Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Interdicție pentru Huawei în România: nu poate participa la infrastructura 5G. Decizie oficială a autorităților, după ședința CSAT

Publicat

huawei logo

Interdicție pentru Huawei în România: Solicitarea Huawei de obținere a autorizării pentru utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G în România a fost respinsă oficial. 

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a respins pe 21 februarie 2024 solicitarea grupului chinez Huawei pentru utilizarea echipamentelor sale în rețelele 5G din România.

O decizie în aceste sens a fost semnată joi de premierul Marcel Ciolacu și publicată în Monitorul Oficial, potrivit Hotnews.ro și Profit.ro.

În urmă cu trei ani, România a adoptat o lege privind securitatea rețelelor 5G, un act normativ menit să limiteze posibilele riscuri de securitate din partea producătorilor IT din China.

Legea stipulează că furnizorii de comunicații pot utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a autorităților.

Asta înseamnă inclusiv avizul CSAT.

Înainte, România încheiase Memorandumul 5G semnat cu SUA.

Vezi și Tehnologia 5G, disponibilă la Alba Iulia. Abonații unui operator de telefonie, anunțați să își seteze smartphone-urile

Fostul ambasador SUA la București, Adrian Zuckerman, spunea atunci că „Huawei se îndreaptă în direcția greșită – corupție, crimă și comunism”.

Principalii producători chinezi vizați de legea privind securitatea rețelelor 5G sunt Huawei și ZTE, ambii cu ponderi semnificative de echipamente în rețelele operatorilor telecom din România.

În luna iunie 2023, Comisia Europeană a estimat că furnizorii chinezi de echipamente de telecomunicații, printre care și Huawei, reprezintă un risc pentru securitatea Uniunii Europene.

Comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, a făcut un apel către cele 27 de state membre și către operatorii de telecomunicații europeni să excludă echipamentele chineze din rețelele lor de telefonie mobilă.

Miza geopolitică. Scandalul din jurul gigantului chinez Huawei are o relevanță mult mai mare pentru România, decât s-ar spune la prima vedere.

Standardul 5G este pe cale să revoluționeze lumea digitală și este cel mai așteptat eveniment pe piața comunicațiilor întrucât va reprezenta o revoluție în ceea ce privește viteza de transfer a datelor pentru telefoanele mobile.

Predicțiile vorbesc despre viteze de transfer de 10 ori mai mari decât în prezent.

La mijlocul lui decembrie 2017, Orange România, în parteneriat cu Huawei, a testat în premieră pentru țara noastră soluția ”Massive MIMO” (Massive Multiple Input Multiple Output).

Testul a oferit viteze de download de 2,5 ori mai mari decât de obicei, dar și viteze de upload de cinci ori mai mai decât în mod obișnuit, pe o rețea 4G.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax