Eveniment
Noi servicii stomatologice decontate de stat de la 1 iulie. Lista
Lista serviciilor stomatologice pe care le acoperă asigurarea medicală de stat se va mări începând cu luna iulie a acestui an, odată ce noile pachete medicale vor intra în vigoare.
Noul contract-cadru al CNAS şi normele metodologice de aplicare a acestuia vor intra în vigoare de la 1 iulie. Cele două acte normative creează împreună un cadru legal inovator.
În completarea schimbărilor anunţate pe 26 mai, CNAS adaugă o serie de elemente de noutate care vor fi aplicate de la 1 iulie, pe domenii de asistenţă medicală, printre care și câteva noi servicii stomatologice.
Noutățile care apar din luna iulie în ceea ce privește asistența medicală dentară sunt:
- detartrajul cu ultrasunete
- periajul profesional
- tomografiile dentare
Copiilor sub 18 ani li se decontează în integralitate serviciile stomatologice de care beneficiază, în vreme ce adulții beneficiază de deconturi între 60 și 100%.
Beneficiarii legilor speciale, precum veteranii de război sau revoluționarii, au parte, de asemenea, de decontări integrale, dacă serviciile medicale respective au fost acordate în rețeaua de stat.
Consultațiile medicale pentru persoanele asigurate pot fi efectuate gratuit o singură dată pe an și includ controlul oncologic stomatologic și eventual, planul de tratament. Copiii au acces la consultații gratuite bianuale.
Lista tratamentelor oferite gratuit acestei pacienților asigurați include obturații, anestezii, extracții, tratamente ale afecțiunilor mucoasei bucale, chiuretaje dentare etc.
Serviciile de bază includ, de asemenea, și confecționarea protezelor dentare (gratuit, o dată la patru ani), precum și reparații sau rebazări ale protezelor (de două ori pe an).
Aparatele ortodontice, populare în rândul tinerilor în ultimii ani, beneficiază de o deducere integrală a costurilor de realizare și reparare pentru copii și tinerii de până în 26 de ani, care încă sunt elevi sau studenți, cu condiția să nu înregistreze venituri din muncă, potrivit avocatnet.ro.
Valoarea orientativă lunară de contract crește cu 50% față de cea din prezent, pentru mediul rural aplicându-se încă o majorare cu 50% (ajungând astfel la valoarea de 6.000 lei în mediul urban, respectiv 9.000 lei în mediul rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News