Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu: „Am făcut 51 de amendamente la Codul administrativ. Asigură calitatea serviciilor publice locale”

Publicat

Ioan Dirzu

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu a înaintat 51 de amendamente către Comisia specială parlamentară pentru elaborarea Codului administrativ. Potrivit politicianului, propunerile sale întăresc administrația publică locală, accelerează procesul descentralizării și asigură calitatea serviciilor publice de interes local.

“Adoptarea unui Cod administrativ pentru România reprezintă cel mai mare proiect legislativ pe care acest Parlament l-a realizat. Este o încununare de nevoi și dorințe ale oamenilor și administrației care trebuie puse împreună, organizate și clarificate.

Am formulat 51 de amendamente către Comisia specială parlamentară pentru elaborarea Codului administrativ, amendamente care întăresc administrația publică locală, accelerează procesul descentralizării și asigură calitatea serviciilor publice de interes local.

Cu ajutorul unor juriști, am propus consolidarea părții generale a Codului administrativ, preluând definițiile consacrate în doctrină.

Am propus întărirea funcției tutelei administrative a prefectului astfel încât să se exercite un control permanent și puternic  asupra legalității actelor administrative precum și a operațiunilor administrative ale autorităților locale.

Am urmărit întărirea rolului consiliului local prin creșterea activității comisiilor de specialitate, creșterea numărului de ședințe ordinare de la 1 pe lună la 2 pe lună, creșterea indemnizației consilierilor la 75% din cea a primarului și impunerea aceluiași regim de  incompatibilități și conflict de interese cu cel al primarului.

Un element de noutate îl reprezintă acordarea acordarea dreptului consiliului local de suspendare a primarului pentru încălcarea gravă a Codului administrativ, cu aviz consultativ de legalitate de la prefect și demitere prin referendum local.

De asemenea, propun abrogarea mandatului imperativ al consilierilor locali și întărirea funcției de control al deliberativului asupra executivului.

Susțin transferul total al competențelor teritoriale, materiale și funcționale de la administrația publică centrală către cea locală, în ceea ce privește serviciile publice de interes local. Acest obiectiv se regăsește în Programul de guvernare 2018-2020 și trebuie aplicat de îndată.

Am propus, de asemenea, întărirea regimului sancționator pentru neîndeplinirea atribuțiilor de către primar, consiliu local/ județean, președinte CJ, secretar UAT. Odată cu noi atribuții, trebuie să fie conștienți că vin și responsabilitățile.

Față de forma propusă de Guvern, s-a făcut o eroare pe care doresc să o corectăm și vreau să reintroducem regimul expropierii pentru cauză de utilitate publică în Codul administrativ, acolo unde îi e locul.

Am discutat și propus comisiei luarea în dezbatere proiectul în lucru al Guvernului privind Codul de procedură administrativă, astfel încât să fie dezbătut și adoptat în paralel cu Codul administrativ. Consider că reglementarea și clarificarea unei proceduri contencioase și necontencioase administrative, într-o lege de sine stătătoare, este la fel de importantă, dacă nu mai importantă decât  adoptarea unui cod administrativ în sine.

Îmi doresc ca viitoarele coduri să ne ofere o administrație publică mai bună pentru cetățeni, cu mai puțină corupție și mai puține abuzuri din partea aleșilor locali. Îmi doresc stabilitate și proceduri unitare și transparente în administrația din România astfel încât niciun român să nu mai stea la cozi la ghișeu, să fie nevoit să de mită unui primar sau să fie plimbat la 3 instituții pentru o simplă cerere. De toate acestea depinde coeziunea politică pentru adoptarea Codului administrativ”, a transmis Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax