Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ISU: Pentru unele clădiri în care funcţionează şcoli şi grădiniţe nu este nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu. Câte sunt neautorizate

Publicat

autospeciale isu alba

autospeciale ISU Alba_5 Nu toate şcolile trebuie să aibă autorizaţie de securitate la incendiu. Doar pentru clădirile la care au fost făcute lucrări de modernizare sau sunt funcţionale în sedii mai noi există această obligaţie.

Obligativitatea obținerii avizului/ autorizației de securitate la incendiu este aplicabilă construcțiilor noi cu destinația de învățământ sau celor existente la care s-au efectuat lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinației și pentru care, la data când au fost date în exploatare, legislația prevedea această obligație, a anunţat IGSU, încă de anul trecut.

Pentru toate celelalte clădiri având destinația de unități școlare, atât în învățământul preuniversitar cât și în învățământul universitar, care au fost puse în funcțiune anterior introducerii obligației legale de obținere a autorizației de securitate la incendiu, pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță a activității sunt executate anual controale de verificare a apărării împotriva incendiilor, precum și activități de informare preventivă și educare a elevilor și studenților asupra modului de comportament în cazul producerii unui incendiu sau altei situații de urgență, potrivit sursei citate.

Controalele desfășurate includ și executarea de exerciții de alarmare-evacuare, cu angrenarea elevilor, studenților, cadrelor didactice și personalului auxiliar, pentru formarea deprinderilor acestora în comportamentul în caz de producere a unei situații de urgență.

Potrivit ISU, la nivel naţional, pentru peste 22.000 de clădiri ale unităţilor de învăţământ preuniversitar legislaţia nu prevede această obligaţie, însă în alte 4000 de cazuri vor trebui obţinute avize.

În ţară, un număr de 145 de unităţi şcolare au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu, în acest an. Înainte de începerea anului şcolar, reprezentanţii ISU au desfășurat activități de inventariere a clădirilor existente la nivel național în care funcționează școli și grădinițe și de identificare a condițiilor pentru asigurarea climatului de securitate.

Construcțiile de învățământ au fost introduse în mod explicit în legislația națională în categoriile de construcții, instalații tehnologice și alte amenajări care se supun avizării și/ sau autorizării privind prevenirea și stingerea incendiilor, odată cu intrarea în vigoare a HG 571/1998 pentru aprobarea categoriilor de construcții, instalații tehnologice și alte amenajări care se supun avizării și/ sau autorizării, în prezent abrogată.

Anterior adoptării acestor acte normative, obligația obținerii autorizației era reglementată doar pentru construcțiile noi sau pentru cele existente la care s-au efectuat lucrări de dezvoltare, în cazul construcțiilor de învățământ obținerea autorizației fiind obligatorie de exemplu doar în cazul în care aceste construcții înglobau o sală aglomerată.

Legislaţia a fost actualizată prin HG 1379/2006 şi anul acesta, prin 571/2016, act normativ care a abrogat hotărârea de acum 10 ani.

ISU Alba a informat, în august, că potrivit noii legislaţii au nevoie de autorizaţiile de securitate la incendii, printre altele, spaţiile de cel puţin 150 mp pentru învăţământ, supraveghere, îngrijire sau cazare/ adăpostire copii preşcolari, elevi, studenţi, bătrâni, persoane cu dizabilităţi/ lipsite de adăpost

Vezi şi ISU Alba: Categoriile de construcţii care se supun avizării şi autorizării privind securitatea la incendiu, reguli şi noutăţi

Potrivit legislaţiei în vigoare, construcţiile trebuie să fie proiectate şi executate astfel încât pe timpul unui incendiu să limiteze propagarea focului şi fumului în interiorul edificiului cât şi la vecinătăţi, dar mai ales să garanteze securitatea persoanelor aflate la faţa locului. Astfel, pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, sunt necesare obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu, documente care certifică îndeplinirea cerinţelor esenţiale cu privire la securitatea la incendiu.

Sunt exceptate de la avizare privind securitatea la incendiu anumite construcţii, sisteme de instalaţii, precum şi anumite construcţii sau amenajări temporare, care se supun direct autorizării privind securitatea la incendiu, dat fiind faptul că etapa autorizării, în aceste situaţii, poate asigura exercitarea unui control suficient pentru conformarea privind securitatea la incendiu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax