Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Instanța a decis: Pagina de Facebook este spațiu public, nu privat. Atenție ce postați pe internet!

Publicat

Pagina de Facebook este spațu public nu privat, așadar atenție ce postați. Hotărârea a fost luată de Curtea de Apel Târgu Mureș. Decizia vine în urma unui dosar în care fostul director de cabinet al prefectului din Târgu Mureș, Mircea Muntean Nicolae, a contestat sancțiunea aplicată de CNCD din cauza unei postări pe pagina de socializare.

„Rețeaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o căsuță postală electronica. Profilul sau personal pe Facebook chiar dacă este accesibil doar prietenilor adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre „prieteni” putând distribui informațiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunoștea”, se arata într-o decizie pronunțată de Curtea de Apel.

Mircea Muntean Nicolae a postat în timpul protestelor din 19 ianuarie anul trecut, împotriva guvernului Boc, acesta a postat pe pagina persanlă de facebook „Arbeit macht frei – asta să înteleagă protestatarii”.

 

Acesta a fost amendata în februarie anul trecut cu suma de 1.000 de lei de către Consiliul National pentru Combaterea Discriminării pe motiv ca „fapta constituie o propagandă naționalistă care aduce atingere demnității umane și creează o atmosfera degradantă, umilitoare și ofensatoare îndreptată împotriva grupului de protestatari”.

Deși fostul director al cabinetului Prefectului a contestat decizia, pe motiv că este pagina privată, instanța i-a respins contestația.

În decizia Curții de Apel Târgu Mureș se arată că „Utilizarea în sine a afirmației <<Arbeit macht frei” într-un cadru public sau accesibil publicului cu ocazia exprimării unei opinii referitoare la o anumita categorie de persoane (protestatarii), provoacă fără nici un dubiu asocierea acesteia cu sentimente de dispreț, repudiere, intoleranță, așa încât, reclamantul nu poate susține că a acționat fără vinovăție. Pe de altă parte, nu pot fi reținute nici susținerile potrivit cărora prin postarea mesajului nu a urmărit lezarea demnității umane câta vreme, așa cum s-a arătat mai sus, utilizarea acestui slogan, asociat în conștiința populară cu ororile nazismului, dovedește intolerantă acestuia față de drepturile civile ale protestatarilor, consecința fiind lezarea demintății acestora”.

Un „scandal” similar, pornit tot de pe facebook, a avut loc și în Alba Iulia în urmă cu apoximativ o lună, când consilierul local Rareș Buglea a postat pe pagina sa un mesaj portivit căruia susține sterilizarea femeilor rome. În urma postării sale, consilierul a intrat în atenția Parlamentului European și a mai multor ONG-uri din țară. Acesta s-a ales și cu o plângere la Parchet.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. albaiuleanul

    vineri, 08.03.2013 at 13:38

    Zavoranca de alba iulia nu va dat in judecata ca i-ati luat poze de pe facebook ? :)))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax