Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Izolare și pentru rudele excursioniștilor de la Liceul de Arte din Alba Iulia, întorși din Italia. Precizări de la DSP și liceu


Publicat

Rudele elevilor de la Liceul de Arte ”Regina Maria” și ale profesorilor care s-au întors din Italia sunt și ele obligate să stea la izolare timp de 14 zile.

Elevii și profesorii au fost plasați în carantină, la domiciliu pentru 14 zile, chiar din noaptea de duminică, când au ajuns la Alba Iulia. 

Elevă de la Liceul de Arte din Alba Iulia, în CARANTINĂ la Boli Infecțioase. Va fi internată și mama fetei. Precizările DSP

Măsura pentru plasarea în carantină a membrilor familiilor acestora a fost luată marți seara, la două zile după întoarcerea elevilor din Italia, în urma unei dispoziții a Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit dispoziției MAI, cetățenii care vin din zonele afectate de coronavirus, precum și rudele acestora care domiciliază la aceeași adresă au OBLIGAȚIA de a nu părăsi domiciliul declarat pe o perioadă de 14 zile de la sosirea în țară.

Decizia luată de MAI a fost comunicată directorului liceului, marți seara, de către reprezentanții DSP Alba, iar acesta ar fi postat comunicatul oferit de DSP pe un grup intern al persoanelor în cauză.

De asemenea, informația a fost dată și către presă. Miercuri, persoanele respective au fost anunțate telefonic despre obligativitatea la izolare.

CITEȘTE ȘI: DSP Alba: Cei care vin din zonele afectate de coronavirus, OBLIGAȚI să stea în casă 14 zile. Dacă nu, riscă amenzi și închisoare

Tot miercuri, 26 februarie, la verificarea de seară, echipe mixte formate din reprezentanți DSP și IPJ Alba le vor înmâna formulare tipizate rudelor copiilor și profesorilor, formulare care vor fi completate pe propria răspundere că au luat la cunoștință obligativitatea de a sta în izolare timp de 14 zile.

De asemenea, aceștia vor semna, la fiecare vizită, o fișă de prezență. Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat că, pe lângă verificarea și monitorizarea persoanelor aflate în izolare, medicii DSP fac și informarea.

Mai exact, persoanele în cauză primesc pliante despre coronavirus și sunt informați despre măsurile de igienă care trebuie luate. 

Reamintim că un grup de 45 elevi și 6 profesori au plecat mai repede din Italia, dintr-o zonă afectată de coronavirus, unde aceștia se aflau într-o excursie.

CITEȘTE ȘI: UPDATE: Autocar cu elevi din Alba, așteptat la frontieră. Copiii se întorc din Italia, dintr-o zonă afectată de coronavirus

Potrivit DSP Alba, toate persoanele din grup se simt bine și nu au probleme de sănătate.

Comunicatul DSP de marți seara

DSP Alba a transmis, într-un comunicat de presă, următoarele: ”în urma dispoziției, Ministerului Afacerilor Interne, Departamentul Pentru Situații de Urgență, Direcția de Sănătate Publică Alba avertizează cetățenii care vin din zonele afectate de coronavirus, precum și rudele acestora care domiciliază la aceeași adresă, că au OBLIGAȚIA  de a nu părăsi domiciliul declarat pe o perioadă de 14 zile de la sosirea în țară.

Nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu atrage după caz răspunderea contravenționala sau penală, astfel:

– se sancționează cu amendă de la 500 la 1500 lei, fapta de „nerespectarea măsurilor de ordine luate de organele competente in caz de calamități naturale sau alte pericole publice” prev de art 2 alin 29, coroborat cu art 3 lit c din Legea 61/1991 rep.

– se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amenda, fapta de nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli – prevăzută de art. 352 din Codul Penal.

În perioada următoare, la nivelul județului Alba urmează controale mixte, formate din specialiști ai DSP și polițiști din cadrul IPJ Alba, asupra tuturor persoanelor vizate. De asemenea, persoanele controlate vor primi pliante cu instrucțiuni.

În cazul acestei boli, la fel ca și în cazul altor boli infecțioase, cea mai bună cale să evitați infecția este respectarea strictă a regulilor de igienă. În primul rând ar trebui să vă spălați pe mâini cu apă caldă și săpun (cel puțin 20 de secunde) și să evitați contactul mâinilor nespălate cu mucoasa (ochi, nas, gură). Mai mult decât atât, este recomandat să evitați contactul cu persoanele bolnave și să aveți mare grijă când luați contact cu animale de fermă. Carnea, peștele sau fructele de mare trebuie să fie preparate la temperatură ridicată pentru un timp îndelungat (prin fierbere, prăjire sau coacere).

E important să urmați regulile deoarece nu există deocamdată niciun vaccin pentru acest tip de virus”, se arată în comunicat.

De asemenea, reprezentanții Liceului de Arte ”Regina Maria” au transmis un comunicat de presă cu privire la situație, dar și la mai multe informații vehiculate în spațiul public.

”Un grup de 45 elevi și 6 profesori au plecat într-o excursie în Italia, joi, 20 februarie 2020, după efectuarea cursurilor. La ora plecării nu era transmis niciun semnal de alarmă din Italia referitor la Coronavirus… Nu s-a difuzat nicio știre cu referire la acest virus (în Italia), altfel nu pleca nimeni în excursie.

Întoarcerea grupului de elevi și profesori din Italia a fost sub stricta coordonare a autorităților române, care au ținut legătura cu profesorii însoțitori ai grupului de la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia. Menționăm: Ministrul Educației, Ministrul Sănătății, Secretarul de Stat și Șef DSU, Raed Arafat.

Din data de 23.02 2020 (sâmbătă seara), grupul a fost în permanentă legătură, până la sosirea în Alba Iulia (duminică noaptea) cu domnul Prefect Albu Nicu, Inspector Școlar General Sandu Cornel, Inspector Principal Piază Radu și Directorul Liceului de Arte ”Regina Maria” prof. dr. Chiciudean Ioan.

Așadar, grupul de excursioniști a revenit în țară în data de 23 februarie, toți membrii mergând la domiciliile lor, cu familia sau la alte familii unde au rămas în carantină.

Foarte important de menționat este faptul că niciun elev, niciun profesor și niciun părinte aflat în carantină nu a părăsit domiciliul; niciun profesor și niciun elev nu a necesitat spitalizare; nicio persoană din grup nu prezintă simptome ale coronavirusului. Toți elevii și profesorii se simt bine. Niciun elev sau profesor nu a prezentat și nu prezintă stări febrile (temperatură peste 37 grade), așa cum s-a vehiculat și dezinformat opinia publică, fapt ce generează panica în rândul acestora.

Zilnic, fiecare persoană aflată în carantină este monitorizată de către personalul specializat al DSP. Carantina durează 14 zile, conform protocolului în vigoare și stabilit de către autorități. Frații elevilor plecați în excursia sus menționată, care au rămas în țară și care au mers la cursuri, nu au intrat în contact cu familia aflată în carantină ci stau la rude cu unul din părinți. Acasă, deci, nu sunt ambii părinți (un părinte este la rude).

Prof. Sorina Țibacov, când a mers luni la școală, nu a intrat în contact cu soțul întors din Italia. În prezent, cei doi stau în carantină.

Cursurile la Liceul de Arte ”Regina Maria” se desfășoară normal. Amintim că, echipa managerială a instituției nu a trimis niciun profesor la poartă cu mențiunea de a se părăsi urgent unitatea de învățământ.

Rugăm respectuos să nu inducem cetățenii în eroare, să nu discredităm această școală unică din județ prin profilul ei vocațional artistic și să ne informăm cu mult mai multă atenție asupra ceea ce înseamnă coronavirus și care sunt măsurile de prevenire necesare (igiena ș.a.)”, se arată în comunicatul instituției.



ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Alin

    joi, 27.02.2020 at 08:54

    Conducerea DSP trebuia sa faca acest lucru duminica!
    Din cauza asta trebuie demisa toata conducerea!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cinci bărbați din Jidvei și Șona s-au ales cu dosare penale după ce au furat știuleți de porumb și lucernă

Publicat

Patru bărbați din Jidvei s-au ales cu dosar penal după ce au fost prinși de polițiștii de la IPJ Alba, în timp ce transportau știuleți de porumb furați de pe terenul unui gospodar din comună. 

De asemenea, și un tânăr din Șona s-a ales cu tot cu dosar penal după ce a furat știuleți dar și aproape 100 de kilograme de lucernă. 

Potrivit IPJ Alba, în noaptea de 09/10 august 2020, în jurul orei 01.00, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei, împreună cu polițiștii rutieri din Blaj i-au depistat pe 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 41 și 49 de ani, din comuna Jidvei, în timp ce transportau cu un autovehicul, pe raza extravilanului localității Bălcaciu, 198 de știuleți de porumb, sustrași de pe terenul unui bărbat de 52 de ani, din comuna Jidvei.

Și în seara zilei de 09 august 2020, aceștia l-au depistat pe un tânăr de 19 ani, din comuna Șona, în timp ce transporta cu un atelaj hipo, pe un drum agricol de pe raza localității Bălcaciu, 58 de știuleți și 80 de kilograme de lucernă, sustrase tot de pe terenurile situate pe raza extravilanului localității Bălcaciu.

Pe numele acestora au fost întocmite dosare penal pentru furt.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Două femei din Alba Iulia, prinse în FLAGRANT când furau bani din poșeta unei alte femei. Polițiștii au fost pe fază

Publicat

Două femei din Alba Iulia au fost prinse de polițiștii din Sebeș, chiar în momentul în care furau bani din poșeta unei femei. Sunt cercetate în prezent pentru furt, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

La data de 08 august 2020, patrula de siguranță publică din cadrul Poliției Minicipiului Sebeș, împreună cu un jandarm din cadrul IJJ Alba, le-au surprins în flagrant, pe două femei, de 31 și 39 de ani, din Alba Iulia, în timp ce ar fi sustras bani, din geanta unei femei de 78 de ani, din Sebeș.

Se pare că, una dintre femei i-ar fi distras atenția păgubitei, iar cealaltă profitând de neatenția acesteia i-a sustras din poșetă suma de 243 de lei.

Față de cele două femei a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de furt, iar banii au fost recuperați și predați prsoanei vătămate.

Sursă: IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un minor din Vințu de Jos a furat calul unui vecin și l-a vândut în Sebeș. Polițiștii l-au prins și i-au făcut dosar penal

Publicat

cal

Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos l-au identificat pe un tânăr din Vințu de Jos, ca persoană bănuită de furtul unui cal în valoare de 4.000 de lei. Tânărul ar fi vândut animalul unei persoane din Sebeș.

Potrivit IPJ Alba, la data de 09 august 2020, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați de către un cetățean din comună, cu privire la faptul că, în noaptea precedentă, i-a dispărut, un cal în valoare de 4.000 de lei, pe care, în seara zilei de 08 august, l-a lăsat legat în fața imobilului în care locuiește.

În urma investigațiilor efectuate, polițiștii au reușit să-l identifice pe un tânăr de 17 ani, din comuna Vințu de Jos, ca și persoană bănuită de săvârșirea furtului.

După ce a furat animalul, tânărul l-ar fi vândut pe raza municipiului Sebeș.

Animalul a fost recuperat și restituit păgubitului, iar față de tânărul bănuit de furt a fost întocmit dosar penal în cadrul căruia este cercetat pentru furt calificat.

sursa foto: arhiva alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

779 cazuri de COVID-19 în România, în ultimele 24 de ore, după doar 6.607 testări. 476 de pacienți la ATI

Publicat

Numărul total de cazuri confirmate COVID-19 în România a ajuns la 62.547, potrivit datelor transmise luni, 10 august, de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Au fost înregistrate 779 cazuri noi, în ultimele 24 de ore, după doar 6.607 de testări. Sunt 476 de persoane internate la ATI.

Vezi și ALBA: Patru cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Până duminică, erau raportate 61.768 de cazuri (1.145 noi), 30.119 pacienți vindecați, 6.371 asimptomatici externați la 10 zile după depistare, 2.700 decese (41 decese noi), 1.378.727 de teste de teste prelucrate (13.353 efectuate în ultimele 24 de ore, 8.561 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.792 la cerere).

Situația cazurilor noi vs. numărul testări din ultimele zile:

10 august779 cazuri noi după 6.607 teste (1.385.334 de teste în total; 4.738 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 1.869 la cerere)

9 august – 1.145 cazuri noi, după 13.353 teste (1.378.727; 8.561 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 4.792 la cerere)

8 august – 1.350 de cazuri noi după 21.444 (1.364.759 de teste, în total; 13.353 efectuate în ultimele 24 de ore, din care 8.561 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.792 la cerere; 615 rezultate comunicate anterior celor 24 de ore)

7 august – 1.378 de cazuri noi după 23.946 (1.343.315 de teste, în total; 23.946 efectuate în ultimele 24 de ore, din care 14.276 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 9.670 la cerere)

6 august – 1.345 cazuri noi după 24.147 teste (1.319.369 teste în total; 24.147 în ultimele 24 de ore din care 14.887 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 9.260 la cerere)

5 august – 1.309 cazuri noi după 24.108 testări (1.295.222 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 15.956 teste în baza definiției de caz și a protocolului medical, 8.152 la cerere)

4 august – 1.232 cazuri noi după 20.581 teste (1.268.899 de teste în total; 20.581 efectuate în ultimele 24 de ore, 13.033 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 7.548 la cerere).

3 august – 823 cazuri noi după 8.045 teste (1.248.318 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 8.045 teste, din care 5.646 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 2.399 la cerere)

2 august – 1.075 cazuri noi după 14.215 teste (1.240.273 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 8.525 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 5.690 la cerere)

1 august – 1.225 cazuri noi după 23.451 teste (1.226.058 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 13.756 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 9.695 la cerere)

30 iulie – 1.356 cazuri noi după 23.401 teste (1.177.630 teste în total; 23.346 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.566 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.780 la cerere; au fost raportate și rezultatele a 56 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore)

Situația îmbolnăvirilor pe județe – 10 august – sursă INSP:

Județ / Număr de cazuri confirmate (total) / Număr de cazuri nou confirmate:

Mun. București – 7454 – 132

Suceava – 4741 – 10

Argeș – 4102 – 40

Brașov – 3683 – 44

Prahova – 2692 – 60

Galați – 2561 – 27

Dâmbovița – 2344 – 25

Vrancea – 2022 – 47

Bacău – 1842 – 27

Iași – 1772 – 12

Timiș – 1636 – 16

Buzău – 1581 – 25

Neamț – 1535 – 7

Ilfov – 1516 – 17

Cluj – 1456 – 11

Bihor – 1331 – 37

Arad – 1280 – 9

Botoșani – 1204 – 1

Constanța – 1182 – 16

Gorj – 1127 – 22

Hunedoara – 1127 – 5

Brăila – 1093 – 23

Mureș – 1091 – 9

Sibiu – 1087 – 15

Dolj – 980 – 21

Bistrița – Năsăud – 964 – 1

Olt – 921 – 9

Mehedinți – 893 – 11

Vaslui – 886 – 21

Ialomița – 824 – 2

Alba – 818 – 5 (830 cazuri, potrivit DSP Alba, 4 noi)

Vâlcea – 646 – 39

Maramureș – 624 – 12

Harghita – 605 – 0

Covasna – 535 – 0

Giurgiu – 468 – 8

Caraș – Severin – 416 – 0

Teleorman – 414 – 3

Călărași – 354 – 7

Tulcea – 329 – 3

Sălaj – 228 – 0

Satu Mare – 127 – 0

Grupul de Comunicare Strategică: ”Până astăzi, 10 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 62.547 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 30.311 pacienți au fost declarați vindecați și 6.497 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 779 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 326 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate