Actualitate
FOTO: Volumul dedicat celui mai longeviv director al Arhivelor Alba, lansat la Alba Iulia. Ioan Pleşa a ocupat funcţia timp de 32 de ani
Vineri, la sediul Arhivelor Naţionale Alba a fost a lansat volumul dedicat fostului director al instituţiei, „Ioan Pleşa – profesor, arhivist, istoric la 80 de ani”. În prezenţa familiei, a prietenilor şi a foştilor colegi de muncă, Pleşa a spus că acest volum este de fapt un album de familie, care cuprinde biografia – familială, culturală, dar şi profesională. La această carte au colaborat 35 de autori din întreaga ţară. Ioan Pleşa a condus activitatea Arhivelor Naţionale din Alba timp de 32 de ani.
La eveniment au fost prezenţi directorul editurii care a publicat cartea, Ioan Lăcătuşu, şeful Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, Dana Zecheru, senatorul PNL Alba, Teodor Atanasiu, deputatul PNL Alba, Dan Coriolan Simedru şi, nu în ultimul rând, fiul lui Ioan Pleşa, consilierul PNL Gabriel Pleşa. I-au susţinut activitatea şi prietenii din copilărie, precum Ioan Străjan, de la revista „Dacoromania” sau fostul director al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Vasile Moga.
Dana Zecheru, unul dintre co-autorii acestui volum, care a contribuit la capitolul legat de viaţa personală a lui Ioan Pleşa, a spus că, pe lângă familie, cea de-a doua realizare în viaţa lui este clădirea în care acum se află Serviciul Judeţean al Arhivelor Alba. În perioada 1979-1982 a proiectat, construit, echipat şi inaugurat locaţia arhivelor albaiuliene. În perioada 1964-1996, a fost la conducerea Direcţiei Judeţene Alba a Arhivelor Naţionale.
Volumul dedicat lui Ioan Pleşa are 448 file, fiind alcătuit prin contribuţia a 35 de autori. Cartea este alcătuită din trei părţi, respectiv mesaje ale celor care l-au cunoscut pe Ioan Pleşa, în diferite etape ale vieţii (prieteni, colegi, colaboratori), autobiografia şi studii ştiinţifice, ordonate alfabetic, după autori.
Ioan Pleşa s-a născut pe 12 septembrie 1933, iar în acest an a împlinit 80 de ani, motiv pentru care a fost lansat acest volum, considerat de el „album de familie”. A urmat cursurile Liceului „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, a fost sportiv de performanţă, respectiv fotbalist la Clubul Unirea, iar în ceea ce priveşte studiile universitare este licenţiat în Geografie-Geologie la Unviersitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca. A fost profesor la mai multe şcoli generale din judeţ, arhivist principal la Serviciul Regional Hunedoara al Arhivelor Statului, director al Direcţiei Judeţene Alba a Arhivelor Naţionale, iar din 1999 este pensionar.
În lunile aprilie – septembrie 1964, pe lângă atribuţiile de arhivist principal, i-au fost încredinţate şi cele de locţiitor al şefului Serviciului Regional Hunedoara din Alba Iulia. Astfel că după mutarea la Deva a Serviciului Regional Hunedoara a Arhivelor Statului, la 1 octombrie 1964 a fost numit şef al filialei de la Alba Iulia, reînfiinţată după 7 ani şi care acoperea raioanele Alba şi Sebeş.
În data de 1 aprilie 1969, a fost promovat şef al Filialei Judeţene Alba a Arhivelor Statului, apoi director al Direcţiei Judeţene Alba a Arhivelor Naţionale, până în aprilie 1996. De-a lungul anilor a publicat 11 volume, a participat la simpozioane şi şi sesiuni ştiinţifice cu referate, a avut expoziţii personale în cadrul Muzeului Naţional al Unirii şi al Serviciului Judeţean Alba a Arhivelor Naţionale, a participat al concursuri pe teme istorice şi a publicat articole în diferite reviste de istorie.
În prezent, este şi preşedintele Fundaţiei „Alba Iulia 1918, pentru Unitatea şi Integritatea României” şi membru în Colegiul redacţional al publicaţiei „Dacoromania”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News