Paginile de istorie au fost scrise cu sacrificiul soldaților, cu sângele vărsat în tranșee sau pe câmpul de luptă și cu rezistența în fața inamicului a veteranilor de război.
Într-o casă mică din cărămidă, cu tricolorul la loc de cinste, o parte a istoriei vii a celui de-al Doilea Război Mondial înfruntă cu vitejie trecerea timpului.
Cu părul alb, dar cu o privire tânără și un zâmbet ce trădează frumusețea sufletului, Ioan Jurca, ultimul veteran din orașul Abrud este dovada vie a curajului.
De la ororile războiului pe frontul rusesc în măruntaiele pământului de la ”Micul Cernobâl” al României, mina de uraniu de la Băița Plai, ”fratele mai mic al României” de la Abrud le-a văzut pe toate într-o viață de om.

La vârsta de 97 de ani, Ioan Jurca, veteran de război, cu o uniformă așezată impecabil pe el, stă drept în fața aparatului, la fel cum acum mai bine de 70 de ani a înfruntat, prin tranșee şi vreme potrivnică, inamicii României în cel de Al Doilea Război Mondial.
Născut în 6 octombrie 1921, veteranul a făcut parte din Regimentul 91 Infanterie. După stagiul militar a plecat pe front, dar nu pe orice front ci pe unul dintre cele mai aprige și dure din cel de-al Doilea Război Mondial.

A îndurat frigul, foamea, ploaia de vară sau gerul năprasnic al iernii. A văzut cum camarazii au căzut în somnul veșnic, răpuși de inamic, dar și dulcea bucurie a victoriei. A luptat la Podul Iloaiei și a îndurat frontul rusesc.
A fost și la un pas de moarte, când a fost confundat de un soldat sovietic cu un soldat al armatei celui de al Treilea Reich, dar soarta a decis ca viața sa să fie mai lungă.

Timp de 5 ani, cât a stat în armată, bărbatul le-a văzut pe toate. A fost decorat și a ajuns să aibă gradul de căpitan în rezervă.
Şi nu s-a rezumat la atât în viață. După ce a îndurat ororile războiului, Ioan Jurca, a ales calea și viața în adâncul pământului.
Timp de 24 de ani, bărbatul a fost miner: şase ani la mina de uraniu de la Băița și 18 ani la mina de la aur de la Brad.
Cu atâtea povești ”în desagă”, bărbatul a mai lucrat timp de 10 ani crâșmar, unde zi de zi și-a povestit viața celor care intrau în barul la care lucra.
Acum, la aproape o sută de ani, Ioan Jurca este ”fratele mai mic al României” și un exemplu viu al vitejiei și a iubirii față de patrie.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.