Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Crima care a zguduit Alba Iulia și Teiușul, în perioada interbelică: De ce a fost ucis un jurnalist în clădirea unei bănci

Publicat

O crimă macabră zgudia opinia publică, în anul 1921, în Teiuș și în Alba Iulia. Un funcționar al băncii ”Isvorul”, dar și redactor al ziarului ”Alba-Iulia”, era ucis cu sânge rece de o bandă de tâlhari care voiau să fure aproape 200.000 de franci dintr-o casă de marcat. 

Este vorba despre ”Crima dela Teiuș”, cum au numit-o ziarele vremii, căreia victimă a căzut I. Sima. Acesta a fost ucis într-o încăpere dintr-o clădire în care funcționa banca ”Isvorul”, pe lângă hotelul „Leul”. Hoții credeau că bărbatul avea asupra sa cheia de la casa de marcat în care se aflau banii. 

Am mers la Arhivele din Alba pentru a afla ce s-a întâmplat în noptea de 4 octombrie 1921, cum a fost ucis redactorul ziarului și cine au fost criminalii.

În depozitele Arhivei Alba se găsesc mai multe numere din ziarul „Alba-Iulia”. Deși nu sunt toate, am reușit să găsim mai multe informații în diferite ediții ale ziarului pentru a afla cum s-a petrecut crima, în urmă cu mai bine de 100 de ani.

Ucis cu o lovitură de topor în cap

Primele le găsim într-un număr din luna octombrie a anului 1921. Atunci, reporterii ziarului explicau ce s-a întâmplat. I. Sima, în ziua de marți, 4 octombrie 1921 a fost în Alba Iulia, iar apoi a ajuns la Teiuș în jur de 7 seara.

Până pe la ora 11.00 ar fi jucat mai multe partide de șah cu câțiva prieteni, iar apoi a mers la hotelul ”Leul”, de unde a ieșit în jurul orei 1.00. Cel mai probabil, acesta consumase mai multe pahare, deoarece a fost nevoie să îi deschidă cineva ușa clădirii în care se afla camera în care acesta locuia.

Hotel Leul, Teius, anii 30 sursa foto: Transilvania Heritage/ Facebook

 

Din câte se pare, camera se afla într-o clădire în care funcționa și sediul unei unități bancare la care Sima lucra.

Când a aprins lumina, acesta a văzut că întreaga camera era răvășită și în acel moment a fost atacat. O lovitură puternică în față, apoi una de topor care l-a ucis i-au fost aplicate de necunoscuți, scriau reporterii vremii.

Trupul bărbatului a stat într-o baltă de sânge până a doua zi, când a fost descoperit de autorități.

Casa de bani, băgată în plapumă și târâtă prin curtea clădirii

Criminalii s-ar fi aflat în interiorul clădirii încă de la ora 11.00. Atunci au luat casa de marcat din interiorul locației și au târât-o până la grajduri, unde au încercat să o spargă, dar fără rezultat.

Atunci luat decizia să îl aștepte pe Sima în casă și să îl atace, deoarece credeau că acesta are cheia de la casă. Însă bărbatul nu avea cheia, iar în timpul altercației a fost ucis.

Înmormântarea jurnalistului

Într-o ediție a ziarului din 16 octombrie 1921 este descrisă înmormântarea bărbatului. Aceasta a avut loc într-o zi de vineri, slujba fiind ținută la biserica din Rădești.

Alături de cei doi părinți și alți doi frați, au participat toți prietenii și cunoscuții bărbatului.

Momentul este relatat în ziar cu o mare încărcătură emoțională, Sima fiind numit prieten; mai ales este descris văietul mamei care își îngropa fiul ucis de tâlhari.

Sicriul a fost dus de șase prieteni, pe acord de fanfară militară.

”Un fir de praf nu mai strălucește azi în razele soarelui vieții, el a trecut dincolo”, scrie reporterul ziarului ”Alba-Iulia”.

Detalii din timpul procesului

Printre ultimele detalii găsite în ziarele vremii sunt câteva observații din timpul procesului celor care l-au ucis pe Sima. Ar fi vorba despre doi bărbați, care aflaseră de suma mare de bani care se afla în casa de marcat.

”Frate Sebestyen, am aflat într-un loc bani mulți, de putem nu facem moarte, de nu putem facem și moarte”, a zis unul dintre criminali, citat de reporteri, în timpul procesului.

Fondul I. Sima, deschis după moartea acestuia

După moartea bărbatului, prietenii acestuia au deschis un fond de donații, pentru susținerea meselor elevilor de la liceul ”Mihai Viteazul”, fond care să poarte numele de I. Sima.

Când reporterii ziarului au scris articolul despre fond, deja în acesta erau donați 5000 de lei din partea băncii la care lucra și alte câteva sute din partea unor alte persoane.

Momentan, în depozitul Arhivelor Alba, nu mai sunt alte exemplare ale ziarului ”Alba-Iulia” din 1921 sau 1922, pentru a afla cu exactitate ce pedepse au primit cei care l-au ucis pe jurnalistul și funcționarul băncii ”Isvorul”, I. Sima.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax