Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

INVESTIGAȚIE Alba24: Programări imposibile la cabinetele stomatologilor pentru servicii decontate de CJAS Alba

Publicat

Ce e de făcut în cazul în care ai nevoie de o extragere de măsea și vrei să beneficiezi de o intervenție decontată de CNAS?

Persoanele asigurate pot beneficia, teoretic, de mai multe servicii stomatologice decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mulți dintre pacienți, însă, nu le pot accesa.

Reporterii Alba24 au încercat, prin sondaj, să se programeze la 6 din cele 64 de cabinete care au încheiat contracte cu CJAS Alba.

În județul Alba, potrivit listelor disponibile pe site-ul CJAS Alba, există 64 de cabinete stomatologice care au contracte active cu CNAS.

Lista completă a cabinetelor stomatologice din județul Alba care au contract cu CNAS se poate consulta AICI.

Astfel de cabinete medicale dentare se găsesc în localități precum: Alba Iulia, Bistra, Crăciunelu de Jos, Câmpeni, Zlatna, Sebeș, Petrești, Șpring, Daia Română, Teiuș, Vințu de Jos, Zlatna, Ocna Mureș, Doștat, Ighiu, Lupșa, Blaj, Pianu de Jos sau Șugag.

În aceste cabinete stomatologice, pacienții ar trebui să poată beneficia de tratamente dentare decontate, după caz, parțial sau integral de CNAS.

Din 1 iulie 2023, lista serviciilor medicale dentare decontate de CNAS a fost extinsă, noutățile fiind:

  • detartrajul cu ultrasunete
  • periajul profesional
  • tomografiile dentare

Lista serviciilor medicale pe care CNAS le decontează poate fi consultată AICI.

Vezi și: Noi servicii stomatologice decontate de stat de la 1 iulie. Lista

Pe site-ul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Alba se găsesc listele cu toate sumele decontate lunar de CJAS Alba către furnizorii de servicii medicale dentare din județ, din 2014 până în prezent.

Încercări de a obține servicii decontate

Pentru crearea unei imagini de ansamblu în legătură cu disponibilitatea medicilor în ceea ce privește oferirea de servicii decontate prin CNAS, reporterii alba24.ro au încercat să se programeze la câteva cabinete stomatologice din mai multe localități, cabinete care figurează pe listele CJAS Alba.

Cabinetele la care am sunat au fost selectate în mod aleatoriu, discuțiile cu medicii fiind purtate din poziția de presupuși pacienți.

Pretextul a fost extragerea unei măsele, serviciu inclus pe lista CNAS de servicii decontabile.

Contrast Dentestet – Alba Iulia

  • Nu s-a putut face o programare pe moment, întrucât medicul chirurg care lucrează la respectivul cabinet nu era disponibil. Am obținut, totuși, o programare pentru analiza unei radiografii, peste cinci zile.

ASI Dent Center – Blaj

  • Nici aici nu s-a putut face o programare. Prima reacție a persoanei de contact la auzirea întrebării noastre a fost: Din partea cui sunați? Ulterior, acesta a motivat răspunsul: Suntem la începutul colaborării cu CNAS, încă nu știu cum se procedează, dar voi reveni cu un telefon

Cabinet Medical Individual Doctor Boca Ioana – Zlatna

  • Programarea pentru o extragere decontată prin CNAS nu a fost posibilă nici la acest cabinet stomatologic, medicul motivând: Prin CNAS lucrăm numai cu copii, nu și cu persoane majore.

Cabinetul Medical Individual Sanislav Lucica – Ocna Mureș

  • Aici răspunsul din partea medicului a fost unul cât se poate de scurt: Nu se poate, îmi pare rău
  • Respectivul cabinet figurează pe lista cabinetelor care au contracte active cu CNAS.

Cabinet Medical Asociat, Doctor Ciobanu – Alba Iulia

  • Și aici răspunsul a fost unul negativ, întrucât și acest cabinet lucrează prin CNAS numai cu minori.

Cabinet Medical Grupat, Doctor Filimon Răzvan – Sebeș

  • De asemenea, acest cabinet stomatologic decontează serviciile medicale prin CNAS numai pentru copiii sub 18 ani.

În urma încercărilor eșuate de a obține o programare pentru o intervenție decontată prin CNAS, reporterii alba24 au luat legătura cu reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Alba pentru clarificări.

„Medicii stomatologi nu au dreptul de a face selecții în funcție de criteriul vârstei. Aceștia au obligația de a face înscrieri pe listele de așteptare pentru efectuarea intervențiilor decontate, în limita plafonului aferent fiecărui cabinet.

Vom ieși cu o adresă spre toți stomatologii cu care avem contracte, pentru a le atrage atenția în legătură cu obligațiile pe care le au”, a declarat pentru alba24 directorul CJAS Alba, Silvia Puie.

Obligațiile medicilor stomatologi, potrivit contractului semnat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba

În relaţiile contractuale cu casele de asigurări de sănătate, furnizorii de servicii medicale de medicină dentară, printre altele, au obligația de a respecta dreptul la libera alegere de către asigurat a medicului şi a furnizorului, să acorde servicii prevăzute în pachetul minimal de servicii şi pachetul de servicii de bază, fără nicio discriminare

Lista tuturor obligațiilor pe care stomatologii și le asumă la semnarea unui contract cu CJAS Alba, transmisă de către reprezentanții instituției, se poate citi AICI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. vaile

    joi, 06.07.2023 at 22:33

    suntem condusi de niste ratati , condusi de un principiu bazat pe relatii si clientelism

  2. Ovidiu

    vineri, 07.07.2023 at 08:55

    Încă o „investigație” care vrea sa copieze stilul Recorder, dar din păcate lipsește profesionalismul „investigatorilor”.Transmiteți ideea ca la cabinetele stomatologice din județ nu se pot face programări pentru „pretextul extragerii unei măsele”, prin CNAS.In mod normal programarile telefonice se fac pentru un consult,in urma căruia medicul prezintă opțiunile de tratament, tratament care se poate încadra sau nu la decontarea prin CNAS.Din start,”investigatiei” îi lipseste abordarea corecta. Prezentați 6 cabinetele,toate au refuzat programarea, dar nu dați detaliile complete în legătură cu refuzurile.De exemplu atunci când „investigatorul” a fost întrebat de ce crede ca trebuie sa i se extraga măseaua,sau dacă are o radiografie interpretata de alt medic,din care sa rezulte acest lucru,sau dacă suna din partea cuiva (medic), care sa îi fi recomandat extracția , ce a răspuns „investigatorul” ? Investigația ar fi fost corecta, dacă ați fi ajuns la aceste cabinete cu o problema in urma careia sa vi se recomande un tratament, sa cereti decontare prin CNAS si sa vi se refuze acest lucru, in mod nejustificat. Asa arata o investigație 🙂 …Aruncați,în mod gratuit, o imagine negativa , asupra a 6 cabinete din județ, în urma unei „investigații” în legătură cu „pretextul extragerii unei măsele” prin CNAS … De ce spuneți nimic despre numărul de decontări prin CNAS a cabinetelor stomatologice din județ ? Nu sunt ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax