Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Inspectoratele școlare vor avea putere mai mare de decizie în relația cu școlile private. Noile atribuții prin ordin de ministru

Publicat

copii elevi scoala clasa

Inspectoratele școlare județene primesc un rol mai mare în relația cu școlile particulare. Vor verifica și aproba planurile de școlarizare de la toate școlile și grădinițele private, dar vor și valida numărul de elevi. Până acum, aveau doar rol de avizator.

Noile prevederi se regăsesc în OMEN nr. 5090/2019, ce prevede și noi reguli pentru evidenţa efectivelor de preşcolari şi elevi şcolarizaţi în unităţile de învăţământ particular.

„Inspectoratele şcolare verifică şi aprobă proiectele planurilor de şcolarizare propuse de către unităţile de învăţământ particular în raport cu capacitatea de şcolarizare a unităţii de învăţământ, validând numărul de elevi/preşcolari pe nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare/domeniu, pentru elevii şi preşcolarii cu vârsta peste 3 ani din învăţământul general obligatoriu particular şi confesional acreditat, precum şi pentru cei din învăţământul profesional şi liceal acreditat, particular şi confesional, din unitatea de învăţământ.”

Prevederile sunt noi, ele nu existau anul trecut și după cum se poate vedea regulile se aplică și unităților de învățământ confesionale, adică grădinițelor și școlilor bisericii, precum și seminariilor teologice, scrie edupedu.ro.

Anul trecut, inspectoratele școlare aveau atribuții mult mai puțin invazive, de analiză și avizare a acestor planuri.

”Inspectoratele școlare analizează și avizează proiectele planurilor de școlarizare propuse de către unitățile de învățământ particular din perspectiva respectării de către acestea a școlarizării pe nivelurile de învățământ/limba de predare/domeniile/specializările/calificările profesionale pentru care unitățile de învățământ respective sunt autorizate/acreditate și transmit centralizat proiectul planului de școlarizare al unităților de învățământ preuniversitar particular la Ministerul Educației Naționale”.

sursă: edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax