Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ion Cristoiu, dezvăluiri despre demisia lui Florin Roman de la ”Digitalizare”: era demisionat înainte de începerea campaniei


Publicat

roman

Florin Roman ar fi fost forțat să demisioneze de la Ministerul Digitalizării deoarece a împiedicat o tranzacție prin care Microsoft cesiona o creanță de 46 milioane de dolari unei bănci din România contra sumei de 23 milioane de dolari, banca lua toţi banii de la statul român, iar celor implicaţi în afacere le intra în conturi vreo 10 milioane de dolari.

Dezvăluirile au fost făcute de publicistul Ion Cristoiu pe blogul său, iar acesta susține că informațiile pe care le deține sunt sigure și că deputatul de Alba numit ministru la ”Digitalizare” a fost demis înainte de izbucnirea scandalului în presă.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Demisia lui Florin Roman din funcția de ministru al Digitalizării a stârnit într-o parte a presei noastre răcnete de entuziasm despre cât de puternică e presa, bătăi cu pumnul în piept de cît de temuși ar trebui să fie ziariștii şi mai ales coruri de slavă aduse regimului Iohannis, pentru că nu tratează presa cu sictir.

Totul a pornit de la realitatea că demisia lui Florin Roman, o demisie forțată de premier şi de președinte, a venit în urma unei campanii de dezvăluiri, dar şi de atacuri duse de ziarul Libertatea.

Aşa cum am mai scris, faţă de alte campanii îndreptate împotriva unui politician, cum a fost, de exemplu, cea angajată împotriva lui Florin Cîţu pentru un moment din trecutul american al acestuia, cea împotriva lui Florin Roman e ca o adiere faţă de un uragan.

Cu excepţia unor însemnări făcute pe Facebook de Dacian Cioloș şi a unor comentarii în câteva site-uri înfrăţite cu Libertatea din toate punctele de vedere, campania n-a depăşit hotarele unei publicaţii.

E drept, cine ştie cum se angajează campaniile de presă şi-a dat seama că nu e vorba de o dezvăluire pusă la dispoziţia publicului de un ziar de dragul scoop-ului, ci de o campanie vizând demiterea unui demnitar.

Din acest punct de vedere, n-avem ce reproşa ziarului. Orice publicaţie ar fi procedat la fel. Nu e de ici de colea să treci drept dărâmătoare de miniştri.

Şi cum demnitarul respectiv şi-a dat demisia s-a făcut imediat legătura între campania dusă de ziar şi plecarea demnitarului ca despre o relaţie cauză-efect, Florin Roman a fost forţat să demisioneze sub puternica impresie stîrnită în Palate de dezvăluirile şi atacurile unui ziar.

De aici ivirea unui război ridicol între Libertatea şi Dacian Cioloş, în chestiunea cine i-a dat lui Florin Roman brânciul fatal.

De aici umflarea în pene a celor de la Libertatea, convinşi că e suficient să scrie ei de rău despre cineva pentru ca respectivul să demisioneze sau şi mai şi să ajungă la închisoare. De aici ivirea şi înflorirea iluziei că în România lui Klaus Iohannis Presa e a patra putere în stat. Evident, în alte ţări mai de soare pline dezvăluirile şi atacurile unei publicaţii de acest gen ar fi dus în chip automat la demisia demnitarului.

Sunt ţări în care un politician îşi face harakiri şi dacă se dezvăluie în presă că în copilărie a scris o poezie proastă. În România însă, unde presa a dezvăluit afaceri de corupţie incredibile, abuzuri în funcţie, promovări ale incompetenţilor fără să se întîmple nimic, e o glumă proastă a vedea în demisia lui Florin Roman o victorie a presei.

Aşa cum am mai scris, în cazul lui Florin Roman ne întâlnim cu o manevră de lungă tradiţie în postdecembrism. Presa e folosită, deseori fără să-şi dea seama, pentru a crea pretextul scoaterii din joc a cuiva. Se dă unui ziar documente pentru dezvăluirile de ordinul unei campanii şi, după câteva zile de campanie de presă, colegii sau şefii celui atacat îl forţează să demisioneze pe motiv că afectează imaginea publică a instituţiei.

Din acest punct de vedere, Florin Roman era demisionat înainte de începerea campaniei.

Campania a fost un simplu pretext.

Că e aşa ne-o dovedesc alte două încercări de a forţa demisiile unor demnitari ca şi în cazul lui Florin Roman pe motiv de plagiat sau de nereguli în CV. Crezînd că i-a venit vremea, Clotilde Armand, primarul sectorului 1, şi-a pus soţul – matematician – să joace într-un film regizat şi plătit de primăria sectorului 1 cu tema Sorin Grindeanu se dă autorul unei cărţi pe care n-a scris-o.

Un alt USR-ist, Emanuel Ungureanu, s-a gândit c-a venit vremea să-i pună lui Emil Boc la îndoială teza de doctorat.

Şi Clotilde Armand şi Emanuel Ungureanu au crezut că demisia lui Florin Roman e rodul unor dezvăluiri.

S-au înşelat.

Dacă nu se vrea demisia lui Sorin Grindeanu poate să facă Clotilde Armand şi un serial pe Netflix despre soţul care caută cartea lui Sorin Grindeanu.

Nu se va întâmpla nimic.

Surprins de disproporţia dintre măsura decisă de premier şi preşedinte – forţarea demisiei unuia dintre liderii de forţă ai PNL – şi acuzaţiile aduse prin presă, am presupus la vremea respectivă că Florin Roman a stricat nişte jocuri.

Digitalizarea a avut în frunte pînă la Florin Roman mediocrităţi desăvârşite. Asta pentru că Digitalizarea e unul dintre domeniile în care se poate fura pe rupte fără să se vadă. Nu-l cunosc pe Florin Roman. Din activitatea sa de până acum mi-am dat seama că e un căpos şi c-a venit în fruntea ministerului cu gândul să nu facă din post o sinecură. Şi că în acel moment, când Oamenii de bine, s-au prins că vor avea probleme cu căposul i-au ticluit demiterea.

La vremea respectivă am presupus.

Acum ştiu sigur că aşa e.

Cineva mi-a atras atenţia asupra unei postări pe Facebook a lui Florin Roman după demisie. În postare se vorbeşte de o afacere cu o creanţă în urma căreia Oamenii de bine se pricopseau cu vreo 10 milioane de dolari.

M-am interesat şi am aflat că era vorba de o creanţă de 46 milioane de dolari pe care Microsoft urma să-i încaseze prin hotărîre judecătorească definitivă de la statul român. Deşi cei de la Autoritatea pentru Digitalizarea României aveau banii disponibili, totuşi ei tărăgănează plata. Se creează celor de la Microsoft (de la Centru) impresia că aceşti bani nu vor fi primiţi niciodată. Soluţia?

Cesionarea de către Microsoft a creanţei de 46 milioane de dolari unei bănci din România (condusă de cine trebuie) contra sumei de 23 milioane de dolari. Banca lua de la statul român toţi banii.

Afacerea le punea în conturi celor implicaţi vreo 10 milioane de dolari.

Dacă ar fi fost totul cinstit, ADR ar fi trebuit să înfiinţeze o Comisie de negociere. Tranzacţia ar fi trebuit aprobată prin Memorandum discutat în Guvern.

Cum însă era vorba de un tun dat de Oamenii de bine, cei care şi-au făcut din Digitalizare şi Sănătate, sub pretextul Siguranţei naţionale, domeniile în care statul român e jefuit banditeşte, de cum a ajuns ministru lui Florin Roman i s-a pus în faţă să semneze ca primarul.

Cum i s-a pus, presupun, şi lui Vasile Dâncu, abia ajuns ministru, afacerea cu avioanele de 40 de ani vândute statului român de Norvegia în loc să le dea la gunoi.

Dacă el semna, oamenii de bine se alegeau cu o sumă babană, de ordinul milioanelor de dolari.

Florin Roman a refuzat şi atunci a fost demis.

Să se înveţe minte toţi cei care nu ştiu să respecte epoleţii de sub hainele de luptători pentru siguranţa statului român.”

sursa: mediafax NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. Altul

  marți, 21.12.2021 at 16:05

  Să trăiți înălțimea și iscuțimea minții dvs. de cristoi mult încercat în uneltirile conspirației interplanetare. Strălucitul Florinache, ministrul blitz al degetului, a fost victima complotului klingonian de ziua a șaptea și a ordinului mazochist al ducelui de Budă ca să nu dea sau să dea din mână secretul privitor la frecat menta făra degajare de căldură. Oricum pagubă nu este căci trompeta de partid e neobosită și începe să flatuleze exact când e momentul. La cel mai mic semn căcâț izbucnește potopul cunoașterii sistemelor informatice din universitățile, amfiteatrele, tituri maioresciene, spre gloria cercetării.

 2. pilu

  marți, 21.12.2021 at 17:20

  Babalacule, te-ai intresat,ai ? Pai si tie ti s-a dat mura in gura ceea ce trebuia sa scri. De ce nu a iesit Roman sa dea pe goarna (pe vuvuzea, ca suna mai strident) ceea ce stia inaintea ta ? Auzi cand mai scri dupa dictare fa ca Alexa, vino cu dovezi palpabile, sa te si credem. Si am tras o concluzie, Libertatea (ce tampenie ca se numeste asa) este cotidianul in care se spun lucruri din subterane. De acolo de unde provi si tu.

 3. Rusinea

  marți, 21.12.2021 at 17:25

  Cine se aseamana, se aduna ! Prostii se apara intre ei ! Daca unii ar fi stiut sa citeasca si‐ar fi analizat propriul CV ( daca au vreunul ) si ar fi gandit ca nu poseda nici o calificare pentru a ,,se sui,, in posturi publice la asa un nivel. So clanta de la usa e uneori mai desteapta ca aia politica ! Daca nu esti bun de ministru, la ce ai mai ramine si parlamentar ? Inapoi la meseria de baza, ar fi demonstrat decenta si onoare .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Curiozități din limba română: Grupuri de cuvinte care se citesc identic de la stânga la dreapta și invers

Publicat

Știați că, în limba română, există niște grupuri de cuvinte care se citesc la fel, de la stânga la dreapta și invers? Dincolo de cuvintele utilizate în mod curent în vorbire, limba română ascunde şi alte construcţii care definesc curiozităţi ale vocabularului naţional.

Curiozități din limba română

Cea mai mare diferenţă de litere între forma de plural şi singular o are substantivul ”om”. La plural este ”oameni” și diferența este de patru litere, scrie DCNews.ro.

Singurul cuvânt din DEX care conţine patru consoane la sfârşit este „kitsch”, termen folosit pentru a desemna un obiect decorativ de prost gust.

Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din cinci cuvinte ce conțin doar vocale. De exemplu „Oaia aia e a ei”.

„Elenofonele” este cel mai lung cuvânt palindrom (se citește la fel din ambele capete) din limba română (11 litere) și semnifică „vorbitoarele de limbă elenă”.

Palindrom, cu pluralul palindromuri, reprezintă un cuvânt sau un grup de cuvinte care poate fi citit de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul.

Iată câteva exemple: capac, coc, bob, radar, lupul, potop, apa, ara, dud, cojoc, aerisirea, elevele, cazac, rotor, tot, rar, rever, târât, Ana, Ada, așa, ața, axa, Anina, civic.

Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera C. 19.750 de cuvinte din dicționar încep cu această literă.

”Abces” este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC.

Limba română conține și câteva grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul: „Ele fac cafele. „O ramă maro.”

Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere şi îl găsim în dicţionarele medicale, nu şi în DEX. Acesta este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” și este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice care apare mai ales la muncitorii din mine în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

Opt cuvinte din limba română care au dispărut

 • Ardău – ardelean, român care locuiește în Ardeal
 • Boreasă – nevastă, soție
 • Cioareci – ițari, izmene
 • Duhan – tutun (vine de la „a duhni”)
 • Făgădău – crâșmă, birt
 • Torocală – amestecătură, chestii puse laolaltă
 • Zicalaș – cântăreț, scripcar
 • Ciupag – partea iei de la brâu în sus, care are cusături deosebite. 2. bucată de pânză cât o batistă primită de un copil care duce crucea sau sfeșnicul la înmormântare. 3. ie. 4. partea rochiei care îmbracă pieptul și spatele; pieptar, corsaj, mânecar. 5. gulerul cămășii cu flori, al iei. 6. broderie pe pieptul iei.

 

sursa: dcnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Noile prețuri plafonate la gaze și energie electrică. Acord în Coaliția de guvernare. Măsurile se aplică din 1 februarie

Publicat

Coaliția de guvernare a decis luni seara ca prețurile la energie și gaze naturale să fie plafonate. Decizia va fi luată prin OUG.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni seara, noile prețuri plafonate. Acestea vor fi aplicate de la 1 februarie.

„Am reușit să ajungem la un acord, astfel încât plafonul la energia electrică scade de la 1 leu la 0,8 lei per kilowatt, iar limita de consum crește de la 200 kilowați la 500 de kilowați, pentru care se calculează compensarea. Va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 lei per kilowatt.

Pentru consumatorii non-casnici, prețul va fi plafonat la un leu pe kilowatt.

La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kwh, iar limita de consum pentru cinci luni va crește de la 1000 la 1500 kilowați. Se va aplica și un discount de 40%, de la 33% la 40%, cu un preț de 0,221 lei/kwh. Pentru IMM, școli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura preț de 0,37 lei/kwh.

Am luat decizia ca toate facturile emise greșit să fie stornate și retrimise, fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități.

Plafonarea se aplică de la 1 februarie până la 31 martie, urmând ca în această perioadă să venim cu o analiză și să luăm decizii în continuare”, a declarat premierul.

Nicolae Ciucă a precizat că impactul bugetar pentru plafonare este de aproximativ 3 miliarde lei.

De asemenea, a mai spus că este vorba despre o plafonare a prețurilor, nu se renunță la liberalizarea pieței.

Au fost peste 1 milion de facturi greșite.

Premierul a precizat că ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor nu va întârzia mai mult decât săptămâna viitoare pentru a putea fi aplicate.

Care au fost variantele inițiale

Membrii Coaliției de guvernare s-au reunit luni seara în ședință pentru a decide măsuri care să ducă la stoparea creşterii facturilor la energie electrică şi gaze.

Varianta PNL a fost revenirea la preț reglementat pentru o perioadă de până la șase luni pentru consumatorii casnici și variante de compensare de la buget pentru companii.

PSD a propus plafonarea prețului la energie și gaz la o valoare mai mică decât cea stabilită anul trecut, dublarea volumului pentru care prețul este compensat și reducerea TVA la 5%.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mesaje-capcană în mediul online. Atenție ce link-uri deschideți după ce primiți mesaje pe rețele social media

Publicat

Au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele social media, a atenționat Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Este vorba despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul ‘seamănă cu tine’, ‘apari în acest video’ sau ‘tu ești în videoclip’. Aceasta a mai fost semnalată și anul trecut.

Potrivit DNSC, mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză și conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului și a-l determina să dea click.

De obicei, accesarea acelui link nu afișează nimic pe dispozitiv, dar poate duce la pierderea accesului pe contul de social media folosit în acel moment.

Ce trebuie să faceți dacă ați dat click pe acel link sau vedeți că din contul dvs s-au transmis astfel de mesaje

1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)

2. Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.

Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

3. Verificați aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.

4. Verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.

5. Scanați dispozitivul cu o soluție de securitate (antivirus).


 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Vești bune pentru românii care locuiesc la bloc. Se vor putea cere bani de la stat pentru mai multe lucrări de renovare

Publicat

Autoritățile vor să introducă noi tipuri de lucrări de intervenții/activități pe lista celor eligibile, în cadrul programului privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.

Astfel, pe lângă lucrările de reabilitare termică, se vor putea primi bani de la stat și pentru lucrări de reabilitare a instalațiilor de iluminat din spațiile comune ale blocului, pentru montarea sau înlocuirea sistemelor de ventilație și pentru înlocuirea ascensoarelor sau a instalațiilor electrice și de apă. 

Citește și Românii vor primi bani de la stat pentru lucrări care reduc factura la energie. Lista programelor anunțate de Ministrul Mediului

De asemenea, toate cheltuielile legate de elaborarea documentelor necesare vor putea primi finanțare și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat în data de 7 ianuarie un proiect de OG pentru modificarea și completarea OUG nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

Vezi AICI proiectul.

Prin actul normativ se urmărește eficientizarea Programului național multianual privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, prin introducerea în lista cheltuielilor eligibile a unor lucrări de intervenție care să conducă la o renovare, cel puțin, moderată, precum și a cheltuielilor necesare elaborării documentației tehnico-economice.

„Modificările aduse programului multianual pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe vor conduce la creșterea nivelului de ambiție în ceea ce privește renovarea energetică a acestora, prin obținerea a cel puțin 30% economii de energie primară, prin stabilirea unei liste actualizate a listei de cheltuieli eligibile pentru renovare moderată sau aprofundată și prin creșterea nivelului de ambiție a indicatorilor de performanță pentru proiectele depuse în cadrul programului”, se precizează în nota de fundamentare.

Pentru a crește rata de renovare a blocurilor, se propune în cadrul proiectului de act normativ finanțarea din fonduri de la bugetul de stat sau din alte surse legal constituite a cheltuielilor necesare pentru elaborarea documentațiilor tehnico- economice.

De asemenea, se va avea în vedere revizuirea/completarea listei de intervenții eligibile, dar și introducerea unor indicatori de performanță pentru proiectele depuse în cadrul programului pentru monitorizarea economiilor de energie.

Astfel, suplimentar față de lista de lucrări de intervenție/activități pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, eligibile, prevăzute în legislația în vigoare, se propun:

– lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea/repararea/ înlocuirea instalației de ventilare (inclusiv a spațiilor comune), respectiv prevederea de soluții de ventilare mecanică cu recuperare de căldură cu performanță ridicată, centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată;

– lucrări de reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii;

– montarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri și alte activități care conduc la realizarea scopului proiectului;

– implementarea sistemelor de reglare și automatizare a clădirilor/sistemelor de management a energiei clădirilor (BEM), inclusiv a sistemelor de răcire, care permit gestionarea eficientă a energiei pentru utilizatorii finali;

– acolo unde este posibil, să se treacă la înlocuirea ascensoarelor, a instalațiilor electrice și de apă, de scurgere și de canalizare cu sisteme mai moderne și mai eficiente;

– pentru clădirile rezidențiale supuse unei renovări majore, cu mai mult de 10 locuri de parcare, instalarea infrastructurii de cablare, respectiv conducte pentru cabluri electrice, pentru fiecare loc de parcare care să permită instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare a vehiculelor electrice.

Față de lista de lucrări de reabilitare termică a anvelopei, se propune suplimentar introducerea următoarelor lucrări eligibile:

– izolarea termică a fațadei – partea vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a părţii vitrate;

– izolarea termică a planșeelor sau a pereților dintre spațiul încălzit și alte spații comune neîncălzite;

– asigurarea unui nivel ridicat de etanșeitate la aer a anvelopei clădirii, atât prin montarea adecvată a tâmplăriei termoizolante în anvelopa clădirii, cât și prin aplicarea de tehnologii adecvate de reducere a permeabilității la aer a elementelor de anvelopă opace și asigurarea continuității stratului etanș la nivelul anvelopei clădirii.

Față de lista de lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire, se propune suplimentar introducerea următoarelor lucrări eligibile:

– lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin:

a) prevederea unui concept rezonabil de ventilare naturală sau mecanică care poate include dispozitive/fante/grile pentru aerisirea controlată a spațiilor ocupate și evitarea apariției condensului pe elementele de anvelopă, sau

b) prevederea de soluții de ventilare mecanică cu recuperare de căldură cu performanță ridicată, centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată.

– montarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri şi alte activităţi care conduc la realizarea scopului proiectului:

a) montarea unor sisteme inteligente de contorizare, urmărire și înregistrare a consumurilor energetice şi/sau, după caz, instalarea unor sisteme de management energetic integrat, precum sisteme de automatizare, control şi/sau monitorizare, care vizează şi fac posibilă economia de energie la nivelul sistemelor tehnice ale clădirii;

b) montarea echipamentelor de măsurare a consumurilor de energie din clădire pentru energie electrică şi energie termică;

c) realizarea lucrărilor de racordare/branşare/rebranşare a clădirii la sistemul centralizat de producere şi/sau furnizare a energiei termice;

d) realizarea lucrărilor de înlocuire a instalației de încălzire interioară cu distribuție orizontală la nivelul apartamentelor și modul de apartament inclusiv cu reglare și contorizare inteligentă;

e) implementarea sistemelor de management al consumurilor energetice: achiziționarea şi instalarea sistemelor inteligente pentru gestionarea energiei.

– lucrări de înlocuire a cazanului din centrala termică de bloc/scară, în scopul creşterii randamentului şi al reducerii emisiilor de CO2, cu cazane pe gaz în condensație, compatibile cu combustibilii gazoși regenerabili.

Se propune suplimentar introducerea unor lucrări eligibile de reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii, astfel:

a) reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate;

b) înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED;

c) instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare/prezenţă, acolo unde acestea se impun pentru economie de energie.

„Cu privire la indicatorii de performanță care urmează a fi stabiliți pentru a atinge pragul unei renovări aprofundate, este necesară modificarea prevederilor din OUG nr. 18/2009 referitoare la încadrarea consumului anual specific de energie calculat pentru încălzirea locuințelor sub valoarea 100 kWh/m² arie utilă, în condiții de eficiență economică, prin definirea de valori limită pentru consumul specific de energie primară pe utilități relevante (adică cele pentru care există sisteme/instalații prin care se consumă energie), dar și pentru indicatorii parțiali de performanță energetică pentru anvelopa clădirii (valori U/rezistențe termice corectate) și pentru instalații/echipamente.

Valorile vor fi stabilite în funcție de indicatorii prevăzuți în metodologia de calcul a performanței energetice a clădirilor (aflată în fază finală de revizuire), preconizată a fi aprobată la finalul anului în curs, și vor fi fundamentate pe baza rezultatelor aplicării ghidului de bună practică privind atingerea nivelurilor optime, din punct de vedere al costurilor, al cerințelor minime de performanță energetică a diverselor categorii de clădiri (aflat în fază finală de redactare), urmărindu-se tranziția către nivelurile stabilite pentru nZEB la renovarea energetică a clădirilor existente”, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului.

De asemenea, proiectul stabilește că realizarea auditului energetic, a expertizei tehnice, proiectarea lucrărilor de intervenție, precum și verificarea documentațiilor tehnice pentru autorizare sau realizarea certificatelor energetice la finalizarea lucrărilor vor putea fi finanțate integral din fondurile aferente PNRR.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate