Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Jandarm din Alba, proaspăt căsătorit, la ”Statu’ la vase” din Șugag. A schimbat, pentru o zi, haina militară cu portul popular

Publicat

Unul dintre tinerii căsătoriți aflați în centrul atenției, în a doua zi de Paște la Șugag, la obiceiul ”Statu’ la vase”, este Răzvan, un jandarm din Alba. Acesta a schimbat haina militară cu portul popular, pentru a participa la tradiția păstrată pe valea Sebeșului.

”În a doua zi de Paște suntem prezenți în localitatea Șugag la tradiția “Statu’ la vase”, un obicei vechi de sute de ani dedicat tinerelor familii care se căsătoresc în ultimul an pascal.

Anul acesta, colegul nostru Răzvan a schimbat haina militară cu portul popular și a participat la această frumoasă tradiție alături de soția sa, în calitate de tineri proaspăt căsătoriți”, este mesajul Jandarmeriei Alba.

La Șugag, „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” reunește atât sărbătoarea întemeierii unei noi familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului. Este un străvechi obicei tradițional, unic în țară.

Vezi FOTO-VIDEO: Statu la vase în Lunea Paștelui. Obicei străvechi din Alba, care sărbătorește tinerele cupluri, dar și Învierea

Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul ce s-a scurs de la Paștele trecut și până la prinderea Postului Paștelui prezent.

Fiecare dintre aceste tinere cupluri vin la biserică în Lunea Paștelui îmbrăcați în portul tradițional șugăjan.

În timp ce în biserică are loc slujba religioasă, tradiția cere ca tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat să se adune în curtea bisericii unde, la finalul slujbei din biserică, preotul le va da binecuvântarea pentru viața de familie în care tocmai au intrat.

La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în curtea bisericii, acolo unde tinerii vor primi binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit.

Cu acest prilej sunt sfințite mesele îmbelșugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de a le fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.

De asemenea, cei sosiți fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax