Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Rareș Buglea s-a ales cu plângere penală din partea a 7 ONG-uri pentru postarea rasistă de pe Facebook, iar 11 ONG-uri îi cer demisia din partid


Publicat

Şapte Organizaţii Non-Guvernamentale, active în domeniul drepturilor omului, au depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba cu privire la declaraţiile fostului lider al TNL Alba, Rareş Buglea, despre sterilizarea femeilor rome şi a celor cu venituri reduse, a anunţat marţi organizaţia Romani CRISS, pe pagina de Facebook. De asemenea, 11 ONG-uri îi cer președintelui PNL, Crin Antonescu, demisia lui Buglea din partid. 

Acestea mai solicită primarului Mircea Hava şi Consiliului Local din Alba Iulia „să se delimiteze fără echivoc de aceste declaraţii” şi să îşi precizeze punctul de vedere cu privire la sterilizarea femeilor pe raza localităţii Alba Iulia şi la implicarea viitoare a autorităţilor locale în aceste demersuri de sterilizare.

Organizaţiile care l-au acţionat în instanţă pe Rareș Buglea sunt: Romani CRISS, MCA România, Asociaţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială, Asociaţia Romano Butiq, Asociaţia FRONT şi Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în cazul tânărului liberal. ONG-ului îi cer preşedintelui CNCD, Csaba Asztalos, să decline competenţa de soluţionare a petiţiei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

„Această postare este de natură să antreneze reacţii de omagiu la adresa criminalului de război, mareşalul Ion Antonescu, şi a planurilor sale de exterminare. Semnatarii, ne exprimăm îngrijorarea faţă de înmulţirea cazurilor în care politicieni tineri «îmbracă» această cămaşă a rasismului şi a intoleranţei”, arată reprezentanţii Romani Criss şi ai Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului (MCA) în România, într-un comunicat remis Mediafax.

Organizațiile mai atrag atenţia că sterilizarea femeilor care aparţin unui anumit grup etnic „reprezintă o ameninţare la adresa acelui grup etnic şi la adresa întregii societăţi”: „Nicio societate democratică nu acceptă inginerii genetice de tipul celor propuse de Rareş Buglea, anume de a steriliza femeile dintr-o anumită categorie socială, respectiv cele sărace. Atâta timp cât negaţioniştii şi rasiştii notorii sunt toleraţi de către autorităţi, ideile lor nocive vor fi întotdeauna o alternativă pentru politicienii care nu sunt capabili să ofere soluţii reale la problemele societăţii”, se mai spune în comunicat, menţionându-se şi că, recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Slovacia pentru sterilizarea femeilor rome.

În plus, 11 ONG-uri active în domeniul drepturilor omului i-au cerut preşedintelui PNL, Crin Antonescu, să îl excludă din partid pe liderul demisionar al tinerilor liberali din Alba, Rareş Buglea, şi să îi sancţioneze pe toţi membrii care fac declaraţii rasiste, potrivit România Liberă.

Organizaţiile semnatare, Romani CRISS, MCA România, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, Asociaţia E-Romnja!, Romano Butiq, Grupul pentru intervenţii Feministe, Asociaţia FRONT, Centrul FILIA, Asociaţia de Dezvoltare şi Incluziune Socială, Centrul pentru Eucaţie şi Dezvoltare Socială şi Agenţia de Monitorizare a Presei, au remarcat că, în rândul liberalilor, a crescut numărul discursurilor extremiste.

În acest sens, organizaţiile îi cer lui Crin Antonescu, în scrisoarea deschisă, ca PNL să semneze Carta Partidelor Europene pentru o Societate Nerasistă, să ia măsuri împotriva tuturor extremiştilor din partid şi să îl excludă pe Rareş Buglea.

De asemenea, organizaţiile îi mai solicită şefului PNL să îşi exprime public poziţia faţă de sterilizarea femeilor rome şi sterilizarea femeilor cu venituri mici.

„Vă readucem în atenţie faptul că, recent, au mai existat declaraţii şi acţiuni ale unor membri PNL care nu au fost în concordanţă cu drepturile omului. Dintre acestea, îi amintim pe domnul Cătălin Cherecheş şi domnul George Becali (Notă: Cătălin Cherecheş a fost exclus din partid săptămâna trecută, iar George Becali şi-a dat demisia luni din partid, ca urmare a condamnării în dosarul sechestrării.). Din păcate, nu a existat din partea conducerii PNL o poziţie fermă de delimitare faţă de aceste demersuri şi nici măsuri efective de sancţionare a acestor fapte. Considerăm că declaraţiile recente ale domnului Rareş Buglea reprezintă o nouă poziţionare care încalcă drepturile omului, de data aceasta una de tip extremist. Cu toate că domnul Buglea a demisionat din funcţia de conducere a organizaţiei de tineret PNL Alba, continuă să fie consilier local din partea aceluiaşi partid. Considerăm că aceste declaraţii trebuie aspru sancţionate de către organizaţia pe care o conduceţi pentru a da dovadă că respectaţi drepturile omului şi că manifestaţi toleranţă zero faţă de extremism în România”, notează organizaţiile semnatare.

Pe 1 februarie, liderul tinerilor liberali din Alba, Rareş Buglea, a scris, pe Facebook, că susţine sterilizarea femeilor rome şi a celor cu venituri reduse, care nu îşi permit mai mulţi copii. Ulterior, declaraţiile lui au fost condamnate de mai mulţi liberali, printre care Florin Alexe, preşedintele TNL Bucureşti, şi Teodor Atanasiu, preşedintele PNL Alba. Buglea şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al TNL Alba şi şi-a cerut scuze pentru „formularea nefericită a postării de pe Facebook, explicând că nu se referă „doar la femeile de etnie romă ci la toate mamele iresponsabile”.

Vedeți și talk show-ul TESTUL DE SINCERITATE, cu Rareș Buglea și Gruia Bumbu, liderul romilor din Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. HaHaHa

  joi, 14.02.2013 at 00:50

  NU! MANIFESTAM CAT EXTREMISM VREM NOI, SUVERANII ACESTEI TARI, FATA DE INFECTIA CE O REPREZINTA EI!

 2. Vicele razvratit

  joi, 14.02.2013 at 10:49

  Are dreptate Buglea, doar ca a fost singurul care a avut curaj sa o spuna in public…voi nu sunteti de acord cu propunearea lui ? sa descurajam cercetoria?

 3. ambra

  joi, 14.02.2013 at 17:54

  bai, deci ma sperie atitudinea sustinatorilor lui Buglea! Pe ce lume traiti, oameni buni? omul asta ofera ca solutie la o problema sociala sterilizarea (adica ciopârțirea de corpuri omenești) !!! si asta doar pentru ca mai multe de atat nu il duce capul! nici pe el, nici pe cei care il sustin! traim intr-un timp in care viata omului, oricum ar fi el, bogat, sarac, negru, verde, este respectata! solutia adevarata ar fi ca acei oameni sa fie ajutati sa duca un trai mai bun, participand si la dezvoltarea comunitatii in care traiesc, nu refuzul la viata! Da, nu e o solutie comoda, in mintea troglodita a unora mult mai simplu ar fi sa nu se mai nasca deloc, dar nu se rezolva probleme asa!!! NU IL MAI SUSTINETI PE RARES BUGLEA SI PE CEI CARE GANDESC CA EL CA IDEILE ASTEA SUNT PERICULOASE!!!

  • HaHaHa

   vineri, 15.02.2013 at 00:22

   As vrea sa aud de la tine solutii reale ce NU implica defavorizarea noastra!

   Si ca o nota de umor (mai mult sau mai putin negru – fara conotatie)

   http : //mihaibendeac.ro/2009/05/scrisoare-deschisa-cocalarului-roman.htm

 4. HaHaHa

  vineri, 15.02.2013 at 00:40

  DREPTUL LA LIBERA EXPRIMARE IL AVEM CU TOTII, INDIFERENT DE POZITIA SOCIALA! Asta va fi un adevarat test in justitie dar si in constientizarea propriilor noastre drepturi, deasupra minoritatilor sau a altor intrusi, paraziti sau nu.

 5. Pingback: Instanța a decis: Pagina de Facebook este spațiu public, nu privat. Atenție ce postați pe internet! | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Primul concert cu distanțare socială la Alba Iulia. Pregătiri intense în Piața Cetății

Publicat

După mai bine de două luni de stare de urgență și izolare din cauza pandemiei de coronavirus, locuitorii din Alba Iulia se vor putea bucura de primul concert în aer liber. 

În Piața Cetății din Cetatea Alba Carolina va avea loc duminică – 7 iunie un concert de muzică populară, iar luni 8 iunie, un concert de muzică clasică, susținute de Centrul de Cultură ”Augustin Bena”. 

Totuși, concertele se vor desfășura cu respectarea măsurilor de distanțare socială instituite pe timpul stării de alertă. 

Potrivit organizatorilor, spaţiul este clar delimitat, astfel încât să se asigure distanțarea socială atât între scenă și public, cât și între cele 500 de locuri pe scaune pregătite.

De asemenea, totul va fi temeinic igienizat. Accesul spectatorilor este liber și se va face doar cu respecartea măsurilor și regulilor pentru prevenirea răspândirii COVID-19, termo scanare, desinfectare și purtea măștilor de protecție.

Spectacolele vor fi organizate de către Consiliul județean Alba prin instituțiile subordonate și Primăria municipiului Alba Iulia.

Pregătirile sunt făcute, scena este instalată, mai rămâne doar ca evenimentul să fie aprobat de comitetul local pentru situații de urgență, care se întrunește astăzi (vineri, 5 iunie). Revenim cu amănunte. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Sediul Școlii ”Liviu Rebreanu” din Alba Iulia, modernizat cu 1,49 milioane lei. Primăria a recepționat lucrările

Publicat

Sediul Școlii Gimnaziale ”Liviu Rebreanu” din Alba Iulia a fost modernizat cu fonduri PNDL. Investiția a fost de aproape 1,5 milioane lei. Lucrările au fost recepționate de primărie.

Fazele de execuție din contractul atribuit către Alfa Construct S.R.L. au cuprins lucrări de înlocuire integrală a elementelor de acoperiș, refacerea sistemului termic inclusiv prin izolarea planșeului peste pod și subsol, realizarea unei rampe pentru persoane cu handicap, dar și îndeplinirea măsurilor și normelor ce țin de paza și siguranța la incendii, transmite primăria.

”Avem lucrări în derulare, în diverse etape, la mai multe școli, licee sau grădinițe. Am transformat într-o oportunitate inclusiv această perioadă în care copiii au rămas acasă și am avansat pe multe șantiere. Sigur, suntem cuplați deja și la proiecte noi: o creșă și o nouă grădiniță.

Pentru Școala ”Liviu Rebreanu” susținem o formulă completă, după acest prag de investiții susținute din bugetul PNDL, vom trece la modernizarea curții, repararea gardului interior și amenajarea unui teren de sport propriu, folosind bugetul local”, a precizat Paul Voicu, viceprimar cu atribuții de primar.

Valoarea obiectivului de investiții Școala Generală ”Liviu Rebreanu” este 1.495.262,64 lei cu TVA inclus.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Violență în familie la Ocna Mureș. Un bărbat s-a ales cu dosar penal după ce și-a agresat soția

Publicat

Un bărbat din Ocna Mureș s-a ales cu dosar penal după ce și-ar fi bătut soția. Femeia a fost cea care l-a reclamat la poliție.

Potrivit IPJ Alba, joi, 4 iunie, polițiștii din Ocna Mureș au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie de 35 de ani din oraș, cu privire la faptul că miercuri seara ar fi fost agresată de soț.

”În urma interpretării formularului de evaluare a riscului, a rezultat necesitatea emiterii, față de agresor, a unui ordin provizoriu de protecție, pe o perioadă de 5 zile, acesta fiind obligat să nu se apropie” de soția sa, a transmis IPJ Alba.

De asemenea, pe numele său, a fost întocmit un dosar penal, pentru violență în familie.

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Cugirul a scăpat de coronavirus: 38 de pacienți vindecați. Alte două persoane infectate figurează în oraș dar nu locuiesc acolo

Publicat

La Cugir au fost confirmate două noi cazuri de COVID-19, în ultima săptămână. Potrivit autorităților locale, cele două persoane se află în alte localități din județ, având doar domiciliul în oraș.

Prin urmare, primăria consideră că nu mai sunt cazuri active în oraș, toți cei 38 de pacienți înregistrați de la începutul pandemiei fiind vindecați.

”Au fost confirmate două cazuri noi de coronavirus la persoane cu domiciliul în Cugir. Trebuie însă precizat că aceste două persoane nu locuiesc în orașul nostru, ci au reședința în alte localități ale județului, astfel că putem afirma că pe plan local nu mai sunt infectări cu COVID-19 (toți cei 38 de confirmați, fiind videcați)”, a anunțat Primăria, pe Facebook.

În ultima săptămână, la Spitalul Orășenesc Cugir au fost prelevate probe pentru 43 teste de depistare a virusului SARS Cov-19, iar rezultatele au fost negative.

La Cugir se mai află în izolare la domiciliu 82 persoane (din 46 familii). În perioada 30 mai – 4 iunie, au ieșit din izolare 22 de familii (47 persoane) și au intrat 27 de familii (40 de persoane). Dintre acestea, în momentul de față, beneficiază de hrană 9 familii vulnerabile, potrivit primăriei.

SPAS Cugir a evaluat săptămâna aceasta 10 persoane vârstnice, iar în patru cazuri s-a constatat risc mediu. Au fost livrate alimente și medicamente pe baza a 7 comenzi.

Cetățenii sunt atenționați să respecte cu multă responsabilitate măsurile de protecție și distanțare socială. CLSU Cugir atrage atenția că relaxarea măsurilor nu înseamnă și depășirea pericolului epidemiologic.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate