Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ion Cristoiu, dezvăluiri despre demisia lui Florin Roman de la ”Digitalizare”: era demisionat înainte de începerea campaniei

Publicat

roman

Florin Roman ar fi fost forțat să demisioneze de la Ministerul Digitalizării deoarece a împiedicat o tranzacție prin care Microsoft cesiona o creanță de 46 milioane de dolari unei bănci din România contra sumei de 23 milioane de dolari, banca lua toţi banii de la statul român, iar celor implicaţi în afacere le intra în conturi vreo 10 milioane de dolari.

Dezvăluirile au fost făcute de publicistul Ion Cristoiu pe blogul său, iar acesta susține că informațiile pe care le deține sunt sigure și că deputatul de Alba numit ministru la ”Digitalizare” a fost demis înainte de izbucnirea scandalului în presă.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Demisia lui Florin Roman din funcția de ministru al Digitalizării a stârnit într-o parte a presei noastre răcnete de entuziasm despre cât de puternică e presa, bătăi cu pumnul în piept de cît de temuși ar trebui să fie ziariștii şi mai ales coruri de slavă aduse regimului Iohannis, pentru că nu tratează presa cu sictir.

Totul a pornit de la realitatea că demisia lui Florin Roman, o demisie forțată de premier şi de președinte, a venit în urma unei campanii de dezvăluiri, dar şi de atacuri duse de ziarul Libertatea.

Aşa cum am mai scris, faţă de alte campanii îndreptate împotriva unui politician, cum a fost, de exemplu, cea angajată împotriva lui Florin Cîţu pentru un moment din trecutul american al acestuia, cea împotriva lui Florin Roman e ca o adiere faţă de un uragan.

Cu excepţia unor însemnări făcute pe Facebook de Dacian Cioloș şi a unor comentarii în câteva site-uri înfrăţite cu Libertatea din toate punctele de vedere, campania n-a depăşit hotarele unei publicaţii.

E drept, cine ştie cum se angajează campaniile de presă şi-a dat seama că nu e vorba de o dezvăluire pusă la dispoziţia publicului de un ziar de dragul scoop-ului, ci de o campanie vizând demiterea unui demnitar.

Din acest punct de vedere, n-avem ce reproşa ziarului. Orice publicaţie ar fi procedat la fel. Nu e de ici de colea să treci drept dărâmătoare de miniştri.

Şi cum demnitarul respectiv şi-a dat demisia s-a făcut imediat legătura între campania dusă de ziar şi plecarea demnitarului ca despre o relaţie cauză-efect, Florin Roman a fost forţat să demisioneze sub puternica impresie stîrnită în Palate de dezvăluirile şi atacurile unui ziar.

De aici ivirea unui război ridicol între Libertatea şi Dacian Cioloş, în chestiunea cine i-a dat lui Florin Roman brânciul fatal.

De aici umflarea în pene a celor de la Libertatea, convinşi că e suficient să scrie ei de rău despre cineva pentru ca respectivul să demisioneze sau şi mai şi să ajungă la închisoare. De aici ivirea şi înflorirea iluziei că în România lui Klaus Iohannis Presa e a patra putere în stat. Evident, în alte ţări mai de soare pline dezvăluirile şi atacurile unei publicaţii de acest gen ar fi dus în chip automat la demisia demnitarului.

Sunt ţări în care un politician îşi face harakiri şi dacă se dezvăluie în presă că în copilărie a scris o poezie proastă. În România însă, unde presa a dezvăluit afaceri de corupţie incredibile, abuzuri în funcţie, promovări ale incompetenţilor fără să se întîmple nimic, e o glumă proastă a vedea în demisia lui Florin Roman o victorie a presei.

Aşa cum am mai scris, în cazul lui Florin Roman ne întâlnim cu o manevră de lungă tradiţie în postdecembrism. Presa e folosită, deseori fără să-şi dea seama, pentru a crea pretextul scoaterii din joc a cuiva. Se dă unui ziar documente pentru dezvăluirile de ordinul unei campanii şi, după câteva zile de campanie de presă, colegii sau şefii celui atacat îl forţează să demisioneze pe motiv că afectează imaginea publică a instituţiei.

Din acest punct de vedere, Florin Roman era demisionat înainte de începerea campaniei.

Campania a fost un simplu pretext.

Că e aşa ne-o dovedesc alte două încercări de a forţa demisiile unor demnitari ca şi în cazul lui Florin Roman pe motiv de plagiat sau de nereguli în CV. Crezînd că i-a venit vremea, Clotilde Armand, primarul sectorului 1, şi-a pus soţul – matematician – să joace într-un film regizat şi plătit de primăria sectorului 1 cu tema Sorin Grindeanu se dă autorul unei cărţi pe care n-a scris-o.

Un alt USR-ist, Emanuel Ungureanu, s-a gândit c-a venit vremea să-i pună lui Emil Boc la îndoială teza de doctorat.

Şi Clotilde Armand şi Emanuel Ungureanu au crezut că demisia lui Florin Roman e rodul unor dezvăluiri.

S-au înşelat.

Dacă nu se vrea demisia lui Sorin Grindeanu poate să facă Clotilde Armand şi un serial pe Netflix despre soţul care caută cartea lui Sorin Grindeanu.

Nu se va întâmpla nimic.

Surprins de disproporţia dintre măsura decisă de premier şi preşedinte – forţarea demisiei unuia dintre liderii de forţă ai PNL – şi acuzaţiile aduse prin presă, am presupus la vremea respectivă că Florin Roman a stricat nişte jocuri.

Digitalizarea a avut în frunte pînă la Florin Roman mediocrităţi desăvârşite. Asta pentru că Digitalizarea e unul dintre domeniile în care se poate fura pe rupte fără să se vadă. Nu-l cunosc pe Florin Roman. Din activitatea sa de până acum mi-am dat seama că e un căpos şi c-a venit în fruntea ministerului cu gândul să nu facă din post o sinecură. Şi că în acel moment, când Oamenii de bine, s-au prins că vor avea probleme cu căposul i-au ticluit demiterea.

La vremea respectivă am presupus.

Acum ştiu sigur că aşa e.

Cineva mi-a atras atenţia asupra unei postări pe Facebook a lui Florin Roman după demisie. În postare se vorbeşte de o afacere cu o creanţă în urma căreia Oamenii de bine se pricopseau cu vreo 10 milioane de dolari.

M-am interesat şi am aflat că era vorba de o creanţă de 46 milioane de dolari pe care Microsoft urma să-i încaseze prin hotărîre judecătorească definitivă de la statul român. Deşi cei de la Autoritatea pentru Digitalizarea României aveau banii disponibili, totuşi ei tărăgănează plata. Se creează celor de la Microsoft (de la Centru) impresia că aceşti bani nu vor fi primiţi niciodată. Soluţia?

Cesionarea de către Microsoft a creanţei de 46 milioane de dolari unei bănci din România (condusă de cine trebuie) contra sumei de 23 milioane de dolari. Banca lua de la statul român toţi banii.

Afacerea le punea în conturi celor implicaţi vreo 10 milioane de dolari.

Dacă ar fi fost totul cinstit, ADR ar fi trebuit să înfiinţeze o Comisie de negociere. Tranzacţia ar fi trebuit aprobată prin Memorandum discutat în Guvern.

Cum însă era vorba de un tun dat de Oamenii de bine, cei care şi-au făcut din Digitalizare şi Sănătate, sub pretextul Siguranţei naţionale, domeniile în care statul român e jefuit banditeşte, de cum a ajuns ministru lui Florin Roman i s-a pus în faţă să semneze ca primarul.

Cum i s-a pus, presupun, şi lui Vasile Dâncu, abia ajuns ministru, afacerea cu avioanele de 40 de ani vândute statului român de Norvegia în loc să le dea la gunoi.

Dacă el semna, oamenii de bine se alegeau cu o sumă babană, de ordinul milioanelor de dolari.

Florin Roman a refuzat şi atunci a fost demis.

Să se înveţe minte toţi cei care nu ştiu să respecte epoleţii de sub hainele de luptători pentru siguranţa statului român.”

sursa: mediafax NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. Altul

  marți, 21.12.2021 at 16:05

  Să trăiți înălțimea și iscuțimea minții dvs. de cristoi mult încercat în uneltirile conspirației interplanetare. Strălucitul Florinache, ministrul blitz al degetului, a fost victima complotului klingonian de ziua a șaptea și a ordinului mazochist al ducelui de Budă ca să nu dea sau să dea din mână secretul privitor la frecat menta făra degajare de căldură. Oricum pagubă nu este căci trompeta de partid e neobosită și începe să flatuleze exact când e momentul. La cel mai mic semn căcâț izbucnește potopul cunoașterii sistemelor informatice din universitățile, amfiteatrele, tituri maioresciene, spre gloria cercetării.

 2. pilu

  marți, 21.12.2021 at 17:20

  Babalacule, te-ai intresat,ai ? Pai si tie ti s-a dat mura in gura ceea ce trebuia sa scri. De ce nu a iesit Roman sa dea pe goarna (pe vuvuzea, ca suna mai strident) ceea ce stia inaintea ta ? Auzi cand mai scri dupa dictare fa ca Alexa, vino cu dovezi palpabile, sa te si credem. Si am tras o concluzie, Libertatea (ce tampenie ca se numeste asa) este cotidianul in care se spun lucruri din subterane. De acolo de unde provi si tu.

 3. Rusinea

  marți, 21.12.2021 at 17:25

  Cine se aseamana, se aduna ! Prostii se apara intre ei ! Daca unii ar fi stiut sa citeasca si‐ar fi analizat propriul CV ( daca au vreunul ) si ar fi gandit ca nu poseda nici o calificare pentru a ,,se sui,, in posturi publice la asa un nivel. So clanta de la usa e uneori mai desteapta ca aia politica ! Daca nu esti bun de ministru, la ce ai mai ramine si parlamentar ? Inapoi la meseria de baza, ar fi demonstrat decenta si onoare .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax