Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Întâmplări din Alba Iulia interbelică: Agentul secret care a violat trei hoațe într-o gara CFR și le-a dat boli venerice

Publicat

Perioada interbelică care a marcat Alba Iulia nu a fost străină de fapte groaznice, săvârșite chiar de către cei care trebuiau să păzească cetățenii. Este și cazul lui Petre Achim, care cel mai proabil lucra sub acoperire, a fost arestat preventiv după ce a violat trei femei într-un loc mai retras din gara CFR, din Vințu de Jos. 

Faptele pe care le-a comis bărbatul au fost detaliate de jurnaliștii vremii, jurnaliști ai ziarului ”Alba-Iulia”, în ediția din data de 16 septembrie 1926. Acum reporterii alba24.ro au cercetat în ziarele păstrate în depozitul Arhivelor Alba și au descoperit ce a făcut bărbatul.

Potrivit ziarului din 1926, la rubrica noutăți, stătea scris:

”Petru Achim, agent secret la siguranța din localitate, care a făcut mai înainte serviciu la gara Teiuș, a fost arestat și depus în arestul preventiv al Parchetului Alba-Iulia.

Petru Achim este acuzat cu multe nelegiuiri, ca abuz de putere, siluire, etc. Făcând urmăriri în Vurpări pentru descoperirea hoațelor de târg, a arestat, sub bănuială de furt, femeile Bugariu Paraschiva, Canija Ioana și Zdranc Maria.

Una dintre ele, o femeie bătrână de 52 de ani s-a plâns împotriva agentului că amenințând-o a siluito. Celelalte două s-au plâns de asemenea că în timpul, când i-a condus la siguranța din Alba Iulia amenințându-le, le-a siluit într-un loc mai ferit din gara Vințu de Jos.

Tus trele au primit boli lumești dela agentul nerușinat. Agentul Petru Achim a tăgăduit faptele, cu care este învinuit, dar femeile au știut să arate dovezi, așa încât judecătorul de instrucție a crezut arestarea agentului secret. Tribunalul a confirmat mandatul de arestare”, scriau ziarele vremii.

Un alt caz care a fost găsit de reporterii alba24.ro, în ziarele din perioada interbelică este și ”Crima dela Teiuș”.

CITEȘTE ȘI: Crima care a zguduit Alba Iulia și Teiușul, în perioada interbelică: De ce a fost ucis un jurnalist în clădirea unei bănci

O crimă macabră zgudia opinia publică, în anul 1921, în Teiuș și în Alba Iulia. Un funcționar al băncii ”Isvorul”, dar și redactor al ziarului ”Alba-Iulia”, era ucis cu sânge rece de o bandă de tâlhari care voiau să fure aproape 200.000 de franci dintr-o casă de marcat.

Este vorba despre ”Crima dela Teiuș”, cum au numit-o ziarele vremii, căreia victimă a căzut I. Sima. Acesta a fost ucis într-o încăpere dintr-o clădire în care funcționa banca ”Isvorul”, pe lângă hotelul „Leul”. Hoții credeau că bărbatul avea asupra sa cheia de la casa de marcat în care se aflau banii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax