Connect with us
Publicitate

ABRUD

Ioan Jurca, ultimul veteran din Abrud și cetățean de onoare al orașului a împlinit 99 de ani. Povestea eroului de război

Publicat

Ioan Jurca, ultimul veteran din Abrud și cetățean de onoare al orașului a împlinit, marți 6 octombrie, vârsta de 99 de ani. 

Născut în 6 octombrie 1921, veteranul a făcut parte din Regimentul 91 Infanterie. După stagiul militar a plecat pe front, dar nu pe orice front ci pe unul dintre cele mai aprige și dure din cel de-al Doilea Război Mondial.

A îndurat frigul, foamea, ploaia de vară sau gerul năprasnic al iernii. A văzut cum camarazii au căzut în somnul veșnic, răpuși de inamic, dar și dulcea bucurie a victoriei. A luptat la Podul Iloaiei și a îndurat frontul rusesc.

CITEȘTE ȘI: Portret de erou: Ioan Jurca, ultimul veteran din Abrud. De pe frontul rusesc, la minele de uraniu și aur din Apuseni

A fost și la un pas de moarte, când a fost confundat de un soldat sovietic cu un soldat al armatei celui de al Treilea Reich, dar soarta a decis ca viața sa să fie mai lungă.

Timp de 5 ani, cât a stat în armată, bărbatul le-a văzut pe toate. A fost decorat și a ajuns să aibă gradul de căpitan în rezervă.

Şi nu s-a rezumat la atât în viață. După ce a îndurat ororile războiului, Ioan Jurca, a ales calea și viața în adâncul pământului.

Timp de 24 de ani, bărbatul a fost miner: şase ani la mina de uraniu de la Băița și 18 ani la mina de la aur de la Brad.

Cu atâtea povești ”în desagă”, bărbatul a mai lucrat timp de 10 ani crâșmar, unde zi de zi și-a povestit viața celor care intrau în barul la care lucra.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Un om necorupt

    miercuri, 07.10.2020 at 09:54

    Si cel mai probabil are o pensie normala cu toate ca merita mult mai mult pentru ce a facut pentru tara asta…. Iar basinosii din parlament doar cu laude au pensii speciale.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax