, grupa mare.

Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează în perioada 25 februarie – 20 martie, zilnic, între orele, 10.00 – 18.00, la unul dintre cele 8 centre organizate în judeţ, de către comisii de specialişti (consilieri şcolari, profesori logopezi) din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba, în prezenţa unui părinte / tutor legal al copilului. Părinţii vor trebui să se programeze la secretariatele unităţilor de învăţământ în care funcționează centre de evaluare. La cerere se va atașa în original adeverința medicală emisă de medical de families au medical școlar din care rezultă faptul că preșcolarul este ”clinic sănătos” sau ”apt pentru școală”.

Rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului este comunicat în scris părintelui solicitant și nu poate fi contestat.

Potrivit procedurii de repartizare a elevilor în clase, publicate de IȘJ Alba, după procesarea cererilor de înscriere în cele două etape, clasele pregătitoare se formează astfel:

– se ordonează toți copiii validați, alfabetic, fără criteriu de gen sau alte criterii (după numele de familie)

–  dacă sunt două clase pregătitoare într-o școală, se repartizează primul elev la clasa A, al doilea la clasa B, al treilea la clasa A, al patrulea în clasa B și alternanța se repetă până la finalizarea listei alfabetice; identic, și pentru unitățile în care sunt mai mult de două clase pregătitoare

– data repartizării copiilor se anunță pe site-ul școlii și prin afișare la sediul unității de învățământ

– repartizarea învățătoarelor/învățătorilor se face printr-o modalitate aprobată de către Consiliul de Administrație al unității școlare

– la repartizarea elevilor/învățătorilor pe clase, participă membrii Consiliului de Administrație al școlii  și pot participa și membrii Consiliului profesoral, păriții/tutorii legali ai elevilor, membrii Comisisi județene de înscrieri

CALENDAR înscrieri școala pregătitoare 2020-2021:

25 februarie – 9 martie 2020 Organizarea, în fiecare unitate de învățământ în care se desfășoară activitate specifică clasei pregătitoare, a unei „Zile a porților deschise”, zi în care părinții, copiii și alte persoane interesate pot vizita spațiile dedicate activităților claselor pregătitoare și pot purta discuții cu personalul unității de învățământ implicat în această activitate.

25 februarie – 9 martie 2020 Organizarea, în unitățile de învățământ preșcolar, a întâlnirilor pentru informarea și consilierea părinților copiilor din grădiniță care vor fi cuprinși, în anul școlar 2020 – 2021, în învățământul primar.

25 februarie – 20 martie 2020 Realizarea evaluării nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor pentru care Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2020-2021, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin, prevede această evaluare.

25 februarie – 23 martie 2020 Comunicarea rezultatului evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea.

25 martie 2020 Transmiterea de către centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională a procesului-verbal în care este înscris rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copiilor din județ/municipiul București, către comisia județeană/a municipiului București de înscriere a copiilor în învățământul primar. Completarea și validarea cererilor-tip de înscriere în învățământul primar

Completarea și validarea cererilor-tip de înscriere în învățământul primar

4 – 23 martie 2020 Completarea de către părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere. Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, zilnic, în intervalul orar 8.00-18.00 (luni-joi), respective 8.00-17.00 (vineri). Depunerea și validarea cererilor-tip de înscriere de către părinții care solicită înscrierea copiilor la școala specială.

A doua etapă de înscriere în învățământul primar

22 aprilie 2020 Comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar. Informarea Ministerului Educației și Cercetării de către comisia județeană/a municipiului București, cu privire la procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, în etapa a doua.

23 – 30 aprilie 2020 Depunerea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.

4 – 6 mai 2020 Procesarea, la nivelul unităților de învățământ, a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile. Completarea, în aplicația informatică, a datelor din cererile – tip de înscriere pentru candidații admiși în această etapă.

7 mai 2020 Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

8 – 15 mai 2020 Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ. Soluționarea de către inspectoratul școlar a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educațional al copilului.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax