Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, despre împărţeala de la bugetul de stat: „Nu s-a luat niciun leu de la Alba Iulia, ba s-a dat în plus”. LISTA PSD cu sume suplimentare pentru localităţi din Alba


Publicat

ioan darzu

ioan dirzuLa mijlocul lunii ianuarie, Guvernul a aprobat sumele pe care le primesc judeţele şi localităţile în acest an, iar, conform împărţelii, Alba Iulia, Ocna Mureş, dar şi alte localităţi din Alba nu au primit niciun leu. Deputatul PSD Alba, Ioan Dîrzu susţine însă că „în anul 2015 sunt alocate sume din bugetul de stat în cuantum de 134.631 mii lei pentru judeţul Alba, sume în plus în anul 2015 faţă de anul 2014 cu 36.134 mii lei”.

În cadrul unei conferinţe de presă, deputatul PSD Alba, Ioan Dîrzu s-a referit la împărţeala banilor de la bugetul statului pentru judeţul Alba.

S-au alocat pentru echilibrare prin intermediul AJFP Alba suma de 6.430 mii lei, care a fost împărţită potrivit criteriilor socio-economice stabilite prin actele normative în vigoare. Din aceste sume, cea mai mare parte revine Consiliului Judeţean Alba, care primeşte în plus faţă de anul 2014 suma de 21.987 mii lei, sumă destinată funcţionării în condiţii optime a unităţilor din subordinea acestuia”, spune Dîrzu.

Liderul PSD Alba a precizat că în 2014, judeţul Alba a primit 98.496.074 mii lei de la bugetul statului, astfel că în 2015 suma este mai mare cu 36.134.000 lei.

„Este o sumă considerabil mai mare. Consiliul Judeţean Alba primeşte în plus faţă de 2014, 21.987  mii lei. De asemenea câteva municipii, cum este Aiud, Blaj, dar şi municipiul Alba Iulia primesc sume în plus. Alba Iulia primeşte în plus 101 mii lei, Aiud 5.048 mii lei, Blajul 3.400 mii lei, sunt sume în plus.

De asemenea, oraşele Abrud, Baia de Arieş, Cîmpeni şi Teiuş primesc sume suplimentare. Abrud primeşte 2.708 mii lei, Baia de Arieş 3.915  mii lei, Cîmpeni 436 mii lei, Teiuş 1.734 mii lei. Exemplele continuă şi pentru restul comunelor din judeţul Alba. Nu cred că comunele sărace ar trebui să devină mai sărace, iar cele bogate să primească bani în plus. Consider că este o măsură extrem de utilă pentru cetăţenii României”, a spus Ioan Dîrzu.

Întrebat cât va primi oraşul Ocna Mureş de la bugetul statului pe 2015, deputatul PSD Alba a precizat că „apare în chestiunea respectivă, nu ştiu exact dacă primeşte sau nu”.

Citeşte şi Victimele împărțelii guvernamentale: Ocna Mureș pierde aproximativ 20 milioane lei pentru lucrări importante în oraş

Ioan Dîrzu le recomandă celor care au fost „vehemenţi în presa din judeţ” să „sporească atragerea de investitori, să lărgească baza de impozitare şi totodată să reducă şi şomajul. Cred că asta este soluţia pentru municipiul Alba Iulia de a avea mai mulţi bani. Nu s-a luat niciun leu de la municipiul Alba Iulia, ba dimpotrivă s-a dat”.

Citește și Împărțeala ”dreaptă” a Guvernului Ponta privind bugetul pe 2015: Alba Iulia ZERO lei, Ceru-Băcăinți 1.438.000 lei

Deputatul PSD Alba a dat un exemplu de administraţie locală „model” în judeţ, respectiv Primăria Sebeş, care, spune el, „nu are nevoie nici de bani, nici de locuri de muncă, nici de investitori. A făcut ce a trebuit la momentul oportun”.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de PSD Alba, „în anul 2015 prin H.G. nr. 14 sunt alocate sume din bugetul de stat în cuantum de 134.631 mii lei, ceea ce înseamnă sume în plus în anul 2015 faţă de anul 2014 cu 36.134 mii lei. De asemenea, s-au alocat pentru echilibrare prin intermediul AJFP Alba suma de 6.430 mii lei, care a fost împărţită potrivit criteriilor socio-economice stabilite prin actele normative în vigoare”.

În acelaşi comunicat se precizează că „o serie de comune care au avut o dezvoltare necorespunzătoare în cursul anului anterior primesc sume suplimentare”, astfel:

Almaşu Mare – 678 mii lei

Arieşeni – 263 mii lei

Avram Iancu – 377 mii lei

Blandiana – 740 mii lei

Bucium – 471 mii lei

Cenade – 695 mii lei

Cergău – 408 mii lei

Ceru Băcăinţi – 1217 mii lei

Ciuruleasa – 628 mii lei

Cîlnic – 441 mii lei

Crăciunelu de Jos – 228 mii lei

Cut – 636 mii lei

Doştat – 634 mii lei

Fărău – 221 mii lei

Gîrda de Sus – 294 mii lei

Hopârta – 271 mii lei

Horea – 321 mii lei

Întregalde – 916mii lei

Mogoş -890 mii lei

Ocoliş -895 mii lei

Ohaba – 771 mii lei

Poiana Vadului – 741 mii lei

Ponor – 756 mii lei

Poşaga – 816 mii lei

Rădeşti – 545 mii lei

Rimetea – 655 mii lei

Rîmeţ – 1052 mii lei

Roşia de Secaş – 176 mii lei

Sălciua – 41 mii lei

Săliştea – 195 mii lei

Şibot – 166 mii lei

Sohodol – 491 mii lei

Vadu Moţilor – 99 mii lei 

Vidra – 535 mii lei

Prin această alocare, reprezentanţii PSD Alba susţin că „se urmăreşte ca şi localităţile mici, cu un potenţial scăzut de resurse materiale şi umane să primească alocările necesare funcţionării normale, dar şi să asigure dezvoltarea durabilă a localităţilor respective.

AJFP Alba va urmări în execuţie bugetele tuturor localităţilor noastre, iar începând cu trimestrul al III-lea, în condiţiile în care vor fi excedent de sume neconsumate se va interveni pentru alocarea acestora către alte localităţi unde există potenţial de alocare ”.

„PSD Alba consideră că bugetul de stat trebuie privit ca o sursă în completare a bugetului propriu şi nu ca principalul mijloc prin care administraţiile locale să asigure funcţionalitatea propriilor structuri . Până acum guvernele de dreapta au jefuit bugetul, iar acum încearcă să ne vândă „dreptate”, prin faptul că nu admit ca micile comunităţi locale trebuie să fie sprijinite şi susţinute pentru a se dezvolta normal într-o ţară europeană”, mai transmit reprezentanţii organizaţiei locale printr-un comunicat de presă.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Angajații instituțiilor și ai firmelor din Cetatea Alba Iulia, turiști în orașul lor. Abonamentele de parcare nu acoperă zona 0

Publicat

soare

Noul regulament privind parcările din Alba Iulia stârnește deja nemulțumirile celor care lucrează și trăiesc în perimetrul Cetății Alba Carolina, la doar câteva zile de la intrarea în vigoare. 

Acolo, administrația locală a stabilit zona zero de parcare, neacoperită de abonamentele pe care și le pot face locuitorii orașului. Astfel, dacă cineva își face abonament pentru parcarea în oraș, acesta nu este valabil și în zona Cetății, unde se aplică o nouă taxă.

Parcarea pentru o oră costă 2 lei, iar pentru o zi 17,5 lei.

Administrația locală pare a fi luat în calcul doar turiștii care vin să viziteze cetatea.

Asta în condițiile în care acolo își au sediul mai mai multe instituții publice, există mici afaceri care funcționează, dar și locuințe private.

Directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, spune că noul sistem de parcare le creează probleme angajaților instituției.

Acesta spune că muzeul are 83 de angajați, dintre care mulți sunt navetiști care vin la serviciu cu mașina.

”Oamenii ar fi dispuși să plătească abonament, dar abonamentul nu acoperă și această zonă.

De exemplu, eu, aș căuta un alt loc de parcare în afara Cetății și să vin pe jos, dar este foarte greu de găsit un loc cât de cât aproape.

În plus, în zona zero este mult mai scump. Pentru un turist care vine și stă 2,3 ore, este ok, dar pentru cineva care vine la serviciu și stă 8 sau 10 ore, deja este foarte scump” spune Gabriel Rustoiu.

Vezi și Sistemul de PARCARE cu PLATĂ, în vigoare la Alba Iulia. Care sunt tarifele și amenzile, cum se plătesc

Tot în Cetatea Alba Carolina își mai au sediul Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Universitatea 1 Decembrie 1918, Biblioteca Batthyaneum, Arhiepiscopia de Alba Iulia a Bisericii Romano-Catolice.

Tot în perimetrul cetății mai există afaceri, cum ar fi restaurante și cafenele, puncte de vânzare a suvenirurilor, terenuri de tenis, piscină… Și angajații acestora vor trebui să plătească o parcare de turist, în cazul în care vin la serviciu cu mașina.

Nici clienții lor nu vor fi mai fericiți, în condițiile în care, pe lângă ceea ce consumă, vor trebui să plătească în plus și parcarea.

”Vin la tenis cu copiii. Plătesc deja abonament pentru parcarea la bloc, plătesc abonament pentru parcarea în oraș, iar aici trebuie să plătesc din nou. Cred că nu s-au gândit bine când ne-au transformat în turiști la noi în oraș” a spus Cristian Radu, din Alba Iulia.

Citește și GHID pentru plata online a parcărilor publice din Alba Iulia. Care sunt pașii pe calculator sau în aplicația de smartphone

De măsură nu sunt afectați angajații Universității 1 Decembrie 1918. Rectorul Daniel Breaz spune că aceștia pot parca în curtea instituției, unde există deocamdată suficiente locuri.

Ce spune Primăria Alba Iulia

Primăria Alba Iulia a transmis un punct de vedere, la solicitarea Alba24, pe care îl redăm mai jos:

”Regulamentul de parcare a fost conceput și votat, de către vechea administrație, în anul 2019. Am încurajat albaiulienii și reprezentanții instituțiilor să ne facă sugestii pentru modificarea regulamentului și am primit multe idei bune.

În viitorul apropiat, după ce adunăm suficiente sugestii pentru modificarea acestuia, noul regulament va fi trecut prin ședință de Consiliu Local.

Dorim să precizăm faptul că instituțiile au dreptul la maximum 3 locuri de parcare gratuit, dar și că majoritatea clădirilor din zona istorică au curte interioară.

Problema celor care domiciliază în zonă va fi tratată unitar, astfel încât să nu fie făcute diferențe față de locuitorii din alte zone.

Deocamdată, cei cu afaceri în zona istorică pot închiria locuri de parcare la prețul de 175 lei/lună”.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scădere semnificativă a spitalizărilor pentru persoane peste 60 de ani, în Israel, la trei săptămâni după prima doză de vaccin

Publicat

Peste un milion de persoane din Israel au primit ambele doze de vaccin împotriva COVID-19, reprezentând mai mult de 10% din populaţia ţării cu 9,2 milioane de locuitori, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Yuli Edelstein, relatează dpa.

Un număr de aproape 2,6 milioane de persoane – mai mult de un sfert din populaţia ţării – au primit prima doză de vaccin, a anunţat ministrul Edelstein pe Twitter.

Datele preliminare din Israel demonstrează o scădere substanțială a numărului de infecții cu COVID în rândul celor mai vulnerabile persoane, cele de peste 60 de ani, care au primit deja prima doză de vaccin.

În urmă cu aproape două săptămâni, un studiu al Serviciilor de Sănătate Maccabi observa o scădere cu 60% a infectărilor în rândul pacienților săi, la trei săptămâni după administrarea primei doze din vaccinul Pfizer/BioNTech, scrie Libertatea.

”Deja în ziua 23 după prima doză, adică la două zile după administrarea celei de-a doua doze, datele au arătat o scădere de 60% a spitalizărilor printre persoanele vaccinate – adică cele de peste 60 de ani. Datele au fost adunate după monitorizarea a 50.775 de pacienți și au rezultat din compararea numărului mediu săptămânal de spitalizări din acel moment cu cel existent imediat după debutul campaniei de vaccinare”, potrivit sursei citate.

Galia Rahav, șefa secției de boli infecțioase de la cel mai mare spital din Israel, Sheba Medical Center, a declarat pentru Times of Israel că datele „sunt foarte importante”, dar și că o parte din scăderea numărului de spitalizări poate fi pusă pe seama tendinței noilor vaccinați de a respecta regulile lockdown-ului, lucru care ar fi putut duce automat și la o scădere a infectărilor.

Conform site-ului „Our World in Data”, Israelul este liderul mondial ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate la 100 de locuitori, urmat de Emiratele Arabe Unite şi Marea Britanie.

Sâmbătă, Israelul a devenit una dintre primele ţări din lume care a început vaccinarea adolescenţilor împotriva COVID-19.

Deşi dispune de una dintre cele mai rapide campanii de vaccinare, Israel încearcă încă să reducă numărul infectărilor cu coronavirus, chiar şi după aproape o lună de lockdown la nivel naţional.

Cabinetul premierului israelian Benjamin Netanyahu a votat duminică suspendarea traficului aerian internaţional de pasageri, măsură luată pentru a preveni intrarea în ţară a unor persoane infectate cu variantele mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2 descoperite recent.

Măsura urmează să intre în vigoare luni la miezul nopţii şi este valabilă până la sfârşitul lunii ianuarie.

Şefa serviciilor de sănătate publică, Sharon Elrai-Price, a declarat însă luni, în timpul unei reuniuni parlamentare, că măsura ar trebui prelungită cu cel puţin o lună „pentru a permite înregistrarea de progrese în campania de vaccinare”.

surse: agerpres.ro, libertatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Șofer din Alba, implicat într-un accident rutier grav pe DN1, în Cluj. O persoană rănită

Publicat

Un șofer din Alba a fost implicat într-un accident rutier grav petrecut pe DN1 în județul Cluj, la Gilău. O persoană a fost rănită grav.

Potrivit IPJ Cluj, un conducător auto în vârstă de 66 de ani, din comuna Florești, care se deplasa pe strada Gilău, ar fi pătruns pe DN1 E60, intrând în coliziune cu un ansamblu de vehicule condus de un bărbat de 32 de ani, din județul Alba, care circula înspre orașul Huedin.

În urma impactului, autoturismul a fost proiectat pe sensul opus de mers, intrând ulterior în coliziune cu o autoutilitară.

Urmare evenimentului rutier a rezultat rănirea bărbatului de 66 de ani, acesta fiind transportat la o unitate medicală.

La fața locului a fost nevoie de intervenție cu elicopterul SMURD

ISU Cluj a transmis că o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD și elicopterul SMURD, din punctul aeromedical Jibou, au intervenit ca urmare a unui accident rutier produs în apropiere de localitatea Gilău.

Solicitarea pentru intervenția de urgență a fost înregistrată în jurul orei 15.00, iar în momentul sosirii pompierilor la fața locului pompierii au găsit un bărbat, încarcerat într-un autoturism avariat în urma accidentului, care prezenta multiple traumatisme și era în stare de inconștiență.

S-a intervenit pentru deblocarea ușii și extragerea persoanei, folosind echipamentele din dotare, astfel încât să nu fie agravate leziunile suferite de către persoana rămasă încarcerată.

Bărbatul a primit asistență medicală de urgență de la salvatorii SMURD și a fost transferat la spital.

UPDATE: Potrivit unor surse, șoferul din Alba implicat în accident este din Cugir.

surse imagini: IPJ Cluj, ISU Cluj

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Declarații ale premierului Florin Cîțu: Indicatori de performanță pentru salarizarea bugetarilor și pensii pe baza contribuției

Publicat

Premierul Florin Cîțu a declarat că e nevoie de modificarea legii salarizării bugetarilor și de o nouă lege a pensiilor bazată pe contributivitate. Noua lege ar trebui să introducă indicatori de performanță pentru bugetari. 

De asemenea, acesta a spus că potrivit actualei legi a salarizării, președintele României ar fi trebuit să aibă salariul cel mai mare dintre toți bugetarii, lucru care nu se mai întâmplă. 

Principalele declarații ale premierului:

În acest moment ne uităm la modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilității finanțelor publice în România.

Vorbim de legea salarizării unitare, care a fost prezentată public ca o lege care trebuia să elimuine inechitățile din administrația publică, dar a creat probleme cu tot felul de excepții care au apărut în ultimii ani.

Când a fost prezentată această lege, s-a spus că președintele României are salariul cel mai mare și de acolo pornim cu restul salariilor.

Nu mai este așa, președintele României nu mai are salariul cel mai mare și trebuie să reanalizăm această lege a salarizării.

Legea pensiilor – această coaliție a spus din primul moment, vrem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate.

La legea salarizării e vorba de a introduce mai multă eficiență. E vorba și de a lega veniturile de performanță, sunt mai multe lucruri.

Trebuie să introducem și niște indicatori de performanță care să fie conectați la aceste venituri, creșterea veniturilor să nu mai fie decisă politic în fiecare an.

Sursă: Digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate