Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Izolare și pentru rudele excursioniștilor de la Liceul de Arte din Alba Iulia, întorși din Italia. Precizări de la DSP și liceu

Publicat

Rudele elevilor de la Liceul de Arte ”Regina Maria” și ale profesorilor care s-au întors din Italia sunt și ele obligate să stea la izolare timp de 14 zile.

Elevii și profesorii au fost plasați în carantină, la domiciliu pentru 14 zile, chiar din noaptea de duminică, când au ajuns la Alba Iulia. 

Elevă de la Liceul de Arte din Alba Iulia, în CARANTINĂ la Boli Infecțioase. Va fi internată și mama fetei. Precizările DSP

Măsura pentru plasarea în carantină a membrilor familiilor acestora a fost luată marți seara, la două zile după întoarcerea elevilor din Italia, în urma unei dispoziții a Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit dispoziției MAI, cetățenii care vin din zonele afectate de coronavirus, precum și rudele acestora care domiciliază la aceeași adresă au OBLIGAȚIA de a nu părăsi domiciliul declarat pe o perioadă de 14 zile de la sosirea în țară.

Decizia luată de MAI a fost comunicată directorului liceului, marți seara, de către reprezentanții DSP Alba, iar acesta ar fi postat comunicatul oferit de DSP pe un grup intern al persoanelor în cauză.

De asemenea, informația a fost dată și către presă. Miercuri, persoanele respective au fost anunțate telefonic despre obligativitatea la izolare.

CITEȘTE ȘI: DSP Alba: Cei care vin din zonele afectate de coronavirus, OBLIGAȚI să stea în casă 14 zile. Dacă nu, riscă amenzi și închisoare

Tot miercuri, 26 februarie, la verificarea de seară, echipe mixte formate din reprezentanți DSP și IPJ Alba le vor înmâna formulare tipizate rudelor copiilor și profesorilor, formulare care vor fi completate pe propria răspundere că au luat la cunoștință obligativitatea de a sta în izolare timp de 14 zile.

De asemenea, aceștia vor semna, la fiecare vizită, o fișă de prezență. Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat că, pe lângă verificarea și monitorizarea persoanelor aflate în izolare, medicii DSP fac și informarea.

Mai exact, persoanele în cauză primesc pliante despre coronavirus și sunt informați despre măsurile de igienă care trebuie luate. 

Reamintim că un grup de 45 elevi și 6 profesori au plecat mai repede din Italia, dintr-o zonă afectată de coronavirus, unde aceștia se aflau într-o excursie.

CITEȘTE ȘI: UPDATE: Autocar cu elevi din Alba, așteptat la frontieră. Copiii se întorc din Italia, dintr-o zonă afectată de coronavirus

Potrivit DSP Alba, toate persoanele din grup se simt bine și nu au probleme de sănătate.

Comunicatul DSP de marți seara

DSP Alba a transmis, într-un comunicat de presă, următoarele: ”în urma dispoziției, Ministerului Afacerilor Interne, Departamentul Pentru Situații de Urgență, Direcția de Sănătate Publică Alba avertizează cetățenii care vin din zonele afectate de coronavirus, precum și rudele acestora care domiciliază la aceeași adresă, că au OBLIGAȚIA  de a nu părăsi domiciliul declarat pe o perioadă de 14 zile de la sosirea în țară.

Nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu atrage după caz răspunderea contravenționala sau penală, astfel:

– se sancționează cu amendă de la 500 la 1500 lei, fapta de „nerespectarea măsurilor de ordine luate de organele competente in caz de calamități naturale sau alte pericole publice” prev de art 2 alin 29, coroborat cu art 3 lit c din Legea 61/1991 rep.

– se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amenda, fapta de nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli – prevăzută de art. 352 din Codul Penal.

În perioada următoare, la nivelul județului Alba urmează controale mixte, formate din specialiști ai DSP și polițiști din cadrul IPJ Alba, asupra tuturor persoanelor vizate. De asemenea, persoanele controlate vor primi pliante cu instrucțiuni.

În cazul acestei boli, la fel ca și în cazul altor boli infecțioase, cea mai bună cale să evitați infecția este respectarea strictă a regulilor de igienă. În primul rând ar trebui să vă spălați pe mâini cu apă caldă și săpun (cel puțin 20 de secunde) și să evitați contactul mâinilor nespălate cu mucoasa (ochi, nas, gură). Mai mult decât atât, este recomandat să evitați contactul cu persoanele bolnave și să aveți mare grijă când luați contact cu animale de fermă. Carnea, peștele sau fructele de mare trebuie să fie preparate la temperatură ridicată pentru un timp îndelungat (prin fierbere, prăjire sau coacere).

E important să urmați regulile deoarece nu există deocamdată niciun vaccin pentru acest tip de virus”, se arată în comunicat.

De asemenea, reprezentanții Liceului de Arte ”Regina Maria” au transmis un comunicat de presă cu privire la situație, dar și la mai multe informații vehiculate în spațiul public.

”Un grup de 45 elevi și 6 profesori au plecat într-o excursie în Italia, joi, 20 februarie 2020, după efectuarea cursurilor. La ora plecării nu era transmis niciun semnal de alarmă din Italia referitor la Coronavirus… Nu s-a difuzat nicio știre cu referire la acest virus (în Italia), altfel nu pleca nimeni în excursie.

Întoarcerea grupului de elevi și profesori din Italia a fost sub stricta coordonare a autorităților române, care au ținut legătura cu profesorii însoțitori ai grupului de la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia. Menționăm: Ministrul Educației, Ministrul Sănătății, Secretarul de Stat și Șef DSU, Raed Arafat.

Din data de 23.02 2020 (sâmbătă seara), grupul a fost în permanentă legătură, până la sosirea în Alba Iulia (duminică noaptea) cu domnul Prefect Albu Nicu, Inspector Școlar General Sandu Cornel, Inspector Principal Piază Radu și Directorul Liceului de Arte ”Regina Maria” prof. dr. Chiciudean Ioan.

Așadar, grupul de excursioniști a revenit în țară în data de 23 februarie, toți membrii mergând la domiciliile lor, cu familia sau la alte familii unde au rămas în carantină.

Foarte important de menționat este faptul că niciun elev, niciun profesor și niciun părinte aflat în carantină nu a părăsit domiciliul; niciun profesor și niciun elev nu a necesitat spitalizare; nicio persoană din grup nu prezintă simptome ale coronavirusului. Toți elevii și profesorii se simt bine. Niciun elev sau profesor nu a prezentat și nu prezintă stări febrile (temperatură peste 37 grade), așa cum s-a vehiculat și dezinformat opinia publică, fapt ce generează panica în rândul acestora.

Zilnic, fiecare persoană aflată în carantină este monitorizată de către personalul specializat al DSP. Carantina durează 14 zile, conform protocolului în vigoare și stabilit de către autorități. Frații elevilor plecați în excursia sus menționată, care au rămas în țară și care au mers la cursuri, nu au intrat în contact cu familia aflată în carantină ci stau la rude cu unul din părinți. Acasă, deci, nu sunt ambii părinți (un părinte este la rude).

Prof. Sorina Țibacov, când a mers luni la școală, nu a intrat în contact cu soțul întors din Italia. În prezent, cei doi stau în carantină.

Cursurile la Liceul de Arte ”Regina Maria” se desfășoară normal. Amintim că, echipa managerială a instituției nu a trimis niciun profesor la poartă cu mențiunea de a se părăsi urgent unitatea de învățământ.

Rugăm respectuos să nu inducem cetățenii în eroare, să nu discredităm această școală unică din județ prin profilul ei vocațional artistic și să ne informăm cu mult mai multă atenție asupra ceea ce înseamnă coronavirus și care sunt măsurile de prevenire necesare (igiena ș.a.)”, se arată în comunicatul instituției.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Alin

    joi, 27.02.2020 at 08:54

    Conducerea DSP trebuia sa faca acest lucru duminica!
    Din cauza asta trebuie demisa toata conducerea!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax