Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Investiția „Zewa” se mută de la Sebeș la Dej. Vezi ce efecte are respingerea de către consilieri a proiectului de hotărâre pentru vânzarea terenului


Publicat

Investiţia Zewa de la Sebeş se va muta la Dej după ce Consiliul Local Sebeș a respins proiectul de hotărâre prin care urma să scoată la licitație un teren pe care compania suedeză intenţiona să construiască o nouă linie de producție. Investiția de 150 milioane euro care urma să fie făcută pe terenul de 3,6 hectare ar fi creat 100 de noi locuri de muncă.

Terenul se află chiar lângă Pehart Tec și are o suprafaţă de 3,6 hectare. Proiectul de hotărâre aflat ieri pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Sebeş avea ca obiect aprobarea vânzării terenului, prin licitaţie publică, la un preţ de pornire de 20 euro+TVA/mp. Consilierii locali au respins proiectul de hotărâre.

„Azi dimineaţă, în jurul orei 10.00 am fost contactat de patronul Pehart Tec, Ioan Tecar, care mi-a comunicat, cu părere de rău, că investiţia Zewa de la Sebeş a picat. Mi-a spus că în prima fază va disponibiliza aproximativ 100 de persoane din totalul de aproape 400 de angajați, iar din primăvară, când timpul o va permite, va muta fabrica de la Petrești la Dej. Motivația dânsului a fost că nu i se pare normal să investească și să muncească undeva unde nu este acceptat”, a declarat prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer pentru ziarul Alba24.ro.

Cât despre raționamentele care au dus la această situație, prefectul județului Alba a spus că a alunga o investiție din județul Alba fost o mișcare lipsită de logică: „Nu pot să mă pronunț cu certitudine despre motivele care au dus aici, dar cu siguranță logică nu a existat”.
”Stau să mă întreb dacă domnii consilieri care au refuzat această investiţie, exprimându-şi votul împotrivă sau prin abţinere, au făcut-o cu bună ştiinţă sau în necunoştinţă de cauză, ignorând posibilul impact social major al deciziei lor. Iată că, la o zi după exprimarea votului lor, acest impact, din nefericire, se confirmă”, a mai declarat prefectul.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a licitaţiei publice deschise pentru vânzarea terenului de 35.789 mp, vizat de grupul suedez Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA), reprezentant prin marca “Zewa”, pentru amenajarea celui mai mare parc logistic din industria de prelucrare a hârtiei igienice din sud-estul Europei, a picat la vot în şedinţa CL Sebeş de luni.

Reamintim că grupul suedez şi-a exprimat intenţia fermă de a construi la Petreşti o fabrică hârtie şi ambalaje cu tehnologie modernă, la o întâlnire cu prefectul de Alba, din 24 septembrie. Pentru a putea demara investiţia, Primăria Sebeş urma să organizeze licitaţia pentru un teren de 3,5 hectare din apropierea fabricii “Pehart”, aflat în domeniul privat al municipiului, pe strada Energiei. În şedinţa din 9 septembrie, proiectul a fost amânat, au fost propuse şi acceptate amendamente, însă nici de această dată nu a fost aprobat. Doi consilieri PDL – Ionuţ Lupşe şi Dorin Nistor şi alţi trei consilieri PDL, respectiv PPDD s-au abţinut de la vot, alţi trei nu au fost la şedinţă, astfel că proiectul a fost respins.

Consilierii locali din Sebeș au devenit excesiv de prudenți după ce în anul 2007 au fost trimiși în judecată pentru vânzarea prin licitație a unui teren pentru construirea fabricii de bere Albacher. Procurorii au considerat ca prețul cu care a fost vândut terenul a fost mult sub prețul real al acestuia. Citește aici de ce au fost acuzați primarul Dăncilă, viceprimarul Bogdan și mai mulți consilieri locali, în urma tranzacției din februarie 2007. Procesul penal s-a încheiat la începutul anului 2012 și a durat aproape 5 ani.

Vedeți ce au declarat consilierii locali după ședință, ce prevedea proiectul de hotărâre și detalii despre licitație, pe Sebeș24.ro.

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

19 Comentarii

19 Comentarii

 1. cititor

  miercuri, 02.10.2013 at 08:54

  ar trebuii dizolvat consiliul pentru incompetenta

 2. sebes4ever

  miercuri, 02.10.2013 at 08:58

  Mie imi miroase a santaj. Adica daca nu primeste terenul face disponibilizari. Ia sa-l vedem, chiar isi duce planurile pana la capat?Mai bine si-ar muta fabrica cu totul…

  • mircea

   miercuri, 02.10.2013 at 09:31

   Ai o gandire foarte superficiala, sigur nu esti din zona pentru care fabrica de hartie din Petresti este un brand national, care ar putea fi cunoscut in toata lumea!

  • HaHaHa

   vineri, 04.10.2013 at 00:24

   N-ai cum santaj, este o firma privata si pot disponibiliza cand vor ei. Gandirea e ca nu are rost sa pastrez inca 100 daca imi mut productia. Las cat am nevoie, restul sa se planga la ****** din consiliu.

 3. cetatean

  miercuri, 02.10.2013 at 09:06

  Bravo! felicitari „consilierului” Nistor si echipei lui,care s-au abtinut.Nu avem nevoie de abtineri D-nul Nistor avem nevoie de ,decizie.Daca va e frica ….sa luati o decizie mai bine stati acasa. Se pare ca mai bine scrieti in ziare decat sa faceti ceva …

 4. Un Petrestean

  miercuri, 02.10.2013 at 09:23

  „MULTUMIM”!!! domnilor consilieri care nu ati votat pentru acest proiect si v-ati batut joc in ultimul stil posibil de acesti oameni,prin neridicarea mainii sau prin votul impotriva ati refuzat milioanele de euro din partea unei multinationale de talie mondiala,bani ce veneau si in bugetul primariei.Tind sa cred ca primaria Sebes e „prea bogata” din moment ce refuza asemenea proiecte.Vreau sa va intreb..cati din dumneavoastra stimati consilieri ati vazut in ce hal a aratat atatia ani acel petec de pamant pe care acesti straini au vrut sa-l cumpere si pe care au vrut sa dezvolte o afacere benefica pentru toata zona noastra??Vreti sa construiti locuinte pt oameni pe acel pamant…dar oare cu ce bani o sa le plateasca oamenii daca nu au un loc de munca??As fi curios cate locuinte o sa se faceti in acel loc in acest mandat al domniilor voastre stimati consilieri rauvoitori?????
  Si as mai vrea sa vad cum o sa gestionati si rezolva problema celor ce o sa fie disponibilizati(probabil tot prin indolenta fata de acest proiect afisata la votul din 30 09.2013.)
  Mi-as dori sa-mi raspunda unul din acei consilieri care nu au votat..pana atunci somn usor in continuare in scaunele primariei.

  PS:”Cand vrei sa faci ceva totdeauna vei gasi o cale,cand nu vrei sa faci nimic totdeauna vei gasi un motiv.”

  • mircea

   miercuri, 02.10.2013 at 09:33

   Bravo!

 5. Pingback: Pehart Tec disponibilizează 100 de angajați și mută fabrica de la Petrești la Dej - Someșeanul | Someșeanul

 6. Pingback: Cum au votat consilierii locali din Sebeş licitaţia pentru terenul destinat investiţiei “Zewa” din Petreşti: 11 pentru, 3 contra, 2 s-au abținut, 3 lipsă | Sebes24

 7. Pingback: SEBEŞ24 | Cum au votat consilierii din Sebeș licitaţia pentru terenul investiţiei “Zewa” din Petreşti: 11 pentru, 3 contra, 2 s-au abținut, 3 lipsă | Alba24

 8. Ovidiu

  miercuri, 02.10.2013 at 14:39

  Multumim tuturor consilieri locali care au votat impotriva sau prin abtinere. Salvam Sebesul! Salvam Romania de la saracie. Bravos. Halal edili. Puteti emigra linistiti!

 9. crys

  miercuri, 02.10.2013 at 16:07

  Bravo politicienilor din ziua de azi! Capatam experienta in alungarea investitorilor din Romania, ce va pasa daca voi o duceti bine?! La fel se intampla si la Rosia Montana si-n alte parti din tara!

 10. Axante

  miercuri, 02.10.2013 at 16:20

  In dosarul sedintei de CL trebuie motivata abtinerea sau votul impotriva. De ce nu il cere-ti? Sa vedem motivatia lor. De ce nu ii sunati sa le aflati parerea? Halal jurnalisti.

  • moderatorul de serviciu

   miercuri, 02.10.2013 at 18:59

   citeste atent si mergi pe link in articolul cu sedinta. s-a scris. ce vezi acum sunt reactiile de dupa sedinta

 11. Pingback: Scandalul terenului pentru Pehart | Patronul Ioan Tecar: „Aceia care au respins proiectul să îl voteze din nou. Altfel, vând tot și plec la Dej” | Alba24

 12. Om normal

  miercuri, 02.10.2013 at 18:33

  Demisia si mergeti toti consilierii la pacanele ca acolo va place!

 13. localnic

  miercuri, 02.10.2013 at 20:14

  incapabililor,nu aveti ce cauta in sebes….

 14. a

  joi, 03.10.2013 at 08:37

  Penibil prefect aveti. El e ocupat de protocoale la Rosia Montana. De acolo i-ar veni grosul in buzunar. Il doare-n brisca de Sebes si de altii. E mai usor sa spargi muntii cu rmgc si sa-ti iei partea decat sa gestionezi si sa negociezi cu niste investitori seriosi si pe termen lung. Mi-e rusine ca sunt din Alba cand vad astfel de fenomene.

 15. iOAN

  sâmbătă, 05.10.2013 at 01:51

  RUSINEEE CONSILIERI INCOMPETENTI!
  MANCATI BANI STATULUI DEAGEABA!
  ATI GRESIT LUAND ASEMENEA DECIZIE ERONATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Parohia Ortodoxă din Ampoița intenționează restaurarea picturii murale din biserica monument istoric

Publicat

Parohia Ortodoxă Română Ampoița a depus în acest an un proiectde finanțare la Ministerul Culturii, în vederea elaborării fazelor de proiectare privind conservarea, restaurarea și valorificarea picturii murale a bisericii ortodoxe, monument istoric de categorie B, a anunțat preotul Teodor Man. 

În urma evaluării proiectul a fost declarat câștigător, obținând 75,6 puncte.

Valoarea aprobată a proiectului a fost de 21.585 lei, din care 19.427 lei finanțare solicitată de la INP, iar 2.158 lei reprezentând contribuție proprie.

Importanța monumentului

”Proiectul de față vizează inventarierea și întocmirea proiectului tehnic pentru restaurarea picturilor, decorațiilor murale, a microstratigrafiei parietale, cu tencuieli și zugrăveli interioare și exterioare care ar putea prezenta valoare artistică.

Mostrele identificate deja din pictura pronaosului, pe care o presupunem adoptată după ce s‐a mărit biserica, adică după mijlocul secolului al XVIII‐lea, a naosului și altarului nu ar trebui să fie singulare și se va investiga dacă nu mai există martori din vremea sa pe zidăriile de dinaintea calotelor naosului și altarului.

Conservarea ei este imperioasă, alături de toate celelalte valori pe care biserica le mai deține: decorații cunoscute și care urmează să fie recuperate, materialul litic din cimitir și de la biserică, cel tegular și din lemn sau sticlă.

Biserica „Cuvioasa Parascheva” din Ampoița și cimitirul său constituie unul dintre cele mai valoroase biserici parohiale ale fostului comitat Alba și a fost inclusă în Lista Monumentelor Istorice încă din 1955, având cod AB-II-a-B-00176.

A început să fie vizitată de istorici și arhitecți încă din anii `50‐`60 și i‐au fost dedicate apoi mici monografii în literatura de specialitate.

Însă datarea și etapele nu i‐au putut fi stabilite cu certitudine până acum, deși mai mulți autori au apreciat că ar putea să provină din Evul Mediu.

Încadrarea într‐o perioada medievală (chiar romanică uneori, sau numai la sfârșitul secolului al XV‐lea) s‐a bazat îndeosebi pe existența unei ferestre semicirculare cu ancadrament profilat de pe zidul vestic al pronaosului și pe a unui portal cu „lintelul pe console” de la intrarea dintre turn și pronaos.

Pe parcurs, însă, chiar din anii `70, s‐a remarcat că fără investigații de parament și arheologie nu i se pot descifra vechimea și etapele de construcție.

Monumentul prezintă categorii multiple de protecție a valorilor culturale prin faptul că se află și în repertoriul arheologic național” au transmis reprezentanții parohiei.

Foto: ileana Burnichioiu – Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Fuga în Egipt, în plină criză. Episod turistic cu președintele Klaus Iohannis și soția sa, la piramide

Publicat

Președintele Klaus Iohannis, aflat miercuri într-o vizită de stat în Republica Arabă Egipt, la invitația omologului său, președintele Abdel Fattah El-Sisi, a fost surprins pe când vizita piramidele. 

Potrivit unor imagini apărute în presă, președintele a fost surprins de turiștii aflați în zona turistică.

Îmbrăcat în alb și relaxat, atât el cât și soția sa, Klaus Iohannis și-a făcut fotografii înconjurat de gărzile de corp care i-au asigurat distanța.

Potrivit gazetaph.ro, care a publicat pentru prima data fotografii cu acesta în Egipt, președintele a fost recunoscut de românii aflați în vacanță acolo.

În acest context, președintelui i se reproșează episodul turistic, în condițiile în care România se zbate într-o criză sanitară fără precedent, triplată de una energetică și una politică.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Duminică, în Cetatea Alba Carolina: Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave. Condiții pentru participarea publicului

Publicat

Duminică, 31 octombrie, începând cu ora 16:00, pe strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina va avea loc evenimentul „Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, proiectul fiind cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Programul va cuprinde:

 • lansarea cărții și a filmului etnografic „Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave”
 • spectacol folcloric: formațiile de dansuri de femei din județul Alba (Crăciunelu de Jos, Sâncel, Biia, Feisa, Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Sus, Lupu și Lunca), Veta Biriș, Leontina Fărcaș, Marinela Baba, Roxana Reche, Ina Todoran, Dorina Narița, Floricica Moga, Maria Filimon, Nicolae Plută, Oana Bozga Pintea, Denisa Balu, Nicușor Balu, Daria Maria Costea.

Este permisă participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului de desfășurare și cu purtarea măștii de protecție, doar pentru următoarele categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Accesul în perimetrul de desfășurare este permis începând cu ora 15:00.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: Accident GRAV de circulație pe DN1, la Sântimbru. O persoană și-a pierdut viața și alte două au fost rănite

Publicat

Două persoane au fost grav rănite și una și-a pierdut viața într-un accident de circulație extrem de grav, produs miercuri dimineață pe DN1, în apropiere de Sântimbru. 

UPDATE ora 10:00 – Potrivit IPJ Alba, la data de 27 octombrie 2021, în jurul orei 06:30, pe Drumul National 1, la km 390, în dreptul localității Sântimbru, un tânăr de 20 de ani, din comuna Ponor, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, în direcția Alba Iulia – Teiuș, a intrat în coliziune frontală cu un autoturism condus, din sens opus, de un bărbat de 45 de ani, din comuna Galda de Jos, județul Alba.

În urma accidentului, conducătorul primului autoturism a decedat, un tânăr de 20 de ani, din comuna Ponor, pasager în autoturismul condus de acesta a fost rănit grav, iar conducătorul celui de-al doilea autoturism a fost rănit ușor.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Stimați conducători auto, pentru prevenirea accidentelor rutiere recomandăm:

 • Conduceți cu prudență, măriți distanţa de siguranţă în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.
 • Evitați acţionarea bruscă a volanului şi a frânei şi utilizaţi cu precădere frâna de motor, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate.
 • În condiţiile unui trafic aglomerat, păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile!
 • Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.
 • Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceţi, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.

UPDATE ora 7:25

Victime au fost predate echipajelor medicale pentru a fi transportate la UPU Alba.

Știrea inițială:

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru descarcerare si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 1, raza localității Sântimbru.

Traficul este blocat, iar polițiștii sunt la fața locului.

Din primele informații este vorba despre 2 autoturisme implicate în accident din care au rezultat 3 victime.

În urma accidentului o victimă a fost propulsată în afara autoturismului, aflându-se în stop cardio respirator.

Salvatorii de la ISU au încercat să-i aplice manevre de resuscitare.

Celelalte 2 victime erau încarcerate, conștiente, cu multiple traumatisme.

Una dintre acestea a fost deja descarcerata, forțele de intervenţie acționează pentru descarcerarea celei de-a treia victime, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului au fost trimise mai  mult mașini de intervenție și ambulanțe.

Surse ISU Alba, IPJ Alba

Sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate