Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Investigație Rise Project: ”Traseul clonelor din Sumal”, către fabricile din Sebeș. Afacerile cu lemn și breșele din sistem

Publicat

Jurnaliștii de investigație de la Rise Project au publicat un articol legat de breșele din  sistemul SUMAL, exploatate de unele companii care fac afaceri în domeniul lemnului.

Articolul se numește ”Traseul clonelor din Sumal” și tratează ceea ce pare a fi devenit un fenomen national, folosit frecvent de către operatorii economici pentru a expedia și transporta materiale lemnoase de proveniență ilegală.

Metoda constă în aceea că angajații firmelor nu fotografiază camioanele cu lemn, așa cum cere legea, dar în schimb încarcă în SUMAL alte poze.

Foto: Rise Project

”Am descoperit că mecanismul ilegal a fost folosit inclusiv de filialele grupului Kronospan din România.

Am analizat peste 21.000 de transporturi și am identificat sute de fotografii neconforme încărcate în SUMAL pentru lemn care a fost livrat la Sebeș și alte sute pentru care nu a fost fotografiată marfa.

Ministerul Mediului a anunțat că utilizarea fotografiilor clonă va fi asimilată falsului în declarații, iar cei care practică această metodă riscă închisoarea” au scris jurnaliștii.

Și grupul austriac Holzindustrie Schweighofer redenumit HS Timber (fabrica din Sebeș a fost vândută), a figurat pe harta transporturilor clonă.

Rise Project a descoperit și amploarea fenomenului. Spre exemplu, au descoperit 240 de clone la un singur transportator.

Citiți investigația completă pe Riseproject.ro.

Sursă foto: Rise Project

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax