Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Pleşa, cel mai longeviv director al Arhivelor Alba, a încetat din viaţă, la 82 de ani. Doliu în familia viceprimarului din Alba Iulia

Publicat

Ioan Plesa Ioan Pleşa, cel care a condus activitatea Arhivelor Naţionale din Alba timp de 32 de ani, a încetat din viaţă. În 2016 ar fi împlinit 83 de ani. Tatăl viceprimarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a fost, de asemenea, profesor la mai multe şcoli generale din judeţ.

Ioan Pleşa s-a născut pe 12 septembrie 1933. A urmat cursurile Liceului „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, a fost sportiv de performanţă, respectiv fotbalist la Clubul Unirea, iar în ceea ce priveşte studiile universitare a fost licenţiat în Geografie-Geologie la Unviersitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca. A fost profesor la mai multe şcoli generale din judeţ, arhivist principal la Serviciul Regional Hunedoara al Arhivelor Statului, director al Direcţiei Judeţene Alba a Arhivelor Naţionale, iar din 1999 a fost pensionar.

În lunile aprilie – septembrie 1964, pe lângă atribuţiile de arhivist principal, i-au fost încredinţate şi cele de locţiitor al şefului Serviciului Regional Hunedoara din Alba Iulia. Astfel că după mutarea la Deva a Serviciului Regional Hunedoara a Arhivelor Statului, la 1 octombrie 1964 a fost numit şef al filialei de la Alba Iulia, reînfiinţată după 7 ani şi care acoperea raioanele Alba şi Sebeş.

În data de 1 aprilie 1969, a fost promovat şef al Filialei Judeţene Alba a Arhivelor Statului, apoi director al Direcţiei Judeţene Alba a Arhivelor Naţionale, până în aprilie 1996. De-a lungul anilor a publicat 11 volume, a participat la simpozioane şi şi sesiuni ştiinţifice cu referate, a avut expoziţii personale în cadrul Muzeului Naţional al Unirii şi al Serviciului Judeţean Alba a Arhivelor Naţionale, a participat al concursuri pe teme istorice şi a publicat articole în diferite reviste de istorie.

A fost şi preşedintele Fundaţiei „Alba Iulia 1918, pentru Unitatea şi Integritatea României” şi membru în Colegiul redacţional al publicaţiei „Dacoromania”.

O boală necruţătoare i-a curmat viaţa, vineri seara. Înmormântarea la avea loc luni, 6 iunie, de la ora 14.00, în Cimitirul Maieri din Alba Iulia.

Citeşte şi FOTO: Volumul dedicat celui mai longeviv director al Arhivelor Alba, lansat la Alba Iulia. Ioan Pleşa a ocupat funcţia timp de 32 de ani

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax